majeczka1208 21.02.06, 17:00 Tyle się o tym mówi ostatnio, w każdym gabinecie ginekologicznym wiszą plakaty reklamujące zostawianie na wrazie czego komórek. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amwaw Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:05 Mniej więcej takie: wiadomosci.onet.pl/1304449,2677,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:33 ten link zawiera stek bzdur napisanych przez rządną sensacji, niedouczona pseudodziennikarkę. nie zdała sobie nawet trudu, żeby przeczytać nowe ustawy, a i o samym przedmiocie wie tyle, co nic. jakieś bzdety o fiolkach, półkach w lodówce, wylewaniu krwi... jednym słowem średniowiecze, albo Burkina Faso, Bwana Kubwa i tym, podobne Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:09 Jak kogoś stać to jak najbardziej... Niestety nie jest to tania impreza ale jeśli w przyszłości mogła by uratować życie... Dziadkowie naszego maleństwa chcą nam zasponsorować tę imprezę w ramach "wyprawki". To chyba dobry pomysł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:32 uwazam tak samo jak amwaw,ze jest to troche zerowanie na matkach pragnacych wszystkiego co najlepsze dla swoich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 17:30 Ostatnio oglądałam program naukowy, który twierdził że nauka na razie nie jest na takim etapie aby umieć zrobić z nich użytek. To wszystko jest na razie w fazie badań i może kiedys im się uda ale nie wiadomo. Tak że teraz możemy to zrobic na wszelki wypadek bo może do czasu gdy nasze dziecko zachoruje (odpukać) to juz coś wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:38 Przy pierwszym pobrałam krew, ale teraz tego nie zamierzam robić. Chyba wyrzucone pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka57 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:41 kiedys w jakim programie specjaliści wypowiadali sie, że nie warto. Są to duże koszty, a w rezulatacie komórki wykorzystane rzadko, w dodatku czas ich przechowywania jest ograniczony. Poza trudno powiedziec jak to jest w Polsce, pewnie jeszcze mało rozpowszechnione.Ale decycja oczywiście musi byc indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:29 życzę Ci z całego serca, żeby to były wyrzucone pieniądze, bo życzę dobrze obojgu Twoim dzieciom nikt nie twierdzi, że krew pepowinowa to cudowne panaceum. ale także nikt nie jest w stanie udowodnić, że nie znajdzie szerokich zastosowań w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:42 mam wiesci z "dzis" maz jst na kursie, na ktorym sa zajecia z hematologii. prof jedrzejczak czy jakos tak... swiatowa slawa w tej dziedzinie wymienil mase powodow, dla ktorych nie warto. najwazniejsze to: 1) za malo krwi by skorzystalo z tego wieksze dziecko lub dorosly 2)na swiecie tylko 7 osobom podano komorki macierzyste z krwi pepowinowej, 3) firmy przechowywujace krew nie maja zadnych praw by to robic a zatem, zespol, ktory mialby dokonywac transplantacji moze ( a nawet powinien odmowic wykonania zabiegu) na swiecie 7 osob skorzystalo z krwi zdeponowanej w takim banku tylko jedna osoba zyje.nie wiem czy chodzilo tu o konkretna chorbe, czy o ogol.... za kilka dni bede miala na kompie caly wyklad. postaram sie wkleic, jesli ktos chce. prosze napisac do mnie na prv. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 21.02.06, 19:43 zdublowalam jedno zdanie. przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Maretina 22.02.06, 00:15 tylko że tego całego Jedrzejczaka wywalili z PBKM i cała afera z nim była - aczkolwiek wiejdż na stronę PBKM a znajdziesz tam piękny list Jędrzejczaka i całą pieśń pochwalną na temat mrożenie komórek macierzystych Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Maretina 22.02.06, 00:17 proszę oto link www.pbkm.pl/ na stronie głównej po prawej stronie na samej górze wyeksponowane aż w oczy kłuje Odpowiedz Link Zgłoś
aldewia Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 27.03.06, 14:03 Witaj !!!! Ja jestem zainteresowana artykułem jak możesz to prześlij.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 22.02.06, 00:40 boze dziewczyny ale dajecie sie motac... tak sie sklada ze pracowalam w banku krwi pepowinowej i akurat w pbkm. tak sie sklada ze jedrzejczak dla pbkm nie pracowal ale mial z nimi niezle zgrzyty... ale to inna historia. co do pobierania - mam prawo skorzystac jako pracownik nawet byly do bezplatnego pobrania. i w ogole nie zamierzam. wielkosc probki jaka jest pobierana nie wystarczy na dziecko wieksze niz jakies 3-4 lata. wiecej zazwyczaj nie da sie wyciagnac z pepowiny i juz. by probowac leczyc doroslego wazacego powiedzmy te 70 kg potrzeba kilku probek w pelni zgodnych pod wieloma wzgledami, a jest to bardzo trudne do uzyskania... wiec to ze pobierzecie, jeszcze wcale nie znaczy ze da wam szanse na skorzystanie w przyszlosci. do tego w polsce nie jest jeszcze ta wkestia uregulowana prawnie. zabiegi wykonywane z panstwowych zasobow transplantacyjnych ok, moza byc robione, ale z prywatnych bankow to juz nie za bardzo... wiec co z tego ze trzymasz krew dziecka w wielkiej lodowce jak i tak szpital ma pelne prawo odmowic ci skorzystania z niej??? inna sprawa jest ze choroby w jakich moglabys korzystac podczas leczenia sa naprawde rzadkie. no chyba ze masz mocno obciazone geny i wszyscy w twojej rodzinie choruja na bog wie co. ale tak nie jest. wiec jakie jest moje zdanie? jak masz nadmiar pieniedzy to przeznacz je na pomoc w leczeniu dzieci bledow lekarskich a nie wyrzucaj w bloto. te 2-3 tys. (bo tyle taka przyjemnosc bankowania minimalnie kosztuje) lepiej przeznaczyc na cos o wiele bardziej szczytnego. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 22.02.06, 00:46 aha i jeszcze jedno. to jest jedna wielka niewiadoma. w przyszlosci moze sie cos udac z tym zrobic ale nie musi. jesli twoje dziecko nawet zachoruje na nie daj bog bialaczke albo inne gowno, to i tak szybciej znajdziec dawce szpiku i inne alternatywy niz uda ci sie leczyc pepowinowka. to jest aktualnie jedno wielkie laboratorium i eksperymenty a nie prawdziwa medycyna ktora leczy i ratuje zycie. jak ci dziecko zachoruje to te 3 tysiace (+ ok 500 co roku) przydadza ci sie znacznie bardziej niz dzisiejsze wywalanie w proznie. a swoja droga to prawdziwy koszt calej preparatyki i innych cudenkow do pobrania to jakies 700-800 zl max. reszta idzie do kieszeni pana prezesa banku. wiec robia interes zycia a wy sie dajecie nabierac. Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 to wyciąganie od ludzi pieniędzy 22.02.06, 01:20 tyle na ten temat pieniądze w błoto- za ta kase jak dziecko zachoruje mozna będzie je fachowo wyleczyć Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 mi gin odradził 28.02.06, 14:46 powiedział, że większy pozytek bedzie dla dziecka z pieniedzy, ktore zamiast płacić do banku KM, wpłacimy dziecku na lokate Odpowiedz Link Zgłoś
bessemer01 Re: Co myślicie o bankach komórek macierzystych?? 28.02.06, 14:30 wywalili cię z pracy z hukiem i trzaskiem, a teraz masz okazję się "zemścić".... rany, jakie to prymitywne... Odpowiedz Link Zgłoś