Dodaj do ulubionych

CO TRZEBA DO SZPITALA???

23.01.06, 20:24
Witam.Proszę dziewczyny, napiszcie co trzeba wziąśc ze soba do szpitala na poród.Rodzę za 2 tyg. i nie wiem co dokładnie zabrać dla siebie i dziecka.Słyszałam,że niekiedy mamy zostawiają co nieco w szpitalu dla innych maluszków.Jak to wogule wygląda wszystko po porodzie?Oczywiście mam na myśli opiekę nad maluszkiem.W czym zanieśc dziecko do domu ze szpitala w takie zimno, żeby nie zmarzło?Niby mam może tylko z 500 m do domu ale...I jeszcze jedno te wkładki ginekologiczne- duzo ich trzeba?
Obserwuj wątek
    • antosia.mama Re: CO TRZEBA DO SZPITALA??? 23.01.06, 20:29
      Termin za dwa tygodnie, a ty nie spakowana??? Pozazdrościć mocnych nerwów.
      Wejdź w wyszukiwarkę, wpisz-torba do szpitala, wyprawka do szpitala, wyprawka
      dla noworodka, a wyskoczy ci tyle róznych różności, że się zdziwisz. Wtedy
      porównasz i skompletujesz. Polecam również listę niejakiej linki-chyba z tego
      forum nawet. rewelka, wszystko zebrałam według jej, bardzo życiowych wskazówek.
      Gdzieś mam linka do tego forum, to poszukam i ci wkleję. I pakuj sie kobieto,
      bo dwa tygodnie do terminu, to juz właściwie jest termin, a pakowanie na
      chybcika między jednym skurczem a drugim może być mało efektywne.Pozdrawiamsmile))
    • alexsc Re: CO TRZEBA DO SZPITALA??? 23.01.06, 20:29
      generalnie dla dziecka powinnaś dostać wszystko w szpitalu. powinnaś zapytać
      swoja lekarkę czy lekarza co musisz dla dziecka zabrać. Dla siebie możesz
      zabrac koszulę do rodzenia, tabletki przeciwbólowe (po porodzie) choć normalnie
      tez to dostajesz. A na wyjscie ze szpitala musisz miec dla siebie ciuchy no i
      dla dziecka, cos \ciepłego na pewno. Body, bluzeczka czy bluza, spioszek albo
      pajacyk, czapeczka, kombinezonik, rękawiczki, kocyk... Podkłady po porodzie tez
      dostajesz w szpitalu. Chyba że ten szpital to jakis taki inny jest i nic tam
      nie ma. Musisz dowiedziec sie od lekarza żeby nie bylo niespodzianki.
      Laktator przyda sie byc może, krem na bolące brodawki (bepanthen), coś na
      krocze np: tantum rosa.
    • alexsc mała ściaga:-) 23.01.06, 20:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30423&w=35371067
    • kokons Re: do ochrony krocza 23.01.06, 20:33
      Zdecydowanie polecam TANTUM ROSA ( 2szaszetki na dzien 2,5 szt)!!! Najlepiej
      rozcieczyc go w butelce po mineralnej w pol litra chodnej wody i polewac tym
      krocze jakby sie bidetujac tym roztworem dwa razy dziennie... koi i najlepiej
      goi!
      polecam tez zel soraja z kora debu no ale zeby go uzyc trzeba wejsc pod
      prysznic a nie zawsze sie da moja drogie...
      polecaja tez szare mydlo ale wg mnie bialy jelen to porazka!!! moze nie tyle w
      efekcie ale stosowaniu to lepiej sobie zostawic do domu.

z cennych rad proponuje wycierac, a racej osuszac krocze kilkoma platkami
      papierowego recznika i zmieniac podklady po kazdorazowym ich nawet lekkim
      zaplamieniu - to daje poczucie czystosci (zuzywalampaczke dziennie po 3,50 ).

no i glowa do gory ja mam naciecie na 3 szwy a siedzialam poldupkiem oczywiscie
      6 godzin po porodzie!) no a terz nie sprawia mi juz to klopotu)

pozdrawiam z 5 dnoiwa coreczka na ramieniu)

ps. liste co masz przyniesc do szpitala wez z tego w ktorym zamierzasz rodzic
      bo wszedzie jest inaczej...
    • ares1976 Re: CO TRZEBA DO SZPITALA??? 24.01.06, 11:17
      Najlepiej zadzwoń do swojego szpitala na Położnictwo i zapytaj co trzeba przynieść
      Np. w moim szpitalu jest tak:
      DLA DZIECKA - trzeba mieć tylko pampersy ok. 20szt. (na 3 doby po porodzie)oraz nasączane chusteczki baby wipes 1 paczkę, a ubranko tylko na wyjście ze szpitala, bo podczas pobytu dają noworodkom szpitalne śpioszki i kaftaniki.
      DLA MAMY - 1 koszula do porodu (ale jak się nie ma to dają szpitalną),podkłady Bella 1 paczka, a potem podpaski maxi, 1 biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne, 1-2 koszule do karmienia (ale można też mieć piżamę), co do majtek to najlepiej wogóle nie nosić żeby się krocze goiło, ale na noc można założyć swoje bawełniane lub kupić z apteki jednorazowe.
      Przed porodem można mieć swoją lewatywę z apteki, ale jak się nie ma to robią szpitalną. Trzeba jeszcze 1-razową golarkę, ale najlepiej ogolić się w domu.
      • ares1976 Re: CO TRZEBA DO SZPITALA??? 24.01.06, 11:19
        No a co do podkładów, to jak nie masz swoich to dają w szpitalu.
    • tuskas www.szpitalzelazna.pl 24.01.06, 11:23
      Gdzieś tam na stronie jest lista, co wziąć do szpitala.
      Ja się spakowałam wg tej właśnie listy!!
      Myślę, że to całkiem dobra ściąga smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka