Dodaj do ulubionych

Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ?

06.01.06, 13:50
A jeśli tak, to jak dużo? Termin mam na marzec, więc może najpierw kupić na
62, a przed zbliżającą się datą porodu, kiedy znana będzie orientacyjna waga
dziecka zakupić 56?
Jakie rozmiary wybieracie i co o tym są dzą doswiadczone mamy?
Obserwuj wątek
    • katinka83 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:52
      Witam ja kupiłam jedne komplet na 56 reszte ubranek na 62 i 68. Poniewaz z tego
      56 to pewnie szybko wyrośnie. termin mam na 3 luty.smile
    • malgosiek2 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:52
      Jak dla mnie osobiście nie warto,bo wystarczą może na jakiś miesiąc.
      Szkoda pieniędzy.
      Radziłabym od razu kupić na 62 co prawda na początku będą za duże,ale potem jak
      znalazł.
      pzdr.Gosia
      • agam26 nie warto 06.01.06, 21:06

• driadea Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:54
      Moja córka urodziła się w 39tc i miała 3180g/54cm, czyli zupełnie przeciętny
      noworodek. Rozmiar 56 nosiła do 3 m-ca, więc się opłacało wink
      Pozdrawiam, Aga
    • mala.ela Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:56
      a ja uważam ze warto - ale nie więcej niz 2 komplety. Owszem, starczą na ok
      miesiac (u nas starczyły na prawie 2) ale i tak są za duze na początku -nóżki
      jej wyskakiwały bez trudu nawet jeśli miała założone skarpetki. W 62 Monia
      wręcz pływała, stópki miała tam gdzie powinny byc uda (rękawki da się podwinąc,
      w śpiochach nogawek -nie za bardzo)
    • katrem Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:56
      redda - zapraszam na forum marcóweczek, tam już o wyprawce od dawna gaworzymysmile

Marcóweczki 2006
      • redda Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:07
        Ależ ja tam jestem bardzo częstym gościem, jeśli był tam taki temat to chyba mi
        umknęło... a właśnie siedzę na allegro i oglądam ciuszki...
    • meja33 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:57
      Po pierwsze może byc większy dzidziuś i nie będą potrzebne wink,
      Po drugie będzie Ci bardzo niewygodnie ubierać- zawsze w luźniejszym jest
      łatwiej,
      Po trzecie zdaniem moich lekarzy- nie obciakamy zbyt mocno maleństwa, aby mogło
      się swobodnie ruszyć- rączką, nóżką.
      Także moim zdaniem- nie warto!
      Pozdrawiam
      • katinka83 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:02
        Noi własnie lepiej aby było za duże niż za małe. Ja iwem ze moja dzidzia bedzie
        mała, poniewaz w 34tc miała 1860g. Zobacze za nie całe dwa tygodnie ile bedzie
        ważyc poniewaz mam iśc jeszcze na Usg żeby sprawdzic ilośc płynu owodniowego no
        i czy łózysko sie nie starzeje. Więc obawiam sie ze te wszytskie ciuszki beda
        za duże, ale urośnie smile))
    • ajk10 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 13:58
      moje dziecko ledwo się mieściło w 56wink Wydaje mi się, że lepiej kupić większe. Noworodek i tak zbytnio sie nie rusza, więc nawet za duże nie beda mu przeszkadzały.
      • kokons Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:13
        Ja kupilam wszystkie ciuszki na 62 i jeden komplet na 56 i co sie okazalo po
        przymierzeniu ze body takie samo jak 62! - mysle,ze warto miec mniejszy komplet
        no i nie mozna sie sugerowac metka...
        Pozdrawiam / 37 tc

PS. Waga z USG bym sie nie sugerowala bo odchylenie prawidlowe to 500g w dol i
        w gore!
    • redda Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:10
      Dzięki dziewczyny za tak szybki odzew. Zdania są podzielone, ale jednak w
      większości odradzacie kupno 56, albo doradzacie kupowanie 1-2 kompletów.
      Chyba właśnie tak zrobię, zakupię 1 lub 2 komplety na 56, a resztę większą.
      Pozdrawiam
    • bwiolab Nie warto 06.01.06, 14:21
      Uważam że nie warto. Dlaczego? Moja córa miała 4kg i 56cm i od razu wchodziła
      w62 a na dodatek pampersy rozm 1 były juz akurat.Kup najwyżej 1 szt 56 i 1
      rozm. 62 bo dziecko rośnie w oczach a najwyżej dokupi Ci mąż czy babcie (nie
      wiesz przecież jakie będzie baby). No i pampersy kup paczkę rozm. 1 nie więcej
      bo ja nie zuzyłam nawet połowy i była mała. koniecznie przy zakupie uważaj aby
      wszystko było rozpinane w kroczku (śpiochy) a body mozna kupić całe rozpinane
      (czyli od góry włacznie z krokiem)lub body rozpinane przy szyjce. Nie kupuj nic
      bez guziczków itp. Pozdr
      W razie czego pisz odpowiem
      Mama Julity
      • redda Re: Nie warto 06.01.06, 14:27
        Dzięki, a powiedz mi czy lepsze są pajace czy śpiochy? Do śpiochów tylko (i
        zawsze) body? I kaftaniki czy jeszcze na to wszystko? Czy dziecku nie będzie za
        ciepło w mieszkaniu? A jeśli pajacyk to z kolei czy nie będzie za zimno?
        uff... te pytania mi się tak nasuwają na gorąco, mam nadzieję, że się
        połapiesz...
        • bwiolab Re: Nie warto 06.01.06, 14:37
          Po pierwsze urodziłam córkę w 19 marca wiec ubierałam ją w body i pajacyk (do
          spania obowiązkowo) bo łatwo przebrać tym bardziej, że maż pracował a ja
          zostawałam sama. Po drugie czasem ubierałam w koszulkę czy body na to kaftanik
          i śpioszki (dobrze jeśli zapinane w kroczku). W nocy nie jest zimno bobasowi a
          w dzień mozesz ubierać w śpioszki. Zawsze sprawdzaj kark dziecka jesli się poci
          to mu zimno jesli zimny to moze być chłodno. Temp. nie moze byc w domu wysoka
          ok 20 stopni bo dziecko potem choruje. Ja wychodziłam juz po 2 tyg (wczesniej
          było bardzo zimno). Nigdy nie przykrywałam bobasa kołderkami co najwyżej
          ciepłym kocykiem (bez poduszki spała) a latem cieniuteńkim. Latem pamiętaj aby
          dziecko nie przegrzewać wink
          Mój nr gg jakby co : 5259910 ale po 16 (w raziec zego pisz odpowiem)
          • redda Re: Nie warto 06.01.06, 15:51
            Dzięki serdeczne. Pozdrawiam.
      • ajk10 Re: Nie warto 06.01.06, 14:55
        bwiolab napisała:

No i pampersy kup paczkę rozm. 1 nie więcej
        > bo ja nie zuzyłam nawet połowy i była mała.

O to bardzo cenna uwaga. Pampersy w każdej chwili ktoś może dokupić, a te najmniejsze ja tez ledwo zużyłam
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:25
      Kupiłam wcale nie tak mało ubranek w rozmiarze 56 i teraz żałuję, bo ponoć będę
      miała duże dziecko. Być może nigdy nie zobaczę córeczki we wszystkich ślicznych
      ubrankach jakie jej sprawiłam sad. Ja po urodzeniu ważyłam 2,500, mąż 2,700 więc
      zakładałam, że dziecko będzie maciupeńkie i chociaż przez miesiąc poubiera te
      wszystkie śliczne łaszki. Kup jeden, może dwa kompleciki w tym rozmiarze, a
      resztę w 62 i w 68 kup. W razie czego zawsze przecież można jeszcze dokupić
      ubranka.
      • oj_blanek Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:39
        Moj syn wazyl 4kg i mial 52cm, nie mialam przed porodem malych ubranek na niego
        tylko takie na 68cm. A po porodzie kupilam ze 3 czy 4 wierzchnie zestawy
        malutkie bo mi bylo latwiej go ubierac i wydawalo mi sie ze warto, bo nie ma
        wszystkiego pozawijanego i jemu tez jest wygodniej. Poza tym to straszna
        radocha te najmniejsze ubranka, nawet jak dziecko za chwile z nich wyrasa.
        Nawet jak by mialy byc na kilka razy. Mysle ze warto cos miec w tym
        najmniejszym rozmiarze.
    • smellson Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:33
      mnie radzono nie kupowac i musialam pozniej pozyczac- Pola urodzila sie dluga na 54 cm ale i tak wiekszosc rzeczy na 56 byla na nia duzo za duza, nie wspominajac o 62, takze moim zdaniem kuuj i to te mniejsze
      • lisiczka24 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:48
        Mój maly mial 54 cm i nosił ubrania na 62 zwyczajnie podwijałam mu rekawki a na
        stópki skarpeteczki zeby nogawki nie fajtały smile miałam pare ciuszków na 56
        przydały mi sie przez jakies 3 tyg.kup sobie pare koszulek pod kaftanik w
        rozmiarze 56 kaftaniki moga byc ciut wieksze moim zdaniem.Mój synek ma teraz 2
        miesiace i wiekszosc rzeczy na 62 jest juz na niego zamała.trzeba wziasc pod
        uwage ze rozmiar rozmiaroiwi nierówny niektóre ciuszki na 62 sa bardzo duze a
        niektóre nie.wydaje mi sie ze nie ma co przesadzac z iloscia ubranek dziecko
        rośnie bardzo szybko i ani sie obejrzysz a wyrosnie z ciuszków i trzeba bedzie
        kupowac nowe a wydatków niestety nie brakuje!!!!
    • madas9 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:39
      Ja kupilam sporow w rozmairze 56 i troche pozno sie zastopowalam, zę przeciez
      Maluszek moze byc dosc duzy i szybciutko wyrosnac z nich. Ale chcialabym
      zwrocic nasza uwage na cos innego - rozmiar roziarowi nierowny - to co jednej
      firmy ma roziar 56 jest tak duze jak 62/68 innej firmy. Mam kilka ciuszkow
      ktore sa roznych rozmiarow wg metek a sa mniej wiecej takie same wielkoscia
      rzeczywista. Tak wiec trzeba i na to uwazac.
    • purple_haze Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:46
      chyba nie, bo:
      1/ dziecko prędziutko z nich wyrasta, a ciasnawe ubranka są niewgodne i mogą
      obciążać miękki kościec
      2/ luźniejsze ciuszki łatwiej założyć, więc mniejszy stres podczas ubierania
      bobasa
      • luna333 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:50
        mój się urodził 4300 i 55cm i w rozmiar 56 ubierałam go jeszcze ze 3-4tyg i wcale nie było mu za ciasno, 62 były za duże. Fakt co powiedziała koleżanka że rozmiar drugiemu nierówny ale ja miałam względnie standartowe 56 i mimo że duże dziecko to jednak rozm 56 smile
    • lolinka2 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:52
      biorąc pod uwagę rozmiary mojej pierworodnej, kupuję tym razem nawet 50 a nie
      tylko 56. Na początek przynajmniej nie będzie dziecko jak w pantalonach ze
      starszej siostry wyglądac. Młoda na wadze owszem przybierała ale ze wzrostem
      średnio wiec 56 było dobre przez 6 tygodni (a na starcie nawet za duze). Rozmiar
      74 nosiła mając rok, a teraz (prawie 4 lata) ma ubranka na 98 (takie jeszcze
      ciut przydużawe).
      • bwiolab Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 07.01.06, 09:31
        Jak widac każda mama miała dziecko o innej wadze i wzroście stad rózne porady.
        No bo jak pisze lolinka2, jej dziecko nosi rozm 98 mają 2 lata a moja ten sam
        mając niespelna 2 wink
    • faq Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:56
      moja mala urodzila sie jako 3 i polkilogramowe i 55 cm malenstwo - gdzies do 7
      tygodnia uzywalysmy 56 spiochy i body. BOdy nawet dluzej, bo nozki jakos
      szybciej sie wydluzyly niz tulow. Nie mialam takich malych ubranek bo wszyscy
      twierdzili ze nie warto i dzieci szybko rosna. Teraz, madrzejsza o
      doswiadczenie, po porodzie wyslalabym meza po kilka sztuk spiochow i body, wcale
      tak szybko nie wyrosla a ja sie tylko szarpalam z praniem czekajac kiedy
      wreszcie 62 bedzie dobre.
    • aga305 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 14:59
      ja uwazam ze warto miec kilka moja Hania urodzila sie malutka i te najmniejsze
      ubranka bardzo sie przydaly. Oczywiscie bez przesady, jesli masz kogos
      (np.mame) ktora dokupi w razie potrzeby to ok.
    • ajk10 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 15:02
      możesz tez zrobić tak - kupić na 62 (i tak się przydadzą) a tuż przed porodem wybrać w sklepie ubranka roz. 56, pokazac dokładnie mężowi lub komóś innemu dokładnie które i ile i jezeli okaże sie, że 62 jest dla dziecka za duże, wysłać "umyślnego" po mniejszy rozmiar.
    • redda Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi 06.01.06, 15:56
      Są dla mnie niezwykle cenne. Pozdrawiam serdecznie.
    • mim288 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 16:00
      To zależy od tego czy dzidzia sie duża urodzi. Jeśli oboje z mężem jesteście
      drobni a dziecko jest dziewczynką to pewnie sie przydadzą i owszem i to całkiem
      długo (tak było u nas). Jeśli natomiast jesteście "niczego sobie" i spodziewasz
      się chłopca, to mogą sie w ogóle nie przydać. Pod koniec ciązy na usg można
      sprawdzić mniej więcej wagę dziecka i wtedy bardziej wiadomo czego się
      spodziewać.
    • mika_p Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 16:58
      Juniorowi (8 lat temu, więc bez wróżby USG co do wagi) kupiłam tylko ciuszki w
      rozmiarze 62 i z kaftaników, pamietam, wyrósł po 6 tygodniach - a duży nie był,
      54 cm, 3000g. Ubranko na 56 miał jedno, w prezencie, nie pamietam ile czasu
      służyło.

Dla Małej rok temu nie dokupowaliśmy nic nowego, koszulki, kaftaniki te na 62
      były ciut przyduże, spiochy zaginęły, ale też dostała prezenty. Popatrz na
      zdjeciach na ostatniej stronie: tiny.pl/hd69
      Biała Dama - to zdjecie czterodniowej dziewczynki w koszulce rozmiaru 56
      Pierwszy raz w spioszkach - to dziewczynka tygodniowa, kaftanik 62, spioszki 56.
      Jeden to za mało - osmiodniowa dziewczynka, koszulka 56 (spioszki tez, ale nie
      widac ich na zdjeciu). Jak widac rekawki w sam raz smile
      Na początku nawet w spioszkach 56 było za luźno, a w tych na 62 tonęła i nogi
      jej się plątały nad nogawkami, musiałam jej zakładac skarpetki. W rozmiarze 62
      chodzila ponad 3 miesiace. Wazyła przy urodzeniu 2600g i miała 50 cm.
    • magdarr Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 18:36
      Jeśli pytasz czy warto to ja myślę że nie. Mam cztyrolatka w domku i termin na
      marzec z drugim bąble. Kupuj od 64 i to nie za dużo zobaczysz jak szybko
      dzidzia rośnie i wielu rzeczy możesz nawet nie założyć.
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;10048;126/st/20060328/k/f690/preg.png
      • agysa Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 18:40
        Moja córka jak się urodziła to miała 52 cm, ja też kupowałam na 62 ale szybko
        musiałam zaopatrzyć się w ubranka 56. Na Twoim miejscu kupiłabym komplecik na
        56 i poczekała jak dzidzia przyjdzie na świat i najwyżej wtedy dokupiła kilka
        śpioszków.
        Pozdrawiam
    • ainna79 Re: Raczej nie 06.01.06, 19:05
      W prawdzie jestem w pierwszej ciązy z terminem na czerwiec, ale kilka mam z
      doświadczeniem poradziło mi już żeby kupować ciuszki na rozmiar 62. Zawsze
      można lekko podwinąć rękwaki.
    • atlantis75 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 19:08
      Moim zdaniem nie warto. Najrozsądniej zacząć od 62. Kuba urodził się długi na
      58 cm, więc te na 62 były prawie dobre. Podwijałam tylko rękawki.
    • rybalon1 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 21:33
      może 1 lub 2 śpiochy w tym rozmiarze -mój synek urodził sie 60 cm długi z waga 4 kg i te ciuszki z rozmiaru 56 juz w szpitalu były za małe .....hahaha .dobrze że reszte miałam od 62 wzwyż .pozdr
      • annam21 Re: Czy warto kupować ubranka na rozmiar 56 ? 06.01.06, 21:56
        ja kupowalam 62 na poczatku choc wydawalo mi sie wiekie.No ale doradzali tylko
        62,pozniej zauwazyla ze tu (mieszkam w niemczech) 62 to jak polskie 68 a czasem
        i wieksze (nawet na metce nieraz pisze ze na 4 miesiac;O) wiec poszlam
        dokupilam 56. No i nagle dowiedzialam sie ze moja Malutko to wlasnie Malutka
        jest naprawde...dosc drobna,no i dziewczynka.zaczelam 38tc a ona w moim brzuchu
        wazy okolo 2700,wiec dokupilam rozmiar 50.Mi sie nie zabradzo podoba podwijanie
        ubranek.Ale to wszystko niestety od finansow zalezy.Jesli mialbym wybierac
        podwijanie ubranek przez kilka tygodni ,a np.lepszy wozek na dluzej... to
        wiadomosmile pozdrawiam i milych zakupowsmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka