Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

17.11.05, 20:20
cześć! czy ktoraś z was ma cukrzyce ciążową?
robiłam dwa razy badania na glukoze i wyszły złe(min 65 max 115):1 godz. po
obciążeniu 50g glukozy wyszedł wynik 144, 2 godz.po obciążeniu 75g glukozy
wyszedł wynik 132.-dostałam skierowanie do szpitala, na dalsze badania.
bardzo prosze napiszcie czy ktoraś tez miała taki problem i jaką postawił
diagnoze lekarz.
Obserwuj wątek
    • dreamo Re: cukrzyca ciążowa 18.11.05, 10:41
      Hej,
      robiłam takie badania. Na czczo miałam 84. Po obciążeniu glukozą 50 g 156 a po
      75 g po dwóch godzinach 146. No i lekarz wziął mnie na tzw. profil dobowy do
      szpitala. Tam po każdym posiłku (byłam tam na diecie) na czczo i o 22 miałam
      badany cukier za pomocą glukometru. Wyniki nie przekroczyły 140 po posiłkach i
      na czczo 110. Wypuszczono mnie do domu. Nie rozpoznano cukrzycy ciążowej a
      jedynie upośledzoną tolerancję węglowodanów prostych. Teraz jestem w domu i już
      leci 3 tydzień od kiedy jestem na diecie. Pilnuję diety skrupulatnie - moje
      wyniki zawsze są poniżej 140 (mam w domu glukometr). Wszystko gotuję na parze.
      Używam tylko pełnoziarnistego chleba, ograniczyłam owoce. znacznie zwiększyłam
      ilość warzyw (szczególnie zielonych - brokuły, kalafior mogę jeść bez
      ograniczeń). Mleko zastąpiłam jogurtami naturalnymi. Wędlina tylko chuda. No i
      bardzo ważne jest jedzenie min. co 3 godziny, bez podajdania.

Ta dieta ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim nie szkodzę swojemu dziecku,
      po drugie od 3 tygodni nie przytyłam a dziecko rośnie (waży teraz około 1500
      gram). Po trzecie minęły bóle bioder, które miałam w nocy. Ciśnienie zawsze w
      okolicach 110/60.
      Dla mnie to same zalety.
      Nie martw się na zapas smile Wszystko będzie ok!
      pozdrawiam
      Aga
      • pysia01 Re: cukrzyca ciążowa 18.11.05, 11:58
        dziekuje agnieszko za odpowiedz.ciekawe co powie mi lekarz , jak powiem mu ze
        właśnie tak samo od zywiam sie zdrowo jak ty (WSZYSTKO NA PARZE, GOTOWANE,
        NIETŁUSTE), tyle ze jem 3 razy w ciągu doby, bo nieodczuwam głodu.
    • s79 Re: cukrzyca ciążowa 18.11.05, 12:09
      Teraz miałam podobny problem. Wiesz - trudno to okreslić, bo wszystko zależy od
      jednostek. Sama miałam problem z interpretacją wyników. Twoje sa jeszcze inne
      niż moje i inne niż podawano na forum. Myślę, że to lekarz musi sam stwierdzić,
      czy jest się już czym niepokoić.
      Pozdrawiam smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka