Dodaj do ulubionych

rentgen w ciazy

26.01.06, 12:44
zaczyna mnie pobolewac zab i bez przeswietlenia sie nie da bo dentystka nie
wie czy nie ma jakiegos zapalenia. wiec czy mam sie meczyc przez cala ciaze
(jeszcze ponad 6 miesiacy) czy jednak moge zrobic to przeswietlenie?nie chce
zaszkodzic bejbikowi.prosze o rade
Obserwuj wątek
    • llilly Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 12:46
      Hej!!!A mówiłaś dentystce o ciąży?Ja bym znalazła taką która to zrobi bez
      rentgena.Pozdrawiam.
      • robin81 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 12:47
        nie przejdzie bo dokladnie sprawdzila i z zewnatrz wyglada ok ale faktem jest
        ze boli coraz bardziej. bylam w dwoch i mowia ze niby mala wiazka promieni ale
        ja sama nie wiem
    • malgosiek2 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 12:47
      Nie rób żadnego prześwietlenia.Nie wolno nawet zęba.
      Mam podobnie jak ty i chodzę co 2-3 tyg. do dentysty na zmianę leku i opatrunku.
      Pzdr.Gosia
      • llilly Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 12:50
        Dokładnie, wiadomo, że promieniowanie rtg jest czynnikiem uszkadzającym płód,
        rzecz jasna często dziewczyny robią zdjecia bo nie wiedzą że są w ciąży i
        dzieci rodzą się zdrowe, ale skoro wiadomo że to szkodzi to ja bym się
        świadomie nie narażała.
      • mama_kotula Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 13:01
        malgosiek2 napisała:

> Nie rób żadnego prześwietlenia.Nie wolno nawet zęba.

Nie przesadzajmy. W przypadku rentgenowskich zdjęć zębów wiązka promieni
        skierowana jest punktowo na zmienione chorobowo miejsce, cała reszta (od szyi w
        dół) jest przykryta ołowianym fartuchem.
        Robiłam w ciąży prześwietlenie zębów, radiolog zapewniał, że jest bezpieczne.
        Co innego np. prześwietlenie płuc.
        • malgosiek2 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 13:06
          No to dziwne.
          Ja byłam u dwóch dentystów i ich zdanie było jednoznaczene rentgen tak,ale po
          urodzeniu dziecka.
          Zęba miałam leczonego kanałowo i to było leczenie tymczasowe do rozwiązania,ale
          niestety "wkradły" się bakterie beztlenowe i mam teraz wkładane leki i inne
          rzeczy do czasu porodu.
          pzdr.Gosia
    • katrint Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 12:58
      Ja sie podpisuje pod tym,żeby jednak zmienic dentystkę.Ja miałam leczenie
      kanałowe i obyło się bez prześwietlenia.Kosztowało tylko wiecej czasu,bo
      musiałam przychodzić kilka razy.Na koniec mi powiedziała,że prześwietlenie
      trzeba będzie zrobić jak się maleństwo urodzi,żeby sprawdzic czy wszystko
      zrobiła ok.Skoro twoja dentystka podejrzewa zakażenie to jak może kazać tyle
      czekać??W przypadku zakażenia trzeba działać od razu a nie zwlekać
    • gosiek755 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 13:48
      rtg nie rób nie można w ciąży , idz do innego stomatologa , będzie ci leczyć
      ząbek założy opatunek, a reszte zrobi po porodzie jak już będziesz mogła zrobić
      zdjęcie i lekarzowi koniecznie powiedz że jesteś w ciąży
      • 5_monika Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 14:13
        ja robiłam rtg zęba nie będąc w ciązy i lekarz który robił prześwietlenie pytał
        czy czasem nie jestem w ciązy bo inaczej cyt:"nawet gdybym go błagała to mi nie
        zrobi prześwietlenia".
    • pineska32 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 14:44
      Ja tez mam problem z zebem. w wakacje miałam zatruwany a od miesiaca ten
      zatruty ząb mnie boli!!1 Mija dentystka powiedziała, że w I trymestrze to
      raczej nie zrobi mi przeswietlenia. Rozwaliła jeszcze raz ten ząb i mam teraz
      tam lekarswto i fleczer. I tak co pare tydodni na wymianę lekarstwa. Ale na
      wszelki wypadek zadzwoniłam do swojej gin i ona powiedziała, ze I trymestr juz
      za mna i ze jak jest taka potzreba to moge zrobic rentgen. ze to jest mała
      dawka miejscowa i zeby koniecznie załozyc fartuch ołowiany. I ze sie robi
      zdjecia jak potzreba, bo gorzej jest dla malucha jak sie wda zakażenia albo
      zgorzel niz zrobic prześwietlenie!
      • robin81 Re: rentgen w ciazy 26.01.06, 15:58
        zaczelam 11 t.c. za 12dni mam wizyte u swojego lekarza wiec zaczekam i jeszcze
        wszystko z nim skonsultuje.zabka na razie jest jeszcze do wytrzymania ale nie
        sadze by tak bylo dlugo. problem w tym ze jedna dentystka(u ktorej lecze sie
        chyba z 15 lat i jest naprawde dobra) nie bardzo wie ktory zab robi problem(w
        ostatnim czasie plombowalam trzy obok siebie).i kazdy z tej trojki jest
        podejrzany.rozwalac trzy zeby tez mi sie nie usmiecha.druga dentystka tez
        powiedziala ze trudno wyczuc ktory jest winny. na razie poczekam. a jak co to
        po pierwszym trysymestrze zrobie rentgena jak inaczej sie nie da.jednak jesli
        beda wyrazne przeciwwskazania to wiadomo ze zdrowie bejbika najwazniejsze
        jest.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka