ola19803 13.01.06, 15:12 SRODEK NA ROZSTEPY? czy stosowac? jesli tak to jaki? i od ktorego tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vica11 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 15:16 Ja stosuje oliwke i balsam Ziaji (nazwa w stylu "Mamma Ziajka"-niedrogi, do kupna w aptece). Stosowac od poczatku. Chociaz w Ziajce jest chyba napisane ze od 4 m-ca ciazy. Więc moze na razie sama oliwka wystarczy... Niestety mam skłonność do rozstępów więc tak naprawde to super kremy chyba niewiele sie zdadza. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynanowak Re: ROZSTEPY 13.01.06, 15:28 Mnie się rozstępy zrobiły w 7 miesiącu chociaż kremuje się od 5 miesiąca. Brzuszek mam dość nisko i zrobiły mi sie jedynie na podbrzuszu. Niestety, jest to chyba nieuniknione ale pocieszam się tym iż zblednie po. Poza tym zawsze istnieje jeszcze zabieg laserem ..... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 15:35 zerknij tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10669&w=25771563&a=25861308 Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:06 ja cie nie pociesze... no moze tylko tym ze to chyba faktycznie zalezy od kremow,jak juz ostatnio pisalam w jakism watku o rozstepach..smarowalam sie chyba wszystkim czym mozna bylo,i to z tej "gornej polki" mustella najduzej,ale mialam elancy,vichy,i jeszcze kilka firm raczekj aptecznych. W 36 tygodniu zobaczyla 3 sine rozstepy na podbrzuszu...choc sama nie wiem gdzie ono teraz jest;P,wylam jak cholercia wsciekla ze tyle pieniedy wydalam.Aha no i przytyla 8 kg czyli nie duzo,a brzuch ma 90 cm czyli tez nie wiele...nawet naciagniecia skory nie miala... i robilam maski, i masarze cuda rozne i nic.od zobaczenia pierwszych rozstepow mielo 2-3 tygodni a mi sie pojawily nowe, a zeby bylo fajniej to kremy kupilam "jeszcze lepsze" a z czym idzie drozsze. teraz juz kupila koncentrat w ampulkach na powstale rozstepy zeby troche zlagodzi...a czy cos pomaga nie mam pojecia zielonego Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:14 Bo rozstępy jak mają być to będą i cuudowne kremy,żele,oliwki nie pomogą. To sprawa genów i zawartości kolagenu w skórze i jej elastycznośći. Dla mnie szkoda kasy na drogie kremy,ale oliwkę stosować można by nawilżyć skórę i żeby nie swędziała. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:30 alleluja malgosiek! podpisuje sie obiema rekami! kremy na rozstepy talko je ROZJASNIAJA a nie likwiduja. jedyne co mozna zrobic to NAWILZAC skore najzwyklejsza oliwka... pojelam to jak po przewspanialej i drogiej mustelli dostalam na biuscie piekne gwiazdziste rozstepy ...a jakie okazale... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:29 Coś wam powiem tak naprawde te wszystkie oliwki i kremy to o dupe potłuc dlatego,że jest to tylko fikcja ja nie mówie ze wcale nie pomagaja ale za rozstępy a tak naprawde za głównego sprawce uważa sie KORTYZOL, hormon, którego podwyższony poziom towarzyszy własnie ciąży, dojrzewaniu i wzrostowi wagi ciała i jeszcze narazone sa osoby zażywajace leki steroidowe i kulturysci którzy przyjmuja steroidowe odrzywki. To podwyższoy poziom kortyzolu uposledza produkcje kolagenu i elastyny w skórze, która staje sie wtedy mniej podatna na rozciąganie Istnieją pewne szanse na zmniejszenie juz powstałych rozstępów ale tylko wtedy kiedy są jeszcze w fazie zapalnej czyli kiedy rozstepy sa koloru fioletowo- czerwonego dlatego jezeli chcecie uniknac rozstepów i koniecznie kupowac kremy to najlepsze są te, które w swojej strukturze zawierają- wyciągi z przywrotnika, bluszczu, skrzypu, śliwek, alg, centelli azjatyckiej, orzechów, krzemu i kwasu retinowego A poza tym najważniejszy oprucz tego jest masaż nawet ważniejszy od samych kremów i róznych specyfików Sa różne sposoby na likwidacje rozstępówale nie kazde są tanie i przyjemne np.zabieg DERMABRAZJI LUB CHEMABRAZJI( ścieranie skóry az do skóry własciwej mechanicznie lub kwasem trójchlorooctowym)zabiegi te sa wykonywane w znieczuleniu ale łacza się z paro tygodniowym gojeniem skóry co nie jest przyjemne koszt całej kuracji to 2500 zł a zabiegi laserowe czyli DERMABRAZJA LASEROWA to koszt 3000 zł pozdrawiam i stawiam na masarze i kapiele z wyciagu przywrotka i wyzej wymienionych mozna dostac w sklepach zielarskich nie zaszkodza dziecku buziaki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agunia256 Re: ROZSTEPY 14.01.06, 16:15 Witam wszystkie panie!Ja używam kremu firmy Mustella odkąd tylko sie dowiedziałam że jestem w ciąży(ok 6 tygodnia).Teraz jestem juz w 7 miesiącu i na szczęście nie mam jeszcze żadnych rozstępów. Smaruje sie nadal dwa razy dziennie i polecam to wszystkim ciężarówkom.Krem jest trochę drogi ale czego sie nie robi żeby mieć piękny brzuszek.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:27 najwiecej narzekaja i gadaja ze nie pomagaja drogie kremy te ktore nigdy w zyciu ich nie stosowaly albo szkoda im kasy. z doswiadczenia wiem zze lepiej stosowac niz nie mi to ze genetycznie rozstepy sa uwarunkowane to kompletna bzdura, ktora jest najprostsza wymowka dla tych ktorym sie nie chce smarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:32 jednak nie jest to bzdura jak uważasz owszem lepiej jest zapobiegac niż leczyć i kremy sie do tego nadaja najważniejsza jest dieta i masaż Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka dziubek 13.01.06, 17:39 > najwiecej narzekaja i gadaja ze nie pomagaja drogie kremy te ktore nigdy w > zyciu ich nie stosowaly albo szkoda im kasy. z doswiadczenia wiem zze lepiej > stosowac niz nie mi to ze genetycznie rozstepy sa uwarunkowane to kompletna > bzdura, ktora jest najprostsza wymowka dla tych ktorym sie nie chce smarowac. ale ja smarowalam sie mustella b. regularnie i dostalam rozstepy...jak to wytlumaczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: dziubek 13.01.06, 17:42 ja smarowalam sie mustela i tam gdzie sie smarowalam ani pol rozstepu ale niestety nie smarowalam przedniej czesci ud i tam kilka sie pojawilo. wyrazam swoja opinie na podstawie swoich doswiadczen. nie wiem dlaczego ty masz, smarowalas pewnie za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: dziubek 13.01.06, 17:44 a jakbys sie dobrze smarowala to znalabys nazwe kremu bo jak mi wiadomo to jest Mustela a nie Mustella Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: dziubek 13.01.06, 17:49 smarowalam zaraz na poczatku ciazy i to tak jak zalecane na opakowaniu, rzeczywiscie po pojawieniu sie rozstepow zaprzestalam sie smarowac. twoj przyklad juz znamy ale chyba nie mozna odnosic wszystkiego do siebie? mnie chodzilo o ta jak wytlumaczysz to, ze dziewczyny (nie tylko ja) sie smaruja i mimo wszystko robia im sie rozstepy? napomnknelas, ze to nie ma zwiazku z genami...to czemmu u innych nawet po intensywnym smarowaniu rozstepy wystapily? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: dziubek 13.01.06, 18:28 moja wypowiedz jest odwetem na generalizowanie. nie wiem dlaczego inni maja rozstepy, moze to i jest genetyczne ale wkurzajace jest gadanie ze zadne kremy nie pomagaja. lucerka - kremy jednym pomagaja innym nie i nie mozna wszystkiego zwalac na geny i negowac wszystkiego. jakby tak bylo to po co kobiety uzywaja przeroznych kosmetykow na rozne rzeczy? przeciez wszystko podobno i tak zalezy od genow, po co kremy na zmarszczki? po co masa innych wynalazkow? Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: dziubek 13.01.06, 18:42 ok, teraz rozumiem co chcialas powiedziec. szanuje twoje zdanie ale ja mam jednak inne. mysle, ze to czy masz dostac rozstepy czy nie jest wlasnie zapisane w genach a kobiety smarujac sie kremami przypisuja to wspaniale dzialanie wlasnie kremom. a wystarczy spojrzec na wlasne mamy czy nawet ojcow. czy oni maja zmarszczki lub rozstepy. ale za te moje dywagacje nie dam sobie reki uciac...moja mama ma tez rozstepy pociazowe... swoja droga jestem ciekawa jak sie ma to porownanie do rodzicow u Ciebie czy innych dziewczyn... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: dziubek 13.01.06, 19:10 lucerka, tak jak juz pisalam bazuje jedynie na swoim doswiadczeniui powiedz mi jak to jest z tymi genami ze moja siostra ktora niczym sie nie smarowala jest cala w rozstepach a ja mam tylko na przedniej czesci uda bo tylko to miejsce ominelam, w innych miejscach smarowalam. mamy tych samych rodzicow. geny maja tu swoja role ale kosmetyki tez! Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: ROZSTEPY 13.01.06, 17:36 Zaczelam w 3-cim miesiacu od Musteli, potem byl Fisan (mi przypasowal bardziej niz Mustela i chyba kupie go znowu, zwlaszcza, ze za M. zaplacilam ponad 90zl, a za Fisana 20zl), a teraz co wieczor "oliwie" sie olejkiem dla ciezarowek z Rossmana - bardzo ladnie pachnie, latwo sie rozprowadza i nawet szybko wchlania.Kosztuje kilkanascie zlotych. Rozstepy mam, ale mialam je przed ciaza - na biodrach i wydaje mi sie, ze wszystkie sa stare (mam nadzieje ) Brzuch mam spory jak na 28tc, ale skora na nim jest mila w dotyku, ladnie wyglada, ma ladny kolor, jest sprezysta. Alez jestem skromna Wszystko jeszcze przede mna - najbardziej "rozciagajace" miesiace dopiero nadchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
nemeth Re: ROZSTEPY 13.01.06, 18:44 Ja też uważam że dobre kosmetyki i reguralnie stosowane mogą zapobiegać rozstępom. Zanim zaszłam w ciążę bałam się co będzie z moją skórą. Rozstepy wprawdzie delikatne zrobiły mi się już w okresie dojrzewania i każde wahania wagi sprawiały że moja skóra nie wyglądała najlepiej. W tej chwili jestem w 36tc brzuch mam ogromny przytyłam 15 kg a nie zrobił mi się żaden rozstęp. Od 3 mc smaruję się kremem na rozstępy Biotherm. Jest drogi owszem ale i tak mnie taniej wyniesie niż późniejsze zabiegi laserowe. A jeżeli chodzi o Mustelę słyszałam już wiele niepochlebnych opinii na temat tego produktu. Stanowczo przereklamowany. Także dobry krem na rozstępy może pomóc nie wierzę w teorie że jak ktoś ma skłonności do rozstępów to mu się i tak zrobią. Bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 biotherm tez uzywalam zreszta dalej uzywam 13.01.06, 20:50 to nie chodzi o to kobitki ze kosmetyki nic nie daja,ja tez tak nie uwaza.Ba,nawet moja mam ktora nie cierpi balsamow powiedziala zebym nie ubolewala nad wydanymi pieniedzym,kupa pieniedzy..bo gdyby nie to rozstepy pewnie byly by wieksze.(moja mama dostala strasznie duzych) wiec jednka te cale zabiegi napeno cos daja...no a juz napewno mam nawilzona i gladka skore.Jednyk nie w porzdku bylo twierdzenie ze "tylko ci ktorym szkoda kas na drogie kremy mowi ze one nie dzilaja (czy jakos tak)", one moga pomoc,jednak...no coz skora,organiznm i hormony robia swoje. ja niestety teraz jeszcze smaruje sie biothermem a nie jest tani bo jak pisalam prawie 37 euro,do tego ampulki koncentratu z Lierac kolejne 40 euro, i coz... juz czytam i dowiaduje sie na temat pozbycia sie rozstepow,wlasnie laserem czy czyms podobnym(. Odpowiedz Link Zgłoś
nemeth Re: biotherm tez uzywalam zreszta dalej uzywam 13.01.06, 21:23 Ja oprócz Biothermu cale ciało myję jeszcze rękawicą z trawy morskiej aż do zaróżowienia skóry spłukuję zimną wodą a w mokrą skórę wcieram zwykłą oliwką dla dzieci. Chwilę czekam potem wycieram i dopiero wtedy wcieram krem biothermu Mnie pomaga ta metoda. Zwłaszcza że moja mama też ma rozstepy po ciąży także nie mam co liczyć na "dobre" geny Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 warto:)) 13.01.06, 22:30 waro jest robic to wszystko,nawet jesli pojawi sie kilka.popierwsze zeby nie miec do konca zycia wyrzutow sumienia ze sie nic nie robilo,no i po drugie wazniejsza,skora nawet ta na ktorej rozstepy sie pojawia jest poprstu lepiej nawilzona,jedrniejsz.zdrowsza. Mi sie zrobil,choc wylam dwa dni,i wsciekla byla na wydany majatek;P,to nie przestalam ani sie masowac,ani kupowac drozszych kremow i sie nimi kremowac.Jedyne co zaczelam to bardziej uwazac na wykonywane czynnosci,bo w ostatnim miesiacu skora juz jest dosc wrazliwa i jakies mechaniczne rzeczy (np.odcisk od spodni nawet?!)na podaten moze zrobic rozstep...wiec mniej biegam po sklepach ,nie dzwigam i sie nie schlam) (calkiem milusio leniuchuje)Bo wiem ze warto.A jak to bedzie wygladc wszystko napisze jak urodze) Odpowiedz Link Zgłoś
maju123 Re: ROZSTEPY 13.01.06, 18:48 To ja faktycznie mama szczęscie , może to geny że nie mam na brzuchu ani 1 rozstępu albo kosmetyki ktore stosowalam poczawszy też od tych najdroższych. Osobiscie jednak uważam że to tylko strata pieniędzy bo tańsze nie oznacza że gorsze. Pomijając vichi (drogi i mało wydajny)dla mnie super jednak zostanie fissan, balsam ziajki oraz niezawodna oliwka obojętnie jakiej firmy która tylko wcierałam w 8 i 9 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: stanowczo GENY 13.01.06, 20:08 moja mama nie ma (po czwórce dzieci), siostra nie ma (po jednym), ja kilka lat temu przytyłam w pół roku 10 kg i nie mam i teraz w ciąży też nie mam! Od początku smaruję się zwykłymi nawilżaczami mówiąc każdej koleżance, że udowadniam soją teorię, że rozstępy to kwestia genów...... ale cellulit - jak najbardziej(( Odpowiedz Link Zgłoś
asienka06 Re: FISSAN 14.01.06, 11:20 na poczatku ciazy przeczytalam tutaj na forum o musteli sporo negatywnych opinii i sporo pozytywnych o FISSANIE. panicznie balam sie rozstepow bo w okresie dojrzewania pojawily sie u mnie na biodrach i posladkach. smaruje sie fissanem od 2 miesiaca ciazy i nie mam ani jednego rozstepu. ale od okolo 4 miesiaca dolozylam do tego masaz brzucha szorstka rekawica (codziennie) no i smarowanie kremem juz nie raz dziennie tylko rano i wieczorem. tez mi sie nie chce smarowac i masowac... ale widok rozstepow u kolezanek dodaje checi... i wkurza mnie jak ktos mowi ze nie ma czasu... ja pracuje, studiuje w dodatku musze dojezdzac wiec wychodze z domku o 6,50 a wracam okolo 17, oprocz tego sprzatam i gotuje ...aha a termin mam na 19 stycznia w kazdym razie polecam FISSAN zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
patttrycja Re: ROZSTEPY 14.01.06, 12:52 Jeśli ktoś jest zdania, że lepiej zapobiegać niż potem usuwać to gorąco polecam preparat: Huile "Tonic" firmy CLARINS www.lumiere.pl/index.php?action=productdetails&prod_id=2440 Podobno nie mam skłonności do rozstępów (moja mama nie ma) to jednak nie bardzo w to wierze bo mam takie z okresu przed ciąży - głównie na biodrach. Teraz jestem w 30 tygodniu i od 3-4 miesięcy smaruje sie tą oliwką - jak narazie rozstępy sie nie pojawiły, a te które miałam wyraźnie zbladły po stosowaniu tego preparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: ROZSTEPY 14.01.06, 14:25 A ja myślę, że prawda leży po środku. Skłonność do rozstępów pewnie jest zapisana w genach. I pojawią się one bez względu na stosowane kosmetyki. Ale kosmetyki mogą złagodzić objawy. Wypielęgnowana i nawilżona skóra mniej się zmieni niż taka która ledwie zipie. Podam taki przykład z rękami - jeżeli są regularnie pielęgnowane i smarowane kremem to wolniej zareagują np. na częste pranie pieczeniem i zniszczeniem niż te, które już wcześniej były suche i spierzchnięte. Wracając do kosmetyków - jeżeli ktoś nie ma mieć rozstępów to ich nie będzie miał i wystarczy dobry balsam nawilżający. Jeżeli mają być to dobry kosmetyk je złagodzi ale nie liczcie, że je zlikwiduje. A już zupełnie nie zgodzę się z argumentem, rozstępy mają tylko te kobiety, które nie stosowały dobrych (w domyśle drogich) kremów lub też stosowały je nieumiejętnie. Ja jestem przykładem w drugą stronę - to moja piąta ciąża, ostatnio przytyłam 17 kg (teraz w 24 tyg 9) i nie miałam i nie mam ani jednego rozstępu. Nigdy nie stosowałam kremów typu mustella, elancyl. Wystarczył mi gerber, fissan, bubchen, oliwka. A co do argumentu moja siostra nie stosowała kremów i ma rozstępy a ja stosowałam i nie mam czyli mamy jednakowy komplet genów i rozstępy od genów nie zależą to powiem tylko tyle, że takie rozumowanie świadczy o brakach z biologii. Tylko bliźnięta jednojajowe dysponują jednakowym kompletem genów. Rodzeństwo dziedziczy jedną z wielu możliwych kombinacji genów rodziców i tak jak np. kolor oczu tak i skłonność do rozstępów można odzidziczyć lub nie. Pozdrawiam i życzę idealnej skóry nie tylko na brzuchu Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Pytanie z innej beczki... 27.02.06, 10:30 Czesc dziewczyny, A ja mam pytanie troche z innej beczeki (tylko mnie nie zabijcie!) - jak wyglądają rozstępy? Ja jestem w 24 tygodniu, od 2 m-cy smaruje się Ziajką i oliwką i chyba na razie nic nie wyskoczyło ale nie jestem pewna... Czy małe, jasne bruzdki na biodrach to właśnie to? Bo czytałam że świeże rozstępy są różowe, a dopiero potem się robią białe? Mam też drugie pytanie - czy w czasie ciąży rozrósł się Wam celulit? (Bo ja mam wrażenie że mi zmalał,ale to może dlatego że intensywniej się teraz kosmetykuję buziaki Ewa Odpowiedz Link Zgłoś