Dodaj do ulubionych

kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w ciąży?

06.12.05, 19:10
słyszałam że lepiej nie, ale bez żadnego wytlumaczenia. czy wy zmieniacie
fryzury? bo ja już mam swoich włosów dość
Obserwuj wątek
    • andaba Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:15
      Możesz mi wytłumaczyć, czym ewentualnie grozi obcięcie włosów w ciąży?
      • megg25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:17
        no własnie tego nie wiem...ale tak słyszałam a tak się złożyło że ja do tejpory
        nie planowałam zmiany fryzury a teraz mam na to wielką ochotę
        wydaje mi się głupie to co usłyszałam
    • simonkapl Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:16
      Jka tak slyszalas to nie obcinaj i juz.Po co masz sie stresowac, ze nie
      uwierzylas w glupi zabobon.Pozdrawiam
    • kasiaa256 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:17
      Czy oby nie przesadzasz?!? Co ma piernik do wiatraka? Ja całą ciążę chodziłam
      regularnie do fryzjera (co 2 tygodnie). Mam króciutkie włosy i nie wyobrażam
      sobie, że przez 9 miesięcy miałabym nie ścinać ich. Mało tego, ja oprócz
      ścinania regularnie farbowałam. I nawet 2 godzinne siedzenie w smrodzie farb
      fryzjerskich mnie nie odstraszało.
      • megg25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:18
        ja też w to nie wierzę ale chciałam się dowiedzieć czy wy też o takim zabobonie
        słyszałyście
        • betunia80 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:43
          Czytałam w gazecie, że nie powinno sie fabowac włosow farbami - ewentualnie
          szmponami. Ale nigdy nie mialam problemu, bo nigdy nie farbowałam, a do
          fryzjera chodze czasami.smile
          • simonkapl Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:47
            Ja scinam, farbuje, i wszystko jest w porzadku.
    • michalina761 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:59
      Ręce mi opadają... i włosy też...
    • sineira Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:06
      Pełne brzmienie tego zabobonu: nie skracaj włosów, bo dziecku życie skrócisz.
      Rzecz jasna jest to tylko zabobon, a obcinanie włosów nie może mieć wpływu na
      długość życia dziecka, bo niby jak?
    • karolina10000 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:12
      Dziwie się, ze w ogóle sie and tym zastanawiasz. Ciemnogród po prostu.
      ja tez jak byłam w ciązy podcinałam włosy- 9 mcy to dłuuugi czas.
      Z zabobonami trzeba walczyć.

A mnie zastanawia jeszcze jedno, pewna sprzeczność.W Polsce zdecydowana
      wiekszość rodziców chrzci swoje dzieci, a jednoczesnie wierzą w zabobony.
      Przecież to się kłóci jedno z drugim. Wiara katolicka wyklucza wiare w zabobony.
      Moja córka ma prawie rok, ale juz od urodzenia miała długie i gęste włoski i
      jak miała pół roku pierwszy raz jej podcięlam, bo juz sie plątały i wchodziły
      do oczu. I kolezanka mi wyskakuje z tekstem:dlaczego to zrobiłas???!!1do roku
      sie włosów nie obcina!Baaardzo mnie to wkurzyło, naprawde.Co za głupota.co ona
      chciała przez to osiągnąć?Nastraszyć mnie?Najwyraźniej.
      Przed maturą tez się włosów nie obcina i łańcuszków w ciązy nie nosi. Ja
      nosiłam cała ciążę.Najgorsze jest to, ze ludzie się wzajemnie nakręcają.
    • magda_em25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:28
      Ja podczas ciazy trzy razy scinalam i farbowalam wlosy i nie wydaje mi sie zeby
      to mialo jakis wplyw na dzidziusia. Na mnie napewno pozytywny czulam sie
      bardziej atrakcyjna dla siebie i dla mojego meza
      • mka16 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 21:04
        Sorry, ale to juz nawet nie jest smieszne....
    • omn3 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 21:03
      O Matkosmile))))))no usmialam sie

Ja farbowalam w pierwszej ciazy i obcinalam,no i teraz to samo.
    • sheer.chance Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 23:05
      Nie. I depilowac sie tez nie mozna.
    • gonia28b NIE STRASZ!!! 06.12.05, 23:08
      Bo ja przycinałam już chyba ze trzy razy wink)
    • aniakowalik Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 23:18
      No co Ty! Ja obcinałam włosy w ciąży i nie wyobrażam sobie, żebym miała tego
      nie robić przez 9 m-cywink
      • kasia-sapulka Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 00:19
        jeszcze trochę to i myć się nie będzie wolno, no bo woda chlorowana, w środkach
        myjących same detergenty, normalnie załamka.
    • nchyb Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 00:23
      nie myć, nie czesać, kołtuna nie obcinać i tak przez całą ciążę!
      Bo jeszcze się licho przyplącze...
    • amela77 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 07:09
      Mi otym przesądzie powiedziała kuzynka-że jak się zetnie to że dziecku coś się
      ucieło.Ja jestem przesądnai planowałam nie ścinac(lepiej dmuchac na zimne),ale
      po lecie miałam tak zniszczone włosy od słońca że niewytrzymałam ije podciełam
      (korci mnie jeszcze farbowanie ale już wytrzymam te 2m-c).Pozdrawiam.
      • nchyb Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 07:30
        > Mi otym przesądzie powiedziała kuzynka-że jak się zetnie to że dziecku coś
        się
        > ucieło.
        No to co w sumie temu dziecku podcięłaś? Czy aby nie trochę rozumu? Zawsze
        będzie dziecię mogło tłumaczyć, że tonie od podcięcia, a dziedziczne, po
        mamie smile
        • donerkasia Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 19:37
          Taaaaaaa....nie tylko podcięła sobie delikwentka włosy, ale także rozum swój
          przy tym chyba naruszyła poważnie dość....o ile w ogóle było co naruszyć... eeech
    • wieloszka Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 08:50
      łooooo mamo!
    • shamsa Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:34
      nie mozna bo dziecko urodzi sie obcięte

cokolwiek to znaczy
      • jeasie Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:40
        Ja obcielam i poki co zyje i dziecko tez.... no bez przesadywink))
        • shamsa Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:50
          niemozliwe, napewno jest obciete
          • hanula12 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 12:34
            szczerze mówiąc, to sie uśmiałam!!!chodzę do fryzjera regularnie, dwa razy
            ścinałam, dwa razy farbowałam. mój gin powiedział, że najbardziej ciążę to
            sobie uprzykrzają same ciężarne wymyślając coraz to nowsze metody tortur
            psychicznych i fizycznych. miał rację. pozdrawiam wszystkie "brudne,
            nieuczesane, nie jedzące i nie spoglądające przez dziurkę i nie tulące
            zwierząt" mamuśki!
            • mika_p Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 13:40
              Akurat z tym spoglądaniem przez dziurkę to jest bardzo rozsądny przesąd,
              przynajmniej otoczenie ma trochę swiętego spokoju od wscibskiej baby-
              podglądaczki smile

W ramach powyzszego proponuję następny przesąd: ciężarne nie mogą włączac na
              noc alarmu w samochodzie, bo jak je w nocy obudzi wycie i będą szukc po ciemmku
              pilota, to sie dziecko zaslucha i będzie wyło nocami!
              • hanula12 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 14:59
                haha, to jest dobre! to ja muszę sobie już stopery sprawić, bo ostatnio właśnie
                alarm nam się w samochodzie zepsuł i wył co chwila (również w nocy), no i
                koniecznie muszę poprosić sąsiadów, by swoich nie włączali, chyba że zaoferują
                pomoc w nocnym czuwaniu nad naszym synkiem...
                od rana miałam b.kiepski humor (problemy mnie przygniotły), ale po przeczytaniu
                tego wątku poprawił mi się. super.dzięki
                • mika_p Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 19:30
                  NIe jestes czasem moją sąsiadką ?
                  Za 12 druga zacżał wyć alarm, w okolicahc smietnika,w iec nawet nie wiem, jak
                  samochód wyglądał, przestał wyć za 8 trzecia. Wył w koszmarnym rytmie: 9-10
                  sekund łechłechłechłechłech a potem 2-3 sekundy ciszy.

Swoją drogą, taki alarm w srodku nocy przypomniał mi niektóre odczucia z
                  porodu, z koncówki - kiedy skurcze są częste i mocne, a przerwa między nimi
                  krociutka, za krótka zeby odpocząć, cżłowiek ją wita z nadzieją, ze wreszcie
                  nie boli (nie hałasuje), ze spokój, ale zanim sie nacieszy, to juz znowu boli
                  (wyje) i czlowieka skręca i tak w kółko i wiadomo, ze kiedys bedzie pełne
                  rozwarcie (akumulator sie rozładuje albo sąsiad obudzi), ale nie wiadomo
                  dokładnie, ile jeszcze takich męczacych cyklów cżłowieka spotka. I jeszcze, że
                  gdyby choć jedna przerwa byla dluższa niz te 3 sekundy, to vczłowiek by sie
                  zrelaksowal, pozbierał do kupy i nastepne akcje by znosił lżej.
                  Bardzo źle zyczyłam temu wyjącemu.
    • martusia251 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 16:49
      To żart? A nóg też nie wolno golić bo tam też włosy?
    • e.kadziela Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 17:03
      a słyszałaś że myć też się nie wolno???
      Jak się kąpałaś to... po dzidzi!!!
      • mka16 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 18:12
        ze o siedzeniu przed komputerem nie wspomne, bo to przeciez oczywiste..smile
    • 18_lipcowa NIE. PAZNOKCI TEZ SIE NIE OBCINA 07.12.05, 18:47
      megg25 napisała:

> słyszałam że lepiej nie, ale bez żadnego wytlumaczenia. czy wy zmieniacie
      > fryzury? bo ja już mam swoich włosów dość
      • nchyb Re: NIE. PAZNOKCI TEZ SIE NIE OBCINA 07.12.05, 18:49
        ale u nóg można ewentualnie obgryzać smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka