13.02.06, 10:46
Jestem w 12 tyg. ciazy i jeszcze nie mialam robionego USG. Bylam u lekarza
ale obylo sie bez USG. Czy ktoras miala podobnie? To juz praktycznie 3
miesiac, nie odczywam zadnych przykrych dolegliwosci. Wszystko w normie,
czuje sie bardzo dobrze.Wiec po co mam robic USG? Czy mam sie czym przejmowac?

Wiem, ze wiele z was robilo sobie badania usg wczesniej albo czesciej niz raz
na 2-3 miesiace.Wiele kobiet jest ciekawych swoich maluszkow, czy wszystko
dzieje sie z nimi w porzadku, robi badania na przeziernosc karkowa.Ja jeszcze
nie robilam, ale pytanie moje to takie : kto z was mial podobnie, rzadko
chodzil na USG, bo nie mial potrzeby?
Obserwuj wątek
    • gosia_1985 Re: Bez USG 13.02.06, 11:01
      a skąd Ty wiesz że nie ma potrzeby? A jeżeli Twojemu dziecku coś dolega? wiesz
      że można leczyć jeszcze w łonie, to po pierwsze. A druga sprawa do 12 tyg.
      ciązy można wykonać aborcji, jeżeli okarze sie że dziecko będzie ułomne,
      oczywiście jeżeli taka jest wola matki.
      • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 11:08
        Widocznie jestes niedoinformowana ale aborcji to mozna dokonac do 16 tyg. wiec
        mam jeszcze czas na przeziernosc karkowa, ktora lada chwila zrobie i
        ewent.podjecie decyzji o usunieciu, gdyby bylo cos nie tak.

Oczywiscie ze nie wiem czy wszystko w porzadku, chodzilo mi o to ze czuje sie
        b.dobrze, nic mi praktycznie nie dolega jesli chodzi o jakies bole czy
        krwawienia,i pytalam czy sa wsrod was kobiety ktore byly w podobnej sytuacji
        lub slyszaly o takich przypadkach jak ja?
        • pompelek.1 Re: Bez USG 13.02.06, 11:27
          jestem w 30 tc i miałam dwa badania usg, jedno właśnie w okolicach 11/12 tygodnia, a drugie w 25 tygodniu.
          mój gin powiedział, że jeśli nie ma żadnych problemów, to nie ma powodu, żeby robić częściej (wszystkie wyniki badań są ok)
          ale przyznam, że na to drugie usg nie mogłam się doczekać, bo już się Mały wiercił i kopał, a ja nie miałam pojęcia, jak wygląda. poza tym dużo dziewczyn,jak piesz, ma usg na każdej wizycie i za każdym razem mogą sobie popatrzeć smile

teraz przed nami jeszcze jedno usg i chyba zdecyduję się na 3d, chociaż wcześniej wcale nie byłam na nie napalona, ale ostatnie zdjęcie ze zwykłego usg było bardzo kiepskie - więc będzie to tylko moja zachcianka, bo gin wszystko wymierzył i obejrzał bez problemu smile

pozdr.S.
    • maga202 Re: Bez USG 13.02.06, 11:06
      Ja jak nie zobaczę dziecka na usg to czuję się jakbym nie była u lekarza. Dla własnego spokoju muszę je zawsze zobaczyć.
      • kubiaczka007 Re: Bez USG 13.02.06, 11:13
        Radze Ci, żebyś zmieni8ła lekarza. To raczej dziwne, że lekarz nie zrbił Ci usg,
        zwłaszcza, że 12 tc jest dość ważny, robi się wtedy przezierność karku i w ogóle
        lekarze potrafią na podstawie tego właśnie usg orzec kiedy prawdopodobnie będzie
        termin porodu. Ciekawa jestem kiedy ten lekarz ma zamiar zrobić Ci usg. Moim
        zdaniem jest niekompetentny. Gdy poszłam do gin w 5 tc to robił mi usg i robi mi
        co wizytę, czyli co mniej więcej 4 tygodnie i to jest raczej reguła. A zlecił Ci
        w ogóle jakieś badania zapisał witaminy????
        • kubiaczka007 Re: Bez USG 13.02.06, 11:17
          Napisałaś, że czujesz się bardzo dobrze. To super, ale ja gdy byłam poprzednio w
          ciąży też czułam się super, a gdy poszłam do gin i zrobił mi usg to okazało się
          że dzidzia nie żyje. Nie plamiłam i naprawdę wszystko było w najlepszym porządku
          - super się czułam nic mi nie dolegało miałam super wyniki itd. Więc zastanów
          się nad zmianą lekarza...
        • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 11:17
          Tak, ale to jest dobry lekarz, z duzym doswiadczeniem, leczy mnie w szpitalu i
          tam na usg trzeba miec specjalne skierowanie - w tym przypadku od niego.Ja go
          specjalnie nie prosze o usg, pytam ze moze warto je zrobic ale on uwaza, ze nie
          ma potrzeby.Musze przyznac ze ostatnio bylam u niego 3 tyg.temu wiec to nie byl
          jeszcze 12 tydzien.
          Tak, mam juz oczywiscie swoja ksiazeczke, witaminy tez mi przepisal.
        • gosia_1985 Re: Bez USG 13.02.06, 11:18
          Pokarz mi gdzie to pisze iż aborcji można dokonać do 16 tyg?
          Wykonuje się ten zabieg do końca 3 mies, później może to stanowić poważne
          zagrożenia dla życia matki.
      • leni_wa Re: Bez USG 13.02.06, 11:16
        ja od 4 tyg. mialam regularnie USG, a nawet czesciej, bo na poczatku ciazy bylam
        pare razy na izbie przyjc w szpitalu. Teraz teaz mam na kazdej wizycie, co 2
        tyg., sprawdzamy czy Mala sie nie pozawijala. Dla mnie to wazne, ale moze
        dlatego, ze jetem histeryczka, a Ty widze masz spokojsmile. Nasze mamy nie robily
        USG i nic im sie z tego powodu nie stalo. Jesli nie odczuwasz potrzeby, a lekarz
        nie nalega, ba! nawet sam nie wychodzi z taka propozycja (co wydaje mi sie
        dziwne), to nie rob. Twoje dziecko, Twoja sprawa. Ale prawda jest, ze w 12 tc
        USG powinno sie odbyc. A co do aborcji, to zanim naprawde okaze sie, ze z
        dzieckiem jest cos nie tak, to mija wiele tygodni (mam na mysli oczekiwanie na
        wyniki amniopunkcji), botylko na podtawie wynikow badan USG nie mozna usunac
        ciazy. Tak mysle.

pozdrowienia!
    • bastet7 Re: Bez USG 13.02.06, 11:22
      Kiedyś się w ogóle nie robiło i było dobrze. Geberalnie ok. 12 tc wykonje sie
      pierwsze USG.A większośc dziewczyn sama gania często na USG - często bez
      potrzeby, ale żeby sie uspokoić ze wszystko jest ok.
      Jeżeli lekarz Cie nie wysyla, to uważa, że nie ma potrzeby. Ja osobiście tez
      nie planuję chodzenia co tydzień czy dwa, bo to są za duże koszta (każde USG
      ok. 100 PLN) i jeśli jest ok, to po co robić (no, chyba, ze coś się dzieje).
      Ciąża to nie choroba, tylko fizjologia. I najczęściej wszystko się rozwija
      prawdiłowo. A poza tym jesli nawet okaże się, że dziecko ma jakieś wady, to po
      prostu wiemy, że się takie urodzi i nic poza tym. Wielu rzeczy nie da się
      wyleczyć (zespół Downa chociażby). Takie jest moje zdanie.
      • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 11:30
        No wlasnie, ciaza to nie choroba, a skoro wszystko przebiega ok to po co tyle
        szumu robic wokol tego?
    • pompelek.1 Re: Bez USG 13.02.06, 11:30
      gdzieś w środku się wkleiłam...

jestem w 30 tc i miałam dwa badania usg, jedno właśnie w okolicach 11/12 tygodnia, a drugie w 25 tygodniu.mój gin powiedział, że jeśli nie ma żadnych problemów, to nie ma powodu, żeby robić częściej (wszystkie wyniki badań są ok)ale przyznam, że na to drugie usg nie mogłam się doczekać, bo już się Mały wiercił i kopał, a ja nie miałam pojęcia, jak wygląda. poza tym dużo dziewczyn,jak piesz, ma usg na każdej wizycie i za każdym razem mogą sobie popatrzeć smile
      teraz przed nami jeszcze jedno usg i chyba zdecyduję się na 3d, chociaż wcześniej wcale nie byłam na nie napalona, ale ostatnie zdjęcie ze zwykłego usg było bardzo kiepskie - więc będzie to tylko moja zachcianka, bo gin wszystko wymierzył i obejrzał bez problemu smile
      pozdr.S.
      • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 11:32
        Tak,wiem - czytalam, tak jak pisalam wczesniej ciaza to nie choroba, lada
        chwila zrobie sobie badanie na przeziernosc karkowa, pojde na USG, nastepne
        moze w 25 tyg. tak jak u Ciebie, i wystarczy, tym bardziej ze nie panikuje i
        sie nie martwie niczym.Dzieki za odpowiedzi
    • tamba Można Inaczej 13.02.06, 11:31
      Tak przy okazji, ciekawie by było przeszperać zagraniczne fora, ale sprawdzić
      po naszych kontaktach jak jest w innych krajach. Możemy mieć niezły materiał do
      przemyśleń. Np, w Nowej Zelandii WOGOLE nie robi sie USG, ponieważ zaklada sie
      ze nie ma dowody na brak szkodliwosci badania dla dziecka. Nie mówiac już o
      Islandii gdzie moim znajomi WOGOLE nie SZCZEPIA dziecka... a bynajmniej nie sa
      generlanie jacyś 'alternatywni'.
      Pozdro,
      • gracios Re: Można Inaczej 13.02.06, 11:34
        Ale prawda jest taka, ze faktycznie nasze mamy kiedys nie robily USG, nie mialy
        tyle badan i rodzily zdrowe dzieci, pracowaly w polu przy ciezkiej pracy i
        czuly sie swietnie.
        To fizjologia, naturalna rzecz.
    • pompelek.1 Re: Bez USG 13.02.06, 11:36
      pierwsze usg w okolicy 12 tc pozwala na ustalenie terminu porodu, ale też nie zawsze jest miarodajne
      myślę, że dobrze jest zrobić usg na początku ciąży, ale nie sądzę, że to musi być koniecznie 12 tydzień, a później to już koniec świata... tak samo, jak robienie usg "połówkowego" - mój gin powiedział, że wcale nie musi być dokładnie w 20 tc, tylko po 20tc i jemu nie przeszkadzało, że obejrzał wszystko w 25
      • gosia_1985 Re: Bez USG 13.02.06, 11:43
        Rozpoczynając ten wątek na forum, myślałaś chyba o tym że będziemy to
        komentować i pisać o swich odczuciach co do twojego postu. Nie staraj się
        tłumaczyć wszystkim że " po co" "przecież dobrze się czuje" itd...
        Ja mam myśle inaczej, a jeżeli Tobie nie odpowiada to że niektóre mamy nie
        mogły by się obejść bez usg, masz swoje zdanie na ten temat, jest Ci z tym
        dobrze że nie miałaś jeszcze tego badania, to po co piszesz na forum. Forum
        jest po to aby każdy się wypowiedział. Powiem Ci tak: ja bym nie mogła
        wytrzymać będąc na Twoim miejscu.
        Nie mówię Ci tego po to aby na Ciebie naskoczyć. Poprostu moje zdanie jest
        takie smile
        Życzę Ci aby Twoja dzidzia była zdrowa i abyś Ty była zdrowa i nadal czuła się
        tak dobrze jak do tej pory
        Pozdrawiam smile
    • moreno500 Re: Bez USG 13.02.06, 11:49
      www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/standardowe_badania_podczas_ciazy.html
      tu możesz sprawdzić, jakie są standardowe badania w ciąży. to nie chodzi o to,
      czy Ty masz potrzebę, czy nie, tylko w konkretnych etapach ciąży po prostu się
      je robi. inną sprawą jest to, że dopóki dziecko się mocno nie rusza,
      potrzebujemy dodatkowego potwierdzenia, czy wszystko jest ok i najłatwiej to
      potwierdzić poprzez USG. argument, że nasze matki nie miały USG i było wszystko
      ok, nie jest sensowny. w tamtych czasach łożysko przodujące było stwierdzane
      dopiero w okolicy porodu i było ogromnym zagrożeniem, nie stwierdzano też tak
      łatwo owinięcia się dziecka pępowiną i często z tego powodu rodziły się martwe
      dzieci (a dziś robi się w takiej sytuacji cesarkę), nie mówiąc o położeniu
      miednicowym i porodach pośladkowych. Także kobiety rodziły, owszem, ale była
      też duża liczba śmierci noworodków i matek przy porodzie. więc cieszmy się, że
      my mamy możliwość robienia USG, bo to dużo zmienia.
      • pompelek.1 Re: Bez USG 13.02.06, 12:31
        no to właśnie to miałam na myśli - jeśli jest taka możliwość, to powinnyśmy z tego korzystać, ale ja uważam, że z umiarem
        każdy ma swoje zdanie na ten temat, tak samo jak jeden gin robi usg co miesiąc, a inny powie, że nie udowodniono, że jest nieszkodliwe...
        na pewno jeśli tylko coś jest nie tak, są jakieś podejrzenia, złe wyniki, to trzeba korzystać
        w linku, który podałaś zalecane są dwa usg (początek i koniec) ewentualnie trzecie (połowa) - wtedy można stwierdzić, czy wszystko jest ok (owinięcie pępowiną, łożysko przodujące), rozumiem, że jeśli na pierwszym usg coś zaniepokoi (albo dzieje się coś niedobrego w ogóle), to trzeba to sprawdzać częściej
    • simonkapl Re: Bez USG 13.02.06, 19:35
      Jesli z ciaza nic zlego sie nie dzieje, przewiduje sie 3 usg w czasie jej
      trwania.Pierwsze wlasnie w 12/13tc (badanie pzreziernosci karkowej miedzy
      innymi), potem polowkowe 20-24tc, no i koncowe 32-32tc.Dziwne,ze jeszcze nie
      mialas ani jednego.Moze masz niedlugo kolejna wizyte i wtedy ci wykona usg?
      • pompelek.1 Re: Bez USG 13.02.06, 22:16
        a ja nawet nie miałam pojęcia o badaniu tej przezierności podczas pierwszego usg i na pierwszym usg nie zapytałam, bo myślałam, że to się robi później, koło 20tc, na wizycie, zapytałam co z przeziernością, a gin powiedział, że sprawdzał na pierwszym usg i że wszystko było w porządku smile zdziwiłam się i powiedziałam, że nic o tym nie powiedział, a on odparł, że przecież powiedział, że wszystko ok smile
        • simonkapl Re: Bez USG 13.02.06, 22:17
          No i ma racje!Powinnysmy ufac lekarzom.Bo jak zaczniemy porownywac z normami to
          rozne z tego wychodza rzeczy i niepotzrebnie sie stresujemy tylko.Pozdrawiam
      • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 22:19
        Wlasnie mam kolejna wizyte w pon. i wtedy i tak chcac nie chcac bede robila
        sobie usg, a dokladnie mam na mysli przeziernosc karkowa.Wiec nie panikujmy!
        Moreno: napisalas:
        "nie mówiąc o położeniu
        miednicowym i porodach pośladkowych"

Ja bylam wlasnie ulozona do porodu posladkowo i co?? Jakie "nie mowiac juz"?
        Jestem zdrowa jak ryba od poczatku.
        Nie szalejcie, nie kazda kobieta ma potrzebe comiesiecznego badania USG!
        • gracios Re: Bez USG 13.02.06, 22:20
          I jeszcze cos: napisalyscie: powinnismy ufac swoim lekarzom. Ja swojemu ufam !
          • simonkapl Re: Bez USG 13.02.06, 22:22
            Ja mialam w calej ciazy tylko 3 usg (35 tc).Podzielam twoje zdanie, ze nie
            trzeba robic usg co miesiac.A to, ze trzeba ufac lekarzom, nie bylo
            zlosliwe.Sama znam to z autopsji, lekarz mowi, ze ok, a ja w domu szukam na
            internecie norm i porownuje smile)).Pozdrawiam
        • mika_p Re: Bez USG 14.02.06, 01:16
          Połozenie posladkowe u pierwiastki jest wskazaniem do cc, z tym, ze do
          okreslenia połozenia usg nie jest potrzebne.

USG koło 6/7 tygodnia pozwala stwierdzic, czy ciaza zagniezdzila sie prawidłowo.
          USG w okolicy 11-12 tc zwane jest genetycznym - jest pierwszym, nieinwazyjnym
          badaniem prenatalnym.
          USG półówkowe, w okolicy 20 tc, to USG oceniajace m.in. budowe serca, to
          ostatnie tygosdnie, kiedy jest dobrze widoczne, pozniej chowa sie za zebrami.
          USG pod koniec ciązy pozwala oszacowac rozmiar dziecka - duże dziecko ejst
          wskazaniem do cc.
    • pacieja Re: Bez USG 14.02.06, 04:21
      Ja mieszkam w Anglii. Tutejsze zwyczaje sa zupelnie inne niz polskie. Jestem w
      29 tygodniu ciazy i mialam tylko 1 USG w 19 tygodniu. Po porstu tutaj tak
      jest.I Jakos zrowe dzieci sie rodza
      • gracios Re: Bez USG 14.02.06, 13:16
        No wlasnie, zdrowe dzieci sie rodza i bez usg
        • moniak13 Re: Bez USG 14.02.06, 14:29
          No i tym optymistycznym zdaniem, sama sobie odpowiedzialas na zadane wczesniej
          pytanie...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka