mala300 10.01.06, 12:42 mam takie pytanie- wjakim celu jest podawana kobietom w ciązy? a jaki ma skutek, jesli np. kobieta nie będąca w ciazy ją bedzie zazywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamstasia Re: luteina- dzięki niej zaszłam w ciążę 10.01.06, 12:45 ja dzięki luteinie zaszłam w ciążę, lekarz mi ją przepisał w celu wywołania owulacji i udało się za 1-szym razem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
123k5 Re: luteina- dzięki niej zaszłam w ciążę 10.01.06, 14:23 Cześć mi lyteine przepisała lekarz kiedy w ok.20 tygodniu ciazy zaczął pobolewac minie brzuch wtedy zażywałam ja przez dwa tyg.słyszałam ,że podaje się ja tez w czsie zagrożonej ciaży. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia256 Re: luteina- dzięki niej zaszłam w ciążę 14.01.06, 18:02 Mnie również lekarz zapisał luteinę ok 18 tygodnia w momencie gdy zaczął boleć mnie brzuch.Dzieki niej przetrwałam już do 28 tygodnia.Luteina jest przepisywana gdy istnieje ryzyko poronienia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: luteina- dzięki niej zaszłam w ciążę 10.01.06, 14:32 luteina nie wywołuje owulacji, tylko podnosi poziom progesteronu po owulacji i w ten spsosób pomaga zajść w ciąże-ewentualnie... a w ciąży w ten sam sposób pomaga te ciążę podtrzymywać(progesteron podnosi) Odpowiedz Link Zgłoś
emikap1 Re: luteina- dzięki niej zaszłam w ciążę 10.01.06, 15:28 Hej! Jak u mnie lekarz podejrzewał ciążę, a palpacyjnie nie mógł jeszcze jej wyczuć, dodam, że poszłam do lekarza bo miesiączka spóźniała mi się dwa tygodnie, to na wstępie ok. 5 tc. dostałam LUTEINĘ dopochwową (lepsza od doustnej, bo doustna ma tragiczny smak). Lekarka stwierdziła, że jeżeli jestem w ciąży to LUTEINA uchroni przed poronieniem, ma za zadanie podtrzymać ciążę, a jeżeli nie jestem w ciąży a brak miesiączki to zaburzenia hormonalne to po ok. 10 dniach brania powinna wystąpić miesiączka. Szczerze przyznam, że to były ciężkie 10 dni oczekiwania i modlenia, żeby nie wystapiła. I udało się, teraz to już 13 tc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michuteria Re: luteina 10.01.06, 15:34 Moja lekarz przepisała mi luteinę na wyciszenie skurczów macicy, bo właśnie się zaczęły, a jestem w 32 tc i to jeszcze trochę za wcześnie... Luiteina ma podtrzymać ciążę. Na ulotce jest m.in. napisane, że działa przeciwporonnie, bo hamuje czynność skurczową macicy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama9920 Re: luteina 10.01.06, 15:35 W poprzedniej ciąży miałam łożysko przodujace - lekarz przepisał mi luteinę. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: luteina 10.01.06, 22:21 Dziewczyny, czyli ta luteina to lek hormonalny? Czy przed jej zapisaniem lekarz kazał Wam zrobić badania poziomu hormonów? Czy ten lek ma jakieś (poważniejsze) skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: luteina 11.01.06, 08:23 To progesteron, normalny hormon występujący w Twoim organiźmie. Przyjmowanie luteiny nie szkodzi i nie trzeba mieć żadnych badań. Lekarz przepisuje ją jeśli się starasz o dziecko i bierzesz ją po owulacji, aby zarodek się zagnieździł (bo jeśli jajniki na początku wydzielają za mało progesteronu to jest problem z zagnieżdżeniem). A jeśli bierzesz luteinę i nie dostaniesz okresu to ten lek podtrzymuje ciążę, a jeśli nie jesteś w ciąży to wywołuje @. Odpowiedz Link Zgłoś
aminki Re: luteina 11.01.06, 11:33 Jestem w 14stym tygodniu ciąży. Luteinę przepisał mi lekarz, kiedy w 7 tygodniu wystąpiło u mnie krwawienie. Lek ma podtrzymać ciążę. Z tego co słyszałam to będę go brać do ok. 20 tygodnia ciąży, czyli momentu, w którym funkcje podtrzymujące przejmie całkowicie łożysko. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: luteina 14.01.06, 21:36 luteina to syntetyczny progesteron. Podaje się ją w I trymestrze ciąży w przypadku niedoboru tego hormonu, który jest kluczowy dla podtzrymania ciąży (objawami niedoboru mogą być skurcze macicy, plamienia, krwawienia itp). Faktem jest ze często podaje się go na zasadzie "na pewno nie zaszkodzi ale może pomóc' niemniej nie przyjmowanie progestagenów (luteina/ duphaston) w przypadkach gdzie zalecenia było uzasadnione grozi poronieniem. Przeciwskazaniem do przyjmowania syntetycznego progesteronu jest epizod depresyjny w wywiadzie- ten hormon skutecznie powoduje doła u takich pacjentek ze skutkiem natychmiastowym. Bez ciaży podaje się go niekiedy w okresie starań o dziecko (niedomoga lutealna, skrócona druga faza cyklu, plamienia międzymiesiączkowe- też objawy zbyt niskiego poziomu progesteronu). Skutkiem może być co najwyzej skuteczne zapłodnienie ) Odpowiedz Link Zgłoś