Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn po terminie?

13.12.05, 17:47
Mam pytanko-termin porodu mam jutro i do jutra mam L4 wystawione od
ginekologa .Czy jak jutro nie urodze to od czwartku będzie mi sie liczyć
url.macierzyński? i kto go powinien wystawić -ginekolog??Proszę napiszcie bo
się lekko zamotałamsadAha gin powiedział,że L4 może wystawić tylko do dnia
porodu..
Obserwuj wątek
    • idytae Re: Do dziewczyn po terminie? 13.12.05, 19:32
      Lekarze mogą wystawić zwolnienie także po terminie porodu, tylko ostatnio coraz
      częściej mają jakieś opory - moze są sprawdzani albo chodzisz państwowo? Jeśli
      chcesz, mozesz skorzystać z urlopu macierzyńskiego nawet na dwa tygodnie przed
      porodem (chyba wystarczy pisemna prośba do pracodawcy albo ZUS o udzielenie
      urlopu macierzyńskiego od dnia...)- ale szkoda tego czasu, który mogłabyś być w
      domu z maluszkiem. Pozostaje prywatny ginekolog albo zwykły rodzinny -
      inernista, mozesz pójść z bolącym kręgosłupem czy opuchniętymi nogami.
      Wystarczy magiczna literka B na zwolnieniu. I niech wypisze jak najdłuższe, bo
      i tak od dnia porodu będzie macierzyński, a gdybyś szybko nie urodziła, to żeby
      nie chodzić drugi raz.
    • grandet Do dziewczyn po terminie... 13.12.05, 19:46
      nie musisz skorzystac z prawa wykorzystania 2 tyg. urlopu macierzynskiego
      przed`porodem. nie wiem, jak lekarze to tlumacza, strachem czy wymogiem zusu,
      ale ja sie bede zapierac. wole te 2 tyg. spedzic z dzieckiem.
      • asiek252 Re: Do dziewczyn po terminie... 13.12.05, 21:29
        Wiesz tak naprawdę co moze lekarz ginekolog napisać jeśli jest po terminie porodu?Zagrozenie przedwczesnym porodem?Ja swoja ciążę przenosiłam 9 dni.Poszłam prywatnie do ortopedy i już-ból kręgosłupa, prawie każda kobieta w ciąży zwłaszcza na końcu odczuwa.Nie bierz macierzyńskiego, bo szkoda kazdego jednego dnia z dzieciątkiem.Pozdrawiam Asia i 5 miesięczny Krzyś
    • ula233 Re: Do dziewczyn po terminie? 13.12.05, 22:01
      moja lekarka też się zapierała że po terminie mi nie da zwolnienia, ale i tak
      dała na 5 dni i piatego urodziłam wink Jeśli nie masz przekroczonej magicznej
      liczby ( tj chyba 182 dni) to po terminie powinni jeszcze wystawiać zwolnienia
      a na ile dni to mało ważne bo i tak się automatycznie urywa w dniu porodu
    • karolcia86 Re: Do dziewczyn po terminie? 13.12.05, 22:03
      Ja dostałam bez problemu, urodziłam dwa tyg po terminie i do końca byłam na
      zwolnieniu, chociaż już od 10 dnia w szpitalu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka