Dodaj do ulubionych

Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...?

02.09.05, 00:23
...jak pojawi się berbeć? Zamierzamy dostosować jakoś naszą sypialenkę (cóż,
za dużo w niej miejsca nie ma), żeby Mały był "na oku". Oprócz zorganizowania
powierzchni na łóżeczko, o czym powinniśmy jeszcze pomyśleć? Zamierzamy
wygospodarować w szafie 3 półki na ubranka/kosmetyki. Rozważamy zakup
łóżeczka z szufladą (na łóżeczku będzie przewijak oraz umocowana lampka
nocna). Czy należałoby pomyśleć jeszcze o dodatkowym szczególe (np. dostępne
w sprzedaży są pokrowce na pieluchu, które wiesza się na łóżeczku). Jakie
macie doświadczenia/pomysły w organizacji pomieszczenia dla Maluszka?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 00:54
      Nawet się nie obejrzysz, jak maluch obrośnie w pierwsza zabawki - grzechotki,
      gryzaczki, przydałoby jakieś miejsce na nie.
      Mały kosz na śmieci też jest przydatny, zwłaszcza z początku.
      • j1978 łazienka 02.09.05, 07:23
        Istotne chyba też jest żeby łóżeczko nie stało w okolicy okna i kaloryfera. No
        i w miarę odległości do łazienki (żeby przemyć pupę jak się po pachy
        sfajdawink))))
        • budzik11 Re: łazienka 02.09.05, 12:58
          A dlaczego łóżeczko nie powinno stać koło okna? Ja mam okna szczelne,
          nieotwierane, więc napewno nie będzie gwizdało przez szczeliny, nie mam też
          kaloryfera (ogrzewanie podłogowe). Czy to chodzi o Feng Shui?
          Mam pusty całkiem pokój, stoi w nim tylko łóżeczko z przewijakiem, ubranka leżą
          na parapecie, też się zastanawiam na urządzeniem pokoiku. Nie chcę kupować
          mebli "niemowlęcych" na bardzo krótko, chciałabym urządzić pokoik już tak żeby
          był dla samodzielnego dziecka, ale całkiem nie mam pomysłów, jak to powinno
          wyglądać.
    • deotyma11 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 13:53
      Bardzo wygodna jest komoda. Kupiliśmy swojej córci taką sosnową na 6 szuflad i
      doskonale zdaje egzamin od ponad roku. Na kosmetyki warto kupić sobie
      plastikowy koszyk z płaskim dnem lub tacę z wysokim brzegiem. W ferworze te
      wszystkie tubki, butelki i słoiczki łatwo się brudzą i potem z półki trudno
      sczyścić plamy. Koszyk można postawić na komodzie, znajdzie się tam miejsce na
      pieluchy, chusteczki itp. Dobrze gdy wszystko co do dziecka jest potrzebne
      (ubranka, kosmetyki, miejsce do przewijania) stoi blisko siebie tak żeby mieć
      wszystko pod ręką i nawet na moment nie zostawiać malucha na przewijaku samego.
      • j1978 do budzika11 02.09.05, 18:03
        Ja tylko napisałam że słyszałam że podobno nie należy łóżeczka stawiać pod
        oknem i kaloryferem. I to nie żadne Feng Shui czy coś tylko racjonalne i
        logiczne podejście że pod oknem dziecko łatwo przewiać a przy kaloryferze
        będzie miało wysuszone śluzówki. Ciebie ta porada nie dotyczy - sama sobie
        odpowiedziałaś - nieotwierane okna i panele podgrzewane, więc spoko. pozdr
        • budzik11 Re: do budzika11 05.09.05, 10:35
          Tak też myślałam. A tak się składa, że była w weekend u mnie siostra, która
          wierzy w "czary mary" - feng shui, chodzi do wróżki, nosi przy sobie
          dzwoneczki, jakieś zielsko suszone itp. I ona mi powiedziała, że łóżko nie
          powinno stać głową w kierunku okna, ale to też zależy w którą stronę świata
          jest okno itd. ipt. smile))
    • mrowka75 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 18:07
      Dla mnie najważniejsze było łóżeczko (na nim stał przewijak), szafka z rzeczami
      podrećznymi dla dziecka i kosz na zużyte pieluchy. resztę dostosowywałam w raz
      z rozwojem dziecka.
      • anulaaa Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 20:51
        nasze dziecko też będzie miało kącik w naszej sypialni-miejsca za dużo nie ma
        ale idealnie starczyło na łózeczko obok którego postawiliśmy regał z otwartymi
        półkami(na nim chce tzrymac kosmetyki,pieluszki,kosmetyki itp-może w jakiś
        pudełkach czy koszykach,jeszcze nie wiem)-przewijak kupilismy nakładany na
        łózeczko i będę go kładła od strony regału dzięki czemu wszystko będzie pod rękąsmile
        nad łóżeczkiem chcę zamontować kinkiecik ale z ciemniejszym swiatłem(żeby w nocy
        męża przy każdym wstawaniu nie budzic)...co jeszcze...?
        aha-zrobiłam miejsce w naszej dużej komodzie i wszystkie ciuszki zmieściły się w
        trzech szufladachsmile miałby być w szafce ale małe złożone śpioszki które się
        ułoży wsłupek nie chcą stać na półce;P poza tym w szufladzie mam wszytko na widokusmile

no i myślę o jakimś obrazku nad łóżeczkiem ewentualnie coś w stylu relingu a
        bambusowego prętu(mam tego mnóstwo w domu) na którym bedą wisiały zabawki i
        obrazkismile
        • annam21 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 21:07
          ja sypialnie mam biala i kacik dla malicha chcialabym pomalowac na delikatny
          zolty..taki pastelowy jakby, a reszta wszytko zaplanowalam tak jak anulaaasmile
          lampke dostalam juz o tesciowej taki kupbus puchatek podswietlany na
          dotkniecie,swiatlo jest bardzooo lecitkie, jak bedzei za ciemno to bede waczas
          lampke przy swoim stoliku nocnym.No i komode to wlasnie mam sypialniana do
          naszych mebli i stoi nie wykozystana prawie pust wiec mijsce naciuszk mam,
          tylko zamiast pulek bede chciala chocuaz z jednej strony zzrobic palik na
          wieszaczkina kurteczki itp. no i nawet mam juz pudlo jako takio na zabawki, bo
          kupilam je zeby miec gdzie kupowane ciuszki gromadzic teraz i wlasn pomyslalm
          ze pozniej sie przyda na zabawki,nawet kupilam takie bardziej...dziecinnesmile)
          pozdrawiam, fajny watek!
          • anulaaa Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 21:09
            no fajny fajnybig_grin
            ponieważ to nasza sypialnia to nie hchcę za dużo zmieniac i dodawaćbig_grin jeśli
            stanie się pokojem dziecka to wtedy zaszalejębig_grin
      • annam21 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 02.09.05, 21:08
        na zurzyte pieluchy kupimy twister, tam sie wsadza pamersy i tak jaby wkreca ze
        worek sie zamyka no i nie smierdzi ale bede to mial w lazience.
        • bursztyn3 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 04.09.05, 23:57
          Gdzie można kupić taki twister? Jest on stojący, czy można go jakoś powiesić??
          Ile zajmuje m-sca?
          • kokons Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 10:43
            Podbijam!
            I mam nadzieje,ze mozna go kupic nie tylko w niemczech, bo inaczej bede prosila
            annam o paczkesmile
            • zombi_25 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 10:56
              Znalazłam coś takiego ale nie wiem czy to to samo:
              calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=55_193&products_id=2147&osCsid=f0f459f13ff0d9df155b83df89c2667d
              • kokons Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 11:33
                Dzieki za polecenie!
                Zastanawiam sie czy to drogi zakup?! Nie tyle sam kosz (139 zl) bo starcza na
                dlugo ale dodatkowe wklady z woreczkami to koszt 22 zl za 160 szt! Ciekawe na
                ile starcza? Sprawdzilam tez cene tzw. Paklanek - jednorazowych woreczkow na
                zuzyte pieluchy i tu koszt jest podobny bo za 50 szt. placi sie 5,50.
                Doswiadczone mamy napiszcie prosze co lepsze? A moze jest jeszcze jakis inny
                produkt spelniajacy podobne funkcje?
                Dziekuje i pozdrawiam.
              • annam21 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 11:36
                sorki dziewczyny!bylam u tesciow o odwiedzinach smile!! tak to wlasnie takie
                uzodzonko, stojace.zajmuje msyle tyle miejsca co normalny smietnki ktory i tak
                mosi stac na brudne pampersy,moze troche wyzszy.ale zatrzymuje zapachy.mieszkam
                kurcze na 3 pietrze, i smieci segregujemy,nichce wrzucac pampresow z kupka
                wiadoma do smietnika w kuchni bo nim wyrzucimy smeci to hoho,zasmierdnie mi
                caly domek,a to uzadzonko zatrzymuje zapach.smile poelcam!pozdrawiam
                • anulaaa Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 11:41
                  dla mnie to strata pieniędzysmile jednorazowe torebki to koszt rzędu kilku groszy
                  za szzukę i wrzucenie don ich pieluchy tez ne powoduej smrodku w domu itp
                  no ale jeśłi kogoś stać to czemu niesmile
                  • kokons Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 13:42
                    A jakich woreczkow urzywalas? Czy tych po 5,5 za 50 sztuk?
                    • anulaaa do kogo to pytanie?:)) 05.09.05, 13:47
                      • kokons Re: do kogo to pytanie?:)) 05.09.05, 13:58
                        do wszystkich ktorzy moga odpowiedziecsmile
                        • anulaaa Re: do kogo to pytanie?:)) 05.09.05, 14:01
                          ja mam zawsze zapas najzwyklejszych jednorazowych torebek foliowych w domu i
                          takich zamierzam uzywac na brudysmile
                          zawiązane nie przepuszczaja "zapaszków" tak samo dobrze jak te droźsze-niby
                          specjalistycznewink
                          • kokons Re: do kogo to pytanie?:)) 05.09.05, 14:03
                            A to cenna uwaga, ze moga byc zwykle woreczki, bo mnie powoli zaczynaja
                            przerazac wydatki na dziecko... jak widze te wszystkie udogodnienia i
                            zastanawiam sie za kazdym razem czy da sie bez nich przezyc...
                            Dziekuje!
        • lucado Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 15:45
          a gdzie takie cudowne urządzenie można kupić?
          • kokons Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 06.09.05, 09:46
            Powyzej dziewczyny podaja adres sklepu internetowego wczesniej nie widzialam
            takiego kosza... szkoda, ze nie mozna wszystkiego co nowoczesne ogladnoc i
            nabyc w sklepach...
            • kokons Re: Kosz czy woreczki na zuzyte pieluchy? 06.09.05, 10:02
              Kosz czy woreczki na zuzyte pieluchy? - zadalam to pytanie mama z forum
              Noworodek i dziele sie z wami odpowiedziami:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28632135Pozdrawiam.
    • deotyma11 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 14:03
      Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, która przydaje się w domu.Taka mała
      lampka świecąca przytłumionym światłem, wkładana do kontaktu, ale do
      zastosowania w kuchni. Do dziecka w nocy dość często trzeba wstawać i często
      wizyta w kuchni jest nieodzowna. Jeżeli zapali się górne światło to potem ma
      się wrażenie egipskich ciemności. No i jest nieodzowna jeśli światło z kuchni
      mogłoby obudzić któregoś z domowników.
      Co do woreczków na pieluchy: do pieluszek Happy takie woreczki są dołączane w
      paczkach. Warto je stosować zwłaszcza po kupkachsmile))
      • annam21 wydatki i moje myslenie 05.09.05, 14:49
        dziewczyny z tymi pomocnym rzeczami to jest tak, ze sa fajne ,pomoga,ulatwia
        itd.ale jak nie mozna sobie na nie ozwolic,to nie warto sobie szarpac
        nerwow.Bez twistera,i bez wielu innych rzeczy da sie dziecku tyle samo milosci
        co z nimi.Jednak warto jest pisac o wszystkich pomyslach jakie mamy,gadzetach z
        jakim sie spotkalismy,bo moze akurat komus wydaza sie bardziej potrzebne i
        bedzie chcial je miec. Ja jesli chodzi o twister,to chcem,bardo,ale tez dlatego
        ze moge,jak bym nie mogla to schodzilabym i wyzucala i trz bym byla
        szczesliwa.A ja dzieki forum i radom juz wiele zeczy zmienilam na ktore sama
        bym nie wpadla!pozdrawiam
        • annam21 a co myslicie o komodzie z wanienka 05.09.05, 14:53
          ja najpierw chcialam wstawic do sypialnie ,ale to juz bedzie za duzo, i
          wymylilam ze postawie sobie w lazience,komode taka delikatna lazienkawa,otwarta
          gdzie na gorze jest przewijak i z boku moge wyciagnac waniekesmile co myslicie
          • urodzonawewrzesniu Co będzie ze mną 05.09.05, 15:49
            Jestem dopiero na poczatku ciazy i zastanawiam sie, czy ja tez bede
            tak "swirowac"? twistery, lampeczki ze slabym swiatlem zeby nie budzic meza smile,
            i inne takie. Pewnie tak, chociaż lampeczka zdecydowanie odpada (tym bardziej
            darowana przez teściową; to jakby powiedziała "Masz tu lampeczke żebyś nie
            budziła mojego synka w nocy")
          • deotyma11 Re: a co myslicie o komodzie z wanienka 05.09.05, 20:06
            Jeżeli masz na myśli taką specjalną komodę z otworem wyciętym na wanienkę, to
            nie warto. Te komody są dopasowane do małych wanienek zazwyczaj, z których
            dziecko przestaje dość szybko korzystać. A potem nie bardzo wiadomo co z tym
            zrobić. Moi znajomi znaleźli gdzieś wanienkę opierającą się o brzegi wanny z
            bardzo pomysłowym korkiem w dnie. Byli z tego bardzo zadowoleni.
            Te lampeczki do kontaktu, o których pisałam, kosztują w pobliskim elektrycznym
            chyba ze 3 zł. Wydatek nieduży.
            • annam21 Re: a co myslicie o komodzie z wanienka 05.09.05, 22:24
              ja chcialam wlasnie wanne jak opisujesz,ale po ogladanie "przymiezaniu" doszlam
              do wniosku ze musialbym sie do takiej wanienki cal kapiel malenstwa nachylac,a
              tat to wogule kleczec. Ale masz racje te co maja wbudowana wanienke komody to
              wanienki sa jakies male i glebokie,ekspedientka powiedzial ze pzniej dziecko
              sie sadza,ale widzial jedna z wysuwann na 2 nogach wanna,rozmiarami zblizona do
              normalnej wynienki,ale to juz trzeba miec gdzie wysunac to wanne, ja powalcze
              troche ,przembluje i jakis dam radesmile
    • marychna31 Wielka prośba do wszystkich Dziewczyn!! 05.09.05, 16:13
      Dziewczyny to byłoby bardzo miłe i myslę, ze szalenie inspirujące, gdybyście na
      forum z fotografiami wnętrz wkleiły fotki dziecięcych pokoików i dziecięcych
      kącików w Waszych sypialniach (na tym mi najbardziej zależy bo u mnie też
      bedzie tylko kącik). Można by założyć specjalny wątek w tym celu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35
      Będę z niecierpliwością czekać a w przyszłości, jak już urządzę swój kącik to
      również z przyjemnością go pokażęsmile))

Pozdrawiam!
      • kokons Re: Wielka prośba do wszystkich Dziewczyn!! 06.09.05, 10:04
        Swietny pomysl ale na zdjecie mojego pokoju trzeba bedzie jeszcze poczekac.
        Podzielcie sie adresem jak stworzycie ten watek.
        Powodzenia/19tc
    • asia710 Re: Dostosowanie pokoju - dzieki anulaa 05.09.05, 19:49
      za ten pomysl z bambusem, zrobie podobnie nad lozeczkiem mojego brzdaca; nie
      lubie plastiku!!!
      Co do okna... Ostatnio sie dowiedzialam ze malutkie dzidziusie lepiej czuja sie
      w pomieszczeniach zaciemnionych, bo do tego byly przyzwyczajone podczas pobytu
      w brzuszkach!
    • indra2 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 21:35
      W pokoik synka mam łóżeczko, na nim przewijak. Obok komodę z ubrankami, na niej
      zawsze paka pieluch. Na łóżeczku, przy przewijaku mam powieszone takie
      pojemniki do kupienia w Ikei, w 1 trzymam chusteczki do pupy i maść a w drugim
      inne kosmetyki. Na boku łóżeczka wisi też torba z pieluchami tetrowymi. Także
      wszystko mam pod ręką podczas przewijania i jest to super wygodne.Ponadto w
      pokoju jest jeszcze fotel do karmienia i 4 półki na ścianie na zabawki, ksiązki
      i inne pierdoły, na jednej z nich takie 3 pudła też z ikei na zapas kosmetyków,
      drobne zabawki itp. Na ścianie oczywiście dziecinne obrazki. Na komodzie lampka
      nocna. Mam też kosz na brudne pampersy, taki specjalny niepszepuszczający
      zapachów ale ostatnio powędrował do ubikacji, bo jednak trochę zapachów
      przepuszcza, szczególnie, odkąd synek jest na sztucznym mleku i kupki stały się
      bardziej smrodliwe wink Zużytego pampersa wkładam do nakładki na jednym z tych
      wiszących na łóżeczku pojemników (była w komplecie) a potem wynoszę. Pojemniki
      te polecam gorąco kosztowały coś ok. 20zł a dla mnie bomba.
      Miałam też w pokoju kanąpę ale ostatnio wyniosłam, żeby synek miał więcej
      miejsca do zabawy na podłodze. W to miejsce położę taki materac jak do ćwiczeń,
      gdzie synek będzie ćwiczył (chodzimy na rehabilitację) i bawił się. Na podłodze
      mam też rozłożoną matę i stoją stojaczki do zabawy.
      Dodam, że synek śpi z nami w sypialni. Na początku w kołysce, teraz w łóżeczku
      turystycznym. Łóżeczko w jego pokoiku służy na razie do zabawy, ma tam
      przywieszoną karuzelę i inne zabawki. Miał spać od początku w swoim pokoju ale
      życie zweryfikowało nasze plany, niestety miał problemy z brzuszkiem od
      urodzenie (jak się okazało nietolerancja laktozy) i budził się b. często w nocy
      i nie miałam siły chodzić do niego.Także wylądował nie tylko w naszej sypialni
      ale także często w naszym łóżku a tak się zarzekałam, że nigdy wink)
      Teraz też jeszcze budzi się 2 razy na jedzenie i parę razy ot tak sobie więc
      nie planuję na razie przenosin.
      Ale się rozpisałam.
      Pozdrawiam
      aga
      • annam21 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 23:04
        tanimarket.pl/go/_info/?id=1638
        a co myslicie o takiej kombinacji?mi sie podoba ale 97 kg?!!!
        • bursztyn3 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 23:32
          Super! Oczywiście za atrakcyjnością danego mebla/sprzętu, funkcjonalnością i
          wygodą idzie cena...sad(
    • sylwiawm Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 05.09.05, 23:37
      My też mamy malutko miejsca w sypialni, gdzie z nmi jest córeczka. Jak masz
      ochotę to zobacz. Ponizej jest link do stronki córeczki i w galerii prewie na
      końcu jest zdjęcie jak to zrobiłam.
      p.s tez mamy łóżeczko z szufladą i jestem z niego zadowolona
      • annam21 Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 06.09.05, 18:23
        mi sie bardzo spodobalao,cena noe kurcze troche mniej,ale najmniej to waga, 97
        kg!to wydaje sie mi duzo,ale coz jezdzic tym bym nie jezdzilasmile), zastanowie
        sie jeszcze bo mam ciagly problem z miejscem na przewijanie.czy sypialnia czy
        lazienka.i zdanie zmieniam co tydzien.buuuu
      • tweety_bird Re: Dostosowanie pokoju - o czy pamiętać...? 06.09.05, 18:43
        sylwiawm napisała:

> My też mamy malutko miejsca w sypialni, gdzie z nmi jest córeczka. Jak masz
        > ochotę to zobacz. Ponizej jest link do stronki córeczki i w galerii prewie na
        > końcu jest zdjęcie jak to zrobiłam.
        > p.s tez mamy łóżeczko z szufladą i jestem z niego zadowolona

Sylwio, obejrzałam zdjęcia Twojej córki i nie mogę się powstrzymać, żeby napisać
        jaka jest śliczna smile)) Szczęśliwi rodzice, maleńka córeńka i wspaniałe opisy do
        zdjęć smile Życzę Wam dużo zdrówka i miłości!

Pozdrawiam serdecznie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka