Dodaj do ulubionych

Czy w szpitalu potrzebny jest laktator?

14.10.05, 12:00
Witam,
Jestem w 38 tc i cały czas zastanawiam się jeszcze nad kupnem laktatora.
Zamierzam co prawda karmić wyłącznie piersią, ale wiadomo, że los czasem
płata figle. Odpowiedzcie proszę, czy Wam był potrzebny laktator jeszcze w
czasie pobytu w szpitalu tuż po porodzie? Boję się, że jeżeli nie kupię go
wcześniej, to w nagłej potrzebie będę musiała wysyłać męża, który pewnie kupi
to co będzie, bez rozeznania. Z drugiej strony to spory wydatek, więc
chciałabym odłożyć go jak najpóźniej.
Obserwuj wątek
    • kasik1 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:12
      Witaj.
      Ja ja w pierwszej ciąży miałam poważne problemy z brakiem pokarmu w
      pierwszych dniach i z wciągniętymi brodawkami. (tak na marginesie śladowe
      ilości pokarmu pojawiły się dopiero ok 4 dnia i to wyciśnięte na siłę między
      innymi laktatorem, potem karmiłam skutecznie 9 miesięcy)
      Wracając do tematu: w akcie rozpaczy na drugi dzień pobytu w szpitalu wysłałam
      męża do apteki po laktator,żeby nim spróbować rozruszać piersi. Prawdę
      powiedziawszy niewiele to wtedy dało,ale laktator baaaardzo się przydał w domu.
      Sciągałam pokarm,zeby miec go więcej, a potem mogłam ściągniętym mlekiem
      karmioć Piotrusia z butelki(dzięki temu opanował dwie techniki ssania, pierś i
      butlę).

Teraz też kupię laktator(bo stary się wysłużył)i to już nawet chyba przed
      porodem. I nawet mam zamiar zainwestować więcej i kupić polecany przez
      koleżankę elektryczny(ok 140zł), choć i ręczny Canpolowski się sprawdził.

Ale czy kupić czy nie musisz zadecydowac sama. Bo może się przydac, albo niesmile.
      Ale raczej się przydajesmile
      Pozdrawiam.
    • budzik11 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:12
      Raczej nie, bo nawał mleczny pojawia się zazwyczaj w 3-5 dobie po porodzie
      (kiedy jesteś już w domu), a jeśli będzie jednak potrzebny w szpitalu, to każdy
      szpital dysponuje laktatorami, nawet elektrycznymi.
      • kasik1 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:29
        Ehhhhh...nawał mleczny. Ja się go kurcze nie doczekałam. Może to i lepiejsmile.
        Nasz szpital niestety laktatporów nie miał, zresztą ani doradcy caltacyjnego
        ani innej fachowej pomocy w tej kwestii. A w sumie dobry szpital.
        Raczej słyszałam jak położne na widok moich wciągniętych brodawek mówiły "oj z
        tego karmienia to nic nie będzie". W sumie to teraz jestem im za to wdzięczna,
        choć wtedy doprowadzało mnie to do płaczu. Ale to ich gadanie tak mnie
        nakręciło,że myślałam a ja Wam jeszcze pokarzę....i pokazałamsmile)))
    • zumaminka Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:33
      Spytaj czy w szpitalu w którym zamierzasz rodzić maja wypożyczalnię
      laktatorów,jeśłi tak to do szpitala nie będziesz potrzebowac tylko
      wypożyczysz(no ale tu dochodzą koszty)Ja leżałam w szpiatlu tylko36 godz po
      urodzeniu więc laktator przydał mi sie dopiero w domu(i tak za póżno
      kupiony)dopiero po zapaleniu piersisad.Tym razem jest dla mnie jednym z nr.1 na
      mojej liście wyprawki dla mnie
      • animetka Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:38
        Ja uważam,że laktator jest potrzebny.Mi się przydał bardzo w
        szpitalu.Pozdrawiam.
    • adanko77 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:36
      A co myslicie o moim pomysle zeby dziecka nie przystawiac do piersi tylko
      odciagac mleko-wiem ze mozna wywolac nadprodukcje ale moze jak to zrobie
      rozsadnie? Chce w ten sposob uniknac niedozywienia dziecka no i tak mi sie
      wydaje sprawniej i szybciej.
      • kasik1 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 12:57
        Wiesz, też tak na początku myślałam...sprawniej i szybciej...Ale tak Ci z ręką
        na sercu powiem,ze jak już minęły pierwsze kłopoty, nieporadność w karmieniu,
        to doszłam do wniosku, że karmienie piersią to wyjątkowe przeżycie, niezwykłe,
        bardzo kobiece i pomagajace zbudowac więź z dzieckiem.
        Ale faktycznie często ratowałam się laktatorem. Po pierwsze rozbudziłam
        laktację a i w chwu\ilach dużego zmęczenia, albo w nocy podawałam mój pokarm z
        butelki. Faktycznie szło trochę szybciej i wiedziałam ile dziecko zjadło.
        Potemjednak karmiłam już tylko z piersi(jak już dotarło do mnie,ze nie zagłodzę
        dzieckasmile).
        Aha i ja mimo rozruszania piersi laktatorem tego pokarmu miałam tak średnio i
        żeby Młody najadł się na noc to raz dziennie (po kąpieli) dostawał mieszankę
        mleczną(a od 4 mca dodawałam do niej kaszkę)a na dokładkę jak miał ochotę
        oczywiście pierś.
        Dardzo sobie chwaliłam ten sposób karmienia.

I bardzo było mi ciężko przerwać karmienie piersią. To naprawdę wyjątkowa
        sprawa.Jeżeli jest możliwe karmienie naturalne i oczywiscie mama ma na nie
        ochotę , to warto karmić.
        • adanko77 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 13:01
          moze masz racje-na poczatek laktator a pozniej 'system mieszany" - ja sie
          nasluchalam jak to niemowlaki nie potrafia ssac i sa tego efekty w postaci
          zapalenia piersi,popekanych brodawek i glodnych maluchow
          • kasik1 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 13:16
            faktycznie, niektóreniemowlaki mają problemy z prawidłowym przyssaniem się ale
            w moim przekonaniu to nie jest kwestia tego,ze dziecko nie umie ssać. Ssanie to
            naturalny, samozachowawczy odruch niemowlaka i dziecko od urodzenia(no chyba że
            głęboki wcześniak)umie ssać. To jest kwestia złegop przystawiania do piersi.
            Ale wszystkiego można się nauczyć. Szybciej lub wolniej( mi to szło jak po
            grudzie)ale można. No i bardzo ważne jest właściwe wsparcie najbliżysz w
            trudnych początkach karmienia. Niektóre kobiety uczą się karmić od razu inne
            potrzebują czasu. Jeszcze inne mają jakiś problem z piersiami(np. wciągnięte
            brodawki) ale jak się chce to możnasmile.
            No ja to jeszcze miałam problem z psychiką , wmówiłam sobie ,ze z moimi
            mikropiersiami nie dam rady karmić. Ale się udałosmile))))))))))Sporo jednak
            zawdzięczm w tek kwestii mężowi, teściowej i cioci męża, ale to inna historiasmile
    • adusia74 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 13:25
      Mnie sie laktator w szpitalu bardzo przdydal.Co prawda nie mialam swojego, bo
      szpital mial super elekryczne. Moj synek chcial strasznie czesto jesc, przez to
      mialam bardzo poranione brodawki. Kazde jego przystawienie wywolywalo wielki
      bol. Bardzo chcialam karmic piersia i chcialam za wszelka cene zrocic co sie
      dalo. Woec...co chwile odciagalam. Co jakies 4 godziny, rowniez w nocy. Mialam
      szczescie ze dostalam pokoj rodzinny. W trakcie kiedy ja odciagalam, moj maz
      karmil Piotrusia moim odciagnietym wczesniej pokarmem. Bylam bardzo umeczona i
      niewyspana. Po powrocie do domu nie odciagalam pokarmu recznym laktatorem Avent-
      choc taki mialam. Wynajelam sobie laktator elekrtyczny z apteki. Jak juz
      laktator musialam oddac, kupilam sobie elektryczna Medele ----bardzo polecam.
      Po jakichs 2 miesiacach mialam juz brodawki wyleczone, i o dziwo Piotrus chcial
      pic z piersi. A balam sie ze nie bedzie umial po tak dlugim karmieniu butelka.

Proponuje zapoznac sie, czy szpital dysponuje laktatorami. I to
      elektrycznymi!!! Nie wiem co to by bylo, gdybym musiala przez tak dlugi okres
      pobytu w szpitalu -7 dni-odciagac recznie. Jesli nie, to proponuje sie
      zabezpieczc i pozyczyc od kogos na okres pobytu w szpitalu. Nie wiadomo, czy
      bedziesz potrzebowala, wiec nie kupowalabym nowego. Ewentualnie po wyjsciu ze
      szpitala, jesli bylaby taka potrzeba kupilabym. Jesli musialabys odciagac
      czesto, polecam tylko elektryczny. Na pewno drozszy, ale uwazam, ze warto
      zainwestowac. Dla mnie laktator elektryczny MEDELA jest na pierwszym miejscu.

Pozdrawiam. Mam nadzieje, ze nie bedziesz miec takich problemow z karmieniem
      jak ja.
      • kasik1 Adusia... 14.10.05, 13:42
        ....masz jakiś link do tej Medeli. Ile kosztował taki laktator? Jest na baterie
        czy na zasilacz też? Można go dostać w aptece?
        • adusia74 Re: Adusia... 14.10.05, 13:56
          Zaraz gdzies znajde w sieci. W aptece nie oytalam, ale widzialam w sklepie -
          hurtowni dzieciecej.
          • adusia74 Re: Adusia... 14.10.05, 14:01
            tu jest np . Nazywa sie Medela Mini Electric. Nie mylic z Medela reczna. Mozna
            uzywac na baterie lub podlaczyc do pradu. www.yatego.com/baby-
            weingart/p,41b5a3e206213,3f8fe3d58d9119_7,medela-mini-electric
            • adusia74 Re: Adusia... 14.10.05, 14:02
              www.yatego.com/baby-weingart/p,41b5a3e206213,3f8fe3d58d9119_7,medela-mini-electric
      • maszka_m Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 13:56
        Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Zaraz zadzwonię do szpitala i dowiem się,
        czy wypożyczają laktatory. Szczerze mówiąc to wątpię, więc chyba na wszelki
        wypadek będę musiała kupić... I tak się przyda kiedy będę musiała wrócić do
        pracy.
        Mam tylko jeszcze jedno pytanie - który jest lepszy ręczny czy elektryczny???
        Przy których jest większy komfort? Czy odciąganie jest bolesne?
        Pewnie różnica w cenie jest znaczna.
        Wiele dobrego słyszałam o laktatorach Medela zarówno ręcznych, jak i
        elektrycznych.
        • adusia74 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 14:10
          Recznym laktatorem bardzo sie natrudzisz, jesli bedziesz musiala czesto
          odciagac. Laktator elektryczny tylko przykladasz i nie musisz pracowac rekoma.
          Mozna ustawic w nim sile ciagniecia. Moze to bolec, gdy od razu ustawisz
          laktator na najwieksza moc. Tym bardziej jak ma sie poranione brodawki. Trzeba
          zaczynac od slabszej mocy i stopniowo zwiekszac. To tylko na poczatku. Potem
          brodawki sie przyzwyczaja.
          • mama_kotula Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 14:30
            U mnie sprawdził się Avent (zarówno w szpitalu, jak i w domu), oraz własne
            zręczne łapki (nawet bardziej niż laktator). smile
      • aga.roro w jakiej cenie jest ten laktator Medele? 16.10.05, 03:28
        j/w
        • adusia74 Re: w jakiej cenie jest ten laktator Medele? 16.10.05, 15:01
          Dokladnie nie wiem, ale chyba cos kolo 220-240 zl. Ja kupilam swoj na
          niemieckim ebay-u za niecale 40 Euro.
          • adusia74 Laktator Medela, nie Medele 16.10.05, 15:03

• adusia74 Medela Mini Electric - ebay niemiecki 16.10.05, 15:14
            Nie wiem ile kosztuje taki laktator na Allegro. Tutaj mozecie sobie zobaczyc za
            ile ona chodza na niemieckim ebay. Moze warto byloby tu kupic?

cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7356878249
    • pimpek_sadelko Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 14:57
      na moj gust nie. szpitale maja na oddzialach polozniczych elektryczne laktatory
      dla pacjentek.
    • martaewaz Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 15:05
      Polecam laktator AVENT. Mi bardzo przydał się w szpitalu. Synek miał żółtaczkę
      i spędziliśmy tam ponad tydzień. Pokarm pojawił się dopiero w 4 dobie i to w
      dużej mierze dzięki temu że każdą chwilę spędzałam z laktatorem w ręku
      pobudzając laktację.
    • bergo1 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 15:40

wstrzymaj sie z zakupem laktatora - a co jak nie bedziesz mogla karmic itd itp? Zreszta nie wszystkim kobietom jest potrzebny.
      W wiekszosci szpitali maja takowe wedle potrzeby, a apteki sa otwarte cala dobe wiec w razie koniecznosci masz mozliwosc zakupu.
    • kruszt Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 14.10.05, 20:02
      Ja kupilam laktator reczny i okazalo sie,ze musze zostac dluzej w szpitalu.
      Nawal pojawil sie drugiej nocy i odciaganie pokarmu bardzo mi i dziecku pomoglo-
      mi,bo piersi mi nie "urwalo" (polecam tez oklady z zimnych lisci kapusty-lekko
      obtluczonych) a dziecku,bo mial jedzenie "podane" (nie mogl zlapac nabrzmialej
      piersi).Niestety, laktator byl reczny i pozniej okazalo sie,ze musze stale
      odciagac pokarm i kupno elektrycznego jest konieczne, bo sie nie wyrabialam.Ale
      takich przypadkow jak ja jest niewiele...Sprawdz przed porodem czy szpital
      wypozycza laktatory (czesto i tak trzeba dokupic wlasna osobista koncowke,a to
      tez kosztuje).Powodzeniasmile
    • aniaszymanska21 Re: Czy w szpitalu potrzebny jest laktator? 16.10.05, 12:48
      Ja juz się w laktator zaopatrzyłam chociaż do porodu mam jeszcze 2 miesiace.
      Laktator nie musi być ogromnym wydatkiem. Kupisz go juz za ok 20 zł. bez
      butelki, a za ok. 40 z butelką ze smoczkiem , pompką i nakłdką żelową masującą
      pierś , CANPOL. Dodam,że mój mąż miał ogromną frajde bawić się nim na swoim
      brzuchu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka