yagooda 27.09.05, 14:53 Jakie są konsekwencje tego dla matki i dziecka? Czy wywołuje się wczesniejzy poród w przypadku stwierdzenia gestozy? Podpowiedzcie coś, bo troche sie boje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: gestoza 27.09.05, 15:00 A masz gestozę? Jeśli tak to jakie objawy? Jasnowidzem nie jestem bez podania żadnych faktów. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kati1982 Re: gestoza 27.09.05, 15:07 ja mialam gestoze i bylam w szpitalu przez tydzien, w pierwszy dzien kazali mi podpisac zgode na cc ale sie obylo bez tego, poniewaz byla poprawa. Bylam wtedy w 36tc. Do dzis nie urodzilam, do terminu zostalo mi 11 dni. Z malenstwem jest wszystko ok. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: gestoza 27.09.05, 15:15 Gestoza = nadciśnienie tętnicze + obrzęki + białkomocz występujące w ciąży. W porę uchwycone i leczone, jeśli dobrze poddaje się leczeniu, mogą nie mieć wpływu na przyspieszenie zakończenia ciąży, jednak jeśli gestoza narasta przyspiesza się decyzję o zakończeniu ciąży (przez cc najczęściej), bo gestoza może prowadzić do niekorzystnych zmian naczyniowych w łożysku, czego skutkiem jest zahamowanie wzrostu płodu i mieć też inny niekorzystny wpływ na matkę (zagrożenie stanem przedrzucawkowym- na szczęście w dzisiejszych czasach to baardzo rzadko występujące powikłanie, bo leczenie jest zazwyczaj skuteczne). leczenie- siarczan magnezu, leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie) z grupy dehydralazyny. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: gestoza 27.09.05, 15:13 Napisz coś więcej. Jak zaawansowaną masz gestozę, w którym tc jesteś?. U mnie pojawiła się w 35tc. Bardzo silna gestoza, na szczęście wszystko skończyło się dobrze, miałam cc, dziecko zdrowe -10pkt(ale małe-2400). Dziś to wielki, zdrowy facet ma 11m-cy. Napisz konkretnie czego się obawiasz. Jakie masz ciśnienie, białko w moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
yagooda Re: gestoza 27.09.05, 16:03 Dzięki za odpowiedzi Nie stwierdzili u mnie gestozy pytam a wyrost, bo mój gin mnie wczoraj mocno nastraszył - mam duże obrzęki, nawet rano, po wstaniu z łóżka, na całym ciele i bardzo wysokie ciśnienie. Nie mam białka w moczu. Gin kazał mierzyć ciśnienie w domu, zmierzylam dzisiaj i nie ma poprawy. Dzwonilam do niego - jesli jutro bedzie tak samo skieruje mnie do szpitala. Zaczełam szukać w necie czego to są objawy, bo był bardzo mocno zaniepokojony i tak mi wyszło, wole sie przygotowac psychicznie, niż dowiedzieć sie tego w szpitalu i potem łamać sobie nad tym głowę, leżąc sama, bez żadnej przyjaznej duszy w poblizu. Pozdrawienia! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gestoza 27.09.05, 16:16 Hm dziwne.nie stwierdził gestozy pomimo obrzęków i wysokiego RR. A jakie masz ciśnienie? Gestoza może wystąpic w pojedyńczych objawach,nie musi byc wszystkich trzech. Może też różnie się"łączyc"np.obrzęki+nadciśnienie,obrzęki+białkomocz,nadciśnienie+białkomocz etc. Są leki na obniżenie ciśnienia podawane w domu jak również w szpitalu.Czy bierzesz jakieś leki? Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
yagooda Re: gestoza 27.09.05, 16:20 Jeszcze nie, dopiero wczoraj wieczorem powstało takie podejrzenie, a ja zawsze miałam przy mierzeniu ciśnienia "syndrom białego fartucha", więc pewnie dlatego lepeij to zweryfikować w domu. Cisnienie mam w granicach 150 na 100, dzisiaj 145 na 95... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gestoza 27.09.05, 16:23 No to ciśnienie niezbyt dobre. Napewno zrobia Tobie usg z przepływami. Trochę to dziwne,że lekarz od razu posyła Ciebie do szpitala zamiast np.wdrożyc leczenie farmakologiczne w domu. Może tak bardzo boi się,ze coś przeoczy. Pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: gestoza 27.09.05, 15:16 Gestoza jest dużym zagrożeniem dla matki i dziecka. Przeważnie dzieci rodzą się małe z powodu złego odżywiania przez łożysko, mało wód płodowych. W ciężkich przypadkach wywołują poród a w jeszcze cięższych tną, czyli cc(jak u mnie). Stwierdzili u ciebie początki gestozy?Może nie ma się czego obawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: gestoza 27.09.05, 15:59 Mialam gestoze od 32 tc. do 38 tc. tj. do dnia porodu. Bylam hospitalizowana, a ta moja gestoza miala przebieg lagodny - tj. wahaniom ulegalo cisnienie i poziom kwasu moczowego we krwi. Moj najwyzszy wynik (przy normie 5,7) to 8,7 w 32 tc. Mialam przepisany dopegyt na zbicie cisnienia, ale go nie bralam - po prostu trzeba lezec ! Wtedy cisnienie sie normuje w miare. Urodzilam normalnie, bez problemu, choc bardzo balam sie tego skoku cisnienia jaki moze sie pojawic w gestozie przy porodzie. Syn jest zdrowy, wazyl 4160, choc dostal 8 pkt Apgar ze wzgledu na brak oddechu i zasinienie, ktore nie ustepowalo. Podano mu tez tlen. Sadze jednak, ze to raczej wina ciezkiego porodu bardziej niz gestozy. Ale jest z nim OK ! Razem ze mna hospitalizowano dziewczyne tez z gestoza. Spedzila w szpitalu podobnie jak ja ostatni miesiac przed porodem. Kiedy nastapil u niej wzrost poziomu kwasu moczowego w 38 tc. wywolano u niej porod podajac oksytocyne. Ja urodzilam bez oksytocyny tez w 38 tc. Cesarke wykonuje sie w stanach b. ciezkich. Moja przyjaciolka miala ja robiona przy gestozie - rodzila bliznieta, a byla juz w stanie tak ciezkiego zatrucia, ze jej watroba przestawala funkcjonowac. Wygladala tezjak balonik - obrzeki miala potworne. Urodzisz normalnie, nie niepokoj sie !. Ja tez bardzo sie balam ! Wszystko sie dobrze skonczy ! Trzymam kciuki ! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinajk Re: gestoza 27.09.05, 18:30 Ja miałam bardzo silną gestozę i stan przedrzucawkowy, wystapiły u mnie obrzeki i cisnienie w granicach 195/120 a pozniej nawet 220/140 dostawałam wszystkie możliwe leki cisnienie nie chciało spadać tylko jeszcze rosło, po trzech dniach meczarni i kłucia mnie po 10 razy dziennie lekarze zdecydowali ze nie mozna czekac ani chwili dłużej i zrobiono mi cc, był to 35tydzien, synek urodził się zdrowy ważył 2600g i 51cm, na całe szczęście wszystko skonczyło się dobrze ale lekarze nie chcieli mowic co by się stało jakbym w porę nie trafiła do szpitala! Odpowiedz Link Zgłoś