Dodaj do ulubionych

dziwne te brzuszki

20.10.05, 11:34
Tak sobie siedze i dumam i zastanawiam sie dlaczego tak sie dzieje.Wczoraj
wynalazlam strone ze zdjeciami mam w ciazy, w 18 tc jak ja.I one wszytskie jak
jedna maja wielkie brzucholki, a ja naprawde nie mam.Sylwetka sie zmienia,
czuje to, ale brzucha nie widac i nikt nie wie ze ja w ciazy.Ciekawe od czego
to zalezy.Ja naleze do dziewczyn okraglych, z mocno wcieta talia.Mysle ze moze
dziewczyny szczuple szybciej maja brzuszki.Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • visenna2 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:05
      Ja miałam identycznie, też oglądałam zdjęcia dziewczyn w 18tc i one miały
      brzuchy a ja nie. Byłam niepocieszonasmile
      Coś na kształt ciążowego brzucha zaczęło mi kiełkować dopiero w 20 tc, ale też
      nie bardzo było to widać.
      Pytałam gina czy to aby normalne, wytłumaczył mi że kobity duże - takie jak ja
      (182 cm wzrostu, rozmiar 42) z szerokimi biodramismile mają dużo miejsca w
      miednicy i dzidziuś się cały mieści, natomiast te drobniejsze, szczuplejsze, z
      wąskimi biodrami mają brzuszki wcześniej, bo ciąża "idzie do przodu"smile)
      Teraz w 30 tc zaczynam powoli tęsknić za brakiem brzuchabig_grin
    • agak14 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:09
      Mam ten sam "problem". Ciągle patrzę na swój brzuch i ciągle wydaje mi sie że
      nic nie widać a to już 17 tc. A najgorzej jest rano. Pocieszyłyście mnie że to
      może być wyraźnie widać dopiero ok 20 tc. Dziwne ale ja już tesknie do tego
      wiekszego brzuszka.
      • agak14 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:10
        I jeszcze jedno. To nie jest reguła że osoby szczupłe maja większe brzuszki od
        razu. Ja zawsze byłam szczupłą osobą a dalej nic nie widać.
      • koza_w_rajtuzach Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:24
        > Pocieszyłyście mnie że to
        > może być wyraźnie widać dopiero ok 20 tc. Dziwne ale ja już tesknie do tego
        > wiekszego brzuszka.

Lepiej nie tęsknij tak za tym dużym brzuszkiem smile). Żona mojego kuzyna bardzo
        chciała mieć jak najszybciej duży brzuszek, a kiedy pojawił się, to go wręcz
        uwypuklała, robiła mu zdjęcia i była ogólnie bardzo zadowolona. Do czasu.
        Biedaczka w czasie trwania ciąży utyła aż 36 kg!!! Dopiero po roku czasu doszła
        do siebie.
    • gonia28b Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:12
      Myślę podobnie jak koleżanka powyżej: szerokie biodra to raz, a dwa to mocne
      mięśnie brzucha. U mnie też w 18 tc prawie w ogóle nie było widać brzusia i z
      takim utęsknieniem wypatrywałam co rano, czy już może bardziej się zaokrąglił.
      Dopiero teraz jakiś 22-23 tc mam już takie fajniusie brzusio. Już jest
      okrąglutki, ale jeszcze nie bardzo duży.
      Urośnie, na pewno urośnie. Już Ty się o to nie martw!
      • pimpusia77 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:30
        JA nie mam pojęcia od czego to zależy... Zawsze byłam ardzo szczupła, mam dosyć wąskie biodra,
        mocne mięśnie brzucha, bo sporo ćwiczyłam na siłowni a brzuch pojawił mi się już w 12 tyg! Nie był
        duży, raczej jak takie wdęcie wyglądał. Ale w 18 tyg już było widać, xe jestem w ciąży. Teraz 27/28
        tydz jest na prawdę spory, ciężki i przeszkadza. Jst bardzo "spiczasty" i wysunięty do przodu a ja nadal
        mam wcięcie w talii. Nie wiem od czego to zależy...
        • gonia28b Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 13:23
          No to chyba właśnie przez te wąskie bioderka szybko pojawił się brzuszek i to
          taki wypchnięty do przodu.
    • koza_w_rajtuzach Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:16
      simonkapl napisała:

> Mysle ze moze
      > dziewczyny szczuple szybciej maja brzuszki.Co o tym sadzicie?

Z reguły tak właśnie jest, choć bywają wyjątki od reguły.
      Za przykład mogę podać swoją mamę, która jest szczupła, trzy razy chodziła w
      ciąży i niewiele w każdej przytyła.
      Ponoć gdy mój brat właśnie miał przyjść na świat poszła na postój taksówek,
      powiedziała: "do szpitala proszę". Taksówkarz z ciekawości spytał się po co
      jedzie do tego szpitala, a gdy w odpowiedzi usłyszał, że na porodówkę, to
      odrzekł: "a kogo pani tam odwiedza?" smile. Chwilę później na świat przyszedł mój
      brat, bo moja mama miała bardzo szybkie porody. Ponoć gdy ja miałam się urodzić
      i poszła ze mną do szpitala (2 km zresztą do niego miała), to położne
      przestraszyły się: "o matko święta, to dziecko mogło pani w każdym momencie
      wypaść" smile.
      Ja jestem raczej średnio zbudowana, ani chuda ani gruba i też po mnie ciąży za
      bardzo nie widać (rozpoczęłam teraz 7 miesiąc). Może jest to też w dużym stopniu
      dziedziczne.. Ja mam nadzieję, że łatwe i szybkie porody odziedziczyłam, bo
      wielkość brzucha ma dla mnie już mniejsze znaczenie smile. Ale najważniejsze to to,
      żeby dzidzia zdrowa była.
      • kasik1 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:28
        ja w pierwszej ciąży też dość długo czekałam na brzuszek. Jestem dosć wysoka i
        szczupła(tzn. byłam szczupła). A teraz już w na początku 16 tyg mam galanty
        brzuszek ale też taki trochę "tłuszczykowy " a nie ciążowy, bo trochę się
        przytyłosmile. Poza tym mięśnie już nie takie napięte i łatwiej wywala brzuchacza.
    • hanula12 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:43
      ja jestem w 17 tyg i brzuszek już widać. rano nie za bardzo, ale w ciągu dnia
      jest widoczny, choć nie jest to tak, że od razu na pierwszy rzut oka widać.
      zwłaszcza jak jestem ubrana w luźne ciuchy.myślę, że to indywidualna sprawa i
      pewnie od wielu rzeczy zależy. nie martw się, u mojej mamy nie było widać do
      końca 5 m-ca a potem jak wyskoczył balonik to rósł i rósł.
    • nikusia79 Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:49
      Ja jestem w 17 tc i brzuszek mam niewielki(ale jestsmile). Kumpeli zaczal sie
      pojawiac dopiero w 6 miesiacu.
      Jest taka ciekawa stronka, gdzie kobieta robiła sobie fotki w każdym kolejnym
      tygodniu ciąży. Ładnie widać jak rośniesmile
      www.whitedoom.com/Baby/jensBody.html
      Przy każdym tygodniu jest opis, co się zmienia, jak się czuje, jak rośnie itp.
    • amwaw Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 12:53
      Należałam przed ciążą do b szczupłych. Teraz mam nadal mały brzuch mimo, ze to
      40tc( czyli dziś tp)- a w obwodzie 92 cm.
      Wielkość brzucha nie jest związana z wagą.
      pozdr
    • mama_kotula Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 13:17
      W drugiej ciąży nikt mi nie wierzył do końca 7 miesiąca, że będę miała dziecko. Byłam podobnie jak Ty, okrągła, ale nie gruba, mam tzw. kobiece kształty.
    • greenmiau Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 13:29
      Byłam wręcz chuda przed ciążą... i teraz brzuszek mam jakbym była w 6-tym
      miesiącu (a zaczynam 9). Też mnie to zastanawiało, bo w końcu - maleństwo ma
      niby mniej miejsca i trochę bałam się, że coś nie tak... Ale na USG widać, że
      dziecko rozwija się normalnie... Ciekawe tylko, jak się mieści w takim małym
      "akwarium" big_grin
      No i oczywiście biedne są: wątroba, żołądek, płuca - bo skoro brzuszek mniej
      wystaje, to bardziej pewnie "rozszedł się" do góry i uciska to wszystko...
    • simonkapl Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 13:49
      Macie racje dziewczyny, ze to chyba nie zalezy od wagi.Rozmawialam z mama i
      okazalo sie ze jej brzuch rosl od 7 miesiaca a zawsze byla szczuplutka.Ja mam
      wlasnie kobiece ksztalty, nie jestem gruba ale okragla i biodra mam szerokie,
      wiec dzidzia ma duzo miejsca.Poza tym przed ciaza mialam bardzo wycwiczone
      miesnie brzucha.Ciesze sie ze nie tylko ja mam takie "problemy" smile))).Pozdrawiam
      • czokoholiczka Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 14:06
        nie martw sie wink
        nie wiem czy ogladalas sobie brzuszki styczniowek, na samym poczatku jest tam
        moje zdjecie z 20 tygodnia, no i chyba nic nie widac...
        zaczelo byc widac pooozniej. od 6 miesiaca zaczal byc widoczny.
        zalaczam link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=27772527
        a jedna z nas to moim zdaniem jest ewenementem
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=27772527&a=29421919
        pozdrawiam wink)
        • simonkapl Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 14:32
          Musze przyznac, ze nigdy bym nie zgadla ze jestes w ciazy.Wygladasz na zdjeciu
          jak modelka.Pozdrawiam
          • czokoholiczka Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 14:51
            nie no bez przesady. chcialam ci tylko pokazac, ze nie masz sie co martwic.
            brzuszek ci wyskoczy prezdzej czy pozniej wink odczuwac mozesz go wczesniej niz
            go bedzie widac. w kazdym razie spotykalam sie ze smiesznymi komentarzami na
            temat mojego braku brzucha. najlepszy byl moj kolega, ktory stwierdzil, ze
            chyba z mrowka jestem w tej ciazy, jak mu powiedzialam, ze to 5 miesiac wink
            przez to ze bejbik nas zaskoczyl, to niektorzy mowili, ze ta ciaza to sciema wink
            ale w swoim czasie wszystko wyjdzie na jaw wink)
            duzym plusem dlugiego ukrywania sie brzucha jest mozliwosc chodzenia w swoich
            ciuchach. ja w dalszym ciagu chodze jeszcze w niektorych moich spodniach wink
            • simonkapl Re: dziwne te brzuszki 20.10.05, 17:59
              Tu masz racje, ja nosze wsyztskie swoje ciuchy, nic jeszce nie kupilam "ciazowego".
    • annam21 wejdz na ten link:) 20.10.05, 18:06
      podsylam ci lin do zdjec styczniowek.brzucholki wszystkich roznia sie bardzo.
    • annam21 tu jest link:)) 20.10.05, 18:07

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka