atenaza 28.10.05, 13:23 Dziewczyny, do grudnia trwa w PZU jakaś diamentowa promocja. Dotyczy to ubezpieczeń grupowych w zakładzie pracy. - NIE MA KARENCJI!!! na 100 %, bo sama szybko się zapisywałam. pdrw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
animetka Re: PZU bez karencji 28.10.05, 13:53 możesz napisać coś więcej.to zakład z tym wychodzi do pracownika czy jak? Ja już mam ubezp.grupowe w pracy 36 zł i otrzymam 1300zł za urodzenie a jaki jest Twój wariant? Odpowiedz Link Zgłoś
malgos1974 Re: PZU bez karencji 29.10.05, 11:50 jestes pewna ze to dotyczy tez kobiet ciezarnych, bo tej pory bylo tak ze okres karencji wynosil 3 lub 6 miesiecy, ale w przypadku ciaży byla karencja 9 miesiecy. jesli ubezpieczenie bylo krotsze to sie nie liczylo. ja jestem teraz w 4 miesiacu, a chcialam sie ubezpieczyc jak bykam na poczatku 2 miesiaca i bylo za pozno. nie dostalabym pieniedzy. prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
atenaza Re: PZU bez karencji 09.11.05, 16:48 jestem pewna, sprawdzałam to i u siebie i u męża w pracy (wcześniej nie bylismy ubezpieczeni) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek1980 Re: PZU bez karencji 09.11.05, 16:54 a jak sie nazywa te ubezpieczenie ? bo tez bym sie chciala zapisac. Czy musi mnie koniecznie zglosic zaklad prac. Prosze napisz wiecej szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: PZU bez karencji 09.11.05, 17:26 Dziewczyny jak cos wiecie konkretnego to napiszcie!!!!!!!!!! Bo ja zaraz dostanę szału. za 3 tyg rodze, a próbowałąm sie zapisac i w 2 i w i w 5 miesiącu, bo były pogłoski ze mozna i za kazdym razem klapa wychodziła z tego... wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: PZU bez karencji 09.11.05, 17:26 Dziewczyny jak cos wiecie konkretnego to napiszcie!!!!!!!!!! Bo ja zaraz dostanę szału. za 3 tyg rodze, a próbowałąm sie zapisac i w 2 i w 4 i w 5 miesiącu, bo były pogłoski ze mozna i za kazdym razem klapa wychodziła z tego... wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
levti Re: PZU bez karencji 09.11.05, 18:54 Czesc Dziewczyny!Ja ubezpieczylam sie w ubezpieczeniu grupowym Comercial Union.Nie ma tam okresu karencji dla kobiet w ciazy.A za urodzenie dziecka placa 1000 zl.Na tomiast sprawdzalam w PZU i powiedziano mi ,ze jest 6 miesieczny okres karencji przed ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
antomi Re: PZU bez karencji 29.11.05, 10:36 czesc mozesz mi powiedziec czy takie ubezpieczenie musi isc przez zaklad pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 29.11.05, 10:59 Witam, pracowałam przed ciążą w PZU w ubezpieczeniach grupowych i już Wam mogę powiedzieć o co chodzi: po pierwsze, zakład pracy w którym pracujecie musi miec dodatkowe ubezpieczenie grupowe dla pracownikow w PZU -akcja Diamentowe Pole polega na tym, że osoby zatrudnione w zakladzie pracy powyzej 3 miesiecy moga bez karencji przystapic do tego ubezpieczenia grupowego (jezeli jeszcze nie przystepowaly) -dotyczy to rowniez jak najbardziej kobiet w ciazy, nikt nie wymaga zaswiadczenia od lekarza czy jestes w ciazy czy nie -PZU wychodzi z takim programem cos 2 razy do roku, aby zwiekszyc sobie liczbe ryzyk, bo powiem szczerze ze ludzie nawet chetnie przystepuja w trakcie Diamentowego Pola. -w momencie urodzenia dziecka nalezy udac sie do osoby ktora w firmie zajmuje sie prowadzeniem tej polisy, ona wypisze odpowiednie druki, a nastepnie do kasy PZU po pieniazki, ktore mozna dostac do reki badz na konto (zalezy jak kto sobie zyczy) - po pobraniu swiadczenia mozna sie bez problemu wypisac z tego ubezpieczenia (nalezy to zglosic u osoby ktora w zakladzie pracy zajmuje sie prowadzeniem tej polisy) i tu ostrzezenie, prosze nie dac sie nabrac, ze musza panstwo byc w takiej polisie okreslona liczbe skladek, absolutnie nie jest to prawda i taki kit wciskaja wlasnie te osoby ktore prowadza ta polise (maja prowizje za liczbe ubezpieczonych). PZU nie stosuje takich metod, przystepujesz i wystepujesz kiedy tylko chcesz z ubezpieczenia, bo jest ono dobrowolne. Powiem tylko tyle ze warto sie zapisac, chocby dla samego swiadczenia z tytulu urodzenia dziecka, zwlaszcza ze jest to bez karencji (a taka karencja trwa az 9 miesiecy na urodzenie dziecka, wiec zapisanie sie do ubezpieczenia nie podczas Diamentowego Pola nie dalo by pewnosci ze trafimy z porodem po zakonczeniu 9- miesiecznej karencji) Troche zamieszalam, ale mysle ze jest wszystko jasne. W razie pytan sluze pomoca. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmeen Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 29.11.05, 11:25 a czy przy ubezp. indywidualnych zawsze jest karencja??? Pozdr yas Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 29.11.05, 13:18 Na indywidualnym jest karencja, chyba ze przechodzisz z grupowego na indywidualne to wtedy jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
brzuchata1 Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 29.11.05, 20:09 Cześć Basia_k3, Moja firma przystępuje do tej promocji i faktycznie nie ma żadnego okresu karencji dla kobiet w ciąży. U mnie za składkę 55zł dostanę 1300zł za urodzenie dziecka. Ale jest jeden poważny problem ((. Nie jestem jeszcze ubezpieczona a przebywam na zwolnieniu L4, kobietka w firmie powiedziała że umowy nie może podpisywać osoba przybywająca na zwolnieniu. Czy wiesz coś o tym? Faktycznie jest taki przepis? Poradź proszę co zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji-do brzuchata1 30.11.05, 10:37 Wiesz to juz zalezy od kobiety ktora zajmuje sie ta polisa w firmie, bo tak naprawde PZU nie interesuje kto w danym momencie jest w pracy, a kto na zwolnieniu. Zreszta PZU takich rzeczy nie sprawdza, im zalezy zeby jak najwiecej ludzi przystapilo. Warto by jakos pogadac z ta Kobieta, ktora obsluguje, zeby znowu nie robila jakis problemow, bo tak naprawde nie ma o co robic te problemy. Ale to juz wszystko zalezy wlasnie od tej posredniczki i jej podejscia do sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
aga.roro ja zapisywałam się na zwolnieniu! 05.12.05, 19:14 poród 30.09, do ubezpieczenia przystępowałam w sierpniu (ale wczesniej tez byłam w PZU grupowym - w w sierpniu była zmiana polisy). Na zwolnieniu jestem od lutego do porodu, więc byłam w czasie podpisywania umowy na zwolnieniu. Dzwonilam czy to nie przeszkadza do płac u mnie które się tym zajmują i mowili ze nie. Nie było okresu karencji, wybrałam najdroższą składkę 75 zł i za urodzenie dziecka dostałam 2550. Faktycznie kasa była od ręki. Mało tego, u mnie do tego pakietu mogłam zapisać męża (zapisac a nie "dopisac"), jest on na takich samych warunkach jak ja, i mąz również dostał 2550 za urodzenie dziecka! Razem niezła sumka)) Pracuję w dużej firmie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 29.11.05, 23:15 Basiu, a co jesli się w międzyczasie zmieni pracę? Czy można sobie samemu opłacac dalej składki czy przejmuje je nowy pracodawca? Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji- do marychna31 30.11.05, 10:40 W tym wypadku jesli w nowej pracy jest ubezpieczenie grupowe to mozesz je kontynuowac w nowej firmie - bez karencji. Ale jesli nowa firma takiego ubezpieczenia nie ma, to mozesz to mozesz przejsc na indywidualna kontynuacje i to jest rowniez bez karencji, z tym ze musisz sie upewnic, bo w zaleznosci od rodzaju ubezpieczenia grupowego, czas na przejscie do indyw. kontynuacji jest albo 1 miesiac, albo az 3 miesiace. To zalezy w ktorym systemie firma miala polise, bo sa 2 systemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: PZU bez karencji- pracowalam w PZU 30.11.05, 00:09 A czy ja moge dostac pieniazki jako ojciec jesli przystapie teraz do ubezpieczenia PZU a pracuje juz od 5 lat w zakladzie pracy, ktory posiada ubezpieczenie grupowe? Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: PZU bez karencji 29.11.05, 10:54 U nas karencji nie ma jak zgłosi się min 5 osób. Składka to 45 zł, a wypłacają 900. Trochę kipeskie warunki firma nam wynegocjowała. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka2006 Re: PZU bez karencji do basi_K 29.11.05, 15:25 Basiu, a nie wiesz jak to będzie ze mną? Zatrudniłam się na początku listopada, a teraz pod koniec miesiąca zostałam dopisana do grupowego ubezpieczenia w PZU (pisałaś, że ta "diamentowa promocja" obejmuje osoby zatrudnione w firmach od conajmniej 3 miesięcy). Czy w związku z tym, że prcuję dopiero miesiąc to cos mi się dostanie czy raczej nie? pozdrawiam Ania (15 tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji do anulki 2006 29.11.05, 15:59 Witam, pisalam ze to jest ciekawa sprawa dla osob zatrudnionych w firmie powyzej 3 miesiecy, bo jesli ktos do ubezp. przystepuje do 3 miesiecy od daty zatrudnienia to nie ma zadnej karencji i wtedy nawet Diamentowe Pole nie jest mu tu w niczym potrzebne. Jest to program dla pracownikow starszych stazem niz 3 miesiace. Natomiast co do Twojej sytuacji to jak najbardziej otrzymasz swiadczenie z tytulu urodzenia dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalka13 Re: PZU bez karencji do anulki 2006 29.11.05, 20:21 mam pytanko a czy jezeli mam jakies ubezpieczeni w zakladzie pracy grupowe w pzu to czy moge jeszcze dodatkowo przystapic do tego diamentowego?? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji do kalka 13 30.11.05, 10:06 Nie! Bo Ty juz jestes ubezpieczona, a to nie jest dodatkowy program, tylko promocja dla tych ktorzy nie przystepowali wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka51 Re: PZU bez karencji 29.11.05, 20:38 a czy jak ubezpieczę męża, bo sama składki odprowadzam od 5 lat cały czas w tym samym zakładzie, to go równiez nie obejmuje karencja i dostanie pieniazki za urodzenie dzidzi? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: PZU bez karencji 30.11.05, 00:13 No wlasnie Ja pracuje w ZUS, czy moge dostac pieniadze jako ojciec jesli ubezpiecze sie na dniach. dzidzia urodzi sie w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: PZU bez karencji 30.11.05, 00:15 zaznaczam ze ZUS posiada ubezpieczenie grupowe tyle tylko ze ja do tej pory do tego ubezpieczenia nie naleze. Czy dostane pieniadze jesli przyjdzie potomek na swiat w maju. Wtedy ubezpieczylbym sie na dniach. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji do rtomik 30.11.05, 10:11 Tak, ale prosze dopytac osobe ktora prowadzi polise w Panstwa firmie czy napewno otrzymala taka informacje i jesli nie to nalegac aby skontaktowala sie z PZU i dowiedziala czy Panstwa obejmuje Diamentowe Pole Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji do dorka 51 30.11.05, 10:09 Ale ubezpieczyc meza mozesz w swoim zakladzie pracy jesli on tez jest pracownikiem tego zakladu, chyba ze u siebie w pracy ma tez taka mozliwosc to wtedy dostanie swiadczenie. Dobrze by jednak bylo dopytac osoby prowadzacej polise w zakladzie pracy, poniewaz informacja o diamentowym polu nie zawsze jest wysylana do wszystkich zakladow pracy ktore maja polisy w PZU, to juz zalezy od jednostki PZU. My np wysylalysmy do wszystkich firm, ale nie wiem czy reszta robila podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka9 Re: PZU bez karencji 30.11.05, 10:28 mam pytanko, jeśli chciałabym się ubezpieczyc indywidualnie, to też dostanie mi się cos za urodzenie dziecka, jeśli teraz jestem w 9 tc.? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU bez karencji brzoskwinka9 30.11.05, 10:34 nie, niestety jest karencja 9 miesiecy i nie dostaniesz swiadczenia, no chyba ze dzidzia zrobila by psikusa i przyszla na swiat wczesniej, czego jednak Ci nie zycze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka9 Re: PZU bez karencji brzoskwinka9 30.11.05, 10:36 szkoda, ze wczesniej sie tym nie zainteresowałam. Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: PZU bez karencji brzoskwinka9 30.11.05, 16:02 Pracuję w dwóch firmach - w każdej na umowę o pracę na pełny etatt. Jeśi się ubezpieczę i tu i tu czy dostanę podwójnie pieniążki? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Dzwoniłam dziś do infolinii PZU 30.11.05, 16:14 Powiedzieli mi, że o żadnej diamentowej promocji nie słyszeli i że może ewentualne to dotyczyć jakichś lokalnych odddziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 PZU a ciaza mnoga 30.11.05, 22:09 czy swiadczenie wyplacone jest podwojnie czy pojednyncze???? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: PZU a ciaza mnoga 01.12.05, 15:32 o ile dobrze pamietam, to podwojnie Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: PZU a ciaza mnoga 05.12.05, 15:32 niestety dowiadywałam się o tę promocję i okazuje się, że musi przystąpić okreslona liczba osób żeby można było uniknąć tej karencji. W przypadku mojej pracy musi być to nie mniej niż 5% zatrudnionych w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś