Dodaj do ulubionych

czy mozna...

08.09.05, 10:38
po porodzie po siusianiu przemywac krocze husteczkami do higieny intymnej?
ewentualnie gazikiem jalowym nasaczonym lactacydem?
prosze o nie proponowanie tantum rosasmile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: czy mozna... 08.09.05, 10:40
      Jak Cię potną, to chusteczkami nie będziesz miała ochoty się macać... Ale jak
      nie to raczej nie ma przciwwskazań. Chociaż na początku jednak prysznic
      najlepszy za każdym razem.
      • pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 10:43
        czyli po kazdej wizycie w wc prysznic?:o
    • alex98 Re: czy mozna... 08.09.05, 10:50
      Jesli nie bedzie cie az tak bolalo to mozesz ,ale raczej rana troszke boli i
      jak sie krwawi to raczej prysznic lub bidet!A!Jesli bedziesz bala sie wysiusiac
      zaraz po porodzie to nawet lepiej zrobic siku pod prysznicem ,polewaj sobie
      wode w bolace miejsce,wtedy mniej pieszcze,Nic sie nie martw bedzie Dobrzesmile
      • kokons Re: czy mozna... 08.09.05, 10:51
        pimpku a dlaczego nie Tantum Rosa?
        • pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 10:53
          kokons napisała:

> pimpku a dlaczego nie Tantum Rosa?
          nie wierze w takie bajerywink
          • kokons Re: czy mozna... 08.09.05, 11:01
            Na mnie te saszetki nigdy nie dzialaly a kosztuja niemalo jak na porcje
            rozpuszczalna w 0,5 l wody... NO ale myslalam, ze ze skoro wszyscy je stosuja
            po porodzie to moze tylko ja zle je odbieram?!
            No to co pimpku pozostaje? Laktacyd plyn ginekologiczny??? A twoj malzonek
            lekarz na to?
            Pozdrawiam
            • pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:04
              meza nie pytalam no i on na pielegnacji krocza raczj sie nie znabig_grin

ja planuje zabrac lactacyd. najpierw w uzytek pojdzie gazik z plynem a potem
              poprawie gazikem z czysta woda. jak bedzie bolalo i nie dam rady to prysznic.
              • amwaw Re: czy mozna... 08.09.05, 11:12
                Tantum rosa zawiera benzydaminę,która należy a. do NLPZ-ów(niesteroidowych
                leków przeciwzapalnych) b. działa przeciwobrzękowo c. przeciwbólowo( nlpz) d.
                odkażająco, a przy okazji zmniejsza napiecię mięsni gładkich.
                Jak wierzysz w ibuprofen, naproxen itp to lepiej uwierz w benzydaminębig_grin
                Działa działasmile
                pozdrawiam
                • pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:13
                  ibuprofen to lek zakazany w moim domu... maz zoldkami sie zajmuje i przewodem
                  pokarmowym, za duzo spuistoszen po tym "leku" widzial.u nas jedynie paracetamol
                  na bolesmile
                  • amwaw Re: czy mozna... 08.09.05, 11:24
                    No,ale działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo(jak wszystkie nlpzty,
                    paracetamol nie należy do nlpzów),a benzydamina nie ma prawa podrażnić Ci
                    przewodu pokarmowegosmile Zobaczysz- przyda Ci się to zmniejszenie opuchlizny i
                    lekkie działanie odkażające- po porodzie krocze może być spuchnięte
                    potwornie,alepiej polewać i delikatnie osuszać dobrze chłonącym wodę ręcznikiem
                    papierowym niż kombinować coś z tymi chusteczkami- nie dość, że podrażnią,to
                    jeszcze przykładanie ich do świeżej rany może nie być zbyt dobrym pomysłem.
                    Jeżeli chcesz laktacyd, to może rozcieńcz go i polewaj?
                    Pozdrawiam
    • ania788 Re: czy mozna... 08.09.05, 11:06
      Ja miałam inną metodę: w łazience ustawiłam sobie mały taborecik, na który
      stawiałam miseczkę taką,na której mogłabym usiąść i po każdej wizycie w WC
      nalewałam wody z tymi fioletowymi kryształkami i sie podmywałam. Rana się
      szybko goiła i zawsze świeżo, a nie musiałam się cała rozbierać i włazić pod
      prysznic.I wycierałam się delikatnym, miękkim papierem.
      • pimpek_sadelko Re: czy mozna... 08.09.05, 11:08
        ale w szpitalu?
        bo w domu to dam rade sobie na rozniste sposoby... chodzi mi o szputa,
        przepraszam, ze nie sprecyzowalamsmile
        • ania788 Re: czy mozna... 08.09.05, 11:28
          a w szpitalu to koszula do góry i połowiczny prysznic. Inaczej chyba nie da
          rady...
    • kotka.szrotka Re: czy mozna... 08.09.05, 11:15
      Ja bym nie ryzykowała, na pewno pocieranie boli, poza tym jak dla mnie nigdy
      nie wiadomo co oni naprawdę pakują w te chusteczki, ja mam po nich lepkie ręce.
      I zawsze coś zostanie w szparkach. Wolałabym polać zwykłą wodą, tantum rosa. W
      szpitalu włazisz pod pryszic, rozbierz się do połowy i normalnie podmyj.
      Przynajmniej tak to sobie wyobrażam, praktyki nie mam żadnej, ale te chusteczki
      stanowczo mi nie pasują.
    • abiedrzycka Re: czy mozna... 08.09.05, 11:47
      A ja Ci powiem z mojego doświadczenia (dwa porody przeżyte na własnej skórze),
      kilkadziesiąt widzianych na porodówce i praktyka na oddziale położniczym:
      najlepsza kora dębu. niech mąż kupi w aptece kore dębu w saszetkach, przygotuje
      w domu napar i przynosi na oddział w butelce. Polewanie krocza strumieniem
      takiego naparu działa rewelacyjnie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka