xxagaxx 05.10.05, 21:32 Bardzo proszę o opinie, jak czułyście się w trakcie ZZO i po nim? I czy faktycznie znosi ból? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacper_ps Re: ZZO 06.10.05, 09:01 Dobrze wykonane zzo to według mnie super sprawa. Nie wyobrażam sobie że mogłam go nie mieć podczas porodu. Do momentu kiedy mi go podano (rozwarcie na około 3- 4 cm) prawie gryzłam ściany przy skurczach, potem pełen komfort. Minusem może jest fakt, ze w ostatniej fazie porodu położna musiała mówić mi kiedy mam przeć, bo nie czuje się skurczy. Ale coś za coś. Nie czułam bólu, nacinania krocza, zaszywania, urodziłam szybko i byłam w miare wypoczęta. Kiedy znieczulenie ustąpiło nie miałam zadnych dolegliwości. Super. Ja polecam. Oczywiście w dobrym szpitalu i z dobrym anestezjologiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: ZZO 06.10.05, 10:10 Ja się zarzekałąm, że żadnego zzo nie wezmę, ale przy 3cm rozwarcia zażądałam anestezjologa bez dwóch zdań - tak mnie cholernie bolało. Przez następne 2,5h czułam się tak komfortowo, że momentami przysypiałam (była noc). Mąz i położna pilnowali tętna dzidzi, bo ja poczułam pełny relaks i zapominałam prawidłowo oddychać Niestety, kiedy dawka przestałą działać, miałam już 9cm rozwarcia i nie dostałąm nastepnej (od 7cm nie dają, żeby nie przeszkodziło w odpowiednim parciu). Tak więc ostatnią godzinę wymęczyłam się jak stopięćdziesiąt. Ale gorąco polecam zzo, bo to naprawdę coś! Odpowiedz Link Zgłoś
a.prentka Re: ZZO 06.10.05, 10:09 Rodziłam z zzo i było super. Nie planowałam co prawda i bałam się ale miałam okropne bóle krzyżowe i lekarz nalegał więc się zgodziłam. W moim przypadku zzo nie opóźniło porodu, czułam kiedy nadchodzi skurcz i wiedziałam kiedy mam przeć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
enigma75 Re: ZZO 06.10.05, 11:19 Ja też się zarzekałam, że urodzę bez znieczulenia, ale jak przyszły bóle, to chiałam zzo i koniec. Od razu bóle ustąpiły i znowu poczułam się jak człowiek, a nie wyjące z bólu zwierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
kora01 Re: ZZO 06.10.05, 12:18 Rodziłam z zzo i uważam, że każda kobieta powinna mieć do tego prawo bez dodatkowych opłat. Było wspaniale. Przez pierwszą i drugą fazę porodu nie czułam bólu oraz podczas nacinania i zszywania. Przy 3 cm rozwarcia dostałam 1 dawkę znieczulenia a później drugą a to wystarczyło na długo nawet po porodzie. Polecam zzo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
smoczek5 najlepiej wydane pieniądze w moim życiu!!! 06.10.05, 12:49 też wydawało mi się, że będę bohaterką i dam radę. Nie dałam... Naprawdę szczerze podziwiam dziewczyny, które ytrzymały tę katorgę, ale cóż każdy ma inny próg bólu. Szczerze polecam nie nastawiać się, że zzo jest be i się z niego nie skorzysta. Życie szybko ustawia do pionu. Odpowiedz Link Zgłoś
moonniiaa Re: najlepiej wydane pieniądze w moim życiu!!! 06.10.05, 13:09 Teraz juz wiem,. że napewno skorzystam, nie byłam pewna! Odpowiedz Link Zgłoś