Dodaj do ulubionych

Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!!

08.09.05, 11:18
Hej! Dziewczyny pamietajcie, że po porodzie nie wolno kapac się w wannie, ja
o tym nie wiedziałam i tydzien po porodzie wyladowalam znowu w szpitalu z
okropnymi bolami. Nie moglam chodzic, bolo byl tak okropny, 100x mocniejszy
jak porod. Dopiero jak wyladowlaam w szpitalu dowiedzialam sie, ze kapiel zle
wplywa na obkurczanie sie macicy, dlatego przestrzegam was!
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:21
      Mi to nie grozi smile Ja zawsze biorę prysznic...
    • mala.ela Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:31
      no to kicha... uwielbiam siedziec w wannie! a jak długo nie wolno się kąpac w
      wannie?
      • wisienka89 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:38
        dopoki nie minie okres pologu czyli ok 6 tyg. ja krwawilam po porodzie 7 tyg i
        przez ten czas nie wolno sie wogole kapać. Dopiero lekarz po wizycie kontrolnej
        powinien wyrazic zgode na kapiel w wannie. Nie wiem jakiego masz lekarza
        prowadzacego, ale mysle, z epowinien Ci o tym powiedziec. Mnie zapomniano
        poinformowac i przez to strasznie cierpialam. Bol na prawde nie do zniesienia,
        zdostawalam bolesne zastrzyki w tyłek, kroplowki i nie moglam karmic przez ten
        czas mojego malenstwa piersiasad
    • pimpusia77 już się wystraszyłam 08.09.05, 11:39
      Jak zobaczyłam ten tytuł, to od razu pomyślałam o tym, że nie wolno się kapać w ciąży. Już tutaj taki
      wątek krążył... że niby bakterie się mogą przedostać do pochwy, czy coś...
      Ale niech mi ktoś uświadomi, tak żebym była pewna, bo już sama nie wiem co myśleć: w ciąży nie
      wolno się kąpeć, ale wgorącej wodzie, prawda? W normalnej wodzie można się kąpać? Przecież w
      chlorowanej wodzie w kranu i wyszorowanej przeze mnie własnoręcznie wannie nie ma bakterii, które
      mogą spowodować grzybice czy inną cholerę? To głupie pytanie, wiem o tym, ale tak jak sie nad tym
      zastanwiam, to faktycznie siedząc w wannie woda przedostaje się do pochwy, ale nie ma w niej
      przecież jakiś strasznych zarazków?
    • an_ni Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:42
      wiesz co ... to taka podstawowa sprawa, ze nie rozumiem jak mozna bylo o tym
      nie wiedziec, na chlopski rozum nawet! jak masz rane to jej nie moczysz, proste
      jak masz okres tez nie siedzisz chyba w wannie, co??
      • mala.ela Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:47
        jak mam okres nie siedzę w wannie tylko dlatego żeby mi krew nie pływała w
        wodzie. Pierwsze słyszę żeby okres miał coś wspólnego z raną smile

ale widzisz: na chłopski rozum nie moczy się rany, ale tą akurat ranę trzeba
        moczyc! chociażby po siusianiu...
      • podwojnesloneczko Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:49
        ja nie wiedzialam, i dobrze ze taki watek sie pojawil, bo mam i prysznic i kapiele tez moge brac (co uwielbiam), wiem ze w ciazy bardziej wskazany jest prusznic niz kapiel ale nie myslalam o tym co bedzie po porodzie. teraz wiem

dzieki
      • pimpusia77 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:49
        Oj coś łabo z tym "chłopskim rozumem". Niby dlaczego jak mamy okres, to mamy nie kąpać się w
        wannie?
        Akurat o to pytałam moją ginekolog i sie obśmiała nieźle ze mnie. Jak mamy okres, to nie można się
        kąpać w gorącej wodzie, bo łatwiej jest zasłabnąć. Ale kąpiel jest bardzo wskazana. Niektórym nawet
        łagodzi bóle miesiączkowe.
        O to, czy można sie kąpać w ciąży, czy nie nawet jej nie zapytam, bo zdaję sobie sprawę z głopty tego
        pytania. Może któraś z dziewczyn na forum ulituje się, nie nakrzyczy, nie obśmieje tylko potwierdzi
        moją teorię, że kąpiel w ciąży "nie gryzie".
        • amwaw Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 11:52
          Wszystko jest związane z temperaturą kąpieli.
          Wyższa temperatura może powodować krwotoki i spowolnione obkurczanie
          macicy,kąpiel w wodzie letniej- nie. Tak samo w ciąży- temp powyżej 35 st może
          powodować rozwieranie szyjki, niższa- nie powinna.
          Tyle-kąpać się można, tylko z głową.
          pozdr
          • agao_72 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 13:17
            > Tyle-kąpać się można, tylko z głową.
            no tak, kąpiel bez glowy jest niepełna...(jej, jak mi się to zdanie spodobało :-
            ) ) czyste włosy to podstawa.
            agA
      • r.kruger SKĄD WY TO BIERZECIE??? an_ni? 08.09.05, 12:25
        na mój babski rozum nie chodzi o moczenie ale o zachowanie czystości
        wybaczcie mamuśki ale poleguje w wannie, polegiwałam po porodzie i mam zamiar
        tak czynić (oczywiście że woda nie jest gorąca a wanna czysta...)
        jeśli chodzi o moczenie ran-ciekawe dlaczego moczona rana po cc szybciej się
        goi albo dlaczego po nacięciu krocza lekarze zalecają nasiadówki w tantum rosa
        lub septosanie GŁĄBY PRZECIEŻ NIE SĄ
    • budzik11 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:07
      Dziewczyny, nie siejcie paniki.
      Kąpiele w ciąży, czy podczas okresu - można, oczywiście, że można, ale nie w
      gorącej wodzie (powoduje rozszerzanie sie naczyń krwionośnych, co grozi
      krwotokiem, odklejeniem się łożyska).
      Po porodzie - w zasadzie to samo - można w normalnej temperaturze, żeby się nie
      przegrzać. No i nie leżeć godzinę w wannie, bo faktycznie może to zaszkodzić
      gojącej się ranie, nie lać litrów płynów, olejków czy soli do kąpieli, ale nie
      piszcie, że w ogóle nie można sie kąpać w wannie po porodzie, bo to bzdura.
    • kotka.szrotka Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:20
      Można się kąpać i w ciąży i po porodzie. Kiedyś zabraniano bo się bakterie
      przedostawały do pochwy i dalej, ale doszli do tego że jednak woda nie wpływa
      do pochwy i spoko. W kąpieli nawet szybciej rana się oczyszcza, wszystkie
      zaschnięte nieczystości odmakają i można je łatwo spłukać. Pewnie, że nie w
      gorącej wodzie, ale co to jest gorąca woda, jak dla mnie 42 stopnie. 38 to jest
      minimum, w ogóle nie wyobrażam sobie kąpieli w 35 stopniach, brrrr, przecież to
      zimna woda. Ktoś to zmierzył termometrem, bo ja tak, zimna woda. Pewnie, ze nie
      będę się kąpała w ciągu kilku pierwszych dni, ale nie przez 6 tygodni. Absurd.
      Podczas okresu jakoś też nie pamiętam żebym pływała we krwi, i wówczas właśnie
      lubię naprawdę gorącą wodę, rozluźnia i zdecydowanie mi lepiej, spada napięcie,
      nowy czowiek. I uwielbiam moczyć się godzinami, czytać kobiece gazetki, wdychać
      pachnące olejki, dolewać piankę, czysta przyjemność.
      • an_ni Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:25
        ja nie wyobrazam sobie siedziec w wannie w jakielkolwiek temperaturze majac
        okres czy wydalajac odchody poporodowe - po prostu to dla mnie niehigieniczne
        a podmywanie sie po porodzie po kazdym siusiu to inna sprawa, nie mozna sie
        wytrzec bo boli to lejesz woda
        • pimpusia77 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:33
          Nie wiem jak to jest wydalać odchody poporodowe, ale kapiel podczas okresu chyba zależy od jego
          obfitości. Gdybym miała bardzo obfite miesiączki i "lało by się ze mnie", to na pewno nie moczyłabym
          się w wannie (fuj!), ale ja mam "normalne" miesiączki i podczas siedzenia w wannie jakoś nic ze mnie
          nie wylatuje. tochę jakby woda działała jak korek. Dopiero jak wstaję, to leci.
          Przepraszam wszystkie wrażliwe za szczegółowy opis.
          • honi_29 pimpusia77 08.09.05, 12:59
            A jakie to są "normalne" miesiączki?winkBo nie wiem czy mam normalne czy
            nienormalne,ale i tak zawsze biorę prysznic,bo nawet z taką "normalną"
            miesiączką łatwiej o infekcję biorąc kąpiel w wannie.
            • pimpusia77 Re: pimpusia77 08.09.05, 19:18
              Ojej... to maja ginekolog chyba jest jakaś niedouczona... bo powiedziała mi, że nie ma przeciwskazań do
              bania kąpieli podczas miesiączki. Jeśli kąpiesz się we własnej, umytej dokładnie wannie, w chlorowanej
              (czyli pozbawionej bakterii) wodzie, to skąd niby masz się nabawić infekcji?
    • podwojnesloneczko Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:31
      proponuje zmienic tytul watku: nie kapcie sie w goracej wodzie

i z tym kazdy powinien sie zgodzicsmile

wtedy chyba nie bedzie niedomowien i oskarzania wisienki o sianie paniki

pozdrawiam
      • podwojnesloneczko Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 12:32
        najlepiej jeszcze dodat ta graniczna tempbig_grinD
    • mynia_pynia Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 13:31
      Ja zawsze biorę prysznic, ale co zrobić jak lubie gorące.
      A apropo okresu i wylegiwania się w wannie, to może jestem dziwna ale ja mam
      tak że jak wchodze do wody to zawsze mam chwilowy zastój, i nic mi nie leci.
    • niya Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 14:31
      ja się kąpałam dwa tygodnie po porodzie w wannie i nic mi nie było, położna
      uprzedziła mnie żeby w pierwszych dniach nie lecieć od razu do wanny, ale nie aż
      do końca połogu bez przesady, zwłaszcza, że u mnie wszystko "wyleciało" juz po
      trzech tygodniach smile i nie rozumiem dlaczego podczas okresu nie można w wannie
      ja właśnie w czasie okresu najbardziej lubie w wannie czuję się wtedy czystsza
      niż podmywając się pod prysznicem a komu leci krew do wody to ja nie wiem,
      przecież woda stawia "opór" chcącej się wydostać krwi nie zastanawiało was nigdy
      dlaczego w wodzie wam nie leci? smile pozdrawiam
      • anulaaa Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 14:53
        po poronieniu tez obkurcza sie macica i nikt mi nie mówił,że nie wolno sie
        kpać-kąpałam się długo i częstoi nic mi nie było więc...

bez przesady...niedługo się okazę ze oddychać nie można bo mozna sie zarazzić
        czymsuncertain

echh
    • poleczka2 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 08.09.05, 20:32
      A ja kąpałam się w godzinę po urodzeniu moich dzieci. Położne zrobiły mi błogą
      kąpiel. Dzięki im za to.
      • wisienka89 Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 09.09.05, 10:21
        Ja tylko chciałam przestrzec i podzielic sie swoimi doświadczeniami. Nie
        nakazuję nikomu, że ma sie nie kapać. Każdy sam podejmie decyzję. Jednym
        dziewczynom moze zaszkodzic tak jak mnie a innym wręcz przeciwnie. Ja bede
        wiedziala jak nalezy postepowac po kolejnym porodzie. Pozdrawiam
    • rudi_ruda Re: Dziewczyny NIE KĄPCIE SIE!!! 09.09.05, 11:21
      Hi, hi....sorki ale w moim nowym właśnie remontowanym mieszkanku mam tak małą ł
      łazienkę, że z biedą zmieścił się prysznic, więc....ale dzięki za ostrzeżenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka