Dodaj do ulubionych

hm,twardy brzuszek..?

18.11.05, 09:49
jestem w 17 t.c,i dzis w nocy na pare sekund moj brzuch zrobil sie twardy,ale
tylko z jednej strony, jakby pol brzucha (z lewej strony) tak jakby mięśnie
sie scisnely, trwalo to kilka sekund,zupelnie bezpolesne,ledwo
zauwazalne,przypadkowo dotknelam i wyczulam,..
czy ktos moze doradzic coz to?u gin.bylam 2 tygodnie temy i wszytko ok,wrecz
ksiazkowo, nastepna wizyta 2.12?hm,czekam na rady.
Obserwuj wątek
    • joanna1007 Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 10:20
      nikt.......?!!!
    • iwta Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 10:30
      Dopuki takie twardnienie nie boli to jest ok. Jeżeli zacznie ci to sprawiać ból
      to idź do lekarza. Pozdrawiam !!!
    • tanith Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 10:39
      Są to prawdopodobnie skurcze Braxtona-Hicksa, które zazwyczaj po 20tygodniach
      ciąży zaczynają przygotowywać ciężarną macicę do porodu. Trwają one na ogół
      około 30 sekund, lecz mogą trwać również 2 minuty lub dłużej. Podczas następnej
      wizyty u lekarza powiedz mu o tym. Natychmiast dzwoń do niego jeśli występują
      często (ja brałam No-Spę 3x1tabl.) i/lub towarzyszy im ból pleców, brzucha lub
      jakiekolwiek upławy pochwowe. Swoją drogą polecam Ci książkę "W oczekiwaniu na
      dziecko" -A.Eisenberg, H.E. Murkoff, S.E.Hathaway. Uspokaja i wyjaśnia wiele
      rzeczy. No i najważniejsze - wskazuje sytuacje, które powinnaś natychmiast
      zglosić swojemu gin.
    • melka_x Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 10:48
      Na skurcze przepowiadające jest zdecydowanie za wcześnie, na tym etpaie ciąży
      twardnienia mogą świadczyć o jakiś nieprawidłowościach. Nie martw się jednak,
      jeśli stwardniała Ci tylko jedna strona brzucha to najprawdopodobniej to
      dziecko ułożyło się w ten sposób (wypięło).
      • joanna1007 Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 11:53
        dzieki!tak dokladnie 1 strona, z boku z lewej ( ale w 17 t.c moglo sie tak
        wypiąc ze az bym czuła tak?)
        • ledzeppelin3 Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 11:57
          W czasie skurczów twardnieje cała macica, a nie połowa brzucha, poza tym
          zaobserwowałaś to właściwei przez przypadek, nie miałaś więc dolegliwości.
          Jednak trudno diagnozować przez net, najlepiej powiedz o tym przy najbliższej
          okazji swojemu lekarzowi, a jeśli sytuacja się powtórzy, zgłoś się do lekarza.
          • cwik795 Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 12:06
            dziewczyny nie wiem czy macie rację udzielających tych informacji! Ja jestem w
            21 t.c i zaczął mi twardnież brzuch tylko z jednej strony,właściwie to mnie
            bolał (kuł)! Lekarz powiedział, że są to skurcze, a twardy brzuch jest
            nieprawidłowym objawem nawet gdy zdarza się z jednej strony i zapisał mi
            fenoterol w min.dawkach, aby zlikwidować to twardnienie! Więc moim zdaniem
            powinnaś zadzwonić do lekarza i opisać mu swoje samopoczucie, bo lepiej dmuchać
            za zimne! Pozdrawiam
            • jczyzluban Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 13:00
              Ja mam coś chyba podobnego ... mam czasami chwilę bolący, twardy brzuch u odołu
              brzucha ... i też powiedziałam o tym lekarzowi ... a on mi na to że musze
              zrozumieć, że nosze w sobie CZŁOWIEK, który układa się tam w środku tak jak mu
              (a nie mamie) wygodnie. Miej nadzieję, że to tylko to!!!
              -----

http:/tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20724;127/st/20060325/dt/-
              3/k/3232/preg.png
              • malgolkab Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 13:37
                to nieprawda, ze jak skurcze sa bezbolesne, to nic zlego sie nie dzieje. mi
                szyjka sie skrocila i doszlo do lekkiego rozwarcia w ciagu 2 tygodni, mialam
                wlasnie takie bezbolesne twardnienia kilka razy dziennie, bralam magnez i
                nospe, ale to nic nie pomoglo i skonczylo sie pobytem w szpitalu, lekami i
                zalozeniem pessara. druga sprawa, to czasem faktycznie dziecko sie tak wypina,
                a skurcz zazwyczaj obejmuje caly brzuch, ale to tylko lekarz jest w stanie
                ocenic.
    • patysiak Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 13:55
      mi tez sie tak napina. czasem mam wrazenie ze dziecko mi glowke swoja wypycha z
      jednej strony a przeciez to jeszcze niemozliwe (25 tc). wiec sie nie martwie
      poki to nie boli. lykam no-spe forte i staram sie odpoczywac jak najwiecej
      wieczorami.
      • abea Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 14:06
        a ja mam pytanie jak odróznic twardy brzuch po np. wzdęciu , zaparciach itd.
        mam cos takiego , wystepuja u mnie czesto kłucia pod żebrami i mam wrazenie ze
        od watroby albo od jelit ale jak komus wspominam ze boli mnie brzuch to wszyscy
        ze to skurcze....zwiariwoac mozna
    • aneta-max Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 14:16
      Ja mam to samo i moja lekarz mówi,że jak twardnieje po jednej stronie to
      dzidziuś tak się układa.Skurcze są jak cała macica twardnieje,a niepokojące są
      takie ,które bolą.Jak mi twardnieje cały brzuszek to łykam Magne-B6 i
      sporadycznie No-spę.Pozdrawiam!
    • mamamarzec Re: hm,twardy brzuszek..? 18.11.05, 19:05
      Joanno1007 - jeśli na ostatniej wizycie byłaś badana ginekologicznie i z szyjką
      jest wszystko ok, jeśli ta sytuacja nie powtórzyła się i jeśli wytrzymasz do
      planowanej wizyty (bez zadręczania się) to poczekaj do 2.12. Bo z mojego
      skromnego 25 tyg doświadczenia wynika, że może to być coś zupełnie niegroźnego,
      ale jeśli masz się tym przejmować to lepiej idź do gin
      • joanna1007 Re: hm,twardy brzuszek..? 19.11.05, 15:58
        dzieki za rady!!otoz po raz drugi sie nie powtorzylo, choc bylam bardzo
        czujna,nic nie boli mnie,czuje sie noralmnie.chyba poczekam na 2 grudnia.tak na
        ostaniej wizycie 2 listopada wszytko super, szyjka zamknieta, dluga..itd.
    • klara0 Re: hm,twardy brzuszek..? 19.11.05, 01:53
      Mnie tez boli podbrzusze, zwłaszcza na lezaco przy dotyku/ucisku, od wczoraj.
      Nie jest b.b. twarde, ale jakies takie "naprezone". Tez sie zastanawiam czy
      to bol brzucha od nieprawidlowej diety [wzdecie, bol jelit?] czy to cos z
      dzidziusiem [17 tc]. Jak to sprawdzic przed wizyta u gina [ta dopiero we
      wtorek]. Czy bol brzucha=skurcze?
      Ktora z Was to przechodziła??????
      • megg25 Re: hm,twardy brzuszek..? 19.11.05, 19:12
        mi od dwóch dni też tak na dole na 2, 3 sekundy jaby się napinał i wybrzuszał
        brzuch i dół czuję ale w zasadzie to nie jest ból, do tego mam takie uczucie
        parcia ale bez żadnych większych upławów i chyba skurczów, 10 dni temu byłam u
        ginki i na usg i wszystkoz szyjką i synkiem było ok, ale przyznam się że od
        dwóch dni zastanawiam się bo dziwnie się czuję jakbym czasmi miałą miękkiego
        gumowego balona w brzuchu
        jestem w 18 tc ale dzidzi jeszcze nie czujęsad
    • kafka03 Re: hm,twardy brzuszek..? 19.11.05, 22:14
      Dziewczyny, nie chcę Was straszyć, ale ja przez takie twardnienie od 25 tc
      miałam nakaz leżenia do końca ciąży, fenoterol, no-spę i zakaz masowania czy
      nawet dotykania brzucha. Radzę wizytę u lekarza, tak na wszelki wypadek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka