kocura78 26.09.05, 16:05 cześć wszystkim? znacie jakieś naprawdę skuteczne sposoby na w/w dolegliwość??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokons Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 16:09 Sliweczki okazuje sie u mnie najlepsze ale okazuje sie, ze trzeba je specjalnie przygotowac. Wieczorem wsypac do kubka do 10 sztuk szuszonych wegierek (nie kalifornijskich...) zalac wrzatkiem do polowy i przykryc talerzykiem... Rano uzupelnic szklanke goraca woda i zajadac sliweczki bardzo powoli je rozgryzajac i popic powstalym kompocikiem. Najlepiej nie jesc sniadanka do pol godziny... Smaczne i powinno zadzialac Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 16:11 Wklejam ci jeszcze moja wypowiedz i adres do podobnego watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=29299437&a=29299437 Są typowym elementem każdej ciąży Pojawiają się, gdyż twoje jelita pracują teraz mniej wydajnie, trawienie i wydalanie przebiega dużo wolniej. Kiedy maluch rośnie, macica zaczyna uciskać jelita i utrudniać ich "pracę". Stosuj nadal typową przy tej dolegliwości dietę. Jedz rano kilka namoczonych w wodzie suszonych śliwek. Pamiętaj, by w menu nie zabrakło błonnika (jak przy hemoroidach), pij soki warzywne i owocowe ale naturalnie wyciskane - te z kartonu mają za duzo cukru i nie sprzyjają trawieniu. Pomoże też szklanka wody z miodem i cytryną. Mieta pita trzy razy dziennie. Nie pij kawy, bo spowalnia trawienie. Nie przyjmuj żadnych leków przeczyszczających bez konsultacji z lekarzem - mój gin prosił żebym nie piła polecanych przezwszystkich sropków aptecznych na trawienie... rozleniwiaja jelita no i trudniej je będzie po porodzie ruszyć bez wspomagaczy do pracy! Też mam problemy z zaparciami no i ciąagle zmieniam sposoby by sie ich pozbyc i raz na dwa dni działają... Powodzenia PS. No i duzo pij - wody!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 16:33 co do tego czy śliweczki smaczne to bym akurat polemizowała, co kto lubi ja tam na samo wspomnienie smaku mam ochotę zwymiotować a co do syropków to niektóre z nas nie mają wyjścia... wypróbowałam wszystkie wymienione przez ciebie sposoby, co do wody z miodem i cytryną to gastrolog mi powiedziała, że efekt jest czysto psychologiczny, pozostałe sposoby działały parę dni a potem było to samo i gin kazał mi brać laktulozę, a co do tego czy spowolniają czy nie powiedział, że akurat laktuloza nie tyle poprawia perystaltykę jelit co ściąga wodę do światła jelita czy coś tym stylu przez co łatwiej się wypróznić i żeby się nie martwić na zapas... tak czy siak to dieta owszem ale podstawową rzeczą jest poinformowanie lekarza, że taki problem istnieje i jego działką jest powiedzieć czy coś przyjmować należy czy też nie, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sylwunia1982 Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 16:58 Tylko proszę nie smiejcie się ale ja mam genialny sposób na zaparcia. TO SOK Z KAPUSTY KISZONEJ LUB OGÓRKÓW KISZONYCH. Oczywiscie odpowiednie ilości. Mniej więcej pół szklanki i po godzinie widac efekt. Można sobie zaserwować taką daweczkę ok 3 razy w tygodniu. Na początku martwiłam się czy nie ma w tych sokach za duzo kwasu ale zostałam uspokojona przez mamę. Jest tez w nich bardzo dużo magnezu więć same kozyści. Odpowiedz Link Zgłoś
emi_74 Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 17:03 mi moj ginekolog dzisiaj polecil magnez - taki w rozpuszczalnych tabletkach. Oprocz tego jem te zalewane sliwki suszone i siemie lniane. Moze wszystko razem poskutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Leki z Laktuloza - przeczyszczaja... 26.09.05, 18:57 Leki / syropki z Laktuloza ( np. Lactulosum, Duphalac) - przeczyszczają wiec nie wiem czy to takie zdrowe w ciazy i dlatego podchodze do tych metod sceptycznie pomimo, ze wiekszosc osob je poleca. Na ulotce np. Duphalacu jest ostrzezenie, ze stosowanac lek w okresie ciąży i karmienia piersią mozna jedynie w przypadku bezwzględnej konieczności. Opis Leku: Zawiera substancję czynną laktulozę, która działa przeczyszczająco. W jelicie grubym laktuloza jest rozkładana przez bakterie jelitowe do niskocząsteczkowych kwasów organicznych, takich, jak kwas mlekowy i kwas octowy. Prowadzi to do zakwaszenia treści jelita, co pobudza jego perystaltykę (kurczenie się) oraz zmian ciśnienia osmotycznego (ściągnięcia wody do światła jelita), co normalizuje konsystencję stolca. Laktuloza jest rozkładana przez bakterie w jelicie grubym do niskocząsteczkowych kwasów tłuszczowych, nie jest rozkładana w żołądku ani w jelicie cienkim. Praktycznie nie wchłania się w jelicie cienkim (maksymalnie 2% - wydalane z moczem) To tyle sceptycyzmow. Nie mowie nie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 17:01 przestałam się bawić w "ludowe mądrości" bo na mnie nie działały jedyne co mi pomaga to syrop Lactulosum aaa i radzą żeby jeść ciemne pieczywo -ale ono ma jeden wielki minus-często powoduje zgagę Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara_maz Re: !!!Zaparcia!!! 26.09.05, 21:55 Jak byłam w ciąży, za radą lekarki jadłam buraki - pomagało!!! Normalnie ugotowane, i tak pogryzać po troszkę to tu, to tam Odpowiedz Link Zgłoś
m_golightly Re: !!!Zaparcia!!! 27.09.05, 09:02 jak już pisałam niektóre po prostu nie mają wyjścia, wypróbowałam buraki, sok z kapusty, śliwki, po których już po dwóch dniach wymiotowałam i wszystko co tam jeszcze wymienicie i co? albo reakcji brak albo po chwili już nie pomagało, a co do ulotek to do ich czytania jestem pierwsza i leków z natury boję się jak mało kto, do tego stopnia, że czasami mąż ulotki mi chował, żebym nie czytała bo nie chciałam potem nic łykać, ale gin powiedział, że więcej zła może w ciąży wyrządzić przytkana hydraulika niż lek, który czasami bierze się nawet całą ciążę, i który na pewno nie zaszkodzi, proszę mnie więc nie straszyć bo potem spać nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
kigo Re: !!!Zaparcia!!! 27.09.05, 17:52 To napiszę co ja robię.... Rano na śniadanie po kolei: szlkanka wody, laktuloza, mała filiżanka kawy, pół grejfruta, śliwezki uprzednio namoczone, druga szklanka wody, danone activia i jeszcze czopek glicerynowy i.... tylko czasami jest efekt Jestem już strasznie tym zmęczona i naprawde nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: !!!Zaparcia!!! 28.09.05, 09:51 kigo napisała: > To napiszę co ja robię.... > Rano na śniadanie po kolei: szlkanka wody, laktuloza, mała filiżanka kawy, pół > grejfruta, śliwezki uprzednio namoczone, druga szklanka wody, danone activia i > jeszcze czopek glicerynowy i.... tylko czasami jest efekt Jestem już > strasznie tym zmęczona i naprawde nie wiem co robić. No to sobie zrobilas drastyczny zestaw i chyba trzeba go uporzadkowac! - Woda jest Ok (no i ponoc z miodem nie dziala...) - Laktloze jak mnie informowal ginekolog trzeba stosowac 30 ml przy sniadaniu i jest to wazne, a nie ot tak.. - filizanka kawy nie sluzy trawieniu a nawet je chamuje i warto to wiedziec i nie laczyc jesli siechce uzyskac efekt x - grejfrut/pomarancza jest Ok ale mysle,ze lepiej zjesc na drugie sniadanie - sliweczki rowniez sa OK ale zeby zadzialaly trzeba je zjesc na czczo i ze sniadanikiem odczekac z pol godziny - jogurt rowniez mozna potraktowac jako dodatkowy posilek... Najwazniejsze by przy braku trawienia nie wprowadzac haosu i jesc czesciej ale malymi porcjami robiac koniecznie przerwy!!! Usystematyzowujac proponowalabym: wode + sliweczki...; Sniadanko z Laktuloza...; Owoce; Kawke; Jogurt - wszystko w odstepach!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: !!!Zaparcia!!! 27.09.05, 18:08 Cześć. Ja musiałam się przestawić na ciemne pieczywo a oprócz tego jem kiwi i piję kefirki Mam nadzieję że Tobie to też pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: !!!Zaparcia!!! 27.09.05, 18:27 a moj sposob , moze nie dziala expresowo ale... co rano na sniadanie zjadam miske platkow nestle fitness w mleku (lub jogurcie naturalnym) i skrojona do tego nektaryna, bananem, jablkiem czy innym owocem. moze nie ma efektu zaraz natychmiastowego, ale pomaga sprobujcie, moze i wam przypadnie do gustu smakowo i dzialaniowo. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś