Dodaj do ulubionych

Nystatyna !! ??

26.10.05, 00:57
Moja przyjaciółka jestw 20 tyg ciazy czy wiecie cos na temat nystatyny,
lekarz kazał jej aplikowac sobie te globulki bez podania przyczyny twierdzi
ze profilaktycznie sama byłam w ciazy i nie przypominam sobie zeby branie
jakichkolwiek leków bez potrzeby było wskazane
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Nystatyna !! ?? 26.10.05, 06:47
      ja też miałam nystatynę ale na ewidentną infekcję - obfite żółtawe upławy. Później przeszłam na inne globulki. Z tego co wiem nawracające infekcje pochwy są rzeczą normalną w ciąży (nigdy przed ciążą ich nie miałam!) ale żeby od tak - profilaktycznie to trochę dziwne - może i ona ma obfitą wydzielinę którą zauważył gin w trakcie badania - jeśli nie ufa lekarzowi to niech lepiej go zmieni niż ma kwestionować jego metody i się zastanawiać czy robi ok - nystatyna miejscowo - dopochwowo nie zaszkodzi maleństwu.
      • karolinazajac Re: Nystatyna !! ?? 26.10.05, 07:21
        Ja dostałąm Nystatynę na grzybicę pochwy. Przeszło jak ręką odjął.
    • kokons Re: Nystatyna !! ?? 26.10.05, 09:17
      Mysle,ze lekarz zauwazyl infekcje i jej ten lek przepisal. Nie podwazajmy
      prosze wszystkich ruchow ginekologow! Zawsze moze zawrocioc lub zadzwonic do
      lekarza jesli wydaje jej sie konieczne a juz na pewno trzeba nawet jesli lekarz
      przeoczy jakas informacje dopytac na co sa leki przepisane na recepte.
      • skarbelek5 Re: Nystatyna !! ?? 26.10.05, 10:38
        Nystatyna to lek przeciwgrzybiczy. Mi pierwszy raz gin zapisał gdy zauważył u mnie infekcje, codziennie na noc przez 5 dni. Później zakładałam profilaktycznie, jedną co kilka dni. Pomogło! Nie martw się, na pewno nie zaszkodzi. Gin wie najlepiej, nie masz podstaw żeby się martwić.
        Pozdrawiam
        • bluebeata Re: Nystatyna !! ?? 29.10.05, 13:55
          mnie lekarz także przepisał nystatyne profilaktycznie, ale w odróznieniu od
          ciebie wyjaśnił po co mam ja brać-po to aby potem nie było problemu z płynem
          owodniowym, a wszelkie infekcje szczególnie w okresie ciąży sa bardzo częste i
          mogą spowodować zakażenie wód płodowych które sa tak ważne dla dzidziusia.
          pozdrawiam i polecam aby wszelkie wątpliwości od razu wyjaśniac z lekarzem.
    • martina.15 Re: Nystatyna !! ?? 30.10.05, 15:46
      dostalam bo mialam duzo uplawow w tym tez troche bialego sluzu

ale troche sie przestraszylam- nastepnego dnia wyplynela mi woda wraz z
      resztkami tej tabletki. ponoc tak jest zawsze ale dopiero myslalam ze jest
      problem z wodami ;P

chcialabym rodzic w wodzie wiec higiena pochwy jest dla mnie bardzo wazna
    • amwaw Re: Nystatyna !! ?? 30.10.05, 15:52
      Jak poszłam do lekarki i przepisała mi "profilaktycznie" natamycynę- z miejsca
      zmieniłam lekarza. Podawanie kobiecie w ciąży profilaktycznie leku, który nie
      należy do kategorii A to pomysł chybiony- można tylko zaszkodzić zamiast
      pomóc.Następny lekarz nie miał takich pomysłów i pogratulował rozumku. Oprócz
      ufania lekarzom przydaje się też myślenie.
      Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka