pimpek_sadelko 08.09.05, 10:38 po porodzie po siusianiu przemywac krocze husteczkami do higieny intymnej? ewentualnie gazikiem jalowym nasaczonym lactacydem? prosze o nie proponowanie tantum rosa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: czy mozna... 08.09.05, 10:40 Jak Cię potną, to chusteczkami nie będziesz miała ochoty się macać... Ale jak nie to raczej nie ma przciwwskazań. Chociaż na początku jednak prysznic najlepszy za każdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 10:43 czyli po kazdej wizycie w wc prysznic?:o Odpowiedz Link Zgłoś
alex98 Re: czy mozna... 08.09.05, 10:50 Jesli nie bedzie cie az tak bolalo to mozesz ,ale raczej rana troszke boli i jak sie krwawi to raczej prysznic lub bidet!A!Jesli bedziesz bala sie wysiusiac zaraz po porodzie to nawet lepiej zrobic siku pod prysznicem ,polewaj sobie wode w bolace miejsce,wtedy mniej pieszcze,Nic sie nie martw bedzie Dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 10:53 kokons napisała: > pimpku a dlaczego nie Tantum Rosa? nie wierze w takie bajery Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: czy mozna... 08.09.05, 11:01 Na mnie te saszetki nigdy nie dzialaly a kosztuja niemalo jak na porcje rozpuszczalna w 0,5 l wody... NO ale myslalam, ze ze skoro wszyscy je stosuja po porodzie to moze tylko ja zle je odbieram?! No to co pimpku pozostaje? Laktacyd plyn ginekologiczny??? A twoj malzonek lekarz na to? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:04 meza nie pytalam no i on na pielegnacji krocza raczj sie nie zna ja planuje zabrac lactacyd. najpierw w uzytek pojdzie gazik z plynem a potem poprawie gazikem z czysta woda. jak bedzie bolalo i nie dam rady to prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: czy mozna... 08.09.05, 11:12 Tantum rosa zawiera benzydaminę,która należy a. do NLPZ-ów(niesteroidowych leków przeciwzapalnych) b. działa przeciwobrzękowo c. przeciwbólowo( nlpz) d. odkażająco, a przy okazji zmniejsza napiecię mięsni gładkich. Jak wierzysz w ibuprofen, naproxen itp to lepiej uwierz w benzydaminę Działa działa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:13 ibuprofen to lek zakazany w moim domu... maz zoldkami sie zajmuje i przewodem pokarmowym, za duzo spuistoszen po tym "leku" widzial.u nas jedynie paracetamol na bole Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: czy mozna... 08.09.05, 11:24 No,ale działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo(jak wszystkie nlpzty, paracetamol nie należy do nlpzów),a benzydamina nie ma prawa podrażnić Ci przewodu pokarmowego Zobaczysz- przyda Ci się to zmniejszenie opuchlizny i lekkie działanie odkażające- po porodzie krocze może być spuchnięte potwornie,alepiej polewać i delikatnie osuszać dobrze chłonącym wodę ręcznikiem papierowym niż kombinować coś z tymi chusteczkami- nie dość, że podrażnią,to jeszcze przykładanie ich do świeżej rany może nie być zbyt dobrym pomysłem. Jeżeli chcesz laktacyd, to może rozcieńcz go i polewaj? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania788 Re: czy mozna... 08.09.05, 11:06 Ja miałam inną metodę: w łazience ustawiłam sobie mały taborecik, na który stawiałam miseczkę taką,na której mogłabym usiąść i po każdej wizycie w WC nalewałam wody z tymi fioletowymi kryształkami i sie podmywałam. Rana się szybko goiła i zawsze świeżo, a nie musiałam się cała rozbierać i włazić pod prysznic.I wycierałam się delikatnym, miękkim papierem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:08 ale w szpitalu? bo w domu to dam rade sobie na rozniste sposoby... chodzi mi o szputa, przepraszam, ze nie sprecyzowalam Odpowiedz Link Zgłoś
ania788 Re: czy mozna... 08.09.05, 11:28 a w szpitalu to koszula do góry i połowiczny prysznic. Inaczej chyba nie da rady... Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: czy mozna... 08.09.05, 11:15 Ja bym nie ryzykowała, na pewno pocieranie boli, poza tym jak dla mnie nigdy nie wiadomo co oni naprawdę pakują w te chusteczki, ja mam po nich lepkie ręce. I zawsze coś zostanie w szparkach. Wolałabym polać zwykłą wodą, tantum rosa. W szpitalu włazisz pod pryszic, rozbierz się do połowy i normalnie podmyj. Przynajmniej tak to sobie wyobrażam, praktyki nie mam żadnej, ale te chusteczki stanowczo mi nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
abiedrzycka Re: czy mozna... 08.09.05, 11:47 A ja Ci powiem z mojego doświadczenia (dwa porody przeżyte na własnej skórze), kilkadziesiąt widzianych na porodówce i praktyka na oddziale położniczym: najlepsza kora dębu. niech mąż kupi w aptece kore dębu w saszetkach, przygotuje w domu napar i przynosi na oddział w butelce. Polewanie krocza strumieniem takiego naparu działa rewelacyjnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś