Dodaj do ulubionych

CZY MOŻNA ODSTAWIĆ LETROX25?

10.11.05, 12:01
Jestem w 22 tygodniu ciąży. Od kwietnia biorę letrox 25. Po ostatniej wizycie
u endokrynologa lekarz zalecił odstaić letrox. Moje wyniki TSH 0,66 (norma
0,49-4,67) FT-4 0,77 (norma 0,71-1,85). Jednak boję się że jak odstawie
letrox to poziom hormonów obniży się jeszcze bardziej i wpadne w
niedoczynność. Czy ktoś może mi doradzić coś na ten temat? Narazie przyjmuje
dalej letrox25
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • denay Re: CZY MOŻNA ODSTAWIĆ LETROX25? 10.11.05, 12:08
      o matko... dziewczyno Ty sie lekarza pytaj o takie rzeczy a nie "konsylium"
      nieznanych Ci ludzi na forum.
      Jak masz jakies watpliwosci to z lekarzem nalezy je omawiac. Jak nie ufasz
      lekarzowi to idz na konsultacje do drugiego...

Mimo wszystko zdrowia zycze, bo sama to kiedys zarlam
      D.
    • 1979ju Re: CZY MOŻNA ODSTAWIĆ LETROX25? 10.11.05, 12:19
      Kurcze ja bym to skonsultowała z innym endo, bo FT4 masz za niskie, powinno byc
      w górnej normie, czyli z tarczycą nadal cos nie jest ok. Poza tym TSH jest ok,
      ale jak odstawisz Letrox może nie gwałtownie się obniżyć, ale urosnąć...
      Spróbuj udac się do innego endo, tarczyca w ciąży to nie przelewki jak już
      wielokrotnie pisałam.

Pozdr, Asia.
      • espressoo Re: CZY MOŻNA ODSTAWIĆ LETROX25? 10.11.05, 13:01
        ja też bym skonsultowała z innym endo.
        widzisz, mam niedoczynność tarczycy i od razu jak tylko zaszłam w ciążę,
        ginekolog powiedział abym jak najszybciej udała się do endokrynologa (bo
        najczesciej podczas ciązy zachodzą takie zmiany w organizmie kobiety, ze trzeba
        zwiększać dawkę, w moim przypadku euthyroxu). Płód do 3 mca nie ma rozwiniętej
        własnej tarczycy i korzysta z mamy. Dlatego tak ważne by wszystkie wyniki były
        ok. Hormony produkowane przez tarczycę są bardzo ważne dla rozwoju dziecka.
        U mnie początkowe wyniki były ok i zostałam przy dawce która brałam czyli 100 a
        dwa razy w tygodniu 75. Po dwóch miesiącach jednak wyniki sie zmieniły i
        musiałam przejść na 100 codziennie. Do tej pory tajk biorę i wszystko jest w
        normie.

Także radzę iść do jakiegoś poleconego endokrynologa i się dokładnie o wszystko
        wypytać, każdy przypadek jest przecież inny.

Powodzeniasmile
    • vanilia25 Re: CZY MOŻNA ODSTAWIĆ LETROX25? 12.11.05, 22:47
      czesc, ja tez lecze sie hormonalnie i jestem w 14 tc. powiem ci tak - ja bralam
      kilka lat temu letrox, teraz biorem eutyrox i moja bardzo swietna endokrynolog
      kazala mi wrecz zwiekszyc dawke leku i biore nie 100 jak dotychczas lecz 125.
      ale oczywiscie to w moim przypadku tak jest. mysle ze powinnas zapytac o opinie
      swojego ginka. pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka