megg25 06.12.05, 19:10 słyszałam że lepiej nie, ale bez żadnego wytlumaczenia. czy wy zmieniacie fryzury? bo ja już mam swoich włosów dość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:15 Możesz mi wytłumaczyć, czym ewentualnie grozi obcięcie włosów w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
megg25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:17 no własnie tego nie wiem...ale tak słyszałam a tak się złożyło że ja do tejpory nie planowałam zmiany fryzury a teraz mam na to wielką ochotę wydaje mi się głupie to co usłyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:16 Jka tak slyszalas to nie obcinaj i juz.Po co masz sie stresowac, ze nie uwierzylas w glupi zabobon.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa256 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:17 Czy oby nie przesadzasz?!? Co ma piernik do wiatraka? Ja całą ciążę chodziłam regularnie do fryzjera (co 2 tygodnie). Mam króciutkie włosy i nie wyobrażam sobie, że przez 9 miesięcy miałabym nie ścinać ich. Mało tego, ja oprócz ścinania regularnie farbowałam. I nawet 2 godzinne siedzenie w smrodzie farb fryzjerskich mnie nie odstraszało. Odpowiedz Link Zgłoś
megg25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:18 ja też w to nie wierzę ale chciałam się dowiedzieć czy wy też o takim zabobonie słyszałyście Odpowiedz Link Zgłoś
betunia80 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:43 Czytałam w gazecie, że nie powinno sie fabowac włosow farbami - ewentualnie szmponami. Ale nigdy nie mialam problemu, bo nigdy nie farbowałam, a do fryzjera chodze czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:47 Ja scinam, farbuje, i wszystko jest w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 19:59 Ręce mi opadają... i włosy też... Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:06 Pełne brzmienie tego zabobonu: nie skracaj włosów, bo dziecku życie skrócisz. Rzecz jasna jest to tylko zabobon, a obcinanie włosów nie może mieć wpływu na długość życia dziecka, bo niby jak? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina10000 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:12 Dziwie się, ze w ogóle sie and tym zastanawiasz. Ciemnogród po prostu. ja tez jak byłam w ciązy podcinałam włosy- 9 mcy to dłuuugi czas. Z zabobonami trzeba walczyć. A mnie zastanawia jeszcze jedno, pewna sprzeczność.W Polsce zdecydowana wiekszość rodziców chrzci swoje dzieci, a jednoczesnie wierzą w zabobony. Przecież to się kłóci jedno z drugim. Wiara katolicka wyklucza wiare w zabobony. Moja córka ma prawie rok, ale juz od urodzenia miała długie i gęste włoski i jak miała pół roku pierwszy raz jej podcięlam, bo juz sie plątały i wchodziły do oczu. I kolezanka mi wyskakuje z tekstem:dlaczego to zrobiłas???!!1do roku sie włosów nie obcina!Baaardzo mnie to wkurzyło, naprawde.Co za głupota.co ona chciała przez to osiągnąć?Nastraszyć mnie?Najwyraźniej. Przed maturą tez się włosów nie obcina i łańcuszków w ciązy nie nosi. Ja nosiłam cała ciążę.Najgorsze jest to, ze ludzie się wzajemnie nakręcają. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_em25 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 20:28 Ja podczas ciazy trzy razy scinalam i farbowalam wlosy i nie wydaje mi sie zeby to mialo jakis wplyw na dzidziusia. Na mnie napewno pozytywny czulam sie bardziej atrakcyjna dla siebie i dla mojego meza Odpowiedz Link Zgłoś
mka16 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 21:04 Sorry, ale to juz nawet nie jest smieszne.... Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 21:03 O Matko))))))no usmialam sie Ja farbowalam w pierwszej ciazy i obcinalam,no i teraz to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
sheer.chance Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 23:05 Nie. I depilowac sie tez nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b NIE STRASZ!!! 06.12.05, 23:08 Bo ja przycinałam już chyba ze trzy razy ) Odpowiedz Link Zgłoś
aniakowalik Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 06.12.05, 23:18 No co Ty! Ja obcinałam włosy w ciąży i nie wyobrażam sobie, żebym miała tego nie robić przez 9 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-sapulka Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 00:19 jeszcze trochę to i myć się nie będzie wolno, no bo woda chlorowana, w środkach myjących same detergenty, normalnie załamka. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 00:23 nie myć, nie czesać, kołtuna nie obcinać i tak przez całą ciążę! Bo jeszcze się licho przyplącze... Odpowiedz Link Zgłoś
amela77 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 07:09 Mi otym przesądzie powiedziała kuzynka-że jak się zetnie to że dziecku coś się ucieło.Ja jestem przesądnai planowałam nie ścinac(lepiej dmuchac na zimne),ale po lecie miałam tak zniszczone włosy od słońca że niewytrzymałam ije podciełam (korci mnie jeszcze farbowanie ale już wytrzymam te 2m-c).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 07:30 > Mi otym przesądzie powiedziała kuzynka-że jak się zetnie to że dziecku coś się > ucieło. No to co w sumie temu dziecku podcięłaś? Czy aby nie trochę rozumu? Zawsze będzie dziecię mogło tłumaczyć, że tonie od podcięcia, a dziedziczne, po mamie Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 19:37 Taaaaaaa....nie tylko podcięła sobie delikwentka włosy, ale także rozum swój przy tym chyba naruszyła poważnie dość....o ile w ogóle było co naruszyć... eeech Odpowiedz Link Zgłoś
wieloszka Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 08:50 łooooo mamo! Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:34 nie mozna bo dziecko urodzi sie obcięte cokolwiek to znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
jeasie Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:40 Ja obcielam i poki co zyje i dziecko tez.... no bez przesady)) Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 09:50 niemozliwe, napewno jest obciete Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 12:34 szczerze mówiąc, to sie uśmiałam!!!chodzę do fryzjera regularnie, dwa razy ścinałam, dwa razy farbowałam. mój gin powiedział, że najbardziej ciążę to sobie uprzykrzają same ciężarne wymyślając coraz to nowsze metody tortur psychicznych i fizycznych. miał rację. pozdrawiam wszystkie "brudne, nieuczesane, nie jedzące i nie spoglądające przez dziurkę i nie tulące zwierząt" mamuśki! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 13:40 Akurat z tym spoglądaniem przez dziurkę to jest bardzo rozsądny przesąd, przynajmniej otoczenie ma trochę swiętego spokoju od wscibskiej baby- podglądaczki W ramach powyzszego proponuję następny przesąd: ciężarne nie mogą włączac na noc alarmu w samochodzie, bo jak je w nocy obudzi wycie i będą szukc po ciemmku pilota, to sie dziecko zaslucha i będzie wyło nocami! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 14:59 haha, to jest dobre! to ja muszę sobie już stopery sprawić, bo ostatnio właśnie alarm nam się w samochodzie zepsuł i wył co chwila (również w nocy), no i koniecznie muszę poprosić sąsiadów, by swoich nie włączali, chyba że zaoferują pomoc w nocnym czuwaniu nad naszym synkiem... od rana miałam b.kiepski humor (problemy mnie przygniotły), ale po przeczytaniu tego wątku poprawił mi się. super.dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 19:30 NIe jestes czasem moją sąsiadką ? Za 12 druga zacżał wyć alarm, w okolicahc smietnika,w iec nawet nie wiem, jak samochód wyglądał, przestał wyć za 8 trzecia. Wył w koszmarnym rytmie: 9-10 sekund łechłechłechłechłech a potem 2-3 sekundy ciszy. Swoją drogą, taki alarm w srodku nocy przypomniał mi niektóre odczucia z porodu, z koncówki - kiedy skurcze są częste i mocne, a przerwa między nimi krociutka, za krótka zeby odpocząć, cżłowiek ją wita z nadzieją, ze wreszcie nie boli (nie hałasuje), ze spokój, ale zanim sie nacieszy, to juz znowu boli (wyje) i czlowieka skręca i tak w kółko i wiadomo, ze kiedys bedzie pełne rozwarcie (akumulator sie rozładuje albo sąsiad obudzi), ale nie wiadomo dokładnie, ile jeszcze takich męczacych cyklów cżłowieka spotka. I jeszcze, że gdyby choć jedna przerwa byla dluższa niz te 3 sekundy, to vczłowiek by sie zrelaksowal, pozbierał do kupy i nastepne akcje by znosił lżej. Bardzo źle zyczyłam temu wyjącemu. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia251 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 16:49 To żart? A nóg też nie wolno golić bo tam też włosy? Odpowiedz Link Zgłoś
e.kadziela Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 17:03 a słyszałaś że myć też się nie wolno??? Jak się kąpałaś to... po dzidzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mka16 Re: kolejny przesąd?czy można obcinać włosy w cią 07.12.05, 18:12 ze o siedzeniu przed komputerem nie wspomne, bo to przeciez oczywiste.. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa NIE. PAZNOKCI TEZ SIE NIE OBCINA 07.12.05, 18:47 megg25 napisała: > słyszałam że lepiej nie, ale bez żadnego wytlumaczenia. czy wy zmieniacie > fryzury? bo ja już mam swoich włosów dość Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: NIE. PAZNOKCI TEZ SIE NIE OBCINA 07.12.05, 18:49 ale u nóg można ewentualnie obgryzać Odpowiedz Link Zgłoś