31.01.06, 19:15
witajcie dziewczyny mam pytanie do tych ktore odrazu odstawily duphaston z
dnia na dzien napiszcie czy z dzidziusiami wszystko dobrze jak sie czulyscie
czy mialyscie jakies bole np brzucha lub plecow z gory dziekuje za odpowiedz
tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20060730/k/b04f/preg.png
Obserwuj wątek
    • edyta9936 Re: duphaston 31.01.06, 19:21
      Hej pozdrawiam!!! Ja brałam w 11 tyg ciąży miałam odkljanie małe
      kosmówki.....poza tym żadnych objawów, żadnego plamienia.Mnie gin. kazał
      odstawić od razu brałam do 16 tyg. ciązy. Wszystko w porządku z maleństwem,
      żadnych dolegliwości. Podejrzewam, że w zależności od przyczyny np. krwawienie
      czy tp.,w zależności jaka jest przyczyna że trzeba brać duphaston ....... to
      każą odstawiać stopniowo albo od razu.
      • maarrtta do edyta9936 31.01.06, 19:39
        wiesz ja bralam profilaktycznie bo jestem po 2 ciazach martwych lekarz kazal
        brac do 14 tyg ciazy ale nic niewspominal czy odstawic odrazu a wizyte mam za
        tydzien bo lekarz jest chory a do innego to niechce isc bo kazdy lekarz mowi co
        innego i bym zglupiala
    • maarrtta Re: duphaston 31.01.06, 19:51
      i jeszcze jedno pytanko na jakiej wysokosci znajduje sie macica ok 15 tyg ciazy
    • kukii81 Mam pytanko 31.01.06, 19:56
      Jestem w 6 tygodniu ciazy tez biore duphaston dwie tabletki dziennie.Mialam
      krwawienie i lekarz zalecil mi ten lek.Nie wiecie na co on wogole jest bo
      lekarz mi nic nie mowil tylko przepisal.Ciekawa jestem.Pozdrawiam.
      • patinka6 Re: Mam pytanko 31.01.06, 20:10
        to jest pochodna progesterenu...gdy organizm go nie produkuje zbyt duzo, to
        przepisuje sie wlasnie duphaston, najczesciej bierze sie go do momentu,az
        łożysko przejmie funkcje produkcji tego hormonu
        • kukii81 Re: Mam pytanko 31.01.06, 20:13
          Ja mialam krwawienia i ciaza byla zagrozona.Mam nadzieje ze lek ten mi pomoze i
          nic nie bedzie zagrazac mojemu dzidziusiowi.Ja juz slub planuje bo byla to
          ciaza nieplanowana, boje sie ze strace to dziecko.pozdrawiam
    • patinka6 Re: do maaarrrttta!!!!!wazne!!!! 31.01.06, 20:14
      mam jeszce pytanko..napisałas o tych martwych ciazach...boze, tego najbardziej
      sie boje...wiesz dlaczego tak bylo, jakie byly przyczyny, jakies objawy...ja
      sie o tym na jakims forum naczytalam, tzn ze ten problem jest, nic o objawach
      etc, i po prostu zyc mi to nie daje. Jak chora...zyje od USG do USG,,,zeby
      tylko zobaczyc bijace serduszko....jestem w 11 tc i tez biore duphaston od 4tc,
      byla zagrozona, bo macica nie rozwijala sie tak, jak powinna. Dziekuje za jakas
      odpowiedz z gory, bo moze w koncu Ty mnie uspokoisz... teraz z dzidzia wszystko
      ok
      • marabr Re: do patinka6 31.01.06, 20:44
        Słuchaj poroć można na wiele sposobów i nie ma recepty na to.Poprostu sie stanie.Ewentualnie można zapobiec w niektórych przypadkach.Moja mama poroniła w pracy sama nie wie dlaczego bo było o.k. Ja o mały włos nie poroniłam przez prace a pracowałam ciężko fizycznie po kilkanaście godzin dziennie a zdarzało się że i więcej niż dobę i to na własne życzenie.Przy pierwszej wizycie lekarz powiedział,że jakbym przyszła po pracy(byłam na wizycie przed) to porzegnałabym się z dzieckiem.Od razu szpital właśnie dupfhaston i inne leki na podtrzymanie ciąży. Udało się chociaż 4 razy leżałąm.
        Możesz np.za wysoko ręce podnieść, za gwałtownie wstać z łożka albo od tak sobie.Przepraszam za stwierdzenie ostatnie ale tak jest.Dziękuję bogu że mi się udało bo baąłm się że nie mogę mieć dzieci.Starałam się już od ponad 2 lat.
        • patinka6 Re: do marabr 31.01.06, 20:53
          dziekuje ze odpisałas...mnie nie chodzi o samo poronienie... naczytalam sie, ze
          dziewczyny nosily martwe ciaze nawet kilka tygodni...to mnie przeraza, nie ma
          zadnych objawow... co powoduje ze ciaza umiera, albo jakie sa objawy, o to mi
          chodzilo...
          • marabr Re:do patinka6 31.01.06, 22:10
            Mogę podać ci przykład.Koleżanka nosiła w sobi martwy płod przez 2 tyg. Jak to się stało miała objawy przeziębienia.Tzn.gorączka,wymioty,złe samopoczucie itp.Oczywiście lekarz leczył ją na przeziębienie(ogólny lekarz), dopiero jak poszła na wizytę do ginekologa okazało się to najgorsze.
            Nie stety tylko taki przykład mogłąm ci podać ponieważ tylko z tym przypadkiem się zetknęłam osobiście.
            Nie martw się.
            Pozdrówki
            • mama5latka do patinka6 01.02.06, 12:05
              witajcie to ja niemoge wqejsc z na tamten nick maarrttaa u mnie pierwsza ciaza
              to bylo bez zadnych objawow zaczelam plamnic na brazowo lekarz robiacy usg
              niewidzial zarodka tzn ponoc nic niewidzial ale to taki partacz byl z druga
              ciaza zeby juz uchronic sie poszlam prywatnie do najlepszego lekarza w naszym
              miescie robil usg ale byla za wczesna ciaza ok 5 tyg pare dni po tym zaczelam
              plamnic dokladnie po 3 dniach poszlam znowu na usg ale twierdzil lekarz ze
              jeszcze wczesna jest ciaza i byc moze tak sie rozwija w takich bolach dodam ze
              bolal mnie brzuch i nerki dal luteine i kazal lezec i tak lezalam ok 2 tyg
              potem poszlam na ostateczne usg i co uslyszalam od niego"przeciez ja pani
              mowilem ze z tej ciazy nic niebedzie"palant wiedzial od razu a ciagnal kase
              chodzilam co pare dni na usg bo w ciazu tych dwoch tyg chodzilam na usg za
              wizyte bral 70 zl ale to juz niewazne bo kazda z nas by dala wszystko co by
              miala zeby bylo dobrze.NieWierzylam temu lekarzowi poszlam do innego zrobil usg
              i oznajmil ze tak serduszko nie bije jak spytalam od kiedy to mi powiedzial ze
              ciaza wyglada na 5 tyg a bylam w 8 tyg ciazy czyli chodzilam z martwym plodem ok
              3 tyg.czyli jak juz zaczelam plamnic w 5 tyg to juz plod obumarl.Chyba niema
              zadnych objawow oprocz plamnienia bolu podbrzusza no w moim przypadku tak bylo
              ja mialam jeszcze takie dziwne krostki na rekach moze dlatego ze za dlugo.Tylko
              ze plamnienie moze byc oznaka innej przyczyny.Teraz jestem ok 15 tyg ciazy i
              wierze ze tym raza sie uda i urodze swoje drugie szczescie mam juz synka ktory
              ma 5 lat z pierwszej ciaZy ktora byla bezproblemowa.Ty sie nienerwuj skoro jest
              wszystko dobrze bije serduszko to najwazniejsze trzymam kciuki
            • mama5latka Re:do patinka6 01.02.06, 12:07
              jeszcze pytalas jaka przyczyna otoz jestem po badaniach genetycznych ktore
              wyszly dobrze czyli 2 razy przypadek tak mi sie wydaje
    • mama5latka Re: duphaston ktora odstawila? 02.02.06, 14:06
      hej dziewczyny napiszecie mi jak z tym odstawieniem tego leku prosze was i dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka