Dodaj do ulubionych

luteina dopochwowo

31.08.05, 16:38
jestem w 6tyg ciąży, gin przepisał mi luteine 2 razy dziennie. czy któraś też
brała?i w jakim celu?
Obserwuj wątek
    • kotka.szrotka Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:00
      Są dwie luteiny doustna i dopochwowa. Ta pierwsza kosztuje grosze, jakieś 3-4
      zł a dopochwowa pewnie ze 30 zł. Doustną można stosować dopochwowo, na forum
      dziewczyny pisały że lekarz tak zalecał. Jak miałam plamienia na początku ciąży
      to też zapytałam o luteinę ale mój lekarz stwierdził, że nic nie daje i
      przepisał douphaston. Z tym, że to były plamienia.
      • eps Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:24
        mi lekarz przepisał luteine, bo na USG wyszło że pęcherzyk jest nierówny i
        macica się nie rozciąga tak jak powinna. Podobno luteina pomaga w rozroście
        scianek macicy (o ile dobrze zrozumiałam). Co do metody aplikowania to nic nie
        wiem na temat 2 rodzajów luteiny. Wykupiłam taką co ma 30 tab. w plastikowym
        słoiczku za ok. 5 zł. Lekarz powiedział że powinno się ją ssać a własciwie
        trzymać pod jezykiem do rozpuszczenia, dwa razy po jednej (rano i wieczorem).
        Zaznaczył przy tym, że czasami kobiety pod wpływem smaku tej tabletki mają
        mdłości i jeśli ja też tak bedę miała to mam sobie 2 tabletki aplikowac rano
        dopochwowo.
        • kkolasinska Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:31

moj ginekolog przepisał mi luteine na uporczywe mdłosci.Niestety, tak jak
          zwracałam przed luteiną tak i po niej. Nic mi na te dolegliwosci nie pomogła.
          • tankgirl5 Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:49
            ja dostałam w 6t z powodu plamień luteinę dopochwową. A kilka dni później
            miałam od niej stan zapalny. Teraz muszę przez to brać drugie opakowanie
            nystatyny. A i teraz biorę duphaston.
    • agness25 Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 18:01
      a mnie gin przepisał luteinę na zagniezdzenie zarodka, biorę jedną tabletkę
      dziennie od owu,przez 10 dni.Został mi jeszcze jeden dzień z luteiną. Mam
      pytanie, czy jeśli test wyszedłby mi pozytywnie,mam dalej brać luteinę czy już
      nie ma takiej potrzeby?Gin nic o tym nie wspominałsad
      Dzięki
      • morrwa Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 19:49
        Ja brałam luteinę dopochwowo przez połowę ciązy. Lekarz przepisał mi ją ze
        względu na niski poziom progeseronu. Kupowałam te doustną (bo tańsza, a różnica
        żadn) i aplikowałam jak napisałam wyżej. Ciąża przeniegała bez zastrzeżeń.
        Pozdrawiam
        a
        • bursztyn3 Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 01:08
          Uwaga na luteinę doustną stosowaną dopochwowo! Zmienia odczynowość w pochwie
          (nic dziwnego - w smaku jest słodkawo-gorzkawa a nie kwaśna) i u niektórych
          (fakt - nie u wszystkich) wywołuję infekcję grzybiczą (nieleczona jest groźna w
          skutkach dla płodu)! O dopochwowej (sama nie brałam) słyszałam, że może
          powodować wydzialanie znacznej ilości śluzu (co o - zgrozo! przypomina odejście
          wód płodowy- po co się stresować). Chyba najlepszy jest Dyphaston.
          • wewska Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 05:53
            bursztyn3 napisała:

> wód płodowy- po co się stresować). Chyba najlepszy jest Dyphaston.

To chyba lekarz decyduje o tym, co dla danej pacjentki jest najlepsze, prawda?
            Luteina uratowała życie moich synków gdyw 7 tc miałam krwawienia, więc się
            zastanów pisząc o wyższości jakiegoś lekarstwa nad drugim. Pozdrawiam i życzę
            rozsądku.
            • kwiatek-21 Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 08:12
              witam ja luteinke brałam do końca trzeciego miesiąca i to luteinke dopochwową .
              Naipierw brałam na zagnieżdżenie zarodka a potem razem z duphastonem na
              podtrzymanie. Mnie luteinka kosztowała 37 zł pozdrawiam
            • bursztyn3 Do Wewska 01.09.05, 12:35
              Witaj! Zarówno Luteina jak i Duphaston to syntetyczne gestageny, z tym, że
              Luteina to syntetyczny progesteron, a Duphaston to dydrogesteron. Oba leki jak
              widać to jedna i ta sama grupa hormonów i oba stosowane są m.in w celu
              podtrzymania ciąży. Większość ginekologów (zwłaszcza klinicystów) uważa
              Duphaston za lek lepiej tolerowany (tylko 2 tabl./dobę do połknięcia), lepiej
              wchłaniany, przez to bardziej skuteczny. Ma niestety wadę: jego cena jest
              kilkukrotnie wyższa niż cena Luteiny. Nie podważam kwestii stosowania
              pochodnych PROGESTERONU. Opierając się na powyższych danych może w zbyt banalny
              i zwięzły sposób stwierdziłam fakt wyższości Luteiny nad Duphastonem. Nie
              wątpię, że Luteina "uratowała życie" Twojego dziecka. Sama ją brałam (pomimo
              niedogodności związanych z nieprzyjemnym smakiem) z uwagi na swoje możliwości
              finansowe smile)
              P.S Jestem lekarzem
              • bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 13:13
                Przepraszam, przejęzyczyłam się: oczywiście fakt wyższości Duphastonu nad
                Luteiną. Pozdrawiam!
              • wewska Re: Do Wewska 01.09.05, 14:30
                bursztyn3 napisała:

> pochodnych PROGESTERONU. Opierając się na powyższych danych może w zbyt
                banalny
                >
                > i zwięzły sposób stwierdziłam fakt wyższości Luteiny nad Duphastonem.

Masz całkowitą rację - sposób jest zbyt banalny i zwięzły.

Nie masz prawa pisać na forum o wyższości jednego leku nad drugim bo spowoduje
                to lawine pacjetek zwracających się do lekarza o przypisywanie takiego a
                takiego leku, bo gdzieś wyczytały, że... Jescze raz napiszę - każdy przypadek
                jest inny i to LEKARZ PROWADZĄCY wie, co dla danej pacjentki jest najlepsze.
                • bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 15:08
                  Jest to FORUM. Każdy ma prawo do wyrażania tu własnych opinii, jeżeli nie
                  uwłaczają one godności innych. Nie napisałam nic obraźliwego, nie wymieniłam
                  słów krytyki, wypowiedziałam się w sposób ostrożny dodając słowo: CHYBA.
                  Nadmienię, że odpowiedziałam jako jedna z wielu anonimowych ciężarnych, nie
                  narzucając swojego sposobu myślenia, nie podając faktu istnienia mojego
                  zawodowego związku z medycyną (co mogłoby wtedy faktycznie WPŁYNĄĆ na reakcję
                  czytelniczek). Każdy ma WŁASNY ROZUM, który pozwoli mu wybrać odpowiednią dla
                  siebie drogę, czyli skorzystać bądź nie z doświadczeń i rad koleżanek z forum.
                  Podkreślam jeszcze raz: to jest FORUM.
                  • wewska Re: Do Wewska 01.09.05, 16:31
                    Takimi postami przyczyniasz się tylko do nielegalnego handlu duphastonem. Przez
                    takich pseudolekarzy coraz częstrze są syngaturki typu kupię-sprzedam
                    duphaston. Pisząc o tym że nie masz prawa tak pisać nie chodzi mi o netykietę
                    ale o prawo moralne. I masz rację - to jest forum. Ja też wyraziłam swoje
                    zdanie.
                    PS. Ulotkę skopiować i wkleić może każdy - niekoniecznie trzeba być lekarzem.
                    Można być ekonomistką.
                    • bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 17:03
                      smile))))))))
                      i po tej odpowiedzi przekonałam się ostatecznie o braku sensu dalszej naszej
                      dyskusji.
                      Najlepszego...!!! smile
                      Promotor Nielegalnego Handlu Duphastonem
              • amwaw Re: 01.09.05, 15:13
                Popieram i podpisuje się obiema rękami i nogami pod zarówno pierwszą jak i
                drugą wypowiedzią.W tym wątku oprócz bursztyna3 były tylko 2 prawidłowe
                odpowiedzi na pytanie po co jest progestron.Reszta- zupełnie nie zgodna z
                prawdą.
                pozdr
    • mamand Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 17:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22400734&a=22400734
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27187140&a=27187140
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26351300&a=26351300
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26317893&a=26317893
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26241712&a=26241712
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25127978&a=25127978
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24980789&a=24980789
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24068157&a=24068157
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22955595&a=22955595