Dodaj do ulubionych

dentysta w ciąży

08.09.05, 09:31
Już wiem, że chodzić trzeba. Aż się boję co powie mój stomatolog jak zobaczy
stan mojego uzębienia...grrr!!!
Mam jednak pytanie : czy w ciąży u dentysty powinnam o czymś pamiętać? Czegoś
się domagać? Pomóżcie przed pierwszą wizytą.

18tc
Obserwuj wątek
    • karmelek11 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 09:52
      na pewno nie wolno przeswietlac zebow
      znieczulenie wg mojego dentysty nie jest zbronione
      • dexxa9 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 10:07
        Wiesz Karmelek, ja miałam dziś pobiec na prześwietlenie przed wizytą, żeby
        dentysta miał już wszytsko widoczne - serio - zawsze tak robię jak mnie coś
        niby-boli.
        Dziękuję więc za info
        i pozdrawiam
        • karmelek11 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 10:31
          w ciazy przeswietlanie czegokolwiek jest surowo zabronione
          3maj siesmile
      • myfa80 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 22:35
        1.znieczulenie bez adrenaliny - sa takie smile z adrenalina nie moga brac kobiety
        w ciazy,
        2.bez estrakcji zeba chyba ze bedzie zszyta rana
        pozdrawiam
    • agness25 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 09:55
      dentysta powinien podać Ci tzw. białe znieczulenie, bez adrenaliny
      Pzdr
      • lolita27 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 11:30
        Ja juz niedlugo rozmnoze sie smile) i w trakcie calej ciazy duzoooooooooooo
        pieniazkow zostawilam u mojego stomatologa. Moja coreczka bardzo zjadla mi
        zabki cala ciaze. Mialam rosnaca osemke, na szczescie nei musiaalo byc dziaslo
        nacinane, wyrosla, ale strasznie bolalo. Mialam rwana druga osemke bo tak sie
        popsula. Maial robione przeswietlenie, kanalowe leczenie. Na wszystko
        pozwolilam moja gin z zaznaczeniem ze po rwaniu zeba antybiotyk ochronnie i
        znieczulenie koniecznie bez adrenaliny. Lepiej chodzic, mnie sie dziury nowe
        robily pod plabami, zatem nei bylo ciekawie. jeszcze sporo zostalo.... ale
        wszystko pokolei, musialam juz wkoncu zaczac kupwac wyprawke dla malej, i tak
        zrobilam to dopiero niedawno w 9 mc.
        Ach moga Ci bardziej krwawic dziasla, na codzien i u stomatologa w trakcie
        leczenia, ja plucze zabki plynem Aquafresh, pomagalo.
        Pozdrawiam
    • dentystka2 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 12:47
      Z tym przeswietlaniem bez paniki. oczywiscie idealnie jest wyleczyc wszystko
      przed planowana ciaza, ale nie zawsze sie to udaje. na pewno niektore zabiegi
      8np, usuwanie zebow zatrzymanych) warto odlozyc na czas po ciazy. Co do rtg-
      profilaktycznie, przegladowo oczywiscie sie nie robi, ale w razie np. bolu czy
      koniecznosci przeprowadzenia leczenia kanalowego zdjecia nie bardzo da sie
      uniknac, a zwlaszcza przy stosowaniu fartucha ochronnego na brzuch nie ma sie
      czego obawiac. W ciazy prawidlowej w ogole nie ma podstaw do obaw, w ciazy
      zagrozonej warto uzyskac zgode prowadzacego ciaze lekarza. I pamietac, ze
      zepsute zeby bardziej szkodza plodowi, niz znieczulenie i w ogole leczenie
      stomatologiczne- toksyny bakteryjne przechodza przez lozysko i moga byc
      przyczyna porodu przedwczesnego.
      • zosiamama do dentystki2 08.09.05, 15:30
        Kiedys czytalam jakis watek w ktorym wypowiadalas o zatruwaniu zebow. Napisalas
        ze lepiej leczyc je w znieczuleniu niz zakladac trucizne. Ja niestety ok 5/6 tc
        mialam leczone 2 zeby za pomoca pasty dewitalizujacej. Mowilam dentystce o tym,
        ze jestem w ciazy i panicznie boje sie zastrzyku. Wszystkie zeby (oprocz
        leczenia kanalowego) nawet te z wielkimi ubytkami leczylam zawsze bez
        znieczulenia.
        W jednym zebei ta paste mialam 2 tyg, a w drugim kilkanascie godzin bo
        spanikowalam i nastepnego dnia polecialam do dentysty zeby mi ja wydlubal.
        Zrobil znieczulenie i przeciscil kanaly wlasnie ta metoda (bez umartwiania, bo
        przez tych kilkanascie godzin nie zdazyl sie zatruc i w ogole nei bolal kiedy
        byla w nim trucizna).
        Nie ukrywam, ze stresuje mnie to ze mialam zeba umartwianego ta "trucizna".
        Wiem, ze teraz te pasty sa lepsze niz byly kiedys i maja inna konsystencje
        (mniej plynna) wiec nie wyciekaja. Prosze czy mozesz to potwierdzic? Czy takie
        dzialanie jest w miare bezpieczne dla dzidzi we wczesnej ciazy?

Bede wdzieczna za odpowiedz
        Zoska
        • dentystka2 Re: do dentystki2 08.09.05, 22:19
          te trucizny maja dzialanie miejscowe, wiec o bezpieczenstwo dzidziusia mozesz
          byc spokojna, ale ze stomatologicznego punktu widzenia ich stosowanie nie ma
          sensu, bo ma zbyt wiele wad, dlatego za granica oraz- na szczescie- coraz
          czesciej w Polsce - preparaty te w ogole nie sa obecne w gabinetach.A jesli sa-
          to lepiej zrezygnowac z takiego gabinetu na rzecz drozszego, ale
          nowoczesniejszego leczenia kanalowego w znieczuleniu (u konkurencji wink
          • zosiamama Re: jeszcze raz do dentystki2 09.09.05, 15:33
            ten gabinet to dobry gabinet a wlasciwie nawet klinika stomatologiczna.
            A co jesli znieczulenie dla kobiet w ciazy (czyli slabsze bo bez noradrenaliny)
            nie podziala? bede cierpiala przy czyszczeniu kanalow? Czytalam ze takie
            znieczulenie moze slabiej znieczulac. A jak wczesniej jest tam trucizna to mnie
            w ogole nie boli i mniej sie stresuje.
            Czy znieczulenia slabsze dla kobiet w ciazy sa w 100% bezpieczne?
            • dentystka2 Re: jeszcze raz do dentystki2 09.09.05, 21:29
              To slabsze znieczulenie to IMHO zbedna ostroznosc. Adrenalina i noradrenalina
              to hormony produkowane przez nadnercza, i w warunkach stresu (wizyta u
              stomatologa dla kazdego jest mniejszym lub wiekszym stresem, zwlaszcza w
              przypadku strachu przed bolem) wydzielane sa do krwi w ilosciach co najmniej
              rownych tym w ampulce ze znieczuleniem. Ja stosuje standardowe znieczulenie u
              kobiet ciezarnych, o ile pacjentka nie zglasza, ze ciaza jest zagrozona
              (wowczas i tak zgode na leczenie i znieczulenia daje lekarz prowadzacy-
              poloznik). A nawet jesli znieczulenie jest bez noradrenaliny, nadal pozostaje
              znieczuleniem i jako takie rowniez powinno byc skuteczne. Poza tym niektorzy
              stomatolodzy uzywaja roznych technik znieczulania, np. srodwiezadlowe, gdzie
              ilosc preparatu znieczulajacego jest tak malutka, ze zupelnie bez znaczenia
              jest, czy znieczulenie jest z noradrenalina, czy bez. Grunt, zeby bylo
              skuteczne.
    • mala.ela Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 12:53
      a dlaczego TRZEBA? ja sie strasznie dentysty boję sad bardziej niż porodu...

uszczerbiła mi sie plomba - ząb troche pobolał, ale przeszło (dentysta akurat
      wtedy był na urlopie - gdyby nie to to pewnie byłoby juz po wszystkim). No i
      co? czy MUSzĘ to zrobic przed porodem? czy to jakoś grozi dziecku? dodam że
      oprócz tej jedenj plomby nie mam problemów z zębami w ciaży
    • agao_72 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 13:00
      Mój dentysta zadał mi 2 pytania:
      a) czy mam jeszcze mdłości?
      b) jak długo wytrzymam w jednej pozycji?
      Zaplanował harmonogram reperowania zębów, wybierając godziny, w których się
      najlepiej czuję. Dał znieczulenie i starał się nie męczyć. No po prostu anioł
      nie człowiek (za moje pieniądze anioł). I powiedział, że mam przed porodem
      wyleczyć uzębienie, bo jak się młode urodzi to raczej dłuuuuuuugo go nie
      odwiedzę.
      pozdr
      agA
      • basik20 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 14:38
        Prawda jest taka że przez burzę hormonalną wyjątkowo może nam sie posypać
        uzębienie. Tak samo jest po porodzie wiec nie ma pewności że jak teraz wszystko
        sie zrobi to póxniej nie będzie problemu. Gadanie lekarzy że po porodzie długo
        sie nie będziecie widzieć jest idiotyczne. Ja obecnie zakończyłam naprawiać
        swoje zęby i jestem zadowolona że w końcu się za to wzięła. Moja siostra w
        zeszłym roku rodziła i tez przed porodem wszystko zrobiła. A tu nagle po dwóch
        miesiacach od narodzic poleciał jej jeden ząb i to że na świecie była zuzia nie
        było powodem że nie może iść do dentysty. Musiała i tyle.
        A co do głownego pytania - każdy lekarz powinien przeprowadzic wywiad o stanie
        twojego zdrowia. Jak dowie się że jesteś w ciazy to bedzie wiedział jak
        odpwiednio się toba zająć.
        • dentystka2 Re: dentysta w ciąży 08.09.05, 22:12
          lekarz mial racje z tym, ze po porodzie dlugo sie nie bedzie widzial z
          pacjentka, bo przy malym dziecku, zwlaszcza karmionym piersia, naprawde trudno
          wyrwac sie z domu. Zwykle ma sie inne priorytety, a troska o wlasne uzebienie-
          dopoki nie boli- odsuwa sie na dalszy plan.
          • basik20 Re: dentysta w ciąży 09.09.05, 09:06
            Nie miałam na myśli wybielania ząbków bo mam taką zachciankę tylko przypadek
            jak jednak boli. Niczego nie da się przewidziec.
            • miimiimii Re: dentysta w ciąży 09.09.05, 15:42
              no ja jestem tchurzysko podłe.. i wybrałam się dopiero w 35tygodniu..tongue_out ale
              okazało się ostatecznie, ze nic złego się nie dzaiejesmile mam tylko 3 nowe,
              maleńkie plombeczki, pani dosłownie 5razy przyłożyła wiertełko i już zaklejała.
              a jeśli chodzi o znieczulenie.. no ja bez znieczulenia to nie dam sobie nic
              zrobićtongue_out dla kobiet w ciaży stosuje się specjalne znieczulnie, bez adrenaliny,
              takie nie wywołujące potencjalnych skurczy
            • vulpes1978 Re: dentysta w ciąży 09.09.05, 15:43
              To chyba nie chodzi o hormony. Moja dentystka na ciążowej wizycie kontrolnej
              wytłumaczyła mi to w następujący sposób: rosnące w brzuchu matki dziecko
              potrzebuje wapnia, aby budować swój układ kostny. Jesli kobieta dostarcza tego
              składnika zbyt mało w swym codziennym pożywieniu, dziecko czerpie wapń z jej
              zębów (a nie z kości rąk, czy nóg. zdaniem mojej dentystki na tym polega
              mądrość natury). Dlatego tak warto w czasie ciązy regularnie kontrolować stan
              uzębienia i reagować od razu, gdy coś się dzieje. Ponadto dobrze jest zadbać o
              odpowiednią ilośc wapnia w codziennej diecie.
            • agao_72 Re: dentysta w ciąży 09.09.05, 15:51
              nie chodzę do dentysty - bo mnie ząb boli, staram sie chodzić dość reguralnie.
              i dlatego mogłam sobie zaplanować przed porodem akcję dentystyczną i zapewnic
              spokój po porodzie.
              agA
              - -
              Kołysz się w miętowej mgle...
    • izzunia Re: dentysta w ciąży 09.09.05, 16:01
      po prostu przed usiadnieciem na fotelu powiedz, ze jestes w ciazy i powinno byc
      oki. a jesli bedzie chcial robic jakies przeswietlenia, to zmien dentyste - w
      ciazy absolutnie nie wolno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka