Dodaj do ulubionych

serduszko maleństwa...help

07.01.06, 11:08
Jestem lekko poddenerwowana, nie wiem co mam myślec. Wczoraj podczas
rutynowych badań u mojej doktórki, okazało się, iz serduszko mojego 7-
miesięcznego kochanego maleństwa (w brzuszku) nie bije rytmicznie. Zaistniały
jakieś przejścia co powodowało różny jego rytm bicia. W poniedziałek idę do
szpitala na KTG. Ponoć powodem mógł być ucisk na aortę koteczka i tym samym
zmiana rytmu bicia serduszka. Jestem w lekkim szoku, bo jak do tej pory
cieszyliśmy się dobrym stanem zdrowia!Kobiety, czy miałyście podobny problem,
co to może być?

Zatroskana ja.
Obserwuj wątek
    • ussa77 Re: serduszko maleństwa...help 07.01.06, 11:16
      witaj!
      wiem jakie to straszne,jak slyszysz,zecos dzieje sie z twoim dzieckiem.no a
      nadodatek z serduszkiem.miejmy nadziej ze to chwilowe nieprawidlowosci i pobyt
      w szpitalu napewno wszystko wyjaśni.z tego co piszesz jestes w 7 miesiącu
      ciązy, tak wiec byc moze zaproponuj lekarzą aby zrobili badanie ech serca
      plodu. wiele wad serduszka( oczywiscie nie zycze tego twojemu maleństwu) mozna
      leczyć juz w łonie matki i potem jest juz ok.
      ale dopjluj tego wszytskiego.
      moim zdaniem sam zapis KTG niczego nie wyjaśi. ja będąc w ciąży miałmrobine
      codziennie i moje dziecko urodziło sie z wadą serduszka.pozdrawiam i bądz
      dobrej myśli
    • mamuskap Re: serduszko maleństwa...help 07.01.06, 11:16
      Przede wszystkim nie martw się na zapas to na pewno nie pomoże Tobie i dziecku.
      Ja w poprzedniej ciąży miałam też "przygodę" z KTG. W 38 tc byłam pierwszy raz
      na KTG i stała sie rzecz straszna. Nagle dziecko w ogóle straciło tętno i ta
      dłuższy czas, musiałam zostać w szpitalu na obserwacji. Na szczęście wszystko
      wróciło do normy, a ta deceleracj(spadek tętna) była spowodowana moim ułożeniem
      w czasie badania. Kobiety na KTG powinny być w pozycji półlezącej lub na boku,
      ja leżałam na wznak i miałam za mało tlenu tym samym dziecko! Dziecko jest
      zdrowiutkie i za tydzień kończy rok!
      Radzę nie lekcewazyć przypadłości, ale też nie panikować.Ważne, żebyś była pod
      obserwacją lekarzy.
      Trzymam kciuki
      pozdrawiam mamuskaP
    • lena99 Re: serduszko maleństwa...help 07.01.06, 11:36
      Witam,

Ja miałam podobnie, z tym, że zostało to wykryte w 12 tc. Najpierw było
      podejrzenie, że dziecko uciska na pępowinę i stąd spadki tętna. Potem okazało
      się, że jednak nie uciska i lekarze zaczęli podejrzewać najróżniejsze wady. W
      końcu w 22 tc zrobiłam echo serca u naprawdę dobrego specjalisty, który na
      szczęście żadnej wady nie wykrył i stwierdził, że niektóre dzieci tak mają do
      ok. 30tc. I rzeczywiście, mały urodził się zdrowiutki.
      Znajdź dobrego lekarza od echa serca, koniecznie zrób to badanie, bo samo ktg
      tylko wykrywa spadek tętna, ale nic nie mówi o tym dlaczego. Na zwykłym usg
      może wyjść też przyczyna (jeśli to właśnie ucisk), ale tylko echo sprawdzi, czy
      z serduszkiem wszystko w porządku. No i nie martw się na zapas! Pozdrawiam
      • janeczka06 Re: serduszko maleństwa...help 15.01.06, 21:39
        Dziewczyny,

Bardzo dziękuję za szybką reakcję na mój problem. Faktycznie, zrobiłam tak jak
        pisałyście. KTG nic nie wskazuje, tu też miałyście rację. Na szczęście echo
        serca wyszło poprawnie i nie ma większych powodów do obaw. Natomiast jest coś
        co spowodowało nierowne bicie serca kruszynki. Otóż, mamy całkowicie nowy
        domek, to znaczy, skończyliśmy totalny remont. Wszystko jest tam nowe! Ponoć,
        powodem mogły być opary przeze mnie wdychane. Nawet nie przeszło mi to przez
        myśl, niczego nie czułam, jednak maleństwo zostało może tym dotkniete. Nie
        wiadomo do końca co jest faktycznie przyczyną, jednak problem "nowości" w domu
        moze być przyczyną. I tak od kilku dni szukamy nowego gniazda do czasu
        rozwiązania!
        Jeszcze raz bardzo dziękuje,

Pozdrawiam.
        Uważajcie na remonty!
    • maga202 Re: serduszko maleństwa...help 07.01.06, 11:48
      Koniecznie zróbcie echo serca. KTG nic tu nie wyjaśni.
    • maria70 Re: serduszko maleństwa...help 07.01.06, 13:18
      2 tygodnie temu byłam na echu serca malutkiej, bo lekarz przy wizycie kontrolnej
      wsłuchał sie i stwierdził, ze co 3 -4 uderzenie jest opóźnione. Byliśmy na echo
      oczywiście nerwy były, ale okazało się, że wszystko ok, dobrze, że lekarz
      skierował nas na to badanie i nie zlekceważył tego. Na echu powiedziano nam , ze
      mała ma jescze sporo miejsca i kręci się i być moze , ze własnie to kręcenie
      powoduje spadek tętna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka