kubas2001 23.11.05, 12:01 Czy może, któraś z Was wie jaka długa powinna być szyjka w 20tc. Moja ma 26 mm, ale skraca się i zaczyna rozwierać. Grozi mi założenie szwu lub krążka. Co lepsze? Pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werrap Re: Długość szyjki 23.11.05, 12:12 szyjka na tym etapie ok 30mm jest już w miarę krótka ale jeśli się z nią nic nie dzieje to spokojnie można donosić z taką do końca, natomiast ważne jest tempo zmian jakie z nią następują np jak szybko się skaraca, czy się rozwiera czy nie, czy są skurcze szew i krązek podobno chronią tak samo ale różnią się sposobem zakładnia (krążek w gabinecie a szew w znieczuleniu ogólnym - taki zabieg) i za krażek się płaci a szew jest refundowany przez NFZ dodatkowo szew można założyć właśnie teraz a później możebyć za późno a krążek chyba też później można ale to i tak decyduje raczej lekarz bo to wszystko też zależy od budowy szyjki - nie na każdą można założyć krążek i nie na każdą szew to tyle co wiem - mam nadzieję ze nic nie pokręciłam w. Odpowiedz Link Zgłoś
viola33 Re: Długość szyjki 23.11.05, 12:32 ja miałam tez mieć załozony szew, bo było podejrzenie o niewydolność cieśniowo- szyjkową no i szyjka była nieco skrócona,wczoraj okazało się, że szyjka ma 4,5cm ale jest rozwarcie na 0,5 cm,biore leki przeciwskurczowe, oraz magnez, i mój tryb zycia raczej jest ograniczony, a jestem w 25 tyg, ciąży, szczerze to wolałabym szwu nie mieć zakladanego, bo sam zabieg mnie przeraża, ale jeżeli miałoby to stanowic dobro dla mojego dzieciaszka to musiałabym. a tak pozostaje nam odpoczywanie i brak stresu, który niestety też ma w tym swój jakis udział. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tommylee77 Re: Długość szyjki 23.11.05, 13:03 Na ten temat bylo juz naprawde sporo, wpisz na tej glownej stronie tego forum haslo niewydolnosc albo pesar albo szyjka, wyjdzie ci sporo postow.Wszystkie za i przeciw krazkom i pesarom byly omowione. Pozdrawiam(34 tydzien, krazek w srodku) Odpowiedz Link Zgłoś