Dodaj do ulubionych

Jakie imię?

28.11.05, 16:36
Czekam na podpowiedż.Pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Jakie imię? 28.11.05, 16:37
      A dla chlopca czy dziewczynki???
      • malgosiek2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 16:44
        Napiszę tak.
        Dla chłopca wszystkie inne byle nie:Jakub,Oliwier,Kacper,Brajan,Nataniel, itp
        Dla dziewczynki wszystkie inne tylko
        nie:Nikola,Sandra,Julia,Dżesika,Wanessa,Sara.
        Pzdr.Gosia
    • evita_iv Re: Jakie imię? 28.11.05, 16:40
      I takich i takich chetnie posłucham bo u mnie niewiadomo jeszcze co będzie.
      • magdusia.c Re: Jakie imię? 28.11.05, 16:54
        Moje typy: Hania, Kasia, Maja i Jaś, Wojtuś, Piotruś
      • starling25 Re: Jakie imię? 28.11.05, 16:57
        dla chłopca od początku ciąży Oliwier lub Kamil... z tym że spodziewam się
        córci i też mam problem, ale chyba Emilka.
        Mam już synka Patryka i mąż chce Patrycje smile))
        • magdusia.c Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:00
          Emilka ładnie, ładniej moim zdaniem niż Patrycja. Ale Oliwier to chyba
          najbardziej pretensjonalne imię jakie może przyjść do głowy. Wprost dla takiego
          lalusia jak jeden prezenter TV. Sorry, musiałam to napisać.
        • qluska Re: Jakie imię? 28.11.05, 19:08
          starling25 napisała:

> dla chłopca od początku ciąży Oliwier lub Kamil... z tym że spodziewam się
          > córci i też mam problem, ale chyba Emilka.
          > Mam już synka Patryka i mąż chce Patrycje smile))
          Ja mam córeczke Emilke a teraz mam miec synka... Chlopak chce Oliwier ale mi
          cos nie pasuje smile A Emilka to ladne imie jak dla dziewczynki.
    • betelguese Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:07
      Dla chlopca: Wojtus, Tymek( Tymoteusz),Mikolaj, Witold.
      Dla dziewczynki:Hania
      smile
      • visenna2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:25
        Tymoteusz jest super. A dla dziewczynki Maria albo Zofia.
        • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:30
          A ja chyba nie rozumiem tej mody na Stasie ,Jasie ,Franki Marysie,Amelki.To
          trochę jak pokolenie moich dziadków.I jak czase czytam np.Tyberiusz albo
          Apolonia to mnie naprawdę dziwi jak można tak nazwać dziecko.Ja bym rodziców za
          takie zabiła.Podobają mi się nie oklepane imiona ale bez przesady.

Moja córcia miała na imię Oliwka a teraz będzie chyba Lenka.Dla chłpoca jeszcze
          nie mamy ale podoba mi się Kuba albo Kamil.

Karina i Dzidziulek
          • simonkapl Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:34
            No masz po czesci racje, ale dla mnie nazwac core Lenka, podczas gdy co druga
            bedzie Lenka to tez nie fajnie.U ans prawdopodobnie ebdzie chlopak i chyba
            Bartek.pozdrawiam
            • karina66 Re: Do simonkapl 28.11.05, 17:57
              Naprawdę tyle Lenek sie szykuje?Ja wybrałam to imię bo nie spotkałam jeszcze u
              nikogo.No ale ja to tak mam.kiedyś wymyśliłam,ze jak kiedyś będę miała córeczkę
              to nazwę ją Oliwka.Było niespotykane.A gdy kilka lat później zaszłam w ciąże to
              Oliwek jak grzybów po deszczu.Daliśmy jej jednak tak na imię.Zmarła w moim
              brzuszku dzień po terminie porodu.Nie wyobrażałam sobie,ze mogłaby nazywać się
              inaczej(choć alternatywą pod koniec ciąży była właśnie Lenka)

Karina i Dzidziulek
          • magdusia.c Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:34
            A ja tę modę rozumiem, bo to są piękne imiona, które długo, długo były zapomniane.
            • annajustyna Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:38
              Moje typy: Konrad i Karolina (takze z tego powodu, ze mieszkam za granica +
              pasuja do nazwiska).Zawsze mozna tez dac Maria i Piotr tez pieknie...
          • malgosiek2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:37
            Dlaczego byś zabiła za Stasia,Jasia i Martsię?
            To ładne staropolskie imiona,a nie prestensjonalne Oliwier,Nikola czy Oliwia
            czy oklepany Jakub vel Kuba
            Apolonia też ładne imięsmile
            pzdr.Gosia
            • evita_iv Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:39
              a co Wy na imiona:np"Blanka,Inga,Igor,Milena czy Oskar?
              • annajustyna Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:48
                Pretensjonalne (jesli mam byc szczera). Milena to ladne imie (w czechach), ale
                Niemcy przkrecaja je na Melinasmile)))
                • mamamarti Re: Jakie imię? 28.11.05, 17:52
                  A u mnie własnie będzie albo Staś (to kompromis z mojej strony w kierunku
                  męża, bo on chciał Kazimierz (żeby było Kazik)!!) albo Agatka, choć mi jakoś
                  tak dziwnie podoba się Dagmara...
                  Pozdrawiam.
              • sutra Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:19
                Blanka mi sie podoba, a Inga, Igor, Milena i Oskar wcale.
            • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:01
              Nie za Stasia i Marysię tylko za Tyberiusz i Apolonię.Bo jak dzidzia jest mała
              to wszystko ladnie brzmi ale potem....Jeszcze trochę to będą chodzić małe
              Gwidony i Balbiny.

A zresztą o gustach sie nie dyskutuje.Każdemu podoba się co innego i chyba o to
              chodzi nie?

Jasie i Stasie średnio mi się podobają bo to cała gama imion moich
              dziadków,wójków i cioć.A i rodziców-mama Marianna a tata Stanisław.

Karina i Dzidziulek
              • magdusia.c Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:05
                Jakby tak się zastanowić to w czym Gwidon gorszy od np. Krystiana czy Damiana
                czy własnie tego pożal się Boże Oliwiera? Wszystkie te imiona równie
                pretensjonalne i nieładne brzmieniowo.
                • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:09
                  No mi akurat się nie podoba.A Krystiana miałam w klasie w podstawówce i cała
                  szkoła na niego Krostian wołała.To mi wystarczyło żeby skreślić to imię.Ale jak
                  napisałam.każdy ma swój gust.

Karina i Dzidziulek
                  • miafruzia Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:17
                    a u mnie bedzie franio albo danielka smile we will see...
                  • magdusia.c Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:18
                    karina66 napisała:

> No mi akurat się nie podoba.A Krystiana miałam w klasie w podstawówce i cała
                    > szkoła na niego Krostian wołała.To mi wystarczyło żeby skreślić to imię.Ale jak
                    >
                    > napisałam.każdy ma swój gust.

To prawda. ale podyskutować można smile
                    • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:40
                      Pewnie:0)
                      Mi chodziło przez jakiś czas po głowie Marika ale chyba za bardzo wydziwnione
                      (choć ładne).A Wy co sądzicie o Marice bo chyba jeszcze nikt o tym imieniu nie
                      wspomniał?

mi Oliwier też sie nie podoba.

Karina i Dzidziulek
                      • elzbietan Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:43
                        Alex, Axelle, Maxime, Zoé, Emilie , Melodie z tego powodu, ze mieszkamy za
                        granica
                        • lankal84 Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:49
                          chlopak to 2 imienny bedzie narazie typ to Kacper Klaudiusz
                          dziewczynka Oliwia jak narzie i Klaudia
                          mamusia ma na dugie Klaudynka nie Klaudia lecz Klaudyna tez ladne i inne smile
                          mozecie dac swojej corce tez tak smile)
                      • visenna2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:51
                        Marika kojarzy mi się wyłącznie z koniem, bo tak nazywała się klacz w książkach
                        A. Pilipiukasmile))
              • harfiarka Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:46
                karina66, bardziej mi sie podoba Tyberiusz i Apolonia od Kamila i Leny.
                • visenna2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:55
                  "bardziej mi sie podoba Tyberiusz i Apolonia od Kamila i Leny"

Mnie też. Ale ja mam dziwny gust, a swoją córkę chciałam nazwać Nawojkasmile
                  • harfiarka Re: Jakie imię? 29.11.05, 21:41
                    visenna2 napisała:

> swoją córkę chciałam nazwać Nawojkasmile

Slicznie smile))
          • kocura78 Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:49
            z tego co zauważam (jestem nauczycielką) Oliwka i Kuba to jedne z najbardziej
            oklepanych imion w najmłodszym pokoleniu, więc chyba jednak te oklepane ci się
            trochę podobają smile
            • miafruzia Re: Jakie imię? 28.11.05, 18:56
              a milan dla chlopca albo maja dla dziewczynki? u mnie w pracy koleznaka dala
              synusiowi milan na imie i ja zrezygnowalam ale i tak nadal uwazam ze piekne
              • asias73 Re: Jakie imię? 28.11.05, 19:04
                Milan to nazwa wloskiego miasta w tlymaczeniu na polski Mediolan, ale jesli
                ktos lubi takie imiona to dla dziewczynki proponuje Roma tez wloskie miasto, w
                tlumaczeniu na polski Rzym
                Mysle,ze kazde imie jest piekne ale sztuka jest je wlasciwie wybrac i
                dobrac.Ja tez szukam imiona dla dzieciatka, mam juz dominisie.
                pozdrawiam
                • miafruzia Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:48
                  asias73 napisała:

> Milan to nazwa wloskiego miasta w tlymaczeniu na polski Mediolan, ale jesli
                  > ktos lubi takie imiona to dla dziewczynki proponuje Roma tez wloskie miasto,
                  w
                  > tlumaczeniu na polski Rzym
                  > Mysle,ze kazde imie jest piekne ale sztuka jest je wlasciwie wybrac i
                  > dobrac.Ja tez szukam imiona dla dzieciatka, mam juz dominisie.

swietne tlumaczenia dzieki, odkrycie roku...! milan to imie staroslowianskie
                  (to nie jest tlumaczenie) a roma (po polsku bo w polsce to imie sie nadaje) to
                  piekny skrot od imenia romana, wbrew pozorom dosc popularnego
                  • mika_007 Re: Jakie imię? 30.11.05, 09:23
                    miafruzia napisała:
                    > swietne tlumaczenia dzieki, odkrycie roku...! milan to imie staroslowianskie
                    > (to nie jest tlumaczenie) a roma (po polsku bo w polsce to imie sie nadaje)
                    to
                    > piekny skrot od imenia romana, wbrew pozorom dosc popularnego

Milan to nazwa klubu piłkarskiego -FC MILAN wink -nie ma takiego wymysłu w
                    polskim słowniku wink
                    A Roma to Roma - normalne imię,żaden skrót
                • visenna2 Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:53
                  Jako italianistka pozwolę sobie sprostować, że po włosku Mediolan to MILANO.
                  • asias73 Milano 29.11.05, 13:14
                    Chyle czola,rzeczywiscie to moje niedopatrzenie.Ba, nawet mala wpadka, bo
                    mieszkam calkiem niedaleko Mediolanu czyli Milanu. Widocznie, czytajac o
                    imieniu - Milan - skojarzyl mi sie tamtejszy klub pilakrkim AC Milan.
                    Pozdrawiam
                    p.s. imie Roma jest przepiekne ale tu we wloszech brzmialoby smiesznie, szukam
                    wiec nadal imienia dla mojedo malenstwa
                    • visenna2 Re: Milano 29.11.05, 16:30
                      Może np. Chiara? (to moje ulubione włoskie imię żeńskie)
              • martunia78 Re: Jakie imię? 29.11.05, 16:05
                Bardzo mi się podoba milan, ale u mnie nie przeszło ze względu własnie na klub,
                jak powiedziałam, że to imię słowiańskie to usłyszałam: " dajmy Mieszko" wink
            • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:56
              Jak już pisałam Oliwkę wymyśliłam kilka lat temu(conajmniej pięć) a wtedy to
              imię nie było popularne.Kiedy w trakcie ciąży ciągle dowiadywałam się o nowych
              Oliwkach pod koniec zastanawiałam się nad zmianą.Nie zdążyłam się przestawić na
              inne bo córcia umarła jeszcze przed porodem.i tak już została naszą Oliwką.

A Kuba to w zadzie z braku jakich kolwiek pomysłów.Narazie jeszcze nie
              znalazłam takiego,które chciałabym dać jeśli będzie chłopiec.Ciągle szukam.

Karina i Dzidziulek
              • karina66 Re: Jakie imię? 28.11.05, 20:58
                To było do kocura78 ale coś żle mi wskoczyło.

Karina i Dzidziulek
    • malluka Daria; Tomasz 28.11.05, 21:28
    • maniolka05 Re: Jakie imię? 28.11.05, 22:33
      Witam!A ja dałam swojej córci na imię Weronika Karolina, choć miała być
      Mariolka.Podoba mi się również Emilka,Marta,Marysia. Jeśli chodzi o chłopaka to
      Igor,Łukasz i Konrad. Pozdrawiamy już we dwiesmilesmilesmile
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie imię? 29.11.05, 10:36
      Zaproponuję imiona, które mi się podobają smile.
      Żeńskie: Klara, Emilia, Rozalia, Gabriela, Ewa, Elżbieta, Liwia, a z bardziej
      udziwionych, na które sama bym nie miała odwagi się zdecydować: Ariadna,
      Honorata.

Z męskich natomiast proponuję: Tymon/Tymoteusz, Adam, Mikołaj, Dobromił.
      • koza_w_rajtuzach Re: Jakie imię? 29.11.05, 10:37
        Z męskich jeszcze Julian. Julek brzmi bosko smile.
        A bardziej udziwione męskie imię, które podoba mi się, ale osobiście nie
        zdecydowałabym się to Aleksy.
        • paulisek Re: Jakie imię? 29.11.05, 11:37
          Rozalia? Moja prababcia miała tak na imię... Żeby nie nieszczęsna siostra
          Antka, która spłonęła w piecu chlebowym, to kto wie? Jeśli urodzę córeczkę to
          będzie Olą, ewentualnie Elą, a jeśli chłopca to będzie mały Kaziu (bo nam się
          bardzo podoba to imię!). Pozdrawiam!
          • 1monika Re: Dominika i Marcelina... 29.11.05, 11:43
            • 1monika Re: Dominika i Marcelina... 29.11.05, 11:44
              Za szybko wcisnelam enter...
              Chce tylko dodac, ze takie imiona maja moje dzieci.
          • koza_w_rajtuzach Re: Jakie imię? 29.11.05, 11:57
            paulisek napisała:

> Rozalia? Moja prababcia miała tak na imię... Żeby nie nieszczęsna siostra
            > Antka, która spłonęła w piecu chlebowym, to kto wie?

Imię nie jest złe. Ma swój taki jakiś specyficzny urok smile. U mnie już na
            starcie odpadło jako ewentualne imię dla córci, bo mężowi z babką Kiepską się
            kojarzy.

> Jeśli urodzę córeczkę to
            > będzie Olą, ewentualnie Elą,

Pewnie nie szukasz porady, ale jeśli mogę coś powiedzieć, to ja bym proponowała
            jedna Elę. Nigdy nie rozumiałam dlaczego Aleksandra jest Olą - dla mnie jedno z
            drugim nie ma żadnego związku. Poza tym Aleksandra jest teraz jednym z
            najpopularniejszych imion, jest tuż za Julią:
            www.gorny.najlepsze.pl/imiona/
            > a jeśli chłopca to będzie mały Kaziu (bo nam się
            > bardzo podoba to imię!). Pozdrawiam!

No i git smile). Również pozdrawiam.
        • ania_aparatka Re: Jakie imię? 29.11.05, 11:42
          A mi się bardzo podoba Marika i jesli bede miała dziewczynke to napewno będzie
          to marika, z chłopcem mam wiekszy problem, chociaz musze stwierdzi ze spodobała
          mi sie Wasza propozycja Milan. Ja uwielbiam imiona na M smile
          • patite Re: Jakie imię? 29.11.05, 12:09
            jestem za Gabrysią, Natalią, Alicją, Różą ale podoba mi się również Zosia - tak
            miała na imię moja prababka, która dożyła prawie stu lat. Mam też swoją
            ukochaną ciocię Lilę i to imię też lubię... Ale z chłopakami jest trudniej -
            popieram Tomasza, Adriana...

Jednak najważniejsze, żeby imiona pasowały do nazwiska, ja mam z tym straszny
            problem bo i imię i nazwisko mam strasznie długie i zawsze muszę literować... smile
            • anetta40 Re: Jakie imię? 29.11.05, 13:45
              Nie wiem co za malenstwo nosze,ale jak chlopiec to Kajetan a jak dziewczynka to
              Kinga.Z tym Kajetanem to ciezko bylo przeforsowac,ale juz teraz i mezowi sie
              spodobalo.
              • anet77 Re: Jakie imię? 29.11.05, 16:21
                Mnie najbardziej denerwują takie oklepane imiona. Ile to tych Hani, Patrycji,
                Natalii teraz to aż już słuchac nie można. potem w klasie będzie po kilka
                dziewczynek o takim imieniu jak nasze dziecko. Tak samo tech Kubusiów ile teraz
                jest. My dla chłopaka zastanawiamy się nad Kornelem albo Erykiem (mąz chce
                Eryka) a dla dziewczynki ja bym chciała Weronike ale musze też popatrzeć czy
                nie ma ich już w tym wieku zbyt dużo.
                • koza_w_rajtuzach Re: Jakie imię? 29.11.05, 22:49
                  > Mnie najbardziej denerwują takie oklepane imiona. Ile to tych Hani, Patrycji,
                  > Natalii teraz to aż już słuchac nie można. potem w klasie będzie po kilka
                  > dziewczynek o takim imieniu jak nasze dziecko. (...) a dla dziewczynki ja bym
                  > chciała Weronike ale musze też popatrzeć czy
                  > nie ma ich już w tym wieku zbyt dużo.

No to lepiej sprawdź statystyki, bo Weronika jest o wiele bardziej oklepanym
                  imieniem od Patrycji czy Hani.
                  Zresztą inną wersją imienia Weronika jest Berenika, o której chyba mało kto
                  słyszał smile. Ale wiadomo - to już nie musi Ci się podobać.
                  Polecam statystyki z tej strony: www.gorny.najlepsze.pl/imiona/
    • simonkapl odnosnie imienia Milan 29.11.05, 16:44
      Faktycznie Milan to Mediolan, tyle ze po francusku.Pozdrawiam
    • ptakowa Re: Jakie imię? 30.11.05, 08:01
      a może Michał??? dziewczynka Malwina lub Jagodasmile)

pozdrowienia
    • elbereth11 Re: Jakie imię? 30.11.05, 09:10
      dziewczynka: Róża, Wiktoria,
      chłopczyk: Amadeusz tylko jak to zdrobnic???
      • mifland Re: Jakie imię? 01.12.05, 11:06
        My mamy dla chłopca: Igor, Konrad, Kordian, Natan lub Oskar. Dla dziewczynki:
        Nadia, Maja, Nela, Kalina, Jagoda, Lena, Milena... Spory wybór i mamy wielki
        problem...
      • mifland Re: Jakie imię? 01.12.05, 11:09
        A Amadeusza mam w klasie, której jestem wychowawcą i dzieci mówią na niego
        Amadi albo Deusz. :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka