Dodaj do ulubionych

bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszawa

18.10.05, 14:07
Dziewczyny, czy któraś z Was miała podobne doświadczenia? Ja sama miałam
straszliwe bóle wzrostowe nóg, ale w wieku około 4 lat.
Mikołaj troszkę za mały, wydaje mi sie, jak na bóle wzrostowe.Nie potrafi
jeszcze dobrze mówić, więc mówi tylko - bolą nóżki (zdarzyło się to ze 3
razy - 2 razy tuż po zaśnięciu, i dzisiaj w środku nocy).
Są to bóle tylko nocne, w ciągu dnia - skacze, szaleje,, nie utyka - nie
narzeka na nóżki
Znacie może ortopedę godnego polecenia w Warszawie?

Pozdrawiam

Magda i Mikołaj
Obserwuj wątek
    • mania_j Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 18.10.05, 15:12
      Mój syn miał podobne objawy.
      Jego przeważnie dopadał ból przed zaśnięciem i tłumaczyłam sobie że zmeczony
      może jest bo był bardzo energicznym maluchem.
      Okazało się niestety że to zapalenie stawów.
      Całkiem niewinnie się zaczęło i niczym więcej się nie objawiało.
      Teraz już jest dobrze - ma 10 lat i uprawia dużo sportu ale dużo strachu się
      najadłam
      Koniecznie idź do lekarza.
      Niestety nie jestemw W-wy i z doborem ortopedy Ci nie pomogę ale myślę że np OB
      może zlecić lekarz rodzinny. To już Cięchociaż trochę uspokoi.

Pozdrawiam
      Marzena
    • anaisia Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 18.10.05, 16:13
      Mój synek (2 latka 3 mies) też skarżył się kilka razy przed zasnięciem na bóle
      nóżek, zdarzyło się też, ze płakał w nocy. W takim razie będę musiała wybrać
      się z nim szybko do lekarza bo trochę się przestraszyłamm. Chociaż w dzień
      wszystko jest w najlepszym porządku...
    • ewa2000 Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 18.10.05, 16:16
      Ortopeda nie jest tu najlepszym specjalistą. Prawdopodobnie mamy do czynienia z
      bólami wzrostowymi, ale trzeba wykluczyć zapalenie stawów. Koniecznie dobry
      pediatra!
      • madziulaw b.dziękuję za pomoc 18.10.05, 23:41
        Posłucham Ewy2000 i Mami7 z forum refluksowego - i pójdę z tym do pediatry.

Całuję/ściskam

dziękuję
    • lollypop Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 19.10.05, 03:13
      A u nas na szczescie to byly wlasnie bole wzrostowe, zaczely sie okolo dwoch i
      pol latek, dokladnie takie objawy jakie opisujesz, w dzien fiku miku i hopsasa
      a w nocy bole. Dopiero w ostatnich miesiacach ustapily, a Maxus ma juz 4 i pol
      lat. Zawsze bardzo szybko rosl, teraz ma juz 117cm i wazy 24 kg.
    • gagunia Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 19.10.05, 09:08
      U nas jest to samo od kilku tygodni. Zdarza sie, ze w nocy budzi sie z placzem,
      ze boli noga. Zdarza sie, ze jest to stopa, najczesciej jednak lydki. Poczatkowo
      myslalam, ze moze to skurcz albo zdretwiala mu noga - ale pozwala sobie masowac,
      miesien nie jest napiety. Osttanio zdarza sie takze w ciagu dnia, ze sie na te
      bole skarzy. Jutro ide z nim do pediatry w tej sprawie i po ewentualne
      skierowanie do ortopedy. Dam znac jaka byla diagnoza.
    • mania_j Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 19.10.05, 10:42
      Dajcie znać jak się skończyło, nie chcę nikogo tutaj straszyć ale ja się sporo
      najeżdźiłam do szpitala, syn leżał 6 tygodni w szpitalu a później jeszcze w
      szynie w domu więc chciałabym tylko Was ostrzec bo ja wtedy sobie właśnie tak
      tłumaczyłam, że bóle wzrostowe i do tego jeszcze tyle ruchu to ma prawo go
      boleć. Później sobie wyrzucałam że od razu nie poszłam do lekarza. Syn miał
      wtedy 3,5 roku.
      U mnie faktycznie nie ortopeda rozpoznał zapalenie tylko pediatra więc nie
      trzeba czekać na wizytę u ortpedy.
      Życzę zdrowia

Marzena
      • madziulaw Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 19.10.05, 10:56
        Mania, na pewno sie udam do lekarza. Bardzo dziękuję
    • aniko16 Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 19.10.05, 13:43
      Ortopeda na nic sie nie zda. Idź do pediatry, powinien dać dziecku skierowanie
      na badanie krwi. Z pewnością to bóle wzrostowe (u nas tak było) ale lepiej
      upewnić się, że to nic groźnego. Co do wieku, to normalne, u nas też zaczęły
      się b. wcześnie.
    • gagunia Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 20.10.05, 13:09
      Bylam dzis z dzieckiem u pediatry. Stwierdzil, ze to bole wzrostowe, ewentualnie
      bol stopy wciagu dnia moze byc spowodowany tym, ze nieprawidlowo ustawia stopy -
      ma lekko koslawe kolana - ciagnie go sciegno i coraz bardziej stawia stope do
      srodka. Rzeczywiscie na bilansie, w lipcu nasza pediatra dala kilka zalecen na
      te kolanka i kazala sie zglosic jesienia jesli wada nie bedzie sie cofala albo
      zauwaze nasilanie sie koslawosci. Dzis lekarz obmacal mu stawy i stwierdzil, ze
      brak jest obrzekow, zaczerwienien, zwiekszonej cieploty i nie ma to nic
      wspolnego ze stanem zapalnym (chociaz nie ukrywam, ze wolalabym zrobic ob dla
      swietego spokoju i chyba zrobie we wlasnym zakresie). Dostalam tylko skierowanie
      do poradni rehabilitacyjnej w celu korekty koslawosci- wizyte mam za 3 tygodnie.
      • madziulaw Gagunia, dzięki, bo 20.10.05, 13:57
        ja nie mam czasu pójść do pediatry z Mikołajkiem w tym tygodniu, ani w
        przyszłym (chyba że Miras, tata Mikołaja, pójdzie).
        dzięki więc za info. ja też napiszę co z małym jak juz odbędę wizytę.
        bardzo baaaaaardzo dziękuję
        magda

PS. Cieszę się, że wszystko w porządku. A koślawość? Wyćwiczycie w 95%.
        Powodzenia
    • klarek Re: bóle nóżek u 2latka// nocne//ortopeda Warszaw 22.10.05, 01:35
      Jak byłam mała też bolały mnie wieczorem nogi, czasem nawet bardzo, płakałam.
      Wówczas mama masowała mi nogi, smarowała maścią kamforową, niekiedy zasypiałam z
      nogami na ciepłej poduszce elektrycznej. Generalnie chodziło o to, żeby nogi
      rozgrzać - to było jedyne, co mi przynosiło ulgę. Może spróbuj, albo jeszcze
      lepiej podczas wizyty u ortopedy spytaj, czy są to bezpieczne sposoby.
      Zdrówka życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka