Dodaj do ulubionych

Dorada PZU

02.02.25, 11:44
Radzicie dobrze, rozsdnie. Co z tym mykiem zrobic? PZU domaga sie przeslania polisy (tj. umowy), brat jedyne co mi wyslal to zdjecia ksiazeczki wplat. Umowy nie znalazl, niby szuka. Jestem w stanie sobie wyobrazic, ze ojciec ja wywalil (nie takie numery juz byly). Pytanie, co jesli nie znajdzie? Czy mozna na podstawie wplat samych sadownie zmusic PZU do wyplaty polisy? Moze ktos mial doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Dorada PZU 02.02.25, 11:47
      Bardzo dziwne. PZU nie ma umowy?
      • andallthat_jazz Re: Dorada PZU 02.02.25, 11:50
        Twierdza w pismie, ze chca umowy "z naszej strony", bo inaczej nawet nie potwierdza, ze taka umowa byla zawarta. Brat przeslal mi tylko wydruki wplat, na nich jest numer polisy. Nie wiem, co o tym sadzic.
        • hrasier_2 Re: Dorada PZU 02.02.25, 11:55
          Można wystąpić o duplikat jeśli masz numer polisy. Oczywiście jak jesteś upoważniona. Jest numer infolinii do nich coś 801 i dalej. Zadzwoń i się spytaj.
          • hrasier_2 Re: Dorada PZU 02.02.25, 11:59
            Ja wxzeszym roku występowałem, ale o umowę. Mam trzy w PZU i jedną gdzie indziej . Przyszła w zaszyfrowanej wiadomości. Trzeba było tylko kod wbić.
          • kk345 Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:05
            Taniusza, jak się dzwoni na 801 z zagranicy? 😀
        • bezmiesny_jez Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:01
          Kłamiesz. PZU ma swoją wersję umowy, nie potrzebują drugiej.
          • kk345 Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:03
            Anna nie wie, że w Polsce nie trzeba pokazywać papieru, więc wymyśliła historię przystającą do austriackich warunków, które zna.
        • angazetka Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:03
          Przecież oni mają swoją kopię.
    • alicia033 Re: Dorada PZU 02.02.25, 11:53
      przestać zmyślać.
    • kk345 Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:02
      Po co niby chcieliby polisę, skoro mają jej numer j dane osobowe klienta? Coś kręcisz.
    • kropkaa Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:08
      Jaka to w ogóle jest kwota tej polisy mniej więcej? Bardziej ok. 20 tys. czy 100, 200?
    • kadfael Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:13
      Ale to jakaś bzdura. Mam zawartą umowę z PZU, nigdy nie miałam do niej papierowej polisy.
      • jakis.login Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:19
        Może jeszcze powiesz że nie masz książeczki wpłat!
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:40
          jakis.login napisała:

> Może jeszcze powiesz że nie masz książeczki wpłat!

Ja zachodzę w głowę, co to jest ta książeczka wpłat. Mam kilka polis terminowych, co dany okres robię przelew i tyle.

Historia o tym, że ubezpieczyciel domaga się czegoś co ma jest oczywistą bajką. A ta książeczka? Kolejny wymysł rodem z PRL, który się Annie przypomniał i pomyślała, że będzie pasować do tej wydumanej historii?
          • jakis.login Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:16
            jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Ja zachodzę w głowę, co to jest ta książeczka wpłat.

Ostatnia jaką miałam to była SKO big_grin
        • turbinkamalinka Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:47
          jakis.login napisała:

> Może jeszcze powiesz że nie masz książeczki wpłat!

Jakiej książeczki wpłat? U mnie ubezpieczyciel pobiera opłatę z konta.
          • angazetka Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:25
            To zart był.
        • kadfael Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:23
          A pamiętam dzieciństwa książeczkę wpłat na czynsz! I jeszcze była na abonament rtv
        • nick_z_desperacji2 Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:37
          Jestem ubezpieczona, fakt, że nie w PZU, ale nawet nie przyszło mi do głowy, że powinnam mieć jakąś książeczkę wpłat big_grin A szkody zgłaszam formularzem on-line, podaję numer polisy. Cuda nam Anna opowiada, cuda.
    • zazou123 Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:30
      Potrzebują numer polisy. Numer znajdziesz na książeczce wpłat.
      Szkodę zgłaszasz online na stronie PZU pl
      Zakładka szkody/ ludzie
      Numer polisy znajdziesz na podpisanej deklaracji przystąpienia do ubezpieczenia, wniosku o ubezpieczenie lub w zakładzie pracy u osoby która obsługuje ubezpieczenie grupowe na życie. Jeżeli masz dostęp do serwisu mojePZU, w zakładce „Moje produkty” znajdziesz wszystkie swoje polisy z numerami
      • iwles Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:38

To nie jej polisa, tylko ojca. Ona jest uposażona więc nie może wejść na moje pzu.pl, chyba że ojciec zostawił jej login i hasło (pin)

Ale bzdurą jest, że PZU domaga się od niej umowy!
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dorada PZU 02.02.25, 12:37
      Kolejną bajkę wymyśliłaś?
    • slonko1335 Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:25
      Bardzo dziwne nigdy do wypłaty z pzu nie potrzebowałam polisy. Wystarczał pesel i dokumentacja do roszczenia (w sensie akt zgonu np.).
    • nick_z_desperacji2 Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:39
      Słaba strona wielu pisarzy, niezależnie czy bajek na forum, czy beletrystyki: lenistwo. Najpierw się nie chce sprawdzić informacji, a potem takie bzdury wychodzą.
    • kochamruskieileniwe Re: Dorada PZU 02.02.25, 13:55
      Z PZU kontakt miałam częsty. Zawsze był potrzebny numer polisy. Nigdy umowa.
      Może czegoś nie zrozumiałaś? ( nie mam nic złego na myśli, czasem zdarza się coś pokrecic)
      • nick_z_desperacji2 Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:01
        Ale skąd w tej historii książeczka wpłat?
        • kropkaa Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:06
          Kiedyś PZU miało takie książeczki do wpłat. Podobne były dla opłat RTV, czynszu, ale to byly czasy dawne, gdy płaciło się na poczcie, w kasach etc. Moja babcia miała takie książeczki, mama płaci normalnie przelewem, PZU zresztą tak to organizuje, że nawet nie musi nic robić - pewnie jakaś zgoda na płatność przy podpisywaniu umowy.
        • glasscraft Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:15
          Anna ma aktualnie faze na PRL. Ksiazeczka wplat bedzie w tym samym miejscu, co przepis na przypalona zapiekanke z pietruszki.
      • pffpffpff Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:14
        Ja nawet numeru tej polisy nie miałam
        • slonko1335 Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:31
          Ja też nie. Sprawdzili sobie numer po peselu właściciela polisy.
    • gorzka.gorycz Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:11
      Co to są książeczki wpłat? Z poczty? Bo normalnie to są potwierdzenia przelewu.
    • pffpffpff Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:14
      Ja mam.
      Mi polisę ukradł kuzyn. Wiedziałam, że babcia wskazała mnie jako uposażona. Po śmierci babci kuzynostwo, z którym byłam pokłócona, nie wpuściło mnie do domu. I upierało się, że żadnej polisy nie ma. Wiem, że była i wiem gdzie.
      Zadzwoniłam do PZU i na podstawie moich i babci danych odszukano polisę i bez problemu wypłacono mi pieniądze.
    • silenta Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:25
      Nie zmyślaj. W ostatnim roku dwukrotnie korzystałam z takich polis jako uposażona. PZU miało w zadzie papierową polisę, nikt nie chciał czegoś takiego. Potrzebowali aktu zgonu ubezpieczonego, mojego dowodu i numeru konta. Wszystko on line - skany.
      • kochamruskieileniwe Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:33
        U mnie chcieli jeszcze kartę zgonu (szpital wystawia)
        • kochamruskieileniwe Re: Dorada PZU 02.02.25, 14:35
          Aha. Wystarczyło tylko jej zdjęcie, jobte kartę oddaje się w usc, gdy występuje się o akt zgonu. Oczywiście, można potem kartę zgonu z USC wydobyć ale to zabiera trochę czasu.
          • silenta Re: Dorada PZU 02.02.25, 15:26
            Mnie pani w USC przy wyrabianiu aktu zgonu sama z siebie skserowała kartę zgonu i mi dała (niepotrzebnie, sama sobie wcześniej skserowałam).
    • bazia_morska Re: Dorada PZU 02.02.25, 15:43
      😄
    • riki_i Re: Dorada PZU 02.02.25, 15:59
      Bzdury wypisujesz. Od dawna nie trzeba żadnego dokumentu polisy. Jaka niby książeczka wpłat? Placi się przelewem. Nawet jak chcesz płacić w oddziale PZU, żeby nie bylo prowizji (choć przy przelewie internetowym przecież z reguły też jej nie ma), to Ci wydrukują kolejne druki przelewów, a nie "książeczkę".

Problemem w takich sprawach nie jest żaden oryginał polisy (którego zgodnie z prawem ubezpieczyciel nie ma prawa żądać), tylko.... akt zgonu. Ten dokument akurat jest 'must have' dla towarzystwa ubezpieczeniowego, a jak zmarły zgubił dowód osobisty, albo osoba występująca jest formalnie obca (np. konkubina, kochanka), to urząd aktu zgonu nie wyda. I tu się dzieją prawdziwe dramaty. IMO Śmierdzisz trollem, bo wypisujesz głupoty wyssane z dupy.
      • szpil1 Re: Dorada PZU 02.02.25, 17:42
        riki_i napisał:

IMO Śmierd
        > zisz trollem, bo wypisujesz głupoty wyssane z dupy.

A bo to pierwszy raz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka