Dodaj do ulubionych

Ból krocza

26.01.06, 18:31
29 tydzień ciąży.Już od dłuższego czasu odczuwam straszny ból
krocza.Najbardziej doskwiera mi on w nocy.Z wielką trudnością mogę się
przełożuć z boku na bok.Ciężko mi wstać z łóżka.Mówiłam memu ginekol.,ale
stwierdził że to minie po porodzie.przepisał mi Detralex.Co to może być? Czy
któraś z was tak ma? Bardzo się niepokoję tym.Wydaje mi się że mam
przekrwione i nabrzmiałe wargi srom.Do tego jeszcze dużo wydzieliny
Obserwuj wątek
    • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 18:34
      tez to mam od kilku tygodni (32tc), tak jakby kosci mnie w kroczu bolaly.Nie
      jest to jakis uporczywy bol, ale daje o sobie znac jak dluzej posiedze i wstaje
      lub wlasnie w nocy.Wydaje mi sie ze to miednica sie przygotowuje do porodu.Tak
      to sobie tlumacze przynajmniej.Pozdrawiam
      • sjur Re: Ból krocza 26.01.06, 18:39
        czesc zobaczcie na moim forum jest w nastepnych stronach pod tytulem spojenie
        lonowe ja tez to mam
        • aga583 Re: Ból krocza 26.01.06, 18:55
          Nie mogę znalężć.Kidy założyłaś ten wątek?
    • sjur Re: Ból krocza 26.01.06, 18:57
      25.01.06 godz.18.35 jest na 2 stronie
      • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 19:05
        J atez szukam i nie moge znalezc, jestes pewna?
    • sjur Re: Ból krocza 26.01.06, 19:09
      sorry, data ostatnia 26.01.06 godz 11.05
      • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 19:22
        dzieki Sjur, juz pzrenioslam watek.Pozdrawiam
        • kiniabb Re: Ból krocza 26.01.06, 19:29
          A mi dzisiaj doktorka powiedziała bo mówie jej że boli mnie tak mniej więcej w
          pachwinie (32 tc) a ona na to że macica się rozciąga bo dzidzia w końcu rośnie i
          dlatego.Ale czasami ten ból jest nie do zniesienia uncertain
          Pozdrawiam
          • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 19:31
            A ja sobie poczytalam watek o spojeniu lonowym i chyba kurcze to nie jest
            to.Mnie to tak boli czasem jak miesnie po gimnastyce, te wewnetrzne ud.I
            wlasnie jak sie zasiedze i wstane to odczuwam.Wiec juz sama nie wiem co to jest.
            • aga583 Re: Ból krocza 26.01.06, 19:33
              Mi najbardziej dokucza to jak leżę i chcę się przewrócić na bok lub wstać.
              Najgorzej jest jak leżę na boku.
              • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 19:37
                Mnie tez boli jak wwstaje w nocy na siusiu.Wtedy musze pokulec troche zgieta i
                przechodzi.Pozdrawiam
                • sjur Re: Ból krocza 26.01.06, 19:49
                  bol jest czasami bardzo silny w nocy przy przewracaniu sie z boku na bok albo
                  przy wstawaniu, poniewaz miednica jest w tedy najbardziej ruszana dzieje sie
                  tak rowniez przy wchodzeniu po schodach, ale to gdy wiezozrost(ta chrzastka)
                  laczaca kosci spojenia jest bardzo naciagnieta czasami bol moze promieniowac do
                  ud, wiem to po konsultacji juz z 3 ginekologami, sama przygotowuje sie juz do
                  porodu(drugiego) i sporo na ten tema juz wiem, chcialabym tylko wiedziec ile
                  kobiet zdecydowalo sie przy tego typu bolach na porod naturalny
                  • aga583 Re: Ból krocza 26.01.06, 20:23
                    A co to ma wspólnego z wyborem rodzaju porodu? Czy gorzej jest rodzić siłami
                    natury w tym przypadku?Proszę o radę.
              • hossa76 Re: Ból krocza 26.01.06, 19:42
                Ja mam to samo (koniec 31 tc) i co raz bardziej mi się nasila. Wstanie z łóżka
                i przekręcanie się na drugi bok jest niezbyt przyjemne. Aha i nie mogę robić
                zbyt dużych kroków jak chodzę. Właściwie to się czuję jakbym zbyt długo
                jeżdziła na rowerze ze zbyt twardym siodełkiemwink) To podobno normalne w tym
                okresie ciąży - rozchodzą się wiązadła żeby można było łatwiej urodzić.
                Jeśli chodzi o wątek, o którym mowa powyżej to nie wiem czy dotyczy tego
                samego problemu. To moje pierwsze dziecko a dziewczyny, które się wypowiadają w
                tym drugim wątku mają już jedno lub więcej dzieci.
                Pozdrawiam wszystkie "cierpiące".
                • simonkapl Re: Ból krocza 26.01.06, 19:44
                  Super trafnie to okreslilas.Dokladnie taki sam bol jak po dluzszej jezdzie
                  rowerem.Widze, ze nie jestem osamotniona.Pozdrawiam
    • justynaciaza Re: Ból krocza 26.01.06, 19:45
      tak ja miałam i to od 29 tygodnia do końca ciązy było okropnie ale nie ma sie
      co przejmować.
      • guderianka Re: Ból krocza 26.01.06, 19:46
        mnie boli tylko przy dotyku i to lekko.może dlatego że czesto siadam w szerokim
        rozkroku i rozciągam ściegna "jak do kwiatu lotosu"?
        • betip24 Re: Ból krocza 26.01.06, 20:28
          ja jestem w 38 tyg. od bardzo dawna mam te bóle i to się nazywa "rozejście
          spojenia łonowego" polecam galaretki!!! Jem dwa kubeczki dzienni juz mi kości
          nie slrzelają w nocy przy przewracaniu. A tak było . Galaretki pomogą po
          porodzie ponieważ kości łonowe mogą sie rozejść i mozna być unieruchomionynym
          nawet przez 6tyg. po porodzie. Podobno jalepsze są nóżki w galarecie ale
          ostatecznie można owocowe.
          termin 10.02
    • aga583 Re: Ból krocza 26.01.06, 21:16
      Czy po cc też można być unieruchomionym czy tylko sn?
      • aga583 Re: Ból krocza 27.01.06, 17:54
        Dzisiaj w nocy myślałam że się nie przewrócę na drugi bok tak mnie
        bolało.Znacie jakieśsposoby łagodzenoa tego bólu?
    • sylvia6 cwiczenia na bol krocza 27.01.06, 19:24
      mnie polozna pokazala cwiczenie i pomaga (mam dokladnie takie same bole jak
      wyzej opisywane, szczegolnie w nocy), ale trzeba powtarzac kilka razy dziennie.

trzeba sie usadowic na czworaka, ale nie na dloniach, tylko na odcinkach od
      dloni do ramion (pupa jest wyzej niz tlow) i tak pozostac przez 10 minut (ja
      podkladam sobie pod klatke poduszke, aby bylo wygodniej) - to naprawde pomaga
      plus daje dziecku wiecej miejsca do ulozenia sie do najlepszej do porodu
      pozycji (przod w strone plecow mamy). dodatkowo, mozna jeszcze podniesc i
      oprzec na kilku poduszkach zgjeta noge (na 5 min prawa i na 5 min lewa) - to
      jest optymalna pozycja do prawidlowego ulozenia dziecka.

ktoras z Was pytala o porod naturalny w zwiazku z tym bolem - ja jak
      najbardziej jestem przygotowana na porod naturalny w domu w wodzie.
      pozdrawiam
      s
      • aga583 Re: cwiczenia na bol krocza 27.01.06, 20:24
        Bardzo Ci dziękuję .
        • sylvia6 Re: cwiczenia na bol krocza - sprostowanie 28.01.06, 00:00
          sorry
          na czworka na odcinkach od dloni do lokci!!!! (napisalam poprzednio do ramion -
          to byloby niemozliwe)
          wlasnie pocwiczylam i przestalo bolec na pare godzin
          pozdrawiam
          s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka