09.12.05, 17:06
Właśnie koleżanka powiedziała mi że podobno ostatnie badania wykazały że
Materna wcale nie jest taka dobra jak to się ogólnie uważa. Podobno powoduje
zwapnienie mózgu u dziecka. Trochę mnie tym wystraszyła. Miałam zamiar sobie
dziś ją kupić i teraz nie wiem co robić. Czy któraś z Was słyszała coś o tym?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: materna 09.12.05, 17:12
      Materna to bardzo złe witaminy. Powoduje, ze się rodzi gigantyczne dzieci a
      teraz jeszcze to odwapenienie mózgu. Toz to tragedia!!

Najlepsze są taniutkie podróbki konkurencji!!!wink)
    • tucik Re: materna 09.12.05, 17:12
      a tam, bzdura, kolejna akcja konkurencji, materna ma podobny skład do innych
      tego typu preparatów witaminowych, ilość poszczegółnych składników albo pokrywa
      w 100% (kilka jest takich że nawet w 300% ale tylko takie które nie ulegają
      kumul;acji w organiźmie a ichewentualna zwyżka nie byłaby toksyczna dla
      organizmu z uwagi na krótka trwałość) ale też są takie że nie pokrywają nawet w
      30% zapotrzebowania organizmu na daną substancję; moje wszystkie kolezanki i ja
      używały materne i urodziły dorodne śliczne zdrowe dzieci
      • magda_em25 Re: materna 09.12.05, 17:14
        Ja po maternie mialam mdlosci za wiele skladnikow polecam Feminatal
      • kwiatkowska Re: materna 09.12.05, 17:18
        Jedna lekarka( poszłam na chybił trafił bo cos czuła nie tak) poleciła mi
        materne, swoja droga z tyt. doktorskim i to od poczatku ciazy, wziełam tylka
        jedna...potem zmieniłam lekarza...w ramach ubezpieczenia w Medicover, i tamta
        druga pani doktor powiedziała ze w MAternie sa zdecydowanie za duze dawki!!! i
        nie wolno stosowac odzyewk w pierwszych 3 miesiacach .... tylko kwas foliowy.
    • puciuszek Re: materna 09.12.05, 17:16
      witaminy jak witaminy nie wpadajmy w paranoje, a duże dzieci bo kobiety które
      je stosują często także się po prostu dobrze odżywiają, może czasem za dobrzewink
      • lovable8 Re: materna 09.12.05, 17:55
        A jednak cos w tym musi byc, bo moja pani ginekolog tez ostrzega, ze po
        maternie duuuuze dzieci sie rodza...
        • annam21 Re: materna 09.12.05, 18:08
          mi materne polecalo wielu lekarzy i ja biore.Moja corcia w brzsuszku jest
          drobna.34 tc a ona wazy okolo2 kg.(1950g). I tu polecil mi ja niemiecki lekarz
          (mieszkam w niemczech) powiedzial nawet zebym sobie z polski przywiozla bo
          tansza.Takze nie wierze w duze dzieci, w odwapnienia itd. Tymbardziej ze lek
          jest dopuszczony nie tylko w polsce.
    • mika_007 Re: materna 09.12.05, 18:13
      rzeczywiście coś z tym rośnięciem jest-już krąży powiedzenie "chcesz mieć
      Mana,jedz Maternę" wink
      mój syn po Maternie urodził się prawie 4kg chociaż przytyłam ledwie 8kg i
      jadłam tyci,tyci

teraz profilaktycznie biorę Prenatal -a i to nie codziennie,bo lekarz radzi
      zdrowe odżywianie zamiast chemicznych wspomagaczy
      • betunia80 Re: materna 09.12.05, 18:25
        To super mnie pocieszyłyście sad To mój pierwszy Dzidzius i od 2 miesiąca biore
        Materne, To jak ja urodze ??????????????
    • agako78 wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 09.12.05, 18:46
      ostatnio na wizycie lekarz prowadzacy powiedzial ze materny juz produkowac nie
      beda tylko teraz sprzedaja zapasy z magazynow i tyle ale dlaczego co i jak?????
      • tucik Re: wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 09.12.05, 18:59
        coś mi tu śmierdzi-oczywiście w sensie marketingowym, też biore materne od 13
        tygodnia i jestem ciekawa co to za plotki?
        • agako78 Re: wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 09.12.05, 19:03
          ja tez od poczatku biore materbne jeste w 22 tygodni 9troche mnie po niej
          mdli....
          ten lekarz mi to przepisywal i po wyjsciu ze szpitala tez mi polecal wiec sama
          nie wiem co mysle
          nic innego poki co nie zaproponowal
          • wet21 Re: wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 10.12.05, 21:06
            agako78 mdlić może po żelazie w niej zawartym. Trzeba jeść w czasie głównego
            posiłku, nie na pusty żołądek, wtedy mdłości powinny zniknąć.

pozdr
            gosia mama piotrusia (25 TC)
        • dorotka.h Re: wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 09.12.05, 22:15
          Dziewczyny nie dajcie się zwariowac!!!Te bzdury to wymysły konkurencji!!!Ja
          brałam Materne od 13 tygodnia i urodzilam zdrową, sliczną dziewczynkę a nie
          wielkoluda!!!Wazyla 3460 i miala 54 cm, to normalne dziecko, więc nie wierzcie
          w te bzdury!!Mi te witaminy polecilo kilku lekarzy i biore je nadal w okresie
          karmienia.
          Pozdrawiamy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=32883629
      • wet21 Re: wysprzedaja zapasy materny-produkcja stop 10.12.05, 21:04
        to bardzo możliwe. Ja jakies 2 mies.temu (z własnej decyzji) kupiłam ją w
        aptece promocji...Mi mój lekarz polecił Feminatal. Ale wiecie co, pierwszego
        synka urodziłam po Elevicie i też był duży.
        gosia mama piotrusia (25 TC)
    • pola33 Re: materna 09.12.05, 19:24
      łykam materne od 3msc. Czuje się świetnie, maleństwo też. Obecnie 34tc a córeczka waży raptem 2000g. Większy wpływ nawage dziecka mają raczej czynniki genetyczne niż te witaminy. Pozdrawiam!
      • nan78 Re: materna 09.12.05, 19:54
        Ja łykałam Maternę na początku ciąży, ale miałam takie zaparcia po niej, ze
        myślałam, że pęknę. Kiedy porozmawiałam o tym z moją panią doktor ta wcale się
        nie zdziwiła i powiedziała, że wiele pacjentek skarży się na te witaminy. W
        zamian poleciła Prenatal.
    • anyamama Re: materna 09.12.05, 21:50
      generalnie najlepiej by bylo, zeby pozywienie matki pokrywalo pelne
      zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i skladniki mineralne i napewno nie
      nalezy traktowac prepararow witaminowych jako substytutow dobrej diety.
    • em_zetka Re: materna 09.12.05, 22:47
      Kurcze, powiało groząsmile)
      Ja biorę Maternę od samego prawie początku ciąży i jak dotychczas nic się ze
      mną nie działo złego. Żadnych mdłości, zaparć etc... Teraz jestem w samej
      końcówce ciąży (3 dni do terminu) i mój bobasek waży ok. 3500 g. Widać z tego
      że nie jest specjalnie ogromniasty (ani ja ani mój mąż nie należymy do
      filigranowych).
      Wydaje mi się więc że te pogłoski o szkodliwości Materny wypuściła pewnie jakaś
      firma produkująca konkurencyjne witaminki... pewnie sprzedaż im nie szła...
    • mamand Re: materna 09.12.05, 22:50
      duże dzieci się rodzą powiadacie

mój synek ważył 2750g, to chyba nie za dużo, a brałam maternę przez 9m.
    • zabkab Re: materna 10.12.05, 14:03
      Witaminy powinno się brać od 16 tyg. Materna jest bardzo dobrym środkiem, ale
      jak kazde witaminy trzeba ją łykać, albo w trakcie jedzenia, albo tuż po - w
      przeciwnym razie grożą mdłości. Lubię takie plotki "ze straganu" - zwapnienie
      mózgu.
    • edyta.23 Re: materna 10.12.05, 15:53

nie wiem czemu, ale ja maternę zwracałam, także ją odstawiłam. Obecnie biorę
      feminatal i jest ok
    • michalina761 Re: materna 10.12.05, 16:05
      3300g po Maternie to duże? Panuje teraz ponoć taki trend, by ciężarne brały
      witaminy co drugi dzień, bo w przypadku codziennego stosowania maluchy są
      przekarmiane.
      • be-ko Re: materna 10.12.05, 18:58
        Łykałam pół materny dziennie. Córka - 2800 g.
        • annam21 wycofuja...nieeee 10.12.05, 19:57
          materne produkuje koncern centrum.tutaj (niemcy) sprzedawana jest ona po dazwa
          Centrum mama czy jakos tak.I jesli mieli by ja gdzies wycofac,lub byla by
          szkodliwa to napewno by jej tu jauz nie sprzedawali,zreszta wydaj mi sie ze w
          polsce tez.W koncu gdy cos szkodzi to nie wysprzedaj sie zapasow,tym bardziej
          gdy sa to tabletki dla kobiet w ciazy uzywane przez ogromna liczbke kobiet w
          europie.
          Co do duzych dzieci to uwazam to tez za plotke.No a mdlosci to fakt nasz
          organizm lubi sam wybierac witaminki, ja probowalam feminatal czy jakos tak ale
          straszecznie mi smierdzialsad( i nie moglam polknac.Materna chco wieksze bez
          problemu i mdlosci po niej nie mialam.
    • sylababy Re: materna 10.12.05, 20:34
      ja też łykam Maternę, lekarz polecił mi ze względu na to że jako jedna z
      niewielu zawiera jod, a to na początku ciąży bardzo potrzebne, a co do dużych
      dzieci - to myślę że to przesada, ja urodziłam się też ponad 4 kg a moja mama
      prawie 30 lat temu nie brała żadnych specyfików wink
      • zanetastocka Re: materna 11.12.05, 09:16
        Pewnie, że to przesada iz po maternie rodzą się kolosy wink Ja w 1 ciąży brałam
        Maternę i synek ważył 3270 g czyli standardowo, obecnie biorę Prenatal i
        dziecko także będzie wagowo podobne do synka, także to nie jest regułą wink
        • kocura78 Re: materna 11.12.05, 11:56
          Ja natomiast miałam zaleconą maternę w dawce pół tabletki co trzeci dzień.
          • o_l_a3 Re: materna 11.12.05, 12:14
            ja bralam te witaminy gdy bylam w 3 miesiącu ciąży, a wlasciwie konczylam 3
            miesiac i czulam sie fatalnie, nie bylam w stanie wstac z lozka przez tydzien-
            mdlosci i wymioty byly o wiele wieksze niz normalnie miewalam, gdy je
            odstawilam wszystko wróciło do normy. Zaplacilam za nie 78 zł i leżą na półce,
            ja na pewno więcej ich nie tknę... A lekarz mi powiedział, ze to niemożliwe,
            zeby po witaminach miec mdlosci hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka