nena5 Re: jod w ciazy 13.12.05, 21:50 Dziewczyny, czy spotkalyscie sie z opinia, ze w ciazy nalezy zazywac jod??? pozdro nena Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: jod w ciazy 13.12.05, 21:51 tak spotkałam sie z taka opinia, szczególnie osoby z południa Polski które sa narazone na niedobór jodu, ja osobiście jestem z Trójmiasta ale tez biore jod który jest składnikiem akurat Materny Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: jod w ciazy 13.12.05, 22:14 Owszem , ginekolog mi go zalecił. Ciąza może wywołac zmiany w tarczycy. Odpowiednia dawka jodu jest w Maternie. Ja biore Prenatal jest bardziej ekonomiczny a poniewaz nie zawiera jodu biore Jodid 100, raz dziennie. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
nena5 Re: jod w ciazy 13.12.05, 22:24 no to mnie zdziwilyscie dziewczyny bo mi wczesniej zaden lekarz nie zalecal stosowac jodu choc moge miec niedobor. Wczoraj naczytalam sie o tarczycy, ze niedoczynnosc moze byc niebezpieczna i jutro lece do gina sprawdzic czy wszystko ok. Niby nigdy nie mialam problemow z tarczyca. Choc tak naprawde nie wiem czym objawia sie niedoczynnosc. a czy kazda kobieta w ciazy powinna zazywac jod podobnie jak filik??? nena Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: jod w ciazy 14.12.05, 10:08 Haha, coś dzwoniło tylko nie wiadomo w którym kościele. Tak, jod w ciąży jest wskazany. Będziesz łykać tabletki z witaminami Feminatal N. Właśnie one mają w swoim składzie jod. Ja je zaczęłam brać począwszy do dugiego trymestru. W pierwszym Brałam Folik. Trzymaj się ciepło ) Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: jod w ciazy 14.12.05, 09:39 Hej Ja miałam problemy z tarczycą już przed ciążą i moja endokrynolog kazała mi brać jod ciągle a pod koniec ciąży zwiększy mi dawkę. Ginekolog był zdziwiony że biorę i nawet sugerował że nie powinnam - ale ja posłuchała swojej endokryn., ona na jego stwierdzenie się zaśmiała i powiedziała że przecież witaminy ciązowe zawierają nawet więcej jodu niż ja biorę. Jod wpływa na rozwój intelektualny dziecka w brzuchu i powinno się go przyjmować. Także zapewne jak nie ma problemów z tarczycą to wystarczą zwykłe witaminki dla ciężarnych z jodem. Odpowiedz Link Zgłoś
dawida25 Re: jod w ciazy 14.12.05, 09:55 no mi zalecił lekarz rodzinny, a nie ginekolog. Zażywam jodid 1x1 Odpowiedz Link Zgłoś