Dodaj do ulubionych

Co myślicie o bankach komórek macierzystych???

21.02.06, 17:00
Tyle się o tym mówi ostatnio, w każdym gabinecie ginekologicznym wiszą
plakaty reklamujące zostawianie na wrazie czego komórek. A jakie jest Wasze
zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:05
      Mniej więcej takie:
      wiadomosci.onet.pl/1304449,2677,kioskart.html
      • bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:33
        ten link zawiera stek bzdur napisanych przez rządną sensacji, niedouczona
        pseudodziennikarkę. nie zdała sobie nawet trudu, żeby przeczytać nowe ustawy, a
        i o samym przedmiocie wie tyle, co nic. jakieś bzdety o fiolkach, półkach w
        lodówce, wylewaniu krwi... jednym słowem średniowiecze, albo Burkina Faso,
        Bwana Kubwa i tym, podobne
    • hossa76 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:09
      Jak kogoś stać to jak najbardziej... Niestety nie jest to tania impreza ale
      jeśli w przyszłości mogła by uratować życie... Dziadkowie naszego maleństwa
      chcą nam zasponsorować tę imprezę w ramach "wyprawki". To chyba dobry pomysł.
      Pozdrawiam
      • mariolka55 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:32
        uwazam tak samo jak amwaw,ze jest to troche zerowanie na matkach pragnacych
        wszystkiego co najlepsze dla swoich dziecisad
    • maga202 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:30
      Ostatnio oglądałam program naukowy, który twierdził że nauka na razie nie jest na takim etapie aby umieć zrobić z nich użytek. To wszystko jest na razie w fazie badań i może kiedys im się uda ale nie wiadomo. Tak że teraz możemy to zrobic na wszelki wypadek bo może do czasu gdy nasze dziecko zachoruje (odpukać) to juz coś wymyślą.
    • karolcia86 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:38
      Przy pierwszym pobrałam krew, ale teraz tego nie zamierzam robić. Chyba
      wyrzucone pieniądze.
      • kropka57 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:41
        kiedys w jakim programie specjaliści wypowiadali sie, że nie warto. Są to duże
        koszty, a w rezulatacie komórki wykorzystane rzadko, w dodatku czas ich
        przechowywania jest ograniczony. Poza trudno powiedziec jak to jest w Polsce,
        pewnie jeszcze mało rozpowszechnione.Ale decycja oczywiście musi byc
        indywidualna.
      • bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:29
        życzę Ci z całego serca, żeby to były wyrzucone pieniądze, bo życzę dobrze
        obojgu Twoim dzieciom
        nikt nie twierdzi, że krew pepowinowa to cudowne panaceum. ale także nikt nie
        jest w stanie udowodnić, że nie znajdzie szerokich zastosowań w przyszłości...
    • maretina Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:42
      mam wiesci z "dzis"smile
      maz jst na kursie, na ktorym sa zajecia z hematologii. prof jedrzejczak czy
      jakos tak... swiatowa slawa w tej dziedzinie wymienil mase powodow, dla ktorych
      nie warto. najwazniejsze to:
      1) za malo krwi by skorzystalo z tego wieksze dziecko lub dorosly
      2)na swiecie tylko 7 osobom podano komorki macierzyste z krwi pepowinowej,
      3) firmy przechowywujace krew nie maja zadnych praw by to robic a zatem,
      zespol, ktory mialby dokonywac transplantacji moze ( a nawet powinien odmowic
      wykonania zabiegu)
      na swiecie 7 osob skorzystalo z krwi zdeponowanej w takim banku
      tylko jedna osoba zyje.nie wiem czy chodzilo tu o konkretna chorbe, czy o
      ogol.... za kilka dni bede miala na kompie caly wyklad. postaram sie wkleic,
      jesli ktos chce. prosze napisac do mnie na prv.
      • maretina Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:43
        zdublowalam jedno zdanie. przepraszam.
        • aga55jaga Maretina 22.02.06, 00:15
          tylko że tego całego Jedrzejczaka wywalili z PBKM i cała afera z nim była -
          aczkolwiek wiejdż na stronę PBKM a znajdziesz tam piękny list Jędrzejczaka i
          całą pieśń pochwalną na temat mrożenie komórek macierzystych
          • aga55jaga Re: Maretina 22.02.06, 00:17
            proszę oto link

www.pbkm.pl/
            na stronie głównej po prawej stronie na samej górze wyeksponowane aż w oczy
            kłuje
        • aldewia Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 27.03.06, 14:03
          Witaj !!!! Ja jestem zainteresowana artykułem jak możesz to prześlij.Z góry
          dziękuję.
    • scarletta84 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 22.02.06, 00:40
      boze dziewczyny ale dajecie sie motac... tak sie sklada ze pracowalam w banku krwi pepowinowej i
      akurat w pbkm. tak sie sklada ze jedrzejczak dla pbkm nie pracowal ale mial z nimi niezle zgrzyty... ale
      to inna historia. co do pobierania - mam prawo skorzystac jako pracownik nawet byly do bezplatnego
      pobrania. i w ogole nie zamierzam. wielkosc probki jaka jest pobierana nie wystarczy na dziecko
      wieksze niz jakies 3-4 lata. wiecej zazwyczaj nie da sie wyciagnac z pepowiny i juz. by probowac leczyc
      doroslego wazacego powiedzmy te 70 kg potrzeba kilku probek w pelni zgodnych pod wieloma
      wzgledami, a jest to bardzo trudne do uzyskania... wiec to ze pobierzecie, jeszcze wcale nie znaczy ze
      da wam szanse na skorzystanie w przyszlosci. do tego w polsce nie jest jeszcze ta wkestia uregulowana
      prawnie. zabiegi wykonywane z panstwowych zasobow transplantacyjnych ok, moza byc robione, ale z
      prywatnych bankow to juz nie za bardzo... wiec co z tego ze trzymasz krew dziecka w wielkiej lodowce
      jak i tak szpital ma pelne prawo odmowic ci skorzystania z niej??? inna sprawa jest ze choroby w jakich
      moglabys korzystac podczas leczenia sa naprawde rzadkie. no chyba ze masz mocno obciazone geny i
      wszyscy w twojej rodzinie choruja na bog wie co. ale tak nie jest.
      wiec jakie jest moje zdanie? jak masz nadmiar pieniedzy to przeznacz je na pomoc w leczeniu dzieci
      bledow lekarskich a nie wyrzucaj w bloto. te 2-3 tys. (bo tyle taka przyjemnosc bankowania minimalnie
      kosztuje) lepiej przeznaczyc na cos o wiele bardziej szczytnego.
      • scarletta84 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 22.02.06, 00:46
        aha i jeszcze jedno. to jest jedna wielka niewiadoma. w przyszlosci moze sie cos udac z tym zrobic ale
        nie musi. jesli twoje dziecko nawet zachoruje na nie daj bog bialaczke albo inne gowno, to i tak
        szybciej znajdziec dawce szpiku i inne alternatywy niz uda ci sie leczyc pepowinowka. to jest aktualnie
        jedno wielkie laboratorium i eksperymenty a nie prawdziwa medycyna ktora leczy i ratuje zycie. jak ci
        dziecko zachoruje to te 3 tysiace (+ ok 500 co roku) przydadza ci sie znacznie bardziej niz dzisiejsze
        wywalanie w proznie.
        a swoja droga to prawdziwy koszt calej preparatyki i innych cudenkow do pobrania to jakies 700-800
        zl max. reszta idzie do kieszeni pana prezesa banku. smile wiec robia interes zycia a wy sie dajecie
        nabierac.
        • mmalicka21 to wyciąganie od ludzi pieniędzy 22.02.06, 01:20
          tyle na ten temat pieniądze w błoto- za ta kase jak dziecko zachoruje mozna
          będzie je fachowo wyleczyć
          • invicta1 mi gin odradził 28.02.06, 14:46
            powiedział, że większy pozytek bedzie dla dziecka z pieniedzy, ktore zamiast
            płacić do banku KM, wpłacimy dziecku na lokate
      • bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:30
        wywalili cię z pracy z hukiem i trzaskiem, a teraz masz okazję
        się "zemścić".... rany, jakie to prymitywne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka