Dodaj do ulubionych

Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod?

19.10.05, 20:33
Zastanawiam sie czemu lekarze czekaja az 2 tyg zeby wywolac porod. Czy jak
minie termin nie mozna na wlasne zyczenie wywolac porodu w szpitalu?
Przeciez takie wywolywanie jest chyba calkowicie bezpieczne dla mamy i
dziecka i nie powoduje zadnych komplikacji. Czy porod po wywolaniu przebiega
tak samo? Moze jest bardziej bolesny lub szybszy? Ja jestem juz zmeczona
czekaniem i przeraza mnie perspektywa czekania jeszcze 12 dni.
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 19.10.05, 21:14
      nie jest to obojętna dla organizmów procedura i dlatego sie tego nie wykonuje
      na życzenie...poza tym zawsze zakłada się bład w wyliczeniu terminu 14 dni...
      po podaniu oxytocyny bóle sąbardziej bolewsne więc lepiej czekać
      • annam21 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 19.10.05, 22:24
        kwestia podejscia twojego lekarza prowadzacego.na zyczenie normalnie wchodzisz
        do szpitala i prosisz ze teraz to pewnie nie,ale jesli porod bedzie odbieral
        twoj lekarz prowadzacy, to warto wczesniej go zapytac jak on sie upatruje, i
        czy jesli nie urodzisz w terminie,to byla by mozliwosc wywolania.Moja kolezanka
        poprsilam prowadzacego i wywolala.Nie mam namysli lapowek itp.to
        bezsensu,normalnie poprosila,bylo jej juz strasznie ciezko.lekarz nie widzial
        przeciw wskazan i wywolali.pozdrawiam
    • magda.holdun Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 19.10.05, 22:34
      kochana - poczekaj! jestem mama majowa 2005. helenka ma juz 5 miesiecy. przenosilam ciaze 13 dni,
      wepchnelam sie do szpitala. zafundowali mi oxytocyne i... nastepna ciaze przenosze nawet rok jesli
      trzeba bedzie. wiem, ze cierpisz i masz dosc. mialam to samo. ale poczekaj prosze Cie.
      Zyczy rychlego naturalnego rozwiazania.
      Magda
      • izagrab Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 12:58
        Czy to oznacza, ze wywolania az tak boli? Ja myslalam, ze to po prostu zmusza
        organizm to rozpoczecia akcji porodowej, ktora jest potem taka sama jak w
        przypadku w pelni naturalnego porodu.
        • wieczna-gosia Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 13:17
          no nie do konca, poniewaz jesli porod sam sie nie rozpoczyna to znaczy ze ani
          dziecko ani twoje cialo jeszcze go nie chca.

wiec chociazby dawka oksytocyny, ktora dostaniesz w zyle bedzie wieksza od tej,,
          jaka zaserwowalby ci wlasny organizm.

czy boli "az tak"?
          Kazdy ma indywidualny prog bolu. Na pewnie przebiega szybciej, bardziej
          gwaltownie w rytmie podanych lekow a nie w twoim rytmie.
    • mika_007 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 13:29
      ja przenosiłam 11dnii nikogo nie interesowało,że jestem po terminie-kazaliczekać
      w 2 ciąży miałam się zgłosić 7 dni po terminie i rodzić-tak też zrobiłam wink
      • igusiasylwusia Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 13:43
        U mnie poród zaczoł sie samoistnie ale dostałam oxy na przyspieszenie poniewaz
        długo to wszystko szło , przyznam sie ból był tak mocny że niestety tyłeczek
        sam mi sie unosił z bólu , ale to wszystko sie skróciło do 15min i po 3
        parciach urodziłam zdrowa córeczke ! Teraz za 5m-cy rodze drugi raz i liczę na
        to że tez urodze w 39tyg ciązy ! smile
        Pozdrawiam
        • falka32 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 13:49
          poza tym niekoniecznie treba od razu oksytocyną. Ja poprosiłam parę dni po
          terminie lekarkę, żeby przy badaniu zrobiła masaż szyjki i tego samego dnia
          wieczorem wylądowałam już na porodówce.
          • izagrab Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 15:34
            Na czym polega masaz szyjki? Czy jest on bardzo bolesny i jak dlugo trwa? Ja
            odczuwalam wielki bol przy krotkim badaniu gin wiec boje sie , ze taki masaz
            moze mnie jeszcze bardziej bolec.
            • mika_007 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 17:05
              to ja już wolę oxy jak masaż szyjki wink
              okropne uczucie !!!
              • falka32 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 20:23
                masaż szyjki boli, ale to jest chwila tylko - ja wolę chwilę zacisnąć zęby, niż
                leżeć parę dni na patologii i potem wisieć przez parę godzin na skurczach
                oksytocynowych, brrrr, zaliczyłam je przy pierwszym porodzie i nie chcę więcej
    • amelia42 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 16:15
      Można ale bardzo odradzam dlatego, że bóle po oksytocynie są nie do zniesienia.
      Wiem z własnego doświadczenia.
    • superiwona Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 17:29
      ja z powodu cukrzycy na oddziale wyladowalam tydzien przed terminem. mialam 2
      razy wywolywany porod, bowiem lekarze twierdzili, ze dziecko urodzi sie duze.
      oxy boli strasznie!!! do tego 3 razy mialam masaz szyjki co boli jeszcze
      gorzej. organizm sam powie kiedy trzeba rodzic po prostu nalezy zdac sie na
      nature i radze poczekac.obecnie jestem ponownie w ciazy i mam nadzieje ze
      bedzie ok. trzymajcie sie mamuski
    • sunflower Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 20.10.05, 20:29
      Racja co pisza dziewczyny, po oxy bardziej boli.

Wiem, co mowie, przy pierwszym porodzie podali mi oxytocyne..brrr.
      Natomiast teraz, 3 m-ce temu rodzilam bez oxy w 38 tc. - bez porownania etap
      rozwierania sie szyjki jest mniej bolesny.

Wiec lepiej sie nie napraszac, jak nie ma potrzeby.

• bazylea1 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 21.10.05, 12:00
        ja marzę żeby tym razem urodzić naturalnie, przy pierwszym porodzie odeszły mi
        wody i nie było skurczów wiec wywoływano - miałam ochote wyrwac sobie te rurkę
        sad
    • syla026 Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 21.10.05, 11:48
      Kochana!!
      Ja zrobiłam tak.. Po trzech miesiącach brania fenoterolu odstawiłam go sama
      i.... czekałam, i czekałam i czekałam. Po 2 tygodniach po terminie pojechałam
      do szpitala "że niby rodzę". Noc na porodówce i nic, ale już następnego dnia
      zlitowali się i wymusili poród dwoma kroplówkami. Bolało że strach!! Teraz
      jestem w 38 tc. i już popadam w paranoję, zaczynam się zastanawiać jak tu nie
      przenosić. Koszmar. Mam już dosyć a mój dzieciak znowu nie chce wychodzić!!
      Pozdrawiam
    • nataliamackowiak Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 21.10.05, 11:53
      Za kasę to raczej wszystko mozna, bo bez kasy chyba nie...
      Ja miałam poród wywołany tydzień po porodzie, nie na moje życzenie, u nas tak
      robią. Odrazu mnie wzięło, kroplówka podłączona o godz. 8 rano, córcię
      urodziłam o 12.40.
      Nataliasmile))
    • kira_koslin Re: INDUKCJA 21.10.05, 12:14
      Ja miałam indukcję dokładnie tydzien temu, ponieważ nie miałam czynności
      skurczowych a rozwarcie stanelo na 2 placach.
      Poród wywoływali mi od 8 rano do 17 i nic nie dało, meczyłam sie okropnie po
      oxcy, kazdekolejne badanie bolało jak nie wiem, nie polecam.
      u mnie dodatkowo doszło do leukocytozy i niestety wszsytko zakończyło sie
      cesarką. Tak wiec od tygodnia wwszystko mnie boli, poniewaz ja znosze cesarke
      fatalnie, dopiero wczoraj puscili mnie do domu, najwazniejsze ze synus ok.
      Jednak bez wskazań medycznych nie polecam
      • izagrab Re: INDUKCJA 21.10.05, 12:45
        Musze przyznac, ze mnie wystraszylyscie. Do tej pory myslalam, ze podanie oxy
        nie boli zas porod po niej przebiega tak samo jak w przypadku w pelni
        naturalnego porodu. Jestem juz 4 dni po terminie i zaczynam sie martwic, ze nie
        wyrobie sie w ciagu 14 dni i bede musiala miec wywolywany porod. Caly czas brak
        jakichkolwiek oznak u mnie, ze zbliza sie porod. Sama nie wiem co mam robic.
        Coraz bardzej sie martwie o maluszka. Czy to nie szkodzi dziecku, w koncu
        lozysko robi sie coraz starsze zas miejsca coraz mniej sad
    • ezrapound Re: Czy mozna na prosbe wywolac w szpitalu porod? 21.10.05, 13:55
      Chyba żartujesz? Naprawdę uważasz, że poród wywołany to to samo co naturalny???
      Aż mi się wierzyć nie chce.
      Poród naturalny odbywa się wtedy, kiedy zarówno ciało matki jak i dziecko są w
      całkowitej gotowości - żeby przebiegł prawidłowo, musi się zgrać kilka różnych
      czynników - tego się sztucznym wywołaniem nigdy nie osiągnie. Oczywiście, że
      wywołany poród jest bardzo bolesny, oczywiście, że jest bardziej (chociaż
      pewnie tylko minimalnie bardziej) ryzykowny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka