Dodaj do ulubionych

ILE KOSZTUJE DZIECKO?

23.01.06, 15:25
Moje drogie,
wiem ze to dosyć przewrotne pytanie i wiem, że jest to uzależnione jakich
firm sie używa, i jak bardzo sie szaleje z kasą.
Chciałabym jednak poznac zdanie forumowiczek, które mają dzieci, a nie w
stylu: "ja uważam, że dziecko kosztuje tyle i tyle".
Chodzi mi o dośwodczenie związane z tym.
Załóżmy, ze mówimy o dziecku:
1) 0-6 mies.
2) 6 - 12 mies.

Załuzmy, ze nie szalejemy, tylko "zdrowo-rozsądkowo" (np. nie kupujemy wózka
za 4000 zł), pieluszkach jednorazowych.

Naprawdę byłabym wdzięczna za Wasze opinie i zdania.

Buziaki, Greta.
Obserwuj wątek
    • kalina_p był taki wątek niedawno 23.01.06, 15:38
      tu masz link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=32048977&a=32048977
      • greta18 Re: był taki wątek niedawno 23.01.06, 15:48
        Dzięki o Boska! Wyszedł ze mnie starszny leń, bo nie znalazłam tego wątku i sie
        powtarzać zaczęłam.
        • greta18 Re: był taki wątek niedawno 23.01.06, 15:56
          Niestey, ponawiam pytanuie, ponieważ w watku, który przytoczyła jedna z
          forumowiczek dziewczyny skupiały sie bardziej na samej wyprawce - co łatwo
          policzyć oraz wymiana doswiadczeń - co jets lepsz i tańsze.
          Jednak mi bardziej chodzi o okreslenie sumy miesięcznie (a nie co i ile
          kupowałyście). Czy jest to rząd +/- 500 zł, 1000 zł? a moze 250 zł?

Uściślę, ze chodzi mi o Warszawę lub inne duze miasta.
          Wiem, ze mozna zaoszczedzić, bo np. w spadku po kolezace mozna łóżeczko dostać,
          ale ja akurat na to nie liczę (nie mam od kogo), a chciałabym sie przygotować
          finansowo do bycia mamą.
        • mfka Re: był taki wątek niedawno 23.01.06, 16:03
          Tego się nie da przewidzieć. Możesz przez pół roku karmić piersią i nie będzie
          Cię to kosztować, albo będziesz kupować jedzonko w proszku. A jak maluszek
          będzie bardziej chorowity i potrzebne będą leki czy specjalne kosmetyki do
          pielęgnacji, wizyty u specjalistów?
          To tak jak się spytać ile kosztuje miesięcznie utrzymanie samochodu i ile
          wydajecie na benzynę? Ale to zależy jaki masz samochód i czy dużo nim jeździsz.
          Tak samo z dzieckiem, możesz kupować pampersy, albo jakieś pieluszki z
          biedronki. Ciuszki możesz kupić w "second hand'dzie" za parę groszy albo w
          firmowych sklepach. Nie da się przewidzieć kosztów, koszty zależą od naszych
          możliwości finansowych. Za wyjątkiem sytuacji wyższych np. choroby dziecka czy
          też jego ewentualnych problemów zdrowotnych.
          • kalina_p Re: był taki wątek niedawno 23.01.06, 16:28
            dokładnie, zgadzam się z poprzedniczka.
            Można jedynie napisac - nie mniej niz...
            I chyba nie mniej niz 200zł. A górnej granicy nie ma.
            Moja mala prawie nie choruje, przez 20 miesięcy jej zycia na leki wydałam
            ~100zł. Tzn. jednorazowo, na poczatku - syrop, cos przeciwgoraczkowego, wit. D3
            i cebion...itd. Ale czytalam tu na forum, że leki potrafia kosztowac
            miesiecznie koło 300zł.
            A jedzenie? Tez zalezy - czy karmisz piersia, czy butla, czy słoiczki kupujesz,
            czy gotujesz sama...
            To samo pieluchy - czy Pampers czy inne. Mnie na bardzo dobre pieluchy z "1" z
            Carrefoura albo Globi idzie koło 70-100zł miesiecznie. Chusteczki do pupy raz
            na miesiąc - 5 zł ale sa i po 12zł.
            naprawde, nie da sie okreslić.
          • maretina mfka 24.01.06, 12:06
            nie pitol, ze na sztucznym pokarmie dziec sa wyjatkowo chorowite. to
            przeklamanie. mleko matki jest lepsze, ale to nie znaczy, ze na sztucznym
            chowaja sie dzieci wiecznie chore!
            moj maz jest lekarzem i ciagle do domu znosi "michalki" od pacjentow. syn
            zaczal 5 miesiac i tylko raz tacie udalo sie go zarazic.
            • kasia2705 Re: mfka 24.01.06, 12:48
              Ale nikt tak nie napisal wiec nie przyczepiaj sie Maretina tylko czytaj
              uwaznie smile
              pozdrawiam
              • simonkapl Re: mfka 24.01.06, 12:57
                Przeciez ona zupelnie cos innego napisala.Gdzies ty doczytala, ze na mleku nie
                matczynym dzieci sa bardziej chorowite?
            • mfka Re: mfka 24.01.06, 13:29
              Wróć się do podstawówki, bo masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu.
    • indra2 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 23.01.06, 16:51
      Mnie dużo.Mam 10 m-cznego synka.
      Musiałam po 2 m-cach zrezygnować z piersi, bo syn nie toleruje laktozy, karmię
      nutramigenem to koszt ok. 150zł/m-c Do tego słoiczki (zupki, deserki, soczki)
      dziennie to ok. 8zł czyli na miesiąc 240zł (aż się przeraziłam, że aż tyle, bo
      do tej pory tego nie liczyłam). Pampersy - na pewno ponad 100zł/m-c do tego
      chusteczki i bephanten + sudokrem do smarowania (synek bardzo szybko się
      odparza i tylko na mieszanka działa). Synek ma problemy ze skórą więc do
      kąpieli specjalne mydełko po 25zł wychodza chyba 2 w miesiącu. Do tego dochodzi
      koszt wizyt lekarskich (chodze prywatnie, wizyta 50zł i lekarstw) ale to
      oczywiście nie co miesiąc. Na początku jeszcze był koszt szczepionek (synek
      dostawał płatne bo ma obniżone napięcie i neurolog takie polecał), koszt 1 to
      ok. 120zł. Chodzimy prywatnie na rehabilitację to koszt 200zł/m-c, częściowo na
      szczęście rehabilitujemy synka w ośrodku z nfz. Do tego koszt ubranek, synek
      rośnie jak na drożdżach i już kilkakrotnie musiałam wymieniać całą garderobę.No
      i jeszcze koszt zabawek. Dodam, że nasz synek jest 1 w rodzinie a znajomi
      jeszcze nie dzieciaci i wszystko musieliśmy kupować sami.
      Jakby to wszystko podsumować to wychodzi kwota między 500-1000zł/m-c I znowu
      jestem w szoku, bo nie zdawałam sobie sprawy, że aż tyle. A teraz spodziewam
      się drugiego bobasa więc koszty wzrosną.Dobrze, że wszystkie sprzęty i ubranka
      mamy odłożone.
      Więcej grzechów nie pamiętamwink
      • maretina Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 12:09
        nie rozumiem... DWA mydelka na miesiac? codziennie kapie syna a mydlo starczylo
        nam na 3 miesiace...
        za darmo, na nfz mamy wspaniala pediatre, nie trzeba lazic po prywacie. ten
        koszt to luksus, mozna go smialo ominac.
        poniewaz moj syn ma wzmozone napiecie miesniowe chodze z nim do poradni
        rehabilitacyjnej, tez za darmoche. postepy sa ogromne, zatem wydatek 2 stow na
        takie cos to dla mnie cos niepojetego. nie wiemdlaczego pokutuje w naszym
        spolecenstwie poglad, ze prywatne=lepsze. nieprawda. rehabilituje syna w
        osrodku wojewodzkim u najlepszych specjalistow w regionie. za darmoche!
        • indra2 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 13:30
          Jeżeli chodzi o mydełka to niestety ale tak szybko się zmydla, wolałabym żeby
          mi schodziło 1 na 3m-ce tak jak tobie.Myślisz, że zmydlam je dla przyjemności,
          żeby wydać 50zł????
          A co do rehabilitacji to w ośrodku niestety ale mamy tylko 1/tydzień i to
          wywalczone, bo mojemu synkowi się nie należy skoro ma tylko obniżone napięcie a
          nie jest roślinką, najwyżej będzie krzywo chodził, ciągnął nogi i się garbił -
          to słowa osoby kierującej na rehabilitację.Takie są u nas realia niestety. Z
          chęcią pochodziłabym za darmochę ale nie chcą mnie przyjąć więc co mam odpuścić
          i z nim nie ćwiczyć?
          Oczywiście, że nie trzeba chodzić prywatnie do pediatry ale skoro mnie na to
          stać to pozwól, że sama zadecyduję, czy chcę by synkiem zajmowała się lekarka,
          która jest świetnym specjalistą i której ufam (niestety przyjmuje tylko
          prywatnie) czy pójdę z synkiem do poradni, gdzie lekarki stawiały takie
          diagnozy, że włos się jeżył na głowie.
          A po co dawałaś synkowi szczepionki płatne przecież są takie refundowane przez
          nfz? Płatne znaczy lepsze?????
          aga
        • maga202 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 18:33
          Właśnie też się zdziwiłam co z tym mydłem ale niedawno czytałam o mamie co zużywa 5 paczek chusteczek nawilżanych miesięcznie. Ja za szczepionki tzw. acelularne płaciłam 50zł.
          Ale jeżeli chodzi o prywatną rehabilitację to jak się ma pieniądze to warto za takową płacic to zawsze dodatkowe fachowe leczenie. Ja też rehabilitowałam mojego synka państwowo i sama w domu ale gdybym miała kasę i dobrego fachowca pod ręką to na pewno bym go zatrudniła dlatego żeby troche siebie odciążyc a i miałabym poczucie że zabiegi sa wykonane fachowo (mój synek był w bardzo ciężkim stanie). Co do prywatnego leczenia nie uwazam że to konieczne zawsze mozna znaleźc dobrego specjalistę na NFZ (tyle jest teraz tych niepublicznych zozów i pracują tam dobrzy fachowcy bo im tez zależy na pacjentach). Ale jak się ma dużo pieniędzy.
          Pozdrawiam Magda
          • indra2 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 20:02
            > Właśnie też się zdziwiłam co z tym mydłem ale niedawno czytałam o mamie co
            zużywa 5 paczek chusteczek nawilżanych miesięcznie.

W takim razie zamiast się dziwić można wypróbować,mydełko nazywa się provegol-
            koszt 26-28zł w zależności od apteki, nie zawiera ono mydła

>Ja za szczepionki tzw. acelularne płaciłam 50zł.
            Ale to chyba było bez szczepionki na Hib? Ja kupowałam szczepionkę, gdzie
            wszystko było w 1 ukłuciu (błonica, tężec i hib)

>Co do prywatnego leczenia nie uwazam że to konieczne zawsze mozna znaleźc
            > dobrego specjalistę na NFZ (tyle jest teraz tych niepublicznych zozów i pracuj
            > ą tam dobrzy fachowcy bo im tez zależy na pacjentach). Ale jak się ma dużo pie
            > niędzy.

Oczywiście, że można znaleźć np. 50km od miejsca zamieszkania, bo w okolicy
            takowego nie znalazłam, to już wolę zapłacić te 50zł niż wozić dziecko nie
            wiadomo gdzie. Do mojej lekarki mam 5min, o każdej porze dnia i nocy mogę do
            niej zadzwonić na komórkę, wiele rad udziela mi telefonicznie i nie muszę do
            niej jechać z dzieckiem, każda wizyta trwa przynajmniej 0,5h a nie w biegu jak
            w przychodni. W końcu do lekarza nie biega się tak często, żeby na tym
            oszczędzać.

aga
            • maga202 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 22:09
              Chyba żle mnie zrozumiałaś ja nie chciałam byc niegrzeczna, tylko się z tym mydłem zdziwiłam ale wyjaśniłaś mi i przyjęłam to do wiadomości. Ja tylko wyraziłam swoją opinię i napisałam Ci, że jak masz pieniądze to nic dziwnego w tym nie widzę.
              Pozdrawiam Magda
              • indra2 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 26.01.06, 11:53
                Ja też nie chciałam być niegrzeczna. Przepraszam.
                Pozdrawiam
                aga
      • kalina_p sporo Ci wyszlo... 24.01.06, 14:18
        ja liczyłam kolo 200zł...miesiecznie.
        Di lekarzy prywatnie nie chodzilam nigdy, pediatre mam w porzadku i dziecko
        zdrowe.
        Bephanten dpostałam w szpitalu i jeszcez go mam, nie kupowałam.
        Mydełko to 1 zł raz na 2 miesiace.
        Szampon - 5 zł raz na 2-3 miesiace.
        Ubranka w dużej częśći mam od znajomych, sporo kupuje w szmateksie, po kilka zl
        za sztukę.
        Mleko - teraz 12 zł raz na tydzień.
        Obiadki czesto je z nami, sniadania tez, kupuje może 1-2 słoiczki na
        tydzień...po 3,99zł.
    • simonkapl Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 23.01.06, 17:03
      Mysle, ze dziecko kosztuje tyle, na ile mama moze sobie pozwolic.No bo wydac na
      dziecko 1000 zl miesiecznie moga chyba nieliczni.Kiedy nie masz za duzo
      pieniedzy, kupujesz rzeczy tansze (np.ciuszki w lumpeksie, zreszta super),
      kosmetyki z nizszej polki itp. Ja osobiscie spodziewam sie dziecka w marcu i
      wiem,ze nie bede kupowac pieluszek pampers, tylko z Lidla.Ciuszki mam z
      lumpeksu i to do roku czasu, wiec odpadnie juz ten wydatek.Zamierzam karmic
      piersia,ale w tej chwilii trudno cokolwiek przewidziec.Pozdrawiam
      • maga202 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 18:39
        Ciuszki to ja tez kupuje w lumpeksie ale to sprawia mi przyjemnośc, lubię szmateksy a ciuchy mam najlepszych firm. A jeżeli chodzi o pieluchy to i tak najtaniej wychodzą pampersy bo te różne tanie to trzeba dużo częściej zmieniac. Wypróbowałam to.
        • simonkapl Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 26.01.06, 11:56
          Wlasnie podobno te z Lidla nie.Podobno sa chlonne a duzo tansze.Ale przekonam
          sie jak wyprobuje.Zreszta chyba na pampersa i tak nie beda sobie mogla
          pozwolic.Pozdrawiam
    • greta18 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 23.01.06, 19:16
      Indro - ogromnie Ci dziekuję za takie podsumowanie. Mnie własnie o to chodziło.

Oczywiście jestem realistką i zdaję sobie sprawę, ze na dziecko wydaje się tyle,
      na ile nas stać. Jasne, ze np. skoro przeczytałam tu na forum, ze pieluchy z
      Biedronki sa superowe, a kosztują połowę tego co pampersy, to własnie takie będę
      kiedyś kupować.
      Oczywiscie wiem, ze jeśli będe karmić piersią, to są inne koszty niż sztucznie
      karmionego dziecka.

Chodziło mi właśnie o coś takiego, co napisała Indra - na swoim przykładzie.

A oczyiscie że mozna określić ile się wydaje na samochód - to bardziej mozna
      przewidzieć niż koszty dziecka smile

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i nadal prosze o opinie.
      • dzidka33 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 23.01.06, 20:00
        Zgadzam się że koszty są takie, na jakie nas stać. Myślę też że jest różnica
        między pierwszym a kolejnymi dziećmi. W tej chwili spodziewam się drugiego
        synka więc wszystko mam po pierwszym. Oprócz oczywiście pampersów i szczepionek
        na które nigdy bym nie pożałowała. I choć stać mnie na nowe ubranka czy
        akcesoria szkoda mi na to wydawać gdy w komisach dziecięcych są szałowe ciuszki
        i używany fotelik samochodowy który wygląda jak nowy a jest 3 razy tańszy. Nie
        wydałabym także na drogie superkosmetyki, termometry do wanienek ,nożyczki do
        paznokci itd. Przy pierwszym dziecku karmiłam 6 miesięcy wyłącznie piersią ,
        poza tym synekm nigdy nie skorzystał z butelki więc odpadły butelki smoczki
        podgrzewacze i inne rzeczy. Naprawdę w moim przypadku dziecko nie zwiększyło w
        zauważalny sposób wydatków miesięcznych co trwa do tej pory poniewasz wszystkie
        ciuchy i zabawki regularnie przekazuje mi po swoim synku przyjaciółka.
        Największym kosztem są dla mnie koszta emocjonalne, poświęcenia się dla dzieci,
        rezygnacji z niektórych form aktywności, nieprzespanych nocy , poczucia
        odpowiedziaqlności za małego człowieka. Ale i to jest warte poświęcenia i
        dziecko wynagradza to stokrotnie.
        • greta18 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 10:38
          Do Dzidka: Ale takie są uroki macierzyństwa, nie? Dzięki wielkie za opinie i
          super zdroworozsądkopwe podejście do kwesti posiadania dziecka.
          Z tego cop widzę, to raczej radzicie, zeby wcześniem na zapas nie kupować wielu
          rzeczy (poza podstawowymi), zeby potem nie leżały.
          Tak?
    • maretina Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 12:04
      moj syn zaczal 5 miesiac.zanaczam, ze wszystkie rzeczy mozna kupic tansze. ja
      mam te za srednia cene.
      na miesiac zuzywamy poltorej paczki jumbo pampersow. jedna paka kosztuje w
      promocji 47 a bez promocji 56.
      na miesiac potrzeba nam ok 3 paczek chustek do pupy. jedna paczka kosztuje ok 7
      zl.
      jedno mleko w proszku -29 zl. jeden kleik kukurydziany-5 zl.
      codziennie jakis sloiczek z zupka i deserkiem i/lub soczek synek dopiero uczy
      sie poznawc smaki, zatem na razie kazdy sloiczek mamy na dwa dni. sok na 3. te
      rzeczy kosztuja ok 10 zl.
      krem do pupy kilkanascie zlotych, ale na dlugo starcza.
      kosmetyki( lacznie wydalam ok 100 zl, ale starczylo to na 3 miesiace, teraz
      kupilam nowe)
      ciuszki: kajtek rosnie jak wsciekly. jak bylam w ciazy to czytalam, ze dziecko
      roczne nosi rozmiar 64... taaasmile
      kajtek teraz ma na sobie 80 i jest to tylko odrobinke za duze!
      malo tego... terz kiedy pojawiaja sie u niego stale posilki brudzi sie jak
      wsciekly. czasami przebieram go 3 razy dziennie. dzis kupione pajace, spiochy,
      body za tydzien robia sie za maleuncertain
      od urodzenia co 6 tygodni dziecko jest szczepione. za szczepionke skojarzona
      place ok 140 zlotych, te na nfz sa gorsze i trzeba kilka razy kluc malucha.
      szczepionka skojarzona to jedno wklucie. jezeli ktos decyduje sie na
      szczepienie w ramach nfz to musi doplacic do szczepionki ok 50 zl.
      niedawno synek zachorowal. na lekarstwa wydalismy ok 70 zlotych.
      co chwila kupujemy jakas zabawke ( nie kupujemy drogich z zasady).
      niebawem wracam do pracy. musze zaplacic 5 stow opiekunce.
      • grubaska20 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 13:25
        no to teraz nasz uszat:
        - na dobę około 6 pampersów (hugiesy okropnie uczulają małą dupinę)
        - paczka chusteczek do dupki nivea soft crem na 4, 5 dni ok.9,10 zł (jedyne
        chusteczki nie uczulające jego dupeńki, nawet nivea lotin fresh już podrażniają)
        - sudocream do dupki, pudełko za 38zł wystarcza na jakieś 3, maks 4 tygodnie
        - do kąpania oilatum, wszystko uczula naszego wrzaskuna.. butelka 500ml za 68zł
        wystarcza na jakieś 2 i pół tygodnia
        - pysiaczek smarujemy kremikiem oilatum, tubka 18 zł
        - karmie uszatu piersią,wiec jedzonko jeszcze nie kosztuje
        - na ubranka rzeczywiście wydaję sporo, poniewaz nie uznaję kupowania ubranek o
        kilka rozmniarów za dużych, ale kupuję praktycznie tylko w H&M a ceny tam są
        naprawdę niskie, bodziaki, bluzeczki, śpioszki, pajacyki ok 30 zł, spodenki czy
        sweterki między 40 a 50
        - proszek do prania jelp 28zł torba 2,4 kg
        - cebion multi ok. 18zł, witamina d3 jakieś 6zł
        - szczepionka infanrix hexa 220zł/jedna szczepionka (jedno wkłucie zamiast
        trzech, szczepionka acelularna, bez bakterii)
        - zabawki maja naprawdę różne ceny, np., karuzelka 200 zł, ale to przecież
        tylko jedna, a gryzaczki już ok. 5,6 zł
        - leżaczek 280zł
        - fotelik do samochodu 600coś
        - wózek 1800cośtam

..nie pamiętam co tam jeszcze..
    • gloria2 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 13:03
      Spodziewam się dziecka za miesiąc i oprócz ww. kosztów podanych przez
      dziewczyny na pewno wzrosną mi koszty zużcia wody, prądu oraz wywozu smieci i
      ścieków (opróżnianie przydomowego szamba).
      Przypuszczam, że będzie to ok 300 zł więcej niż normalnie płacimy.

href="tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20732;80/st/20060220/dt/6/k/2ccf/
      preg.png"
      target="_blank">tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20732;80/st/20060220/dt/6/k/2c
      cf/preg.png</a>
      • greta18 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 16:35
        Po raz kolejny wszystkim dziękuję.
        Ja nie chce nikogo osądzać, bo jednedo stać na wózek Chicko za 3000 a drugiego
        firmy X za 600 zł. Nie o to chodzi, zeby sie licytować kto ma co i za ile.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i życze dużo zdrówka dla Waszych pociech.

Buźka, Greta.
        • kalina_p Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 16:57
          smile))
          Wózek akurat polecam kupic jak najlepszy. To jakies 2 lata pchania,m z
          zakupami, wiec im lżej jeździ, tym lepi8ej dla Ciebie.
          Niekoniecznie nowy - dobre wózki po kilku latach sa w bardzo dobrym stanie, nie
          sa "jednorazowe" i warto nawet uzywany kupic (w cenie nowego gorszej firmy).
          Ja np. co dzień woże zakupy, czesto po iles kg (żarcie kotów, psów,
          ziemniaki...) i wózek ma sie dobrze, ja równiezwink
          A jeszcze co do pieniedzy - nie kupilam małej żadnej zabawki, jakos tak sie
          składalo, że wszytsko ma od znajomych, od rodziny, jako prezenty na urodzinki,
          pod choinke...Teraz dopiero (ma prawie 2 latka) zaczna sie wydatki na
          jakies "lepsze" zabawki.
          • simonkapl Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 17:03
            Najlepszy wozek, nie znaczy najdrozszy, mozna kupic dobry juz za 600 zl.Nawet
            mniej.
            A co do takich pytan.Nie mozna dac jednoznacznej odpowiedzi, poniewaz sa mamy,
            ktore beda wydawac 2 tys bo je stac, i takie, co sobie beda musialay poradzic
            za 50 zl.Pozdrawiam
            • kalina_p Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 24.01.06, 17:15
              wózek najlepije wybrac w dobrym sklepie, popchac różne modele...Mnie sie
              wydawało, że wózek ze stadionu jest fajny, dopóki nie pchałam droższegowink No
              ale rzecz gustu i tego,co komu podpasuje.
              Pytanie ma sens o tyle, ile MINIMUM trzeba mieć, zeby miec dziecko. Bo maksimum
              jest calkowicie dowolne. Ale pewne rzeczy kupic trzeba i pewna, minimalną,
              ilość pieniedzy mieć trzeba.
              • greta18 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 15:57
                No własnie Kalinko - bardzo madre pytanie - ile trzeba mieć minimum w Warszawie?
                Ja po wypowiedziać doszłam do wniosku ze 300 zl mies. to absolutne minimum.
                Czy mylę się?
          • a12345b1 Re: ILE KOSZTUJE DZIECKO? 25.01.06, 16:12
            Na zakupy jeżdżę samochodem, więc ważniejszy jest dobry fotelik dla dziecka -
            najlepiej 0-13 kg, wyjmowany, z rączką. Na wózek używany okazyjnie i
            rekreacyjnie nie warto za dużo wydawać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka