Dodaj do ulubionych

jod w ciazy

13.12.05, 21:48
Obserwuj wątek
    • nena5 Re: jod w ciazy 13.12.05, 21:50
      Dziewczyny, czy spotkalyscie sie z opinia, ze w ciazy nalezy zazywac jod???

pozdro

nena
      • tucik Re: jod w ciazy 13.12.05, 21:51
        tak spotkałam sie z taka opinia, szczególnie osoby z południa Polski które sa
        narazone na niedobór jodu, ja osobiście jestem z Trójmiasta ale tez biore jod
        który jest składnikiem akurat Materny
        • kssia Re: jod w ciazy 13.12.05, 22:14
          Owszem , ginekolog mi go zalecił. Ciąza może wywołac zmiany w tarczycy.
          Odpowiednia dawka jodu jest w Maternie. Ja biore Prenatal jest bardziej
          ekonomiczny a poniewaz nie zawiera jodu biore Jodid 100, raz dziennie.

pozdrawiam
          Kasia
          • nena5 Re: jod w ciazy 13.12.05, 22:24
            no to mnie zdziwilyscie dziewczyny bo mi wczesniej zaden lekarz nie zalecal
            stosowac jodu choc moge miec niedobor. Wczoraj naczytalam sie o tarczycy, ze
            niedoczynnosc moze byc niebezpieczna i jutro lece do gina sprawdzic czy
            wszystko ok. Niby nigdy nie mialam problemow z tarczyca. Choc tak naprawde nie
            wiem czym objawia sie niedoczynnosc.

a czy kazda kobieta w ciazy powinna zazywac jod podobnie jak filik???

nena
      • gonia28b Re: jod w ciazy 14.12.05, 10:08
        Haha, coś dzwoniło tylko nie wiadomo w którym kościele. Tak, jod w ciąży jest
        wskazany. Będziesz łykać tabletki z witaminami Feminatal N. Właśnie one mają w
        swoim składzie jod. Ja je zaczęłam brać począwszy do dugiego trymestru. W
        pierwszym Brałam Folik.
        Trzymaj się ciepło smile)
    • jonama Re: jod w ciazy 14.12.05, 09:39
      Hej
      Ja miałam problemy z tarczycą już przed ciążą i moja endokrynolog kazała mi
      brać jod ciągle a pod koniec ciąży zwiększy mi dawkę. Ginekolog był zdziwiony
      że biorę i nawet sugerował że nie powinnam - ale ja posłuchała swojej
      endokryn., ona na jego stwierdzenie się zaśmiała i powiedziała że przecież
      witaminy ciązowe zawierają nawet więcej jodu niż ja biorę. Jod wpływa na rozwój
      intelektualny dziecka w brzuchu i powinno się go przyjmować. Także zapewne jak
      nie ma problemów z tarczycą to wystarczą zwykłe witaminki dla ciężarnych z
      jodem.
    • dawida25 Re: jod w ciazy 14.12.05, 09:55
      no mi zalecił lekarz rodzinny, a nie ginekolog. Zażywam jodid 1x1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka