karolina216 15.11.05, 23:02 wydaje mi się, że jednorazowe pampers new baby będą najlepsze, ale teściowa upiera się, iż noworodek musi nosić tylko tetrowe pieluchy- co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:06 Dla noworodka to faktycznie lepsze tetrowe, bo przeciętnie kupę robi przy każdym przełykaniu śliny i możesz zbankrutować przy pampersach. Po kilku tygodniach sie to z reguły normuje (nie zawsze) i wtedy lepsze pampersy. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:04 moj syn tylko w pierwszej dobie zrobil 4 kupki, potem juz 1-2 na dobe. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 20.11.05, 08:35 andaba a przy tetrze mozna zbankrutowac na pradzie wodzie i proszku ztymi kupami... wez pod uwage ze w newbornach zazwyczaj jest najwiecej pieluszek w paczce bo sa najmniejsze do autorki watku... nie sluchaj tesciowej zawijaj w jednorazowe bo osiwiejesz z praniem i prasowaniem.. tetra pieluchuj do 5 tygodnia zeby bioderka byly szeroko rozstawione (zaklada sie tetre zlozona na pampersa) i to tyle w 5 tygodniu usg i juz mozna nie pieluchowac jak wszystko jest ok... Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:16 Teściowa ma pewnie rację, z tym że nie "musi" a "lepiej by było". Jeżeli bedzie pomagała Tobie je prać to bym na Twoim miejscu z nią zawarła taki układ. Ja wiem, że nie będzie mi się chciało prać codziennie sterty pieluch, wywieszać i potem jeszcze prasować. Może nawet nie chodzi o chęci a o to czy napewno będę miała na to siłę. Wiem, ekologia i te sprawy... No cóż... Ania i Kubek (31tc) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:17 Ja słyszałam inną teorię - że dla noworodka lepsze pampersy. Nie koniecznie zaraz te markowe, najdroższe. Właśnie z tego względu, że noworodek siusia i robi kupkę przy najmniejszej okazji, a więc bardzo często, lepsze będą jednorazowe pieluszki, które lepiej wchłaniają niż tetrówki. Tak to non stop nic tylko będziesz przewijać maluszka, bo inaczej dostanie odparzeń. Na oszczędzanie przyjdzie czas później, kiedy już wyczujesz rytm dzidziusia i możnaby przejść np na system mieszany: w dzień tetrówki, na noc pamperasa. A później już same tetrówki i będzie się łatwiej się odzwyczajać od pieluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 08:00 O, dokładnie tak chciałabym zrobić Coraz więcej dzieci mając 3 lata jeszcze chodzi w pieluchach. Wolałabym tego uniknąć Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:22 Noworodek nie musi nosic pieluch tetrowych. Polecam zdecydowanie Pampers Newborn. Natomiast, jezeli masz kogos, kto bedzie Ci te pieluchy tetrowe plukal z kupy, pral, wieszal i pozniej skladal - to czemu nie. Moze to bedzie wlasnie tesciowa ? Jesli zas masz ochote lub przymus (niewazne czy natury finansowej czy ideologicznej)uzywac tetry w pozniejszym okresie tj. niemowlecym - to zachecam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:29 Każdy wybiera jak chce. Tylko nie rozumiem jednego - dlaczego wszystkie zakładacie z góry, że do tej ciężkiej pracy jaką jest pranie pieluch (gówienko spłukuje sie pod kranem, reszta do pralki ) koniecznie potrzebny jest ktoś dodatkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:53 <koniecznie potrzebny jest ktoś > dodatkowy. No niekoniecznie, ale sie przydaje jak mama swiezo po porodzie jest (ja mam na mysli pierwszy tydzien - dwa). Sama bylam zdana na siebie dwa razy (maz w pracy musial byc) i czasami zalowalam, ze nie ma kogos przy mnie przez pierwszy tydzien, kto by obiad ugotowal, albo pieluchy za mnie przeplukal. Odpowiedz Link Zgłoś
pajesia Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 20.11.05, 15:12 andaba, sprobuj to robic przy dwojc dzieci na raz... zamierzalam blizniaki urodzone jesienią trzymać w tetrze... ale po 10 dniach w szpitalu nie byłam w stanie... to wieczne niedospanie teraz powoli mija po 3 miesiącach.. gdy moje dzieci pośpia trzy godziny jednym ciągiem w nocy... dodam że jestem sama do obsługi dwójki, i z tetrami nie dałabym rady... no i najwazniejsze - trzeba miec gdzie suszyc pieluchy... żeby nie robić łażni parowej w mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
karolina216 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:31 nie chodzi mi o finanse- chcę się dowiedzieć co jest lepsze dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 15.11.05, 23:35 karolina216 napisała: > nie chodzi mi o finanse- chcę się dowiedzieć co jest lepsze dla dziecka Jak ci nie chodzi o finanse, to pewnie że lepsze pampersy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 08:13 Wybierz co chcesz. Mój syncio do końca drugiego miesiaca życia robił po 15 kupek. Stwierdziłam że zamiast na pampersy wole kasę wydac na lepsze szczepionki. Na szczeście teraz jest lepiej i póki sie nie uczuli bedzie na jednorazówkach.Poprzednia dwójka alegicznie reagowała na pampersy. A z praniem tetry i tym rzekomym nawałem pracy to mit. Dwoje na tetrze wychowałam. Teraz trzecie przez zimę chce przetrzymać w jednorazówkach a potem znowu tetra. No chyba że też się uczuli. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:03 powiedz tesciowej: 1) mojedziecko, ja zdecyduje co lepsze, albo....mozliwosc nr 2: niech tesciowa przyjdzie prac pieluchy, prasowac, niech jej dziecko budzi sie po polgodzinie snu zasikane. rozumiem, jesli ktos mowi, ze jego woli trzymac dziecko w tetrze, ale niech nie plecie bzdur, ze to dla dobra dziecka. w papmpersie, moj 9 tygodniowy syn spi po 3-4 godziny, w nocy, budzi sie tylko RAZ. watpie, zeby to samo bylo w tetrze. przwijalabym go co pol godziny, on by sie rozbudzal i plakal a ja bym cale dnie i noce go uspokajala. jesli moj syn spi, mam czas na prace dompowe lub po prostu wykorzystuje wolne chwile dla SIEBIE. ja tez sie licze. poza tym jestem lepsza matka, gdy jestem wypoczeta, gdy mam chwile na pogadanie z kolezanka, na drzemke, na gazete czy ksiazke, albo na zwykle gapienie sie w sufit czy w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia73 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:32 co do pieluch tetrowych to przy pierwszym dziecku na początku je stosowałam , pampersy tylko na nos .Ale po dwóch tygodniach gdy dzievko zaczęło więcej siusiać było wszystko przemoczone nie pomagały żadne ceratki .Było więcej prznia prasowanie itp. Zamiast odpoczywać to ja zaczynałam pranie lub prasowanie. Potem pojawiły sie odparzenia mino , ż epieluchy zmieniałam bardzo często .No i tak jak byłam przciwnikiem pampersów zaczęłam je stosować.To nie prawda ,że dzieci dużej sikaja w pieluchę jak maja pampersu.To zależy od rodziców , dziecka czy chce usiąść na nocnik, a równiez pory roku . mojego małego oduczyłam siusiania zanim skończył 2 latka .Ale latem naprawdę jest łatwiej jest mniej prania bo biega tylko w majtkach no i sie tak szybko nie przeziębi jak zimą .Teraz jestem w drugiej ciąży i myslę , że tetrowych nie będę uzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:10 Nie mam jeszcze w tej kwestii doświadczenia, ale słyszałam, że jest łatwiej wtedy nauczyć dziecko na nocnik, bo nie lubi mokrych, zasiusianych pieluch. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 22:50 gonia28b napisała: > Nie mam jeszcze w tej kwestii doświadczenia, ale słyszałam, że jest łatwiej > wtedy nauczyć dziecko na nocnik, bo nie lubi mokrych, zasiusianych pieluch. > Pozdrawiam serdecznie. Nie masz doświadczenia, faktycznie )). Dziecku do pewnego wieku mokra, zasikana pielucha czy mokre, zasikane majtki kompletnie nie przeszkadzają. A ten wiek to coś ok. 20-24 miesięcy, u chłopców nawet później. Dzieci, które noszą tetrę faktycznie jednak wcześniej korzystają z nocnika, ale to głównie za sprawą matek, które mają dość prania i wolą dziecko posadzić na nocnik, "złapać siusiu czy kupę" (tak, tak, to jest po prostu łapanie, i nie ma nic wspólnego ze świadomym kojarzeniem przez dziecko parcie na pęcherz=nocnik), aby mieć o jedną pieluchę mniej do prania. Zdecydowanie popieram stosowanie pampersów, przede wszystkim dlatego, że tetrę trzeba zmieniać o wiele częściej, jest to męczące, zabiera czas, który można wykorzystać na zabawę z dzieckiem lub na odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 11:48 "Dziecku do pewnego wieku mokra, zasika > na pielucha czy mokre, zasikane majtki kompletnie nie przeszkadzają" To dlaczego maluchy płaczą jak mają mokrą pieluchę? Gdyby to co piszesz było prawdą, nie byłoby odczuwalnej różnicy między stosowaniem pieluch tetrowych i jednorazowych, skoro wszystko im jedno czy mają mokro czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 11:56 Maluchy nie płaczą z powodu mokrej pieluchy. Mogą płakać, jak mają choćby lekko odparzony tyłek (co w tetrowych masz jak w banku) i wtedy kontakt z wilgocią sprawia im ból. I różnica jest odczuwalna właśnie z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:34 Ja nigdy w zyciu nie ubralam mojemu dziecku pieluchy tetrowej. Uwazam, ze po to sa jednorazowe, zeby sobie zycie ulatwiac (dziecko na tym nie ucierpialo). Odpowiedz Link Zgłoś
patysiak Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:36 jak twoja tesciowa byla w ciazy to nie bylo usg ... a w wiekszosci polskich mieszkan na podlodze bylo PCV. blagam ... niech sobie tesciowa sama w tetrowej chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:51 Gdy urodziła sie moja córeczka postanowiłam, że będziemy używać pieluch tetrowych. Męczyłam się przez 3 tygodnie. Byłam wykończona nieustannym praniem - pieluchę trzeba było wymieniac praktycznie co godzinę. Jak mała sikała to od razu były mokre śpiochy, kaftaniki.... koszmar. Kupowałam różne gumowe majteczki, żeby nie było obsikane całe łóżeczko ale prawie nic nie dawały. Teraz nie powtórzę tego błędu Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 10:52 Wiem, że same pieluchy nic tu nie dadzą Zresztą wszystko tak naprawdę wyjdzie "w praniu", chyba dużo zależy tez od dziecka. Twojej koleżance się udało i fajnie. A ja mam w pracy koleżankę, ktorej 2,5letnia córka nadal sika w pieluchy, mimo tego, że od ponad półtora roku uczą ją siadać na nocnik. Nie znam szczegółów, niewykluczone że to rodzice popełniają jakies błędy. Słyszałam po prostu, że dzieci "tetrowe" lepiej współpracują przy nauce załatwiania się nocnika bo nie lubią mokrych i brudnych pieluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 11:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=31223937&a=31244737 Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 11:07 za czasow tesciowej jednorazowych nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
viola33 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 11:44 hmmmm...a ja napiszę tak, ze niewyobrażam sobie nie mieć kilkunastu par tetrowych pieluch przy sobie, dlaczego? rodząc swoje pierwsze dziecko, choc to było 11 lat temu ( już takowe jednorazówki były),też bardzo chciałam sobie ulzyć w zyciu, niestety,moje dziecko miało problemy z bioderkami a wtedy jest potrzebne podwójne pieluszkowanie i wątpię żeby to sie zmieniło do dziś, tetra była wręcz niezastapiona. w 3 miesiącu okazało się, iż córeczka jest uczulona na moje mleko (atopowe zapalenie skóry)i niestety musiałam pieluszkować ją zwykłą pieluchą prawdą jest ,ze dużo pracy jest przy tetrowych pieluchach, prasowanie itp, ale nie zawsze pampersy mogą spełniać wszystkie role oczywiście nie sugeruję, że każde dziecko bedzie miało takie przypadłości jak moje, ale różne rzeczy sie zdażają .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 12:56 viola tez mam pieluchy tetrowe w domu, po zuzyciu przez dziecko sa rewelacyjne jako szmaty )) Natomiast odrzucanie jednorazowek a priori przez tesciowa zwalam jednak na brak pampkow w naszych czasach a nie doswiadczenie i madrosc zyciowa Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia73 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 16:54 co do podwójnego pieluszkowania i kłopotów z bioderkami to ja na pamnersa zakładałam nie tetrową a flanelowa pieluchę, miałam tak specjalnie uszytą ze wstążeczkami po bokach do wiązania.Jak rodziłam 7 lat temu to tez się pieluszkowała dzieci i teraz tez będe pieluszkować ( nie zaszkodzi ) tak profilaktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 12:05 Witaj. Moja ćóreczka ma już 5 lat ale jak się urodziła to od pierwszych chwil zakładałam jej PAmpersy i teraz jak urodzi się nam drugie maleństwo mam zamiar też używać PAmpersó. To naprawdę duża wygoda i dla Ciebie i dla Maluszka. Moja mała nie miała żadnych odparzeń . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2be Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 13:51 zdecydowanie jednorazowe! przetestowalam, nawet probowalam pierwszego dnia tetrowe ale tylko kuper malemu odparzylam, dalam spokoj (chociaz moja tesciowa tez wolala tetre ), jakos na jednorazowych latwiej i przyjemniej i dla mamy i dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
agulec.majulec Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 14:55 Przy pierwszej córce założyłam że będę uzywac na zmiane tetry i jednorazówek.Okazało sie że w tetrze dziecko nie prześpi spokojnie dłużej niż 20 min- takie wrażliwe , a po godzinie w tetrze pupa jest czerwona jak po poparzeniu.Przy jednorazówkach tego problemu nie było.Dziecko może sie uczulic na każdy rodzaj jednorazówek(moje miało wysypke po huggiesach) i na tetre też-zależy w jakim proszku prane.Do pierwszego usg bioderek stosowałam jeszcze tetrową pieluche założoną na pampersa jako profilaktyczne szerokie pieluchowanie.Na usg lekarz powiedział że to nie ma żadnego wpływu na bioderka wiec sobie odpusciłam i od tej pory tetra była dobra do ulewań, wytarcia buzi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 18:11 Po miesiacu posiadania dziecka, mysle, ze dla jego pupy leprze by byly tetrowe, ale dla mnie leprzez sa jednorazowe, tylko tzreba je czesto zmieniac. A mysle, ze nie zestresowana i nie bardzo zmeczona mama jest wazniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 14:38 Z doświadczenia, córa ma 6 tygodni: pampersy i koniec. Żadna tetra, bo bym zwriowała z praniem codziennym i sztandarami pieluchowymi rozwieszonymi po całym domu. A cenowo - wychodzi na tyle samo, tylko że w przypadku tetry mamy koszty ukryte w energii elektrycznej i cenie wody i nikt nie wycenia czasu naszego poświęconego na praswownie. Oczywiście w przypadku alergii lub podrażnionego tyłka zostaje tetra, ale jak można to jednorazowe. Warto sobie życie ulatwić, bo początek w domu z dzieckiem to nie jest najlatwiejszy czas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 14:49 pal szec koszty. kiedy syn ma kolke to nie mamy kiedy zrobic soie herbaty, a co dopiero zajmowac sie praniem i prasowaniem pieluch. Odpowiedz Link Zgłoś
ella53 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 15:23 A która z Was jest: a) matką dziecka b) decyduje o tym, co dla dziecka najlepsze c) będzie płacić za jednorazowe pieluchy d) ew. będzie prać i prasować tetrowe. Odpowiedz sobie na tę krótką ankietę i się zastanów, co dla Ciebie i dla dziecka najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
topolania Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 15:42 Zdecydowanie odradzam tetre (chyba, ze do innych celow niz codzienne pieluszkowanie). Raz zdarzylo nam sie maluchowi zalozyc tetrowa pieluszke, w ramach wietrzenia pupy. Maly niestety sie zsikal i obydwoje bylismy cali mokrzy. Teraz wietrzenie jest zupelnie nago, co maly uwielbia. Poniewaz nasz Maluszek reagowal uczuleniem kolejno na Pampersy i Huggies, istnialo prawdopodobienstwo, ze w ogole bedziemy musieli go pieluchowac w tetre. Na szczescie odkrylismy pieluszki Happy, ktore bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 15:48 Przed porodem kupiłam za radą koleżanki chyba ze 25 tetrówek no i teraz mam całkiem niezły zapas szmat do podłogi - a wszystkie śliczne, pachnące i wyprasowane na kant Z jednorazówek zamiast papmpersów polecam rewelacyjne i o połowę tańsze DADA z Biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 17:30 Moja mama też była tak średnio nastawiona do jednorazowych, dopóki nie przyjechała do mnie i kilka dni zajmowała się Borysiem. Już po kilku godzinach stwierdziła, ze to jest to. I przypomniało jej się jak to prała codziennie 40 pieluch. Stwierdziła wprawdzie, ze to drogi gips ale jak zobaczyla cene loveli i jelpa no i fakt, ze woda z kranu nie leci za darmo ani tym bardziej prąd...I miała czas, zeby się nim zajmowac a nie ciagłym zmienianiem pieluch tetrowych i przesikanych ubrań. Ja sobie nie wyobrażam nawet, zebym miala używać tetry. Chyba bym już z tego bałaganu w domu nie wyszła a gdzie bym to suszyła to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sajpa Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 18:33 słyszałam ostatnio opinię, ze sumujac kwotę prąd zuzywany w trakcie prania i prasowania pieluch , proszki zblizamy sie do kwoty za pampersy nie liczę "roboczo- godzin" spędzanych nad pieluchami tetrowymi.... sama nie obliczałam, ale wydaje mi sie to prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
sajpa Re: do Justin 16.11.05, 18:34 czy Twoj synek nazywa sie Borys? sami zastanawiamy sie nad tym imieniem....jesli tak- jakie były reakcje rodziny- szczegolnie Babć właśnie;- )??? justin301 napisała: > Moja mama też była tak średnio nastawiona do jednorazowych, dopóki nie > przyjechała do mnie i kilka dni zajmowała się Borysiem. Już po kilku godzinach > stwierdziła, ze to jest to. I przypomniało jej się jak to prała codziennie 40 > pieluch. Stwierdziła wprawdzie, ze to drogi gips ale jak zobaczyla cene loveli > i jelpa no i fakt, ze woda z kranu nie leci za darmo ani tym bardziej prąd...I > miała czas, zeby się nim zajmowac a nie ciagłym zmienianiem pieluch tetrowych i > > przesikanych ubrań. Ja sobie nie wyobrażam nawet, zebym miala używać tetry. > Chyba bym już z tego bałaganu w domu nie wyszła a gdzie bym to suszyła to nie > wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: do Justin do snajpy 16.11.05, 18:38 Na początku byla tragedia - moja mama stwierdziła, ze to imię dla psa. Ale jej powiedzialam, ze mam 30 lat i nikt nie bedzie mi mówil jak moje dziecko ma mieć na imię. Znajomych chyba kłamała, ze ma na imię Kubuś. A teraz po kilku tygodniach mowi do mnie; Nie mów do niego Borys, to jest nasz Boryś, Boryniu...No i już jest spokój. Ale ciotka mojego męża mówi tak do mojej matki na cmentarzu: Co? Borys? Nie zmienili tego imienia? Brat mojego męża: To jest imię dla kota. Wojtuś jest ładnie. Koszmar po prostu a to takie ładne imię. No i Borys jest Borys i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 19:00 Oczywiście, że tetrowe są lepsze !!!! A to z dwóch powodów: 1/ są zdrowsze dla skóry noworodka (bo to naturalna tkanina - 100% bawełny), 2/ są zdrowsze dla układu moczowego noworodka i niemowlaka. Jestem doświadczoną matką. Mam 15-letnią córkę, a za 3 tygodnie rodzę nastąpna córkę. Lekarze pediatrzy alarmują, że odkąd powstała moda na pieluchy jednorazowe, jest ogromna ilość zakażeń i bakterii w układach moczowych noworodków i niemowląt. Bierze się to z tego, że małe dziecko co chwilę sika, a pieluchy tetrowe zmienia się po każdym razie (oczywiście jedne i drugie zmienia się po kupce). Schodzi ich na początku bardzo dużo - około 30 sztuk dziennoe (tyle razy są zabrudzone w początkowym okresie), ale przy pralce automatycznej, to przecież żaden problem z upraniem ich. Zaś pieluchy jednorazowe zmienia się przeważnie co 3 godziny (chyba, że była kupka), bo one są suche, a mocz wchłania się do wewnątrz pieluchy. Jednakże mimo tego, że pieluchy jednorazowe są przy pupce dziecka suche, to bakterie tam krążą cały czas i nie jest to obojętne dla układu moczowego dziecka. Oczywiście można po każdym siusiu zmieniać pieluchy jednorazowe, ale ze względów ekonomicznych byłoby to nieuzasdadnione (30 x średnio 1 PLN za pampersa dziennie) x 30 dni, to wychodziłaby straszna suma w miesiącu. Ponadto tetra (100%)jest przyjemniejsza i bardziej przyjazna dla małego ciałka. Tak więc ja polecam tetrowe, a na spacer i na noc jednorazowe. To się naprawdę sprawdza. Moda na używanie wyłącznie pampersów wynika ze zwykłej wygody, jednakże myslę, że w dobie pralek autoamtycznych i proszków hypoalergicznych, po których nie trzeba prasować pieluch tetrowych używanie pieluch tetrowych wcale nie jest takie uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 19:08 Zapomnialam napisać, że nie ma mowy o żadnym mokrym kompresie na pupie w przypadku pieluch tetrowych, bo są takie wkładki z "suchej" siateczki, która izoluje wilgoć i dziecko się nie odparza. Zmienia się je przy kupkach (pierze), dlatego trzeba ich mieć kilka. Teraz są takie różne majtasy do pieluch tetrowych (żadna zwykła cerata), że nie ma mowy o przemoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mjc2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 19:20 Widzę, że jesteś zdecydowaną zwolenniczką tetry. czytam ten wątek z zainteresowaniem i prawie dałam się przekonać do pampersów ze względu na wygodę. Zobaczymy, może jakiś kombinowany system będzie najwłaściwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 19:28 Witam, Kieruję się zdrowym rozsądkiem, na pewno nie finansami, bo nie jest z nimi u mnie tak źle. Po prostu obserwowałam perypetie wielu moich koleżanek z problemami z układem moczowych dzieci, wieczne badania (nadmieniam, że łapanie moczu do badania nie jest łatwe w przypadku takiego malucha), lekarze, obserwacje i w efekcie - oczywiście poza leczeniem - wskazanie na tetrę. To jest analogicznie jak z podpaskami dla nas. Te z siateczką dry wave też są suche przy ciele, ale przecież ta krew gdzieś tam jest i bakterie cały czas tam "siedzą", dlatego należy je zmieniać w miarę często, a nie tylko jak są "ciężkie". Poza tym dojrzała kobieta ma inny układ odpornościowy i nie "przebywa" na okrągło w podpaskach, to jest kilka dni, a potem nasze ciało oddycha. Za to małe dziecko jest skazane przez około dwa lata na "pakunek" w pupce. To dlaczego ma cały czas nosić "bombę" bakteryjną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 08:47 Fakt. Dermatolozka wyprowadzajaca moję strsze dziecie z alergicznych perypetii po jednorazówkach też mówiła że odkad sa pampersy ma baaardzo dużo dzieci z kłopotami skórnymi na pupie. A kiedys to miała 1-2 w miesiacu. Teraz i 20 kilka. No i niektórzy potrafia dzień zapiąc 3 szt pampersów, góra 4 szt. Nieraz słyszałam rozmowy mamus w parku. Mi to 7-8 szt schodzi. Ja daje głównie tetre. Na noc i na spacer jednorazówka. Przez zime póki młody a właściwie jego pupa nie zaprotestuje chcę ciut częście dawać jednorazowe ale wiosna wracamy do tetry. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand zgadzam się 16.11.05, 19:30 jadrom możemy podać sobie wirtualną łapkę uważam, że pieluchy jednorazowe to świety wynalazek, ale bardzo nie podoba mi się demonizowanie tetry przez mamy które nigdy jej nie używały Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: zgadzam się 16.11.05, 19:39 Miło mi Mamand, że tak samo myślisz. jestem zwolennikiem nowości, ale podchodzę do nich ze zdrowym rozsądkiem. Przecież takie różne wynalazki to jest być albo nie być wielkich koncernów, które zrobią wsystko, żeby tak zareklamować produkt, że jest on jedyny i konieczny w życiu. Potrafią dla reklamy zrobić takie wyliczenia kosztów prądu, proszku i "roboczogodziny" matki przy rzekomym praniu i prasowaniu konkurencyjnych pieluch tetrowych, że uzasadnią zarówno wygodę, jak i ekonomię w stosowaniu pieluch jednorazowych. A w przypadku pieluch tetrowych, kto ma je reklamować?? Podrzędna szwalnia, której nie stać na kampanię reklamową ??? Nadmieniam, że zupełnie pominęłam wątek zanieczyszczenia środowiska pieluchami jednorazywmi, które nie ulegają iodegradacji (bo nie jestem jakąś zapalczywą ekolożkją i przyznaję, że ten aspekt biorę na ostatnim miejscu pod uwagę). Odpowiedz Link Zgłoś
sajpa [...] 16.11.05, 20:47 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 21:44 "są takie wkładki z "suchej" siateczki, która > izoluje wilgoć i dziecko się nie odparza. Zmienia się je przy kupkach (pierze), > > dlatego trzeba ich mieć kilka." A czy mogłabys powiedzieć gdzie sie takie coś kupuje? I ile kosztuje mniej więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 08:33 w supre marketach, np firmy Canpol - paczka 100 szt. to ok 12zł Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 09:19 Miła viosenna2, Wkładki z suchej "siateczki" kupuje się w sklepach z artykułami dziecięcymi. Jakbyś miała problemy ze znalezieniem, to zapytaj sprzedawcy. Przyznam, że jak "wstępnie" je oglądałam około miesiąc temu, to nie zwróciłam uwagi na cenę. Mam termin porodu za około 3 tygodnie i w ten weekend muszę zaopatrzeć się w te "siateczki", więc jak je nabędę to podam Ci cenę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 21:15 tesciowa zyla w innych czasach - ja przy pierwszym dziecku stosowalam tetre teraz moj Bartus juz tylko nosi pampersy i cenie sobie zaoszczedzony czas nie trzeba tak czesto zmieniac prac prasowac juz bym nie stosowala tetry... no i te pampersy newborn sa na prawde super Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 16.11.05, 22:41 Moja 15dzis latke wychowalam tylko na tetrze[jednorazowki byly dla mnie za drogie].Dwojke mlodszych tylko na jednorazowkach.Wiesz jaka jest roznica?Przy corce bylam notorycznie zmeczona i niewyspana-co ja przewinelam to juz miala mokro .Na zabawe z nia ze zmeczenia juz nie mialam ochoty.Z mlodszymi mam czas na zabawe i na jako taki odpoczynek.Co do korzystania z nocnika, to nie ma znaczenia jakich pieluszek uzywasz-wszystko zalezy od dziecka i od Ciebie.Corka i starszy synek calkowicie zrezygnowali z pieluszek okolo roczku,najmlodszy ma18 miesiecy i nie jest jeszcze na to gotowy.Najwiecej jednorazowek uzywalam na samym poczatku-7-8sztuk-to koszt okolo 5zlotych dziennie[paczka papierosow tatusia].Wybor nalezy do Ciebie.I nie daj sobie wmowic ze jestes leniwa mama.Lepiej bedzie jesli poswiecisz swoj czas dziecku a nie pieluszkom. Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 09:45 Dziewczyny wybaczcie moje naiwne pytanie....Ale po co się prasuje pieluchy tetrowe? Aby pod wpływem gorąca wybić bakterie? Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 09:48 Tak to nalezy rozumieć, ale tak naprawdę z bardzo daleko posuniętej ostrożności należy to robić w samym początkowym okresie (1 - 2 miesięcy). Dostępne obecnie na rynku proszki do pieluch dziecięcych powodują, że nie jest konieczne prasowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 09:58 Troje dzieci wychowałam w tetrze, prasowałam te cztery pieluchy, które brałam do szpitala "na drogę". Więcej nie. Ale to, że dziecko budzi sie częściej w tetrze to nie jest prawda. Pewnie jak wszystko, zależy od wrażliwości dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 10:02 1.bo sie robia miekkie, 2.bo zajmuja mniej miejsca w szafie Pieluchy prasuje sie bardzo szybko: sklada do docelowego ksztaltu, przejezdza zelazkiem z obu stron i gotowe. Calosc zajmuje kilka sekund. Pielucha to nie obrus na wigilijny stol i ekstra egzorcyzmow nie wymaga. Niemniej jestem zwolenniczka jednorazowek: szkoda czasu i energii. Bo ja z natury leniwa jestem: zaoszczedzony czas wole poswiecic na zabawe z dziecmi lub na siedzenie przed komputerem.. Tetrowek uzywalam tylko przy pierwszym dziecku i to moze przez 3-4 tygodnie. To nieprawda, ze niemowlakowi wszystko jedno, czy lezy w mokrej, czy suchej pieluszce. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 11:52 Moja mama nie prasowała bo jej się nie chciało. Obydwie z siostrą żyjemy i nie zdarzały się nam żadne problemy skórne w niemowlęctwie Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 12:06 Noworodek NIE MUSI mieć pieluch tetrowych, więcej-nie ma przewagi pieluch tetrowych nad jednorazowymi. Polecam pampersy Newborn. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 13:42 Ja nie chcę już komentować tak zdecydowanych stwierdzeń pań, które pewnie nigdy nie używały pieluch tetrowych i z góry zakładają, że to jest złe, bo trzeba się przy nich napracować i odparzają. Ja nie pojmuję jak mogą odparzać, skoro zmienia się je po każdym siku. Chyba, że dziecko trzyma się 3 godziny w zasikanej pieluszce, tak jak to ma miejsce przy jednorazówkach. Ja starszą córkę wychowałam na pieluchach tetrowych, używając pampersów wyłącznie na spacer i na noc (oczywiście w podróży też) i Bogu Dzięki ani razu nie była odparzona, żyje, ma się dobrze i nie ma żadnych problemów z drogami moczowymi w przeciwieństwie do niektórych dzieci, których matki używały wyłącznie pieluch jednorazowych. Tak, że wszystko ma swoje plusy i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 20:18 jadrom napisała: > Ja nie chcę już komentować tak zdecydowanych stwierdzeń pań, które pewnie nigdy > > nie używały pieluch tetrowych i z góry zakładają, że to jest złe, bo trzeba się > > przy nich napracować i odparzają. Ja nie pojmuję jak mogą odparzać, skoro > zmienia się je po każdym siku. Chyba, że dziecko trzyma się 3 godziny w > zasikanej pieluszce, tak jak to ma miejsce przy jednorazówkach. Ty demonizujesz jednorazowe, zatem czemu sie dziwisz, ze ktos to samo robi z tetra? jednorazowe zmienia sie co trzy godziny ( chyba ze jest kupa, to oczywiscie bez zwloki). nie widze powodow, dla ktorych mialabym robic to czesciej. Ja starszą > córkę wychowałam na pieluchach tetrowych, używając pampersów wyłącznie na > spacer i na noc (oczywiście w podróży też) i Bogu Dzięki ani razu nie była > odparzona, żyje, ma się dobrze i nie ma żadnych problemów z drogami moczowymi > w przeciwieństwie do niektórych dzieci, których matki używały wyłącznie pieluch > > jednorazowych. Tak, że wszystko ma swoje plusy i minusy. no to jest "obiektywizm", absolutnie nic nie demonizujesz! znasz fakrtcznie az taka ilosc chorych dzieci po pampersach? lzesz i tyle. uzyaj sobie nawet trybunt ludu, ale nie klam. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 08:12 Maretina napisała: > no to jest "obiektywizm", absolutnie nic nie demonizujesz! > znasz fakrtcznie az taka ilosc chorych dzieci po pampersach? lzesz i tyle. > uzyaj sobie nawet trybunt ludu, ale nie klam. Niegrzeczna koleżanko odpowiadam: W moim otoczeniu zawodowym, a pracuję w zespole, gdzie, nie licząc mężczyzn, jest 5 kobiet (łącznie ze mną i szefową, z czego jedna koleżanka jest bezdzietna), dwie z koleżanek miały problemy z dziećmi ze "sprawami moczowymi" i zaleceniem po kuracji był stosowanie pieluch tetrowych. Jednej dziecko miało 4 lub 5 miesięcy, drugiej 1,5 roku. Myślę, że ta statystyka powinna dać Ci do myślenia. Zapytaj zresztą doświadczonbych pediatrów o ich pogląd na ten temat. Ja nie mam najmniejszego zamiaru Cię przekonywać, nie zależy mi na tym, ja będę robiła tak, żeby moje dziecko było zdrowe. A co do Twoich niegrzecznych zarzutów odpowidam: nigdy nie kłamię. Trochę pokory niedoświadczona koleżanko. Jeżeli forum ma służyć dla Ciebie do wyżycia się i pokazania pazurków, to chyba zły adres, a mnie to i tak nie wzrusza. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 09:13 O tych problemach z drogami moczowymi słyszałam od położnej na szkole rodzenia (jej córeczka miała takie problemy). Ponoć częściej zdarza się to u dziewczynek (krótsza cewka moczowa). Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 09:42 to jest lancuszek szczescia. magdalena b wyslala ten list i wygrala pralke. jan z nie wyslal i urwalo mu noge. takie cos przypominaja Twoje argumenty. nie ma to jak kilka pan w pracy przy kawusi zacznie plotkowac, wtedy wydaje im sie, ze kilka osob to caly swiat i mozna uogolniac. moze zapytaj na forum niemowle ile dzieci z jednorazowek choruje? wieksza reprezentatywnosc. po co straszysz? trzymaj dziecko w czym chcesz, ale podaj prosze link do BADAN wiarygodnych, ktore pokaza, ze jednorazowki szkodza. na materialach, ktore dostalam w szpitalu pisza, ze jednorazowki sa dobre. a to co powiedziala ci polozna... sorry, ale AUTORYTET medyczny w dziedzinie pieluch. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 10:18 O położnej to ja napisałam. Po prostu powtarzam coś co usłyszałam od osoby, którą uważam za lepiej poinformowaną ode mnie z racji zawodu i macierzyństwa. Zazwyczaj nie powtarzam plotek zasłyszanych przy kawie a jesli już, to wtedy zaznaczam, że wiadomości pochodzą z niepewnego źródła Nikogo nie chcę straszyć i na pewno nie twierdzę, że chorują wszystkie dzieci. Nie jestem przeciwniczką pieluch jednorazowych, przeciwnie, już mam spory ich zapas, mimo tego że urodzę dopiero za miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 10:21 oj, nie do ciebie pisalam, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 10:44 Spoko, pozdrowienia dla Kajtka Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 16:03 Maretina napisałą: > takie cos przypominaja Twoje argumenty. nie ma to jak kilka pan w pracy przy > kawusi zacznie plotkowac, wtedy wydaje im sie, ze kilka osob to caly swiat i > mozna uogolniac. Miła Maretino, Może to zabrzmi nieskromnie, ale gdybyś znała mój zawód i wiedziała, że jestem osobą "mocno" wykształconą, to nie przyszłyby Ci teksty w stylu "plotek pań przy kawie". W mojej profesji nie ma po prostu czasu na takie gadanie. W pracy spotykamy się w biegu na korytarzu i wymieniamy parę słów. Moje środowisko to wykształceni, bogaci ludzie, którym obce są zabobony i bynajmniej nie są skłonni do oszczędności kosztem wygody (to a'propos kosztów i pracy przy pieluchach tetrowych). To po pierwsze. Po drugie - w przeciwieństwie do Ciebie - ja grzecznie wypowiadam swój pogląd, tak jak czynią to wszyscy na tym forum, nie szukając przy tym popleczników swoich racji i nie upierając się przy nich tak jak Ty, przy założeniu, że wszystkie rozumy zjadłam. Mam więcej pokory do życia od Ciebie. Ale Ciebie widać jeszcze życie tego nie nauczyło. Po trzecie - nikogo nie straszę - tylko mówię co ja myślę, nie wymagam tego, aby inni myśleli tak zamo, szanuję ich poglądy w przeciwieństwie do Ciebie, która w sposób prymitywny próbuje narzucić swoje racje. Myśl sobie co chcesz i zostań z tymi myślami, ale nie wywołuj kłótni na forum. Po czwarte - to co pisłam o pieluchach tertrowych to jest zdanie wielu pediatrów, w tym bliskiej osoby z mojej rodziny, która jest pediatrą w dziecięcym szpitalu przyklinicznym. Wreszczie - naucz się kultury, albo zgłoś się do administratora tego formu, że masz z tym problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
annaszczesna7 Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 17.11.05, 20:13 Byłam ostatnio na prelekcji, na której lekarz ortopeda zalecał wręcz pieluchy tetrowe, szczególnie u noworodków ze względu na bioderka dziecka. Mówił, że pieluszka powinna być rozłożona szeroko,aby dziecko miało rozłożone nóżki. Sama wychowałam dwoje dzieci na tetrowych pieluszkach, wcześnie też zaczęły sygnalizować swoje potrzeby fizjologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: tetrowe czy jednorazowe ??? 18.11.05, 09:51 Równie dobrze można zakładać szeroko rozłożoną tetrę na pampersa. Co do tych potrzeb fizjologicznych, o tym już było pisane w innych wątkach i to również nie ma związku z rodzajem stosowanych pieluch, tylko z umiejętnością szybkiego wytresowania dziecka do korzystania z nocnika. Odpowiedz Link Zgłoś