Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić???

03.09.05, 16:05
W każdej książce piszą, że dziecko jest młodsze o dwa tygodnie od wieku
ciąży, np. 6 tydzień ciąży to dzidziuś ma 4 tygodnie itp. Ja zaszłam w ciążę
w pierwszym tygodniu po okresie. Dzisiaj jest 6 tydz. i 6 dzień, a wg lekarza
maleństwo ma dzisiaj 6 tygodni i jeden dzień. Wg książki 6 tydzień od
zapłodnienia odpowiada 8. tygodniowi ciąży. Nie wiem czy ktoś zrozumie coś z
tych moich bezsensownych wywodówwinkW tej książce opisane jest co się
kształtuje w tym okresie i pokazane są zdjęcia jak mniej więcej wygląda
maluszek. W takim razie mam się nie sugerować datą zapłodnienia i patrzeć na
wiek ciąży od daty ostatniej @?
Obserwuj wątek
    • anulaaa Re: Jak sprawdzić??? 03.09.05, 16:13
      ja przyjęłam wiek dziecka wg wymiarów z usg ponieważ one podaja wiek dziecka a
      nie wiek płodu od daty ost.@smile
      jeśli w 8t2d usg wskazało,że dziecko ma własnie tyle(8t2d) to tym się sugerowałamsmile

pozdrawiam
      • milkaa111 Re: Jak sprawdzić??? 03.09.05, 22:24
        ja również mam z tym problem. Licząc od zapłodnienia dzidzia ma 4 tygodnie,
        natomiast usg wskazało 6 tydz czyli wskazało na pierwszy dzień miesiączki jako
        zapłodnienie. W moim przypadku jest to niemożliwe. Może ktos mi pomoże rozwiać
        moje wątpliwości?
        • pimpek_sadelko Re: Jak sprawdzić??? 03.09.05, 22:28
          usg pokazuje wiek w oparciu o wymiary, a te kazde dziecko moze miec inne. tak
          samo jak jeden czlowiek jest wysoki, inny niski. czy zatem niski jest mlodszy?smile

bardziej wiarygodny jest wiek od OM.
          do autorki watku: skad wiesz, kiedy bylo zaplodnienie? dzien stosunku to wcale
          nie musi byc dzien zaplodnienia.
          • kasiulka82 Re: Jak sprawdzić??? 04.09.05, 13:05
            Lekarz mi tak wyliczył. W usg miałam napisane, że wiek ciąży to 6 tyg. i 4 dni,
            a w wynikach pomiarów maleństwa- crl 3 mm-> 5 tyg. i sześć dni. To nie był
            dzień stosunku, przytulałam się dwa dni przed stwierdzonym przez lekarza
            zapłodnieniem.
        • kruszyna75 Re: Jak sprawdzić??? 03.09.05, 22:33
          na pierwszym usg (5t6d) lekarz wprowadził datę OM do aparatu/komputera więc
          chyba wiek na usg jest liczony od tego właśnie dnia a nie od dnia zapłodnienia.
          Wydaje mi się, że wszystkie normy są liczone dla ciąży liczonej od dnia OM, bo
          tak jest łatwiej, nie każda z nas ma owu w połowie cyklu.
          • anulaaa usg pokazuje...... 03.09.05, 22:40
            usg pokazuje wiek płodu wg wymiarów a nie od ostatniej @
            wielkość dziecka automatycznie jest przeliczana na tydzień ciazy-właśnie dlatego
            usg wykonywane między 8-11 najczęściej weryfikuje termin porodusmile
            (tak mi tłumaczył gin-przepraszam że tak tym moim ghinem sie podpieram ale o
            wszystko go pytambig_grin)

termin z ost.@ miałam na 10grudnia-po usg w 8tc termin zmienił się na 16grudnia
            i od tamtej pory każde usg potwierdza termin i pokazuje,że dziecko rozwija się
            odp.do tygodni określonych przez usg w 8tygodniu właśnie
            • kruszyna75 Re: usg pokazuje...... 03.09.05, 23:20
              zgadza się, ale zarówno na tym pierwszym jak i w 9tc i w 13 tygodniu wiek płodu
              podany przez lekarza zgadzał mi się z terminem liczonym od dnia OM.
    • robertaa Re: Jak sprawdzić??? 03.09.05, 23:18
      tak jak mówisz, wiek ciązy podaje się zawsze o 2 tygodnie "starszy" niż to jest
      faktycznie, czyli wg pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Przyjmuje się tak,
      ponieważ kobiety często nie wiedzą kiedy doszło do zapłodnienia (te które nie
      planowały oraz te które próbowały przy jednym cyklu po kilka razy).
      Ten "przesunięty" wiek ciąży okresla się w taki właśnie sposób, zakładając, że
      do zapłodnienia doszło w 14 dniu cyklu (stąd różnica 2 tygodni)jednocześnie
      przy 28 dniowej długości całego cyklu. Jednakże, jeżeli wiesz kiedy doszło do
      zapłodnienia i wiesz ze nie jest to 14 dzień, i jeszcze dodatkowo twój cykljest
      dłuższy lub krótszy niz 28 dni, powinnas po prostu do dnia zapłodnienia dodac
      te nieszczęsne dwa tygodnie i będziesz miała dzień 9tydzień)ciąży zgodny z tym,
      jakby do zapłodnienia doszło w przepisowym 14 dniu.
      Uff...Nie wiem czy wyjaśniłam to w jasny sposób, jeśli nie, to wybacz.
      U mnie jest to samo, tyle że przesunięcie jest w drugą stronę. Do zapłodnienia
      doszło 18-19 dnia cyklu przy 26 dniach długości! A tak na marginesie, jak tu
      się zabezpieczac metodą kalendarzyka małżeńskiego? smile

no nic, mam nadzieję, że odnajdziesz dobrą metodę na okreslenie wieku swojego
      dziecka, jednak jeśli jest to kwestia kilku dni różnicy to chyba można dac
      sobie spokój z tymi wyliczankami. Jeśli jednak te róznice są spore, może to byc
      istotne na koniec ciąży, kiedy ustala się czy dziecko rodzące sie wcześniej
      jest wcześniakiem czy nie, lub czy ciążą przenoszona, jest nią faktycznie.

Dodam tylko, że cały mój wywód oparty jest o rozmowę z lekarką, która
      generalnie przyznała rację mojemu rozumowaniu (ale wzieła mnie chyba za lekko
      szurniętą, że aż tak się w to zagłębiam smile, oraz o książkę pt: "Ciąża-40
      kolejnych tygodni"

pozdrawiam serdecznie wszystkie brzuszki
      • kasiulka82 Re: Jak sprawdzić??? 04.09.05, 13:07
        Z wyliczeń lekarza wyszło, że do zapłodnienia doszło 7-8 dni po dacie ostatniej
        @.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka