monique595 02.02.06, 07:50 Właśnie wypiłam 75g glukozy z cytryną, nie było tak źle jak się spodziewałam... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monami77 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 07:56 Witaj. Ja też mam skierowanie na to badanie.Jak ono przebiega ? Czy mam sobie sama kupic glukozę? Pewnie to jakies ochydztwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: Glukoza 75g 02.02.06, 08:10 Z reguły glukozę trzeba sobie kupić. A panie w laboratorium są tak miłe, że zalewają tą glukozę wodą i podają w kubku jednorazowym. Przy 75 g glukozy myślałam, że nie dam rady wypić, ale jak robiłam test obciążenia tą większą ilością było lepiej niż za pierszym razem. Generalnie takie stężenie glukozy do smacznych nie należy, ale zależy kto co lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
monique595 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 19:43 Glukozę kupiłam w aptece, koszt około 3zł. Rano naczczo pobrano mi krew, pojechałam do domu i przygotowałam "słodki napój" woda+glukoza+ sok z połowy cytryny (tak poradził lekarz) trochę mnie mdliło,poczekałam godzinę i znowu pobieranie krwi, kolejna godzina i ponowne pobieranie krwi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 10:11 Ja wczoraj robiłam własnie to badanie.Samo picie nie było najgorsze bo lubię słodkości ale to co się działo ze mną późneij to szok.Po około 40 minutach dostałam takich boleści zołądka i w lewym boku ze az mi słabo było, kręcenie w głowie, mroczki przed oczami i oczywiśćie było mi strasznie niedobrze.Przeszło po około godzinie. Nie wiem czy to narmalne jest po wipiciu glukozy. Mialyście też tak? Odpowiedz Link Zgłoś
bubusiol Re: Glukoza 75g 02.02.06, 10:20 Oj jak sobie przypomnę...brrr Dla mnie to było straszne wypicie tego paskudztwa. Też lubię słodkości lecz tego nie potrafiłam wypić. W czasie picia i po również było mi bardzo niedobrze. smyki.pl/domeny/smyki.pl/kubaleksynek/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re: Glukoza 75g 02.02.06, 10:31 Dziewczyny w którym tyg ciąży robicie test obciążenia glukozą. Ja jastem w 20tc i lekarz mi jeszcze nie dał skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
azajda Re: Glukoza 75g 02.02.06, 10:36 Dziewczyny w którym tyg ciąży robicie test obciążenia glukozą. Ja jastem w 20tc i lekarz mi jeszcze nie dał skierowania. po 24 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
monami77 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 10:38 Ja jestem w 28 tc i idę na to badanie 15 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia1006 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 11:58 Gratuluję. Przeszłam już przez to. Oczywiście dodałam sobie cytrynkę, najpierw pół i zaczęłam pić ale było tragicznie słodkie, więc postanowiłam wcisnąć sobie drugą połówkę i wtedy okazało się że nie przełknę dalej nic. Ale jakoś poszło, a właściwie to nie było najgorzej. Tylko później chciało mi się potwornie wymiotować i musiałam się powstrzymywać. Generalnie do przeżycia. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
laurka112 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:20 Badanie to zlecane jest między 30 a 40 tc. Przedwczoraj je robiłam-ohyda! Jestem amatorką wszelakich słodkości, ale ten ulepek ledwo co przechodził mi przez gardło, po jego wypiciu dziwnie się czułam, ale najważniejsze, że mam to za sobą. Po wczorajszej wizycie u gina usłyszałam, że wszystko jest ok, ale mam zaprzestać jedzenia ciast i owoców. Jestem załamana, ale to dle dobra Laurki i mojej wagi.Byle do kwietnia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:22 Laurko: Nie strasz mnie, czy to oznacza, że są dwa badania na glukozę? A może badanie na glukozę 50 g jest między 24 a 28 tc, a jeśli się go nie zrobi, to trzeba iść na badanie 75 g między 30 a 40 tygodniem? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:14 Ja miałam test obciążenia glukozą 50 g. Roztwór był słodki, ale dało się go wypić.Chociaż przy drugiej połowie szklanki zrobiło mi się trochę niedobrze. To badanie miałam w 28 tygodniu ciąży. Zastanawia mnie to, dlaczego niektóre osoby mają robione testy obiążenia 50 g, inne 75. Ciekawe od czego to zależy. Warto, abyście wcześniej się dowiedziały czy trzeba kupić glukozę. W każdej przychodni jest inaczej. Ja nie musiałam niczego kupować,w mojej przychodni wszystkim zajmowały się pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_29 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:20 smakuje jak woda z cukrem ale ten zapach... fuj, po wypiciu wszystko było ok.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:51 Ja właśnie przyjechałam z laboratorium, nie było tak żle, jak piłam to mnie trochę mdliło ale potem ok. Picie takiej mdłej słodyczy nie nalezy do przyjemności ale mogło by gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
finka11 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 12:55 Mi najpierw lekarz zlecił badanie poziomu cukru we krwi po 50 g glukozy, wyszło mi za dużo (145), więc nakazał powtórzenie testu po wypiciu 75 g, po godz. i po dwóch godz. Niestety po 2 godz. znowu mam za wysoki wynik 126, więc jestem na diecie i za 2 tyg. badanie do powtórki. A co picia tego cholerstwa to było okropne, samopoczucie po niem też. Na myśl, że będę to znowu powtarzać, chce mi się rzy..ć. A jak Wasze wyniki? Ktoś też jest za słodki, tak jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 16:20 Ja miałam przed wypiciem 75, a po wypicu glukozy 85, co chyba jest niewielkim wynikiem w skali od 70 do 110. Odpowiedz Link Zgłoś
monique595 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 19:54 Mi na czczo wyszło 77mg cukru, po godzinie od wypicia było 116mg a po 2 godz 104mg cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak13 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 13:43 Ja pilam 50 g w 27 tc. ok. 200 ml roztworu glukozy o smaku pomaranczowym, nie bylo to takie tragiczne, ale po pol godzinie zrobilomi sie slabo i polozyli mnie na fotelu (podobno to sie czesto zdarza). Wyszlo 100 czyli w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
fefka01 Re: Glukoza 75g 02.02.06, 15:25 Ja moge napisac, ze wynik nie moze przekroczyc 140. Sama mialam robione oba badania i mam cukrzyce ciązowa. Jestem pod stała kontrolą lekarza, mam dietę no i kazdego dnia 4 razy mierzę sobie poziom cukru. Nic fajnego, szczególnie, ze jeszcze wprowadzilam sobie zakazenie w paluszka i mialam go krojonego A dieta jest okrutna jak lubi się owoce soczki i slodycze, a juz nie mowie o pieczywie i innych upodobaniach. Pozdrawiam i trzymam kciuki, zebyscie nie mialy tej przypadłosci . Moje wynik : po 50 po 1 godz mialam 185, a po 75 po 2 godz mialam 158. Odpowiedz Link Zgłoś
ewik35 Jak analizowac wyniki po obciazeniu75g ? 02.02.06, 15:58 Na obiazenie 75 g trafia sie jak wynik testu przesiewowego - obciazenie 50 g jest powyzej 140 po godzinie. Mialam tak i w pierwszej i w drugiej ciazy. W pierwszej ciazy zdiagnozowano cukrzyce po obciazeniu 75 g - badali poziom po 1 godzinie (156) i po 2 godzinie (140). Bylam pod stala kontrola, trafilam na patologie 3 dni przed terminem i wywolywali mi porod bo nie chcieli czekac az sie zestarzeje lozysko (szpital na karowej). KTG robili 3 razy dziennie. Czulam sie "zaopiekowana" W tej lekarz zlecil mi obcizenie 75 g i na skierowaniu kazal zbadac obciazenie po 2 godzinach (tylko). Wyszlo 127 i uznal, ze to nie jest cukrzyca. Zero kontroli, zero diety(na wszelki wypadek sama ja stosuje), zero wywolywania porodu . A ja wyczytalam, ze przy 75g trzeba zawsze brac pod uwage 3 wskazniki: na czczo, po 1 godzinie i po 2 godzinie, i jezeli ktorys z nich przekracza normy - to juz jest diagnoza curzycy. Czuje, ze np. po 1 godzinie moglam miec przekroczenie normy, a po 2 juz nie. Takze jak widac co lekarz to podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: Jak analizowac wyniki po obciazeniu75g ? 02.02.06, 16:21 Ewik: dziękuję za odpowiedź. Tak też pomyślałam, że jak badanie po obciążeniu 50 g wyjdzie dobrze, to nie ma co go ponawiać za kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jak analizowac wyniki po obciazeniu75g ? 03.02.06, 00:16 A ja miałam w poprzedniej ciązy stwierdzoną cukrzycę ciężarnych i teraz (w 12- 13 tyg. ciąży) lekarka od razu zleciła mi test obciązenia glukozą 75g. Na szczęście wynik wyszedł jak najbardziej OK. aga Odpowiedz Link Zgłoś