Dodaj do ulubionych

AFP - robić czy nie?

30.08.05, 21:55
Poradźcie dziewczyny, czy robić ten test, czy to wyrzucanie pieniędzy...
Jestem w 17 tc, nie robiłam testu PAPPA chociaż lekarz mi proponował w 12 tc,
odmówiłam, mój wybór. Teraz zaproponował mi kolejny - zbadać stopień rozwoju
tkanki mózgowej, nawet nie wiem, ile kosztuje. Czy robiłyscie, czy robić?
Przecież ten test też jest do wykrywania ewentualnych wad genetycznych,
zespół Downa i inne... Nie chcę wiedzieć. Pójść czy nie pójść na badanie?
Czekam na Wasze opinie. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • anulaaa Re: AFP - robić czy nie? 30.08.05, 22:02
      a możesz napisac czy lekarz mówił,ze coś jest nie tak z dzieckiem? albo masz już
      jedno chore dziecko?
      tzn.dziwi mnie to że lekarz tak cie namawia skoro jest wszystko ok...
      • dorro1 Re: AFP - robić czy nie? 30.08.05, 22:08
        O to chodzi że wszystko ok. Ciaża była na początku zagrozona, biorę Duphaston
        do 20 tc, ale na usg wyszło wszystko dobrze w 12 tc i teraz na wizycie lekarz
        zaproponiował mi ten test (jakby ponowił propozycję). Ciąża dobrze sie rozwija,
        dziecko zdrowe, moje pierwsze. Nie słyszałam, zeby takie badania były rutyną.
        Ja mam 27 lat, raczej nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka. Dlatego sie
        zastanawiam, bardziej na nie.

Brzusio
        • anulaaa Re: AFP - robić czy nie? 30.08.05, 22:11
          hmm to rzeczywiście dziwne...
          ale nei martw sięsmile

moj gin pomimo 2 wcześniejszych poronień powiedział,że takie badania by mi
          zlecił,gdyby coś było nie tak na usg-nie mówił nic o tym,że wczeseijsze problemy
          są wskazaniem...

może zapytaj innego ginekologa o radę?

pozdrawiam
          • dorro1 Re: AFP - robić czy nie? 30.08.05, 22:30
            Dzięki anulaaa, ja też myślę, że nie ma sensu robić testu "na siłę". Moze
            jeszcze któraś się wypowie?
    • martina.15 Re: AFP - robić czy nie? 30.08.05, 22:53
      wiesz co poczytalam sobie w necie ze mozna AFP sobie tylko teraz zrobic (16-18
      tyg). i zapytalam sie gin, ona ze oczywiscie. i zadzwonilam do labolatoium u
      siebie w szpitalu (Jelenia Góra, NFZ dolnoslaski)- 29 zl. mysle ze to wcale nie
      wyrzucanie pieniedzy, z tego co wiem PAPPA kosztuje ok. 500 zl uncertain ja nie wariuje
      na punkcie tego czy moje dziecko jest jakies chore, jakos mam pewnosc ze jest ok
      i chce zrobic je jak morfo- kontrolnie by potwierdzic moje nastawienie. robic
      nie musisz, przeciez nie jest musowe
    • dodadada Re: AFP - robić czy nie? 31.08.05, 08:54
      Decyzja indywidualna każdej kobiety, ale jeśli USG było w porządku to ja bym
      nie robiła, rozumiem strach o dziecko, jak też się strasznie denerwuję pomimo
      że jest to moje trzecie dziecko, i dopóki nie zrobię pierwszego USG to chyba
      się nie uspokoję, ale mimo wszystko poprzestanę na USG bo czy wyjdzie dobrze
      czy źle to moje dziecko. Rozumiem badania które maja na celu pomóc dziecku
      jeszcze w okresie ciąży ale takie które tylko zaspokoją ciekawość matki uważam
      za zbędne - ale zastrzegam że to tylko moje zdanie. Pozdrawiam Dorota
      • dorro1 Re: AFP - robić czy nie? 31.08.05, 09:42
        Takie badanie nie ma zaspokoić mojej ciekawosci tylko chyba lekarza, bo ja
        jakos nie spieszę sie z jego zrobieniem. Nie chcę niczego wiedzieć na przód. No
        i lekarz powiedział, że to badanie okresla stopień rozwoju mózgu, więc...
        choroby genetyczne też. Mam jeszcze tydzień. Dziekuję Wam za wypowiedzi.
    • mika_p Re: AFP - robić czy nie? 31.08.05, 10:13
      Tu znalazłam info o tescie potrójnym, którego jednym ze składnikow jest AFP:
      www.bajbus.pl/index.phtml?ids=medycyna&kat=diagpren&tmt=dptpotr
      i jeszcze o podwójnym:
      www.badaniaprenatalne.pl/test_podwojny.html
      • dorro1 Re: AFP - robić czy nie? 31.08.05, 10:32
        Też to niedawno znalazłam, dziękuję mika_p.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka