jaonna1 31.08.05, 16:38 jestem w 6tyg ciąży, gin przepisał mi luteine 2 razy dziennie. czy któraś też brała?i w jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotka.szrotka Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:00 Są dwie luteiny doustna i dopochwowa. Ta pierwsza kosztuje grosze, jakieś 3-4 zł a dopochwowa pewnie ze 30 zł. Doustną można stosować dopochwowo, na forum dziewczyny pisały że lekarz tak zalecał. Jak miałam plamienia na początku ciąży to też zapytałam o luteinę ale mój lekarz stwierdził, że nic nie daje i przepisał douphaston. Z tym, że to były plamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:24 mi lekarz przepisał luteine, bo na USG wyszło że pęcherzyk jest nierówny i macica się nie rozciąga tak jak powinna. Podobno luteina pomaga w rozroście scianek macicy (o ile dobrze zrozumiałam). Co do metody aplikowania to nic nie wiem na temat 2 rodzajów luteiny. Wykupiłam taką co ma 30 tab. w plastikowym słoiczku za ok. 5 zł. Lekarz powiedział że powinno się ją ssać a własciwie trzymać pod jezykiem do rozpuszczenia, dwa razy po jednej (rano i wieczorem). Zaznaczył przy tym, że czasami kobiety pod wpływem smaku tej tabletki mają mdłości i jeśli ja też tak bedę miała to mam sobie 2 tabletki aplikowac rano dopochwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:31 moj ginekolog przepisał mi luteine na uporczywe mdłosci.Niestety, tak jak zwracałam przed luteiną tak i po niej. Nic mi na te dolegliwosci nie pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 17:49 ja dostałam w 6t z powodu plamień luteinę dopochwową. A kilka dni później miałam od niej stan zapalny. Teraz muszę przez to brać drugie opakowanie nystatyny. A i teraz biorę duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
agness25 Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 18:01 a mnie gin przepisał luteinę na zagniezdzenie zarodka, biorę jedną tabletkę dziennie od owu,przez 10 dni.Został mi jeszcze jeden dzień z luteiną. Mam pytanie, czy jeśli test wyszedłby mi pozytywnie,mam dalej brać luteinę czy już nie ma takiej potrzeby?Gin nic o tym nie wspominał Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
morrwa Re: luteina dopochwowo 31.08.05, 19:49 Ja brałam luteinę dopochwowo przez połowę ciązy. Lekarz przepisał mi ją ze względu na niski poziom progeseronu. Kupowałam te doustną (bo tańsza, a różnica żadn) i aplikowałam jak napisałam wyżej. Ciąża przeniegała bez zastrzeżeń. Pozdrawiam a Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 01:08 Uwaga na luteinę doustną stosowaną dopochwowo! Zmienia odczynowość w pochwie (nic dziwnego - w smaku jest słodkawo-gorzkawa a nie kwaśna) i u niektórych (fakt - nie u wszystkich) wywołuję infekcję grzybiczą (nieleczona jest groźna w skutkach dla płodu)! O dopochwowej (sama nie brałam) słyszałam, że może powodować wydzialanie znacznej ilości śluzu (co o - zgrozo! przypomina odejście wód płodowy- po co się stresować). Chyba najlepszy jest Dyphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
wewska Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 05:53 bursztyn3 napisała: > wód płodowy- po co się stresować). Chyba najlepszy jest Dyphaston. To chyba lekarz decyduje o tym, co dla danej pacjentki jest najlepsze, prawda? Luteina uratowała życie moich synków gdyw 7 tc miałam krwawienia, więc się zastanów pisząc o wyższości jakiegoś lekarstwa nad drugim. Pozdrawiam i życzę rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 08:12 witam ja luteinke brałam do końca trzeciego miesiąca i to luteinke dopochwową . Naipierw brałam na zagnieżdżenie zarodka a potem razem z duphastonem na podtrzymanie. Mnie luteinka kosztowała 37 zł pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Do Wewska 01.09.05, 12:35 Witaj! Zarówno Luteina jak i Duphaston to syntetyczne gestageny, z tym, że Luteina to syntetyczny progesteron, a Duphaston to dydrogesteron. Oba leki jak widać to jedna i ta sama grupa hormonów i oba stosowane są m.in w celu podtrzymania ciąży. Większość ginekologów (zwłaszcza klinicystów) uważa Duphaston za lek lepiej tolerowany (tylko 2 tabl./dobę do połknięcia), lepiej wchłaniany, przez to bardziej skuteczny. Ma niestety wadę: jego cena jest kilkukrotnie wyższa niż cena Luteiny. Nie podważam kwestii stosowania pochodnych PROGESTERONU. Opierając się na powyższych danych może w zbyt banalny i zwięzły sposób stwierdziłam fakt wyższości Luteiny nad Duphastonem. Nie wątpię, że Luteina "uratowała życie" Twojego dziecka. Sama ją brałam (pomimo niedogodności związanych z nieprzyjemnym smakiem) z uwagi na swoje możliwości finansowe ) P.S Jestem lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 13:13 Przepraszam, przejęzyczyłam się: oczywiście fakt wyższości Duphastonu nad Luteiną. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wewska Re: Do Wewska 01.09.05, 14:30 bursztyn3 napisała: > pochodnych PROGESTERONU. Opierając się na powyższych danych może w zbyt banalny > > i zwięzły sposób stwierdziłam fakt wyższości Luteiny nad Duphastonem. Masz całkowitą rację - sposób jest zbyt banalny i zwięzły. Nie masz prawa pisać na forum o wyższości jednego leku nad drugim bo spowoduje to lawine pacjetek zwracających się do lekarza o przypisywanie takiego a takiego leku, bo gdzieś wyczytały, że... Jescze raz napiszę - każdy przypadek jest inny i to LEKARZ PROWADZĄCY wie, co dla danej pacjentki jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 15:08 Jest to FORUM. Każdy ma prawo do wyrażania tu własnych opinii, jeżeli nie uwłaczają one godności innych. Nie napisałam nic obraźliwego, nie wymieniłam słów krytyki, wypowiedziałam się w sposób ostrożny dodając słowo: CHYBA. Nadmienię, że odpowiedziałam jako jedna z wielu anonimowych ciężarnych, nie narzucając swojego sposobu myślenia, nie podając faktu istnienia mojego zawodowego związku z medycyną (co mogłoby wtedy faktycznie WPŁYNĄĆ na reakcję czytelniczek). Każdy ma WŁASNY ROZUM, który pozwoli mu wybrać odpowiednią dla siebie drogę, czyli skorzystać bądź nie z doświadczeń i rad koleżanek z forum. Podkreślam jeszcze raz: to jest FORUM. Odpowiedz Link Zgłoś
wewska Re: Do Wewska 01.09.05, 16:31 Takimi postami przyczyniasz się tylko do nielegalnego handlu duphastonem. Przez takich pseudolekarzy coraz częstrze są syngaturki typu kupię-sprzedam duphaston. Pisząc o tym że nie masz prawa tak pisać nie chodzi mi o netykietę ale o prawo moralne. I masz rację - to jest forum. Ja też wyraziłam swoje zdanie. PS. Ulotkę skopiować i wkleić może każdy - niekoniecznie trzeba być lekarzem. Można być ekonomistką. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Do Wewska 01.09.05, 17:03 )))))))) i po tej odpowiedzi przekonałam się ostatecznie o braku sensu dalszej naszej dyskusji. Najlepszego...!!! Promotor Nielegalnego Handlu Duphastonem Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: 01.09.05, 15:13 Popieram i podpisuje się obiema rękami i nogami pod zarówno pierwszą jak i drugą wypowiedzią.W tym wątku oprócz bursztyna3 były tylko 2 prawidłowe odpowiedzi na pytanie po co jest progestron.Reszta- zupełnie nie zgodna z prawdą. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: luteina dopochwowo 01.09.05, 17:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22400734&a=22400734 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27187140&a=27187140 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26351300&a=26351300 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26317893&a=26317893 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26241712&a=26241712 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25127978&a=25127978 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24980789&a=24980789 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24068157&a=24068157 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22955595&a=22955595 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22360203&a=22360203 miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś