Dodaj do ulubionych

O ruchach troche inaczej.

21.10.05, 09:58
Dziewczyny!
Moja mala zaczelasie ruszac ok 19-20 tyg i potem coraz wiecej, ale nigdy nie
byla strasznie ruchliwa. Za to teraz (26 tydz) nie rusza sie prawie wcale.
Czasem ma zrywy, ale generalnie to bardzo slabo. Bylam jez w szpitalu w
zeszlym tyg. i po ktg i usg okazalo sie, ze jest ok. W tym tyg. bylam u
poloznej i serduszko w porzadku. Wiec co moze byc nie tak, czemu moja dzidzia
przestala sie ruszac? Jak ja mam wogole liczyc te ruchy, skoro ich prawie nie
ma? Czy stres i silne zaparcie moga miec wplyw na aktywnosc mojej corci?

Pozdrawiam
Ania i 26tyg dziewczynka
Obserwuj wątek
    • diablica26 Re: Nie jesteś sama 21.10.05, 10:11
      Ja zaczełam czuć ruchy w 22tc i były napawde mocne nieraz tak bardzo,że małe
      czkawki dostawało od fikania.Dziś zaczynam 26tc jak ty i od 4 dni faktycznie
      bardzo mało sie rusza,od jakiś 4 dni tak jest.Czasami ze trzy razy z rana się
      ujawni i z wieczora też ze 4 razy i na tym koniec,a jeszcze do niedawna było
      mocno je czuć.W środe byłam u gina bo sie wystraszyłam że coś nie tak a tu co
      innego serducho super bije,lekarz powiedział mi że na tym etapie dzieci mają już
      swoje zdanie i robią co chcą,rosną więc coraz mniej mają miejsca więc już nie
      będzie jak kiedyś.A pozatym takie maleństwa śpią od 80-90% doby także na fikanie
      mają tylko 10% na dzień to bardzo mało więc ja już przestałam się martwić,bo jak
      mówisz od 30-32tc(7 miesiąc) powinno zacząć liczyć się ruchy ale to tyle jeszcze
      czasu więc głowa do góry jest dobrze.
      lilypie.com
    • ag79nesi Re: O ruchach troche inaczej. 21.10.05, 10:17
      Ja jestem teraz w 29 tc i tez musze przyznac ze nie sa to ruchy ktore
      nazwalabym bardzo mocnymi i czestymi ale nie martwie sie.Wszytskie badania sa
      ok, serduszko bije w normie wiec nie chce sie na wyrost zamartwiac. Mysle ze
      kazde dziecko ma inny temperament stad moze byc inna ruchliwosc. Zreszta od
      poloznej wiem ze ta ruchliwosc moze tez zalezec od Twojej aktywnosci. Jesli
      duzo sie ruszasz - malenstwo jest caly czas bujane w Twoim brzuszku i wiekszosc
      czasu spi. Jesli zwolnisz obroty i zaczniesz odpoczywac wtedy zacznie sie
      ruszac i cwiczyc swoje miesnie. Stad taz wazne jest aby zachowac proporcje
      pomiedzy aktywnoscia i odpoczynkiem mamy smile
      • martyskaa Re: O ruchach troche inaczej. 21.10.05, 10:44
        ja od wczoraj zamartwiam się właśnie o to samo i chyba nawet dzisiaj pojadę do
        szpitala żeby się trochę uspokoić. Dzisiaj w nocy bez przerwy przykładałam rękę
        do brzucha, jestem już przewrażliwiona. Ale moje dziecko nigdy nie ruszało się
        jakoś specjalnie mocno
    • zuza3 Re: O ruchach troche inaczej. 21.10.05, 10:51
      część, jestem w 32t.c i miałam podobnie, chodziłam do lekarza,na usg i ktg
      wszystko ok. mi gin.mówił że kazde dziecko ma inny temperament i jedno skacze a
      drugie jest spokojne. twoja dzidzia teraz jest już większa i ruchy też będą
      inne, mniej kopnięć i uderzeń, a więcej ja to nazywam "Falowanie brzuszka",
      których czasami nie odczuwasz. najważniejsze jest to ze powinnaś się niepokoić
      jak przez 12h nie odczuwasz zadnego ruchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka