Dodaj do ulubionych

kontrola z Zus-u

24.10.05, 11:23
Witam
dziewczyny jestem w 6 tyg. ciazy i od tyg. na zwolnieniu lekarskim.
Moje pytanie tyczy sie kontroli z ZUS-u. I to mam prosbe: opioszcie jak to
wyglada, i w jakich godzinach moga mnie skontrolowac, czy w weekendy tez???

• oliwka114 Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 16:03
      ZUS zaczyna swoją prace od 36dnia Twojego L4 i mogą Cię sprawdzić od
      godz6.00rano do 22.00 mają takie prawo.
      • k.wita Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 16:06
        a weekendy tez???
        gdzie moge wiecej info na ten temat znalezc???
        • mikim30 Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 17:24
          ja tez sie dolaczam do pytania. Ja jestem na L4 z powodu szkodliwych warunkow
          w pracy.Czy to oznacza , ze mam caly czas siedziec w domu?
    • mamapiotra Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 18:15
      jakis chaniebny zus macie. u nas wzywaja do siebie, ale ciezarne raczej zostawiaja w spokoju.
    • ewa054 Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 18:40
      Cześć dziewczyny. Jutro mija mi 38 tydzień ciąży. Od 10 tygodnia jestem na
      zwolnieniu, plamiłam i bałam się o utrzymanie ciąży. Nasze zwolnienie jest 100%
      płatne, i jeśli lekarz na zwolnieniu w rubryce L4 wstawi nr ,,2'', to możemy
      poruszać się spokojnie cały tydzień poza domem. Zresztą tam pisze na L4 ,czy
      wpisane jest ,,1-leżeć'' czy ,,2-może chodzić''. Jeśli jest ,,2'' to możecie
      śmiało przebywać poza domem. Zus wzywa pisemnie ok 1,5 - 2 miesięcy przed
      upłynięciem 182 dnia niezdolności do pracy. Wówczas musimy dostarczyć formularz
      do lekarza prowadzącego, żeby go wypełnił, przebieg choroby, jak oni to
      określają. Tylko że ciąża to nie choroba. Do tego wywiad zawodowy, czy
      środowiskowy z zakładu pracy, wystawia go pracownik Bhp. Wszystko razem wraz z
      badaniami-ksero wysyłamy do Zusu. Oczywiście musimy to załatwić 4 tygodnie
      przed upłynięciem 182 dnia niezdolności do pracy. W przeciwnym razie
      wstrzymanie wypłaty. Za ok. miesiąc Zus wzywa do siebie na badanie
      internistyczne, wywiad ogólny. Jeśli dana kobieta ma przeciwskazania, lekarz
      informuje o tym Zus na formularzu wcześniejszym i nie musi wstawiać się
      osobiście. Życzę Wam pomyślnego przebiegu ciąży i rozwiązania.
    • b.bujak Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 19:55
      cala ciaze bylam na zwolnieniu ( tez szkodliwe warunki pracy ), ciezarne w
      ZUSie sa raczej traktowane inaczej, niz inne zwolnienia; ogolnie mowiac nikt
      sobie ciezarnymi glowy nie zawraca i nie kontroluje; formalnosci po 180 dniach
      sa traktowane z automatu, nawet nie bylam wzywana na komisje, wyslalam tylko
      dokumenty, o ktore poprosili
      ps.uwaga! urlop maciezynski moze zaczac swoj bieg przed porodem ( jak lekarz
      wystawia zwolnienie na 2 tyg przed planowanym terminem porodu - o ile dobrze
      pamietam ), zainteresowane niech sie upewnia w ZUSie bo dla mnie to byla
      przykra niespodzianka
      • jamile Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 20:35
        ciezarne w
        > ZUSie sa raczej traktowane inaczej, niz inne zwolnienia; ogolnie mowiac nikt
        > sobie ciezarnymi glowy nie zawraca i nie kontroluje

Ależ oczywiście, że ZUS kontroluje ciężarne, mnie skontrolowano w 2-miesiącu
        zwolnienia - jak każdego, kto korzysta z ich świadczeń.
      • agi4 Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 20:42
        ja jestem od 4mc na l4, teraz dostałam papiery z zusu do wypełnienia,
        wypalnilam, moj gin uzupelnil, minal jakis miesiac i przyszlo pisemko z zusu o
        dostarczenie dokumentacji leczenia ginekologicznego do mojej prztchodni a dla
        mnie tylko do onformacji, wiec teraz wszystko w rekach mojej
        przychodni....potem ewentualnie mnie wezwa na komisje ale raczej juz nie zdazasmile
      • imbirka Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 21:20
        > ps.uwaga! urlop maciezynski moze zaczac swoj bieg przed porodem ( jak lekarz
        > wystawia zwolnienie na 2 tyg przed planowanym terminem porodu - o ile dobrze
        > pamietam ), zainteresowane niech sie upewnia w ZUSie bo dla mnie to byla
        > przykra niespodzianka
        Takie postępowanie ZUS jest nieprawidłowe - jeśli Tobie zaliczyli 2 tyg.
        zwolnienia jako urlop macierzyński, powinnaś się od tego odwołać. Kodeks Pracy
        stanowi, ze kobieta ma prawo, ale nie obowiazek rozpoczać urlop macierzyński
        przed porodem.
        • b.bujak Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 22:29
          bardzo dziekuje za ten komentarz; niestety, ktora mama ma czas i ochote szarpac
          sie jeszcze z ZUSem, jak tu w domu malenstwo i nie ma kto pomoc? a w ZUSie sa
          tez niekompetentne urzedniczki, bo przed porodem dzwonilam i pytalam, ale mam
          nadzieje, ze inne mamy skorzystaja z tej informacji i nie dadza sie oszukac
          ps. bardzo przepaszam za glupi blad ortograficzny; maly zaczal szalec i
          chcialam to szybko napisac, patrzac jednym okiem w ekran, po wyslaniu dotarlo
          do mnie, co zrobilam
          • imbirka Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 23:03
            Zadzwon w srode na dyżur prawny Fundacji Rodzić po Ludzku www.rodzicpoludzku.pl
            , moze jeszcze nie jest za pozno na odwolanie, a poza tym te 2 tyg. to ok.
            połowa Twojego wynagrodzenia!
            • b.bujak Re: kontrola z Zus-u 25.10.05, 09:50
              Racja! jeszcze raz bardzo dziekuje za informacje
    • kasssannndra Re: kontrola z Zus-u 24.10.05, 20:37
      Czy twoja ciąża jest zagrożona?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka