Dodaj do ulubionych

NASTĘPNA CIĄŻA

29.08.05, 20:31
Witajcie!
Czy któraś z Was zaszła w ciążę w pół roku po urodzeniu dziecka? Ja właśnie
wykonałam test i wyszedł pozytywnie. Najśmieśniejsze jest to, ze nie zdążyłam
mieć miesiączki. Mam prośbę, jeżśli któras z WAs była w podobnej sytuacji
napiszcie proszę jak sobie radzicie, bo mnie to trochę przeraża.
pozdrowienia
mamuśka
Obserwuj wątek
    • saphaya Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:35
      smile) porażający jest stan wiedzy w naszym społeczeństwie, szczególnie tej
      elementarnejsmile)
      • pimpek_sadelko Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:37
        saphaya napisała:

> smile) porażający jest stan wiedzy w naszym społeczeństwie, szczególnie tej
        > elementarnejsmile)

a co chodzi z ta elementarna wiedza?
        • kuncwotek Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:39
          właśnie bo ja też nie wiem o co Ci chodzi? Możesz Nas uświadomić?
          • saphaya Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 01:03
            Oczywiście, że mogę Was uświadomić i nie rozumiem po co od razu te inwektywy o
            ludzich i klamkach Pimpek!!wink
            Mamuskap napisała:"Ja właśnie
            wykonałam test i wyszedł pozytywnie. Najśmieśniejsze jest to, ze nie zdążyłam
            mieć miesiączki."
            Otóż, pozwólcie że posłużę się cytatem: "Określenie, w którym momencie powraca
            płodność po porodzie, gdy karmisz piersią i nie masz miesiączki, jest dość
            trudne. Płodność, czyli owulacja, zwykle pojawia się WCZEŚNIEJ niż miesiączka.
            Podczas karmienia często jednak występują cykle bezowulacyjne, gdyż wysoki
            poziom prolaktyny hamuje jajeczkowanie." A skoro owulacja (płodność) pojawia
            się wcześniej niż miesiączka to fakt, że miesiączka się nie pojawiła wcale nie
            jest najśmieszniejszy.
            Elementarną wiedzą w moim rozumieniu jest wiedza o procesach które w nas
            zachodzą i przykro mi że ich świadomość jest w naszym społeczeństwie tak niska.
            Moja odpowiedź nie obraża Mamuskap a jedynie wyraża ubolewanie nad ogólnym
            stanem wiedzy za które winić należy system edukacji, służbę zdrowia, ignorancję
            lekarzy itd...
            Simonkapl masz rację może powinnam była odpowiedzieć od razu tyle że ja nie
            odwiedzam tego forum by obrażać ludzi czy pluć jadem i nie przypuszczałam, że
            lekko ironiczny komentarz napsuje tyle krwi. Przypuszczam że to wina
            lipcowopodobnych egzemplarzy a wiadomo najlepsza obroną jest ataksmile
            No nie miałam nic złego na myśli, przykro mi Mamuskap jesli poczułaś się
            dotknięta moją spontaniczno-ironiczną reakcją i przepraszamsmile mam nadzieję że
            wszystko się ułoży po Twojej myśli. Pozdrawiam
            • mamuskap Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 10:28
              Ja chciałam Ci tylko uświadomić Saphayo, ze elementarną wiedzę na ten temat
              posiadam Doskonale sobie zdawałam sprawę, że brak miesiączki nie oznacza braku
              płodności. Być może źle się wyraziłam i to sprowokowało Twoją ironiczną
              wypowiedź.
              Pozdrawiam i wcale się nie gniewam
              mamuska P
          • wisienka89 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 11:26
            Hej! Dziewczyno przede wszystkim GRATULACJE!!! Nie masz sie czego bac. Moj
            synek skonczył niedawno 4 -mce a ja jestem teraz w 7 tygodniu ciąży. Bałam sie
            niesaowicie nim nie poszlam do lekarza, ktory od razu mnie uspokoił i
            pwiedział, że tak jest najlepiej. Po pierwsze od razu wychowa sie dzidzi jedno
            po drugim a poza tym macica nie ebdzie sie tak męczyła, bo jeszcze
            nie "zapomniała" o pierwszej ciązy.. to niesamowite przeycie. Ja z poczatku
            byłam w wielkim szoku, ale ciesze sie niezmiernie i nie moge sie doczekac mojej
            drugiej ślicznej uistoteczki..Trzymam kciuki. Naopisz w ktorym jestes tyg ciazy?
    • simonkapl Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:39
      No wlasnie.A skoro ty ja posiadasz, odpowiedz grzecznie kolezance na pytanie.
    • amber2005 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:41
      Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę. Sama jestem pół roku po porodzie i od dwóch
      miesięcy staramy się o drugiego dzidziusia i na razie nic.Po wsparcie zajrzyj
      na forum "Dzieci rok po roku". Pozdrawiam.
      • mlenka78 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 22:37
        a gdzie znajduje się to forum bo jakoś nie mogę znależć a zależy mi bardzo...Z
        góry dzięki
        • amber2005 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 23:37
          Na forach prywatnych.
    • kuncwotek Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:42
      Droga mamuskap bardzo bym chciała ci pomóc, ale niestety nie spotkałam się z
      takim przypadkiem. Może jeszcze uzyskasz odpowiedź. Pozdrawiam bardzo serdecznie
      • mamuskap Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:56
        Nie Wiem również o co chodzio koleżance która pisze o wiedzy elementarnej.
        Wydaje mi się, że chodzi CI o antykoncepcję. Otóż ta wiedza jest mi jak
        najbardziej znana. Wiedz jednak, że istnieją również w społeczeństwie ludzie,
        którzy antykoncepcji nie używajązróżnych powodów i być może ty trochę z tą
        wiedzą kulejesz. Każdego jednakże należy szanowac. To jest tak zwana tolerancja.
        pozdraiwam
        Mamuśka P
        • pimpek_sadelko Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 21:00
          mamuskapsmile
          nie denerwuj sie. sa ludzie i klamki.
          a jesli mowa o elementarnej wiedzy to ta pani powinna wiedziec, ze nie ma 100%
          metody antykoncepcyjnej. poza tym powinna wiedziec, ze nie mozna komus
          brutalnie wchodzic w zycie...szczegolnie w tak intymna sfere zycia.
          mam nadzieje, ze wszystko Wam sie fajnie ulozy.
      • kokons Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:57
        Zafrapowalo mnie to co napisalas a tylko takie usasadnienie znalazlam w
        internecie ze strony Naturalnego planowania rodziny:

"Powrót płodności przy karmieniu ekologicznym - pierwszych dwanaście tygodni po
        porodzie.
        U większości kobiet karmiących ekologicznie występuje okres naturalnej
        niepłodności, który może trwać całe miesiące. To tak, jakby sama natura
        umożliwiła kobiecie opiekę nad dzieckiem, chroniąc ją przed zbyt prędkim
        poczęciem następnego. Przy pełnym karmieniu piersią kobieta jest niepłodna
        przez co najmniej 12 tygodni, jeżeli spełnione są następujące warunki:
        - karmi wyłącznie piersią, bez podawania dodatkowych pokarmów i płynów,
        - dziecko uspokaja piersią, tzn. nie podaje mu smoczka,
        - podaje dziecku pierś na każde jego żądanie.

(...)

I tu chyba odp.:

Jak już wiemy, każdy zauważony śluz trzeba uznać za objaw płodności. Gdy jednak
        lepki śluz utrzymuje się przez trzy tygodnie, małżonkowie mogą przyjąć, że jest
        to stała cecha modelu niepłodności żony w okresie karmienia piersią. Dni z
        takim śluzem należy traktować tak jak dni suche, ale przypominamy: dopiero
        wtedy, gdy po trzech tygodniach obserwacji stwierdzimy, że jest tak codziennie.
        Do 12-go tygodnia ekologicznego karmienia piersią prowadzenie obserwacji jest
        dobrym ćwiczeniem i pomaga pilnować warunków karmienia. Zaś od 13 tygodnia
        prowadzimy obserwacje, aby wykryć powracającą płodność.

Po dwunastym tygodniu
        Jakie reguły obowiązują, poczynając od 13 tygodnia ekologicznego karmienia
        piersią? Dla suchego modelu niepłodności każde pojawienie się śluzu jest oznaką
        możliwej płodności, zaś dla modelu z nie zmieniającą się wydzieliną śluzową
        każdą zmianę w śluzie należy traktować jako potencjalną płodność.

Jeśli nie chce się doprowadzić do poczęcia dziecka, należy zaniechać
        współżycia, poczynając od pojawienia się śluzu lub zmiany w wydzielinie, aż do
        wieczora 4-go dnia suchego po dniach ze śluzem. Czyli ostatni dzień
        występowania śluzu traktujemy jak dzień szczytu.

(...)

No i co wy na to? Moglo nie byc miesiaczki.

• olafinek Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 12:26
          mojw młodsze maleństwo ma pół roczku, a ja znowu mam uczucie, że w środku mam
          światło....
          zresztą mój mąż kilka dni temu powiedził: "wiesz, dokoła widze same
          ciężaróweczki....", co pewnie tak jak kilkakrotnie wcześniej (byłam 3razy w
          ciąży) znaczy , że pewnie znowu....
    • martina.15 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 20:54
      ponoc tak jest naprawde dobrze- mam dwa przypadki:
      Dominika urodzila sie w styczniu, Damian w grudniu. tylko fukali ludziom jak sie
      pytali czy sa blizniakami smile
      a moja mama majac 9miesiecznego chorego synka wpadla. strasznie plakala, ale
      Gosia to byl ideal- zdrowiutka, swietnie jadla i nie trzeba bylo jej poswiecac
      tyle uwagi co mojemu bratu. teraz sa bardzo zgranym rodzenstwem, az szkoda ze
      miedzy mna a siostra jest az 12,5 roku roznicy smile dodam, ze zeby bylo wygodniej,
      poslali Gosie do szkoly rok wczesniej i tak sie cholernica porozwijala, ze
      wlasne tez wysle rok wczesniej- moze bedzie tak inteligentne jak ciocia smile
      • mamuskap Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 21:00
        Ja już kocham to dziecię, które jest we mnie. Pierwsze rozwja się doskonale i
        daje nam mnóstwo radości. edyne czego się obawiam to ciąża. Troche się boję, że
        nie dam rady. Dlatego poszukuję mam w mojej sytuacji, bo chciałabym wiedziec
        jak one sbobie radzą. Drugie dziecko planowalismy tak czy tak. Chcieliśmy
        odczekać rok, ale zdarzyło się wcześniej i już.
        pozdrawiam
    • deotyma11 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 21:36
      Droga mamuskap! Dowiedziałam się, że jestem drugi raz w ciąży kilka dni po
      pierwszych urodzinach mojej córci. Początkowo nie wiedziałam czy płakać czy się
      raczej cieszyć. Początki były trudne, bo miałam bardzo silne nudności,
      wymiotowałam i ogólnie źle się czułam. Martwiło mnie że nie mogę zaopiekować
      się jak należy córcią dlatego przeprowadziłyśmy się na ponad miesiąc do
      rodziców, a teraz już z powrotem jesteśmy u siebiesmile)) Dobrze by było gdybyś
      mogła skorzystać z czyjejś pomocy, jeśli nie rodziny to może pani do
      sprzątania, która mogłaby z dzieckiem wyjść na spacer kiedy ty nie będziesz w
      stanie
    • ania.silenter Owszem, ja. Mam 2 córeczki - 19 i 4 miesiące:) 29.08.05, 23:12
      Na razie pomaga mi moja mama. A potem musimy z mężem sobie sami poradzić. Jest
      ok. - dziewczynki zaczynają się już razem bawićsmile)).
      pozdrawiam
    • mama5plus Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 23:24
      Mamuskap, pociesze Cie w takim razie, ze ja bylam w takiej sytuacji i w dodatku
      na wlasne zyczenie smile
      I do tego 3krotnie smile
      Miedzy nasza starsza czworka dzieci roznica wieku to za kazdym razem 14
      miesiecy, czyli, jakby nie bylo, nastepna ciaza 5 miesiecy po porodzie.
      Swiadomie chcielismy zachowac mala roznice wieku przynajmniej miedzy pierwszym
      i drugim dzieckiem i pozniej tak nam ten odstep przypadl do gustu, ze jeszcze 2
      razy powielilismy.
      Kolejna dwojka rodzila sie w odstepach 19 miesiecy i 3lata i szczerze mowiac
      trudno mi ocenic w ktorym przypadku bylo latwiej/trudniej
      zawsze sa jakies plusy i minusy. Moja druga ciaza byla o niebo latwiejsza od
      pierwszej (jedyna, w ktorej nie mialam mdlosci), porod tez zdecydowanie
      latwiejszy, krotszy i w ogole wymarzony. Zero zazdrosci miedzy dziecmi.
      Z reszta wychowuja sie niemal jak blizniaczki. Podobnie w przypadku nastepnych.
      Podwojny wozek na pewnym etapie bardzo sie przydal smile
      Ogolnie z dwojka latwiej niz z jednym, szczegolnie gdy to pierwsze nie zdazylo
      przywyknac do `jedynactwa` wink
      Serdeczne gratulacje krotko mowiac.
    • gugus.25 Re: NASTĘPNA CIĄŻA 29.08.05, 23:56
      Ja jestem pięć miesięcy po porodzie chcemy mieć drugie dziecko .Jeżeli to by
      było teraz bardzo bym się cieszyła.tak więc nie załamuj sie ,głowa do góry.
      • mamuskap Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 10:04
        Dziękuje WAm bardzo!!! Teraz z radością czekam na wizytę u gin. Idę jutro, mam
        nadzieję, że wynik testu będzie potwierdzony. W innym wypadku czułabym się
        bardzo rozczarowana.
        pozdrawiam
        mamuska P
    • pajesia Re: NASTĘPNA CIĄŻA 30.08.05, 11:19
      moja koleżanka z roku urodziła się w styczniu 1971 rolu, a w grudniu tego samego
      roku - jej młodsza siostra.
      Zatem jest to możliwe - zajść w ciążę zaraz po urodzeniu pierwszego dziecka.
      Dbaj tylko dobrze o siebie - właściwe odżywianie, bo Agnieszka - ta starsza
      miała mocne zęby, a jej siostra - bardzo słabe - o ile sposób odżywiania się
      matki wpływa na jakość (niepodatność na próchnicę) uzębienia u dzieci.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka