Dodaj do ulubionych

TO ZWYKLY SKANDAL!!!!

29.09.05, 14:15
ja rosumiem, ze odwieczne pytanie "ile dac w lape za cc na zyczenie?"
przewija sie tu czy tam, ale nie rozumiem faktu ze:
1) zostaje ono zamieszczone na forum gazety i ludzie dywaguja sobie na ten
temat bez skrupulow smile
2) ze moderator nic z tym nie robi
3) ze gazeta nic z tym nie robi - to jakby popieranie przestepstwa
ja kumam wszystko, ze jest wolnosc slowa i tak dalej, ale cholera czy jesli
ktos napisze ze ma ochote zabic swoje dziecko duszac je workiem i takie tam,
poda godzine i miejsce gdzie ma zamiar to zrobic to tez nikt nie zareaguje??
jestem zbulwersowana, ze popieracie lapownikow

w sumie hmm przyszedl rywin do michnika...co sie dziwic
ALE MOZE WRESZCIE COS Z TYM ZROBICIE CO??
Obserwuj wątek
    • martyskaa Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:18
      myślę że z tym duszeniem dziecka to lekka przesada ale jeżeli chodzi o
      łapówkarstwo to jestem dokładnie tego samego zdania co Ty. Mąż mówi że jestem
      staroświecka i oderwana od rzeczywistości...
      • malgosiek2 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:25
        I tak na razie nie zrobisz nic.
        Niestety takie mamy czasy i społeczństwo.
        Daj sobie na luz bo naprawdę nie ma sensu tego ruszac,bo zawsze z takich
        dyskusji robi się mega awantura z pyskówkami włącznie.
        Po prostu radzę już nie reagowac na ten temat albo odesłac do wyszukiwarki bo
        temat był poruszany setki razy i nigdy nic dobrego z tego nie wynikło,a
        konsensusu nigdy w tej sprawie sie nie dojdzie.
        Pzdr.Gosia
        • kaluma1 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:32
          Tylko strasznie szkoda,że łapownictwo wogóle istnieje! A już w służbie zdrowia
          to prawdziwa zgroza!
          • przyszla_mama1 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:39
            czy ja wiem czy to skandal u mnie w miescie na ginekologii jest ordynator nie
            raz o nim bylo w telewizji ze to istny wariat itp. moja znajoma rodzila dziecko
            rok temu po ok 25 h porodu okazalo sie ze trzeba zrobic CC a on kazal czekac az
            urodzi naturalnie na to maz znajomej zapytal ile ma zaplacic zeby zona juz
            urodzila i powiedzial cene okazalo sie ze dziecko bylo bardzo duze 60 cm i 5
            kg. a ona drobniutka dziecko bylo troche niedotlenione bo tak dlugo czekali a
            gdyby nie to ze zaproponuje moze i by sie gorzej skonczylo,ostatnio byl
            reportaz w telewizji ze rodzila w tym szpitalu kobieta z bardzo duza wada
            wzroku i nie zgodzil sie na CC i odkleila jej sie siatkowka i podala go do sadu
            niestety wiemy jak w polsce takie sprawy sa zalatwiane wiec zostawie to bez
            komentarza....
            • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:49
              a czemu doktorek tak sie zachowuje - bo kiedys tam dostal kopertke po raz
              pierwszy od jakiejs lali co nie chaiala rodzic sn a nie miala wskazan do cc,
              teraz nawet ze wskazaniami wymusza lapowke, na pacjentach, hodujecie sobie same
              takich konowalow, strach przez to do szpitala sie polozyc...
              ale nie o tym byla mowa, tylko o tym ze to forum gazety a nikt nie reaguje
              kiedy podawane sa miejsca cennik i nazwiska nawet lekarzy smile
              to smiechu warte...
              za to na pyskowke w poscie o pimpku od razu byla reakcja moderatora...
      • mynia_pynia Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:40
        czasami za łapuwkarstwo dostaje się wyższy wyrok niż za zabicie dziecka, więc
        porównanie moim zdaniem JEST na miejscu.
        • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 14:47
          swoja droga niestety takz ejest to prawda ...
          pojechany kraj
          • martika06 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 15:36
            Elza wyluzuj.
            A kasa za cc na życzenie porównane do usunięcia ciąży na
            życzenie........przemilczę
            chyba hormony szalejąsmile
            • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 15:41
              ja juz urodzilam moja droga, ponad trzy miechy temu, wiec hormony w normie,
              popatrz na swoje bo chyba ci oczy mgla zaszly, taka roznica miedzy kasa za
              przerwanie ciazy i kasa za cc jak miedzy trawka i amfetamina, jedno i drugie
              narkotyk smile
              smieszna polska mentalnosc, wybieram sobie to co jest ok a to co nie ok i mam
              wlasny kodeks praw no nie, ale dawanie lapowy to przestepstwo nie wazne czy za
              cesarke czy za usuniecie ciazy, dla mnie to to samo smile
              i w niczym nie sa lepsze odsoby placace za cc od osob placacych za aborcje
              • malgosiek2 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 15:47
                Dziewczyny przestańcie.
                Pisałam już wcześniej to nie ma sensu tak się denerwowac.
                To na razie i tak nic nie da.
                Naprawdę szkoda nerwów.
                Skończcie ten wątek za nim znowu będzie awantura z pyskówką,bo tak to się
                najczęściej kończy.
                Pzdr.Gosia
              • anulla1 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 16:07
                Czytając ten wątek, nasuneło mi sie kilka kntrowersji!!!
                O tyle o ile z dawaniem łapówek, zgadzam sie że to patologia w naszym kraju. I
                należy z tym walczyć, bezwzględnie karająć biorących. Bo powiedzmy sobie
                szczerze, że nie można usprawiedliwać lekarzy że nie robią CC ze wskazaniami-
                co sie moze skończyć tragiczne bo im ktoś kiedyś dał kasę żeby zrobili bez
                wskazań i teraz sie przyzwyczili i robia wszystkie cc odpłatnie!
                A co do porównywania płacaenia za CC na życzenie i płacenia za aborcję to
                wydaje mi sie głębokim nieporozumieniem twoje stanowisko. Ale to pewnie jest
                kwestia moralności i światopoglądu- bo dla mnie aborcja to unicestwienie życia
                ludzkiego- więc zabójstwo, a CC na zyczenie to spełnienie czyjegoś kaprysu.
                Ania
              • martika06 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 16:14
                Moje hormony szaleją,ale ze śmiechu kiedy czytam tak rozhiseryzowane, pełne
                oburzenia posty jak Twoje.
                Ale depresja poporodowa chyba jeszcze daje znać?
                pozdrawiam
                • basik20 Re: droga elzo 29.09.05, 17:33
                  twoje oburzenie mnie troszkę diwi. To jest forum na którym można wypowiadać
                  swoje opinie. Nikt nie zasypuje twojego prywatnego maila pytaniami o płatną cc.
                  Jeśli dziewczyny sie boja naturalnego porodu a nie mają wskazań do cc to nie
                  dziwię się że szukają wyjścia. To jest ich wybór. Ciekawa jestem czy ty nigdy
                  nie dałaś łapówki. Albo czy jakby chodziło o coś bardzo dla ciebie ważnego czy
                  byś nie wręczyła. Sądzę że twoja odpowiedź będzie na nie. Ale łatwo gadac jak
                  nie ma się potrzeby, co elzo???
                  • elza78 Re: droga elzo 29.09.05, 21:01
                    wiesz jakos mozna unikac takich sytuacji jestem po dwoch powaznych zabiegach
                    medycznych zaden nie odbyl sie na podstawie "kopertowania" czyli jednak mozna,
                    trzeba tylko chciec zwyczajnie
                    a jak sie dziewczyny porodu boja to niech sobie dzidzi nie robia bo porod to
                    nieuniknione zakonczenie prawidlowej ciazy...
                    • pimpek_sadelko Re: droga elzo 29.09.05, 21:06
                      elza78 napisała:

> wiesz jakos mozna unikac takich sytuacji jestem po dwoch powaznych zabiegach
                      > medycznych zaden nie odbyl sie na podstawie "kopertowania" czyli jednak
                      mozna,
                      > trzeba tylko chciec zwyczajnie
                      > a jak sie dziewczyny porodu boja to niech sobie dzidzi nie robia bo porod to
                      > nieuniknione zakonczenie prawidlowej ciazy...
                      >
                      no cos Ty... ciaza konczy sie pordem? o kurde...! a nie wiesz, ze mozna
                      chcec "dzidzi" ( boze.... jak tak mozna okaleczac swoje dziecko i tak je
                      nazywacbig_grin)a nie chciec porodu i wtedy wszyscy musza sie dostosowac?
                      wszyscy=personel medyczny. to jest przeciez SLUZBA zdrowia... parobki dla
                      niedorozwinietych panienek.
                      • elza78 Re: droga elzo 29.09.05, 21:10
                        smile
                      • przeciwcialo Re: droga elzo 30.09.05, 08:26
                        Brawa dla Elzy i Pimpka! Popieram.
                • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 20:59
                  nie lam sie depresja poporodowa mnie nie dotknela chociaz po cc to podobno
                  czesta przypadlosc smile
                  histeria hmmm - za histerie uwazam posty glupich babeczek co to sobie dzidzie
                  zrobily i teraz im sie nie chce dolem rodzic jak matka natura kazala i pytaja
                  co gdzie i za ile smile
                  to nie jest normalne smile
                • pimpek_sadelko Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 21:04
                  martika06 napisała:

> Moje hormony szaleją,ale ze śmiechu kiedy czytam tak rozhiseryzowane, pełne
                  > oburzenia posty jak Twoje.
                  dziwne, zeby glupi madrego zrozumial. mam nadzieje, ze twoj usmiech jest
                  kompletny a nie szczerbatysmile
                  > Ale depresja poporodowa chyba jeszcze daje znać?
                  poczekaj, nie smiej sie przed porodem, bo nie iwesz jak Ty zareagujesz. tylko
                  ktos wyzuty z ucczuc moze drwic w taki sposob. sa pewne granice, ale slepi
                  emocjonalnie ich nie widza. zimna jak ryba kobietosmile
                  > pozdrawiam
                  a ja nie.
                  bo nie jestem falszywa.... Ty jestes. najpierw oplujesz a potem chusteczke do
                  wytarcia podajesz.... a wsadz sobie ja w kieszen.
    • lillika Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 17:34
      dziewczyno, ile masz lat? czy te 78 to rok urodzenia? bo nieźle naiwna jesteś
      jak na swoje lata. Też kiedyś byłam naiwna, ale juz nie w wieku 27 lat.
      Na prawde wierzysz, że np. opis Przyszłej_mamy1 to wyłącznie efekt pierwszej
      koperty?????????
      Do takich sytuacji doprowadza przede wszystkim nadmiar władzy i BEZKARNOŚĆ.
      Sama sobie odpowiedz o czym to świadczy, jeśli mimo nagłaśnianych przypadków
      nikt owego ordynatora nie wywali ze stanowiska na zbity pysk i nie wsadzi do
      kryminału.
      To podobna sytuacja jak jeszcze niedawno w przypadku np. kontroli z Urzędu
      Skarbowego. Mogli się wszyscy ludzie w Polsce umówić, że nie zapłacą łapówki
      ani grosza (abstrahuję od tego, czy to realne) co i tak nie zmieniało sytuacji,
      że konkretny urzędnik mogł wydać błedną decyzje i w ten sposób wykończyć firmę.
      Miał WŁADZĘ by kogoś wykończyć i NIE PONOSIŁ za to ŻADNYCH konsekwencji. Mało
      to firm zostało zniszczonych? Nawet jak się podatnik odwoływał i po jakimś
      czasie przyznawano mu rację, skutki błędnych decyzji były nieodwracalne!
      Tu jest podobnie. Ile lekarzy ponosi konsekwencje błednych decyzji?
      Pamiętasz lekarzy z łódzkiego pogotowia, tych od pawulonu? I co? I nic. Już po
      fakcie mogli w najlepsze dalej pracować gdzieś na drugim końcu Polski. Ciekawe,
      czy do dziś rzecznik odpowiedzialności zawodowej cokolwiek w tej sprawie zrobił:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34384,2377567.html
      Nie chcę tutaj sugerować, że wszyscy lekarze czy urzędnicy to najgorsze
      patologie, bo skrzywdziłabym wielu uczciwych. Chodzi o to, że jeśli nad jakimś
      systemem nie ma kontroli to ZAWSZE będzie dochodziło do nadużyć i
      wykorzystywania władzy i bezkarności.
      Z góry zaznaczam, że nigdy nie dałam żadnej łapówki.
      • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 21:05
        dlatego jesli chce sie cos zmieniac trzeba zaczac od siebie, bo reka reke myje
        sa ci co daja sa ci co biora, patologia nie bierze sie znikad i ktos musi
        przerwac to bledne kolo nie uwazasz?? bycmoze jestem naiwna jak na swoje lata
        ale jesli za naiwnosc uwazasz wiare w ludzka uczciwosc i ze mozna doprowadzic
        do tego aby bylo choc troche lepiej to bardzo ci wspolczuje...
        moze to zwyczajnie echa jak piszesz wieloletnich doswiadczen z przeroznymi
        patologiami...
    • elennara Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 19:45
      Droga elzo, czy Ty masz pretensje do moderatora, że nie wyrzuca takich wątków,
      czy do ludzi, że biorą i dają łapówki? Bo z tym pierwszym może jeszcze da się
      coś zrobić, ale z tym drugim na pewno nie.
      W naszym kraju panuje bieda, nie omija ona niestety służby zdrowia. Lekarze i
      pielęgniarki zarabiają o wiele za mało ratując codziennie ludzkie życie. To
      praca trudna, wymagająca, studia też nie są łatwe. Ja się wcale nie dziwię, że
      biorą łapówki. W końcu każdy chce żyć na lepszym poziomie. Mają okazję, to z
      niej korzytają.
      Nasza rzeczywistość nie jest różowa, liczą się pieniądzę i znajomości. Niektóre
      nie muszą płacić za cc na życzenie, czy inny zabieg, bo mają znajomego lekarza.
      Czy je też należy potępiać?
      Dla mnie nie ma za bardzo różnicy między tymi co mają pieniądzę, a tymi co mają
      znajomości. Zasada ta sama.
      Dlaczego w Polsce kwitnie łapówkarstwo, a w innych krajach nie? Bo tam
      normalnie płacą i lekarzy po prostu stać na uczciwość. Dlatego nasza służba
      zdrowia emigruje za granice.
      Życie to nie bajka, ani serial na dobre i na złe ze szpitalem w leśnej górze z
      cudownym personelem bez skazy.
      • pimpek_sadelko Elzo:) 29.09.05, 20:24
        uczciwy czlowiek z Ciebie. nie licz na to, ze ktos Cie zrozumie. nie licz....
        to nie jest mozliwe. nie tu. w tym miejscu kroluje komunistyczna mentalnosc
        wyssana z mlekiem matki lub z komunistycznego bebiko:smile))
        postawa roszczeniowa na planie pierwszym... co tam wiedza medyczna i zgodne z
        moa wskazania do cc lub do psn. liczy sie to co "ja" chce. tupne noga i ma byc
        tak jak ja chce. a dlaczego? dla zasadysmile
        wyluzuj. nire nawrocisz kogos kto z uczciwoscia ma tyle wspolnego co sexppeal z
        renia begersmile
        • elza78 Re: Elzo:) 29.09.05, 21:09
          porownanie z sexapealem mi sie podobalo hihi
      • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 21:06
        widzisz ci lekarze idac na studia medyczne zdawali sobie chyba sprawe z tego z
        erozowo nie jest, czyli co z gory zakladali lapownictwo??
        hmm co do tego ze sa zzle oplacani zgadzam sie to hanba dla polskiego panstwa
    • zapomnialamnicka Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 20:35
      rozumiem ze ktos moze miec opory wzgledem naturalnego porodu

uwazam ze powinien byc wybor chce pani cesarke chociaz nie jest zalecona -
      placic ale nie do kieszeni lekarza ale szpitalowi

pieniazki plyna za cesarki nie do szpitalnych budzetow ale w kiesy lekarzy
      ktorzy uzbrajaja swoje gabinety w coraz lepszy sprzet a za cesarki placi
      podatnik i sluzba zdrowia biednieje
      • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 21:08
        no i to sa swiete slowa, i jak tu ma byc lepiej, doprowadzcie do tego aby te
        cesarki byly platne do kasy szpitala, moze wtedy bedzie lepszy sprzet do ktg,
        mniejsza kolejka do usg, lepsza opieka
    • amwaw Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 21:20
      Elza..Ostatnio nad tym się zastanawiałam i doszłam do jednego prostego wniosku.
      Takie wątki być powinny jak najbardziej, po co je kasować?-...Pamiętaj o tym,
      że anonimowość w sieci jest tylko pozorna i nie ma najmniejszych problemów z
      wyśledzeniem forumowicza..A jak się już wyśledzi nie ma problemu z
      udowodnieniem samego czynu jak i premedytacji czynu. I jeżeli chodzi o
      biorącego i dającego łapówki. A o tym wiele osób nie pamiętasmile I dobrzesmile
      Internet to naprawdę- skarbnica wiedzy..o wielu rzeczachsmile))
      Pozdrawiam
      • annam21 oj to jak z motyka na ksiezyc::::( 29.09.05, 21:48
        ja lapowkarstwa niecierpie.Oj bardz kiedys to wrecz udowodnilam baaardzo
        dosadnie gdy moj maz dal policjantowi lapowke bo on chcial za miast mandatu
        normalnie wyszlam tez z auta i opieprzylam jednego i drugiego,i wszyscy byli w
        bezruchu.A ja po pol godziny w szoku co zrobilam,ale wpienia mnie to
        bardzo.Placenie za cesarke to jest nic, w porownaniu do tego ze osrani pijacy
        jezdza autami bo rzuca takiem policjantowi 100.Chcoiaz i jedno i druge straszne
        bo taki pijak pozniej kogos przejedzie,ale oczywiscie co to pale obchodzi,a
        lekarz co robia?? czekaja az sie maz domysli zeby dac cesarke i niestety tez
        dzieci rodza sie niedotlenione.Ja uwazam ze to wina ustroju pieknej
        Polski.Dlugo potrwa nim sie tam cos pozmienia,bo w polsce lapowka goni lapowke
        wszedzie.Prawo jazdy ,sluzba zdrowia,policja,uzedy.A coraz wiecej jeszcze jest
        lapowek wrecz legalnych.Np.prywatni lekarze.chodzimy do prywatnach lekarz bo
        panstwowym nie ufamy,bo nie traktuja nas jak ludzi,bo w szpitalu olewaja.Oj
        przezylam to.Wystarczy raz na jakis czas zostawic za wizyte u lekarz
        pracujacego w szpitali i po problemie.Wkurza mnie to tak,ze brrrr.
        ja mieszkam teraz w monachium.Do lekarza chodze na kase chorych,zreszta nawet
        nie wiem czy ktos tu majac ubezpieczenie chodzi prywatnie.Owszem czego nie
        kryje kasa trzeba placic.ale sa rachuneczkie i jakies to wszystko
        poukladane.Przynajmniej mam takie odczucie.A jak wyladowalam na poczatku ciazy
        w szpitalu niemieckim z plamieniem,( a niu mowie uper po niemiecku) to bylam w
        wielkim szoku dlaczego tam wszyscy sa tacy mili.Nawet dostalam jakies tabletki
        za darmo do domu i list dla lekarz prowadzacego co sie dzialo. Chcialabym
        bardzo zeby w polsce sie cos zmienilo.Przecize te pieniadze z cesarek,dlaczego
        nie.Niech beda,ale wlasnie na szpitale,na nowe uzadzenia,na wyplaty dla
        pielegniarek. Jak lezalam w jeleniej w szpitalu to nawet nie mieli plastrow,nie
        bylo jedzenia.No poprostu strasznie. Oh,alez sie nazalilamsmile
      • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 22:43
        amwaw, masz racje ze anonimowosc sieciowa jest pozorna, sama doskonale zdaje
        sobie z tego sprawe, pomijajac teorie spiskowe i takie tam rzeczy to sa fora na
        ktorych przesiaduja chlopaki z AT, CBS i ABW smile i to w celach jak najbardziej
        sluzbowych i kto wie, czy tutaj rowniez anonimowo nie zagladaja osoby ktore
        doskonale moga wytropic to czy tamto w sobie tylko znany sposob smile
        ja wiem ze taka "matka polka" placaca lapowe za cesarke to pionek, ale po nitce
        do klebka smile pamietac tylko nalezy o tym ze ten kto daje rowniez podlega
        karze smile
        spokojnych snow wink
    • black_currant Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 22:18
      Dobrze - przyznaję uczciwie - nie kasowałam tego, bo sama jestem przeciwniczką
      łapówkarstwa. Nie chciałam, żeby to wyglądało tak, że cenzuruję forum poprzez
      własny światopogląd.
      Dlatego dziękuję za te głosy, bo dały mi jasno do zrozumienia, że takie wątki
      powinny zniknąć i nie jest to tylko moje widzimisie.
      A rzeczony wątek usuwam.

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
      • black_currant Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 22:20
        I jeszcze jedna uwaga - wątki o tym, czy warto decydować się na cesarkę - zostają.
        Będę wyrzucać tylko te z 'techniczną' stroną zagadnienia - czyli gdzie, komu,
        kiedy i ile dać.

---------------------------------------
        Ania - podwójna mama październikowa smile
        Emilka (1.10.2001)
        Grześ (18.10.2004)
        • elza78 Re: TO ZWYKLY SKANDAL!!!! 29.09.05, 22:39
          no i brawo
          a co do reszty niech kobiety wiedza na co sie decyduja..
          dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka