Dodaj do ulubionych

Długość szyjki

23.11.05, 12:01
Czy może, któraś z Was wie jaka długa powinna być szyjka w 20tc. Moja ma 26
mm, ale skraca się i zaczyna rozwierać. Grozi mi założenie szwu lub krążka. Co
lepsze? Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • werrap Re: Długość szyjki 23.11.05, 12:12
      szyjka na tym etapie ok 30mm jest już w miarę krótka ale jeśli się z nią nic nie
      dzieje to spokojnie można donosić z taką do końca, natomiast ważne jest tempo
      zmian jakie z nią następują np jak szybko się skaraca, czy się rozwiera czy nie,
      czy są skurcze
      szew i krązek podobno chronią tak samo ale różnią się sposobem zakładnia (krążek
      w gabinecie a szew w znieczuleniu ogólnym - taki zabieg) i za krażek się płaci a
      szew jest refundowany przez NFZ
      dodatkowo szew można założyć właśnie teraz a później możebyć za późno a krążek
      chyba też później można
      ale to i tak decyduje raczej lekarz bo to wszystko też zależy od budowy szyjki -
      nie na każdą można założyć krążek i nie na każdą szew
      to tyle co wiem - mam nadzieję ze nic nie pokręciłam
      w.
      • viola33 Re: Długość szyjki 23.11.05, 12:32
        ja miałam tez mieć załozony szew, bo było podejrzenie o niewydolność cieśniowo-
        szyjkową no i szyjka była nieco skrócona,wczoraj okazało się, że szyjka ma
        4,5cm ale jest rozwarcie na 0,5 cm,biore leki przeciwskurczowe, oraz magnez, i
        mój tryb zycia raczej jest ograniczony, a jestem w 25 tyg, ciąży,
        szczerze to wolałabym szwu nie mieć zakladanego, bo sam zabieg mnie przeraża,
        ale jeżeli miałoby to stanowic dobro dla mojego dzieciaszka to musiałabym.
        a tak pozostaje nam odpoczywanie i brak stresu, który niestety też ma w tym
        swój jakis udział. pozdrawiam
    • kubas2001 Re: Długość szyjki 23.11.05, 12:55
      Dzięki dziewczyny.
    • tommylee77 Re: Długość szyjki 23.11.05, 13:03
      Na ten temat bylo juz naprawde sporo, wpisz na tej glownej stronie tego forum
      haslo niewydolnosc albo pesar albo szyjka, wyjdzie ci sporo postow.Wszystkie za
      i przeciw krazkom i pesarom byly omowione.
      Pozdrawiam(34 tydzien, krazek w srodkusmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka