12.09.05, 18:34
Wiem że to już było i zaraz bedziecie krzyczec ze 1000x i żeby poszukać w
archiwum.Czytałam smile ale jakoś nie mogę zebrać tego w całość uncertain
1.Po jakim czasie zaczyna zus płacić pensję na zwolnieniu? i po jakim czasie
mogą zacząć kontrolować pacjenta i lekarza?
2.Czy lekarz jest ZAWSZE sprawdzany przy długich zwolnieniach? I co jeśli po
np 3 mieś zwolnienia od jednego lekarza dostajesz kolejne 4 tyg od innego-
kogo wtedy skontrolują?
3.A jeśli pomiędzy np 8 tyg zwolnieniem pracujesz 2 tyg i znowu zwolnienie-co
wtedy?
4.Co z tymi kontrolami?jeśli wysłannicy zus nie zastaną cię w domu i nie
zgłosisz się na wezwanie?
5.Czy możesz sobie pójść na urlop bezpłatny(za zgodą pracodawcy,oczywiście)
bezpośrednio po zwolnieniu i odwrotnie?
Wszystko oczywiscie dotyczy zwolnień w ciąży.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość przy odpowiadaniu kolejny raz
na te same pytania smile))
Obserwuj wątek
    • eps Re: L4 i ZUS 12.09.05, 18:48
      1. Zus zaczyna płacić po 33 dniach od rozpoczęcia pierwszego zwolnienia (jeśli
      pracodawca ma więcej niz 20 pracowników to poprzez niego jeśli nie to
      bezpośrednio z ZUS dostaniesz pieniądze).Zaczęć kontrolowac w teori moze od
      momentu rozpoczecia zwolnienia lekarskiego. W praktyce zdaza sie to raczej po
      33 dnaich i jeśli zus zaczyna bepośrednio sam płacić (nie przez pracodawce).
      Wynika to z tego że jeżeli pracodawca jest płatnikiem zasiłku to u niego
      znajduje sie pełna dokumentacja i trudniej jest wychwycić jakis tam przypadek
      (no chyba że pracodawca sam zgłości prośbe do zUs o kontrole zwolnienia). W
      przypadku kiedy to ZUs sam płaci to pracodawca przekazuje mu pelną dokumentację
      danej osoby i czasami zus takie teczki czesciej kontroluje, ale nie ma na to
      reguły.
      2. Lekarz nie zawsze jest sprawdzany przy długich zwolnieniach.Jesli dochodzi
      do kontroli to raczej kotrolują osobe na zwolnieniu (jest wzywana przed oblicze
      lekarza orzecznika który w calej swej mądrości oceni czy zwolnienie jest
      zasadne).Jesli okaze sie niezasadne to dalszej procedury nie znam (chodzi mi o
      lekarza, bo Ty chyba oddajesz nienależne pieniądze)
      3.nic sie nie dzieje. Nie ma dużego znaczenia czy zwolnienie jest ciagłe czy z
      przerwami.
      4. Jeśli na zwolnieniu pisze że możesz chodzić, to jeśli cie nie zastaną to
      mogłas przecież do apteki wyjśc. Jesli przyjdzie wezwanie do stawienia się w
      ZUs to nie znam przypadku zeby ktos nie poszedł i raczej nie polecam tego
      praktykowac wink
      5. Na urlop bezpłatny można isc w każdym momencie, pod warunkiem ze pracodawca
      wyrazi zgode.
      • izaskun Re: L4 i ZUS 12.09.05, 19:00
        Baaardzo dziękuję,teraz już wiem (prawie) wszystko smile

> 1. Zus zaczyna płacić po 33 dniach od rozpoczęcia pierwszego zwolnienia >
        3.nic sie nie dzieje. Nie ma dużego znaczenia czy zwolnienie jest ciagłe czy z
        > przerwami.

od kiedy liczą "pierwsze" zwolnienie: czy 1 w ciąży czy wogóle zwolnienia od
        początku roku kalendarzowego?
        • eps Re: L4 i ZUS 12.09.05, 19:02
          liczą sie zwolnienia od początku roku kalendarzowego. Jesli np. w marcu byłaś
          na zwolnieniu 31 dni to teraz jeszcze 2 dni wynagrodzenia chorobowego i leci
          zasiłek chorobowy.
          • morelka_28 Re: L4 i ZUS 12.09.05, 19:09
            a co z przedłużeniem zasiłku chorobowego po 182 dniach zwolnienia?
            Czy te 182 dni dotyczą tylko roku kalendarzowego? Tzn. jeśli np. 31 grudnia
            2004 upłynie mi 160 dni zwolnienia, to od 1 stycznia 2006 r. kontynuję liczenie
            czy zaczynam od początku. Chodzi mi o to,czy będę musiała się starać o
            przedłużenie zasiłku w 2006 r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka