Dodaj do ulubionych

nadciśnienie

22.02.06, 09:21
Witam
Dziewczyny doradźcie mi.
Jestem w 8 tygodniu ciąży. Mam też nadciśnienie około 140/90.
Byłam u lekarza ogólnego ale on mi nie chciał przepisać żadnego leku na
nadciśnienie. Wiem, że bierze się na nadciśnienie dopegyt. Mój gin postraszył
mnie poronieniem jak nie będzie obniżone ciśnienie.
Teraz sama jestem zdezorientowana bo nie wiem co robić?
Może powinnam iśc do innego lekarza ogólnego, który przepisze mi tabletki.
Ale czy one nie zaszkodzą w tak młodej ciąży kiedy wszystko sie jeszcze
kształtuje?
Obserwuj wątek
    • mamusik1 Re: nadciśnienie 22.02.06, 09:34
      hej- ja też mam nadciśnienie-ale wykryto je tak ok 6 miewsiąca i brałam dopegyt-
      ale może na początek lepiej naturalnie próbować zbić ciśnienie- aronia,
      czosnek? i poszukać kompetentnego ginekologa
    • 1724qq Re: nadciśnienie 22.02.06, 11:44
      Mój gin. każe mi jeść na nadciśnienie magnefar B6 (magnez) 3 razy dziennie,i
      pomaga!Jestem w 31 tc.Jem również codziennie grejpfruta,który obniża ciśnienie i
      zabija cukier!Polecam!Nie denerwuj się tak,to najprostsza rada.A z tym
      poronienim to trochę Cię straszą,dużo kobiet w ciąży ma nadciśnienie. Pozdrawiam
      i glowa do góry!!!
    • simonkapl Re: nadciśnienie 22.02.06, 11:52
      Sa tabletki czosnkowe, bezzapachowe i podobno zbijaja cisnienie.Poza tym,
      faktycznie cisnienie nie kontrolowane i nie leczone jest bardzo grozne.Pozdrawiam
    • helenaaa Re: nadciśnienie 22.02.06, 18:13
      Dziewczyny dzięki za rady.
      Wiem, że zdenerwowanie nic tu nie da.
      Ale to moja pierwsza ciąża i chciałabym żeby było wszystko w porządku.
      Zapytam się gina czy mogę brać ten magnefar.
      Może mnie też pomoże.
      • matuska Re: nadciśnienie 22.02.06, 18:25
        Moge cie pocieszyc ze twoje cisnienie jest jeszcze male w stosunku do mojego ,
        ja mam 185/160 albo czasami tez 210/140 , od dzis biore tabletki .
        • ania140880 Re: nadciśnienie 22.02.06, 18:55
          Witaj,
          Niedawno wyszłam ze szpitala z powodu wysokiego ciśnienia.Jestem w 14 tc.Miałam
          max.160/100.Konsultacja okulistyczna (badanie dna oka)wykluczyło nadciśnienie
          przed ciążą.Dostawałam Dopegyt 3 razy dziennie, poza tym musiałam prowadzić
          gospodarkę wodną organizmu.Po ok tygodniu ciśnienie zaczęło się regulować więc
          wyszłam ze szpitala po 10 dniach. Lekarz zalecił kontrolę ciśnienia.Kupiłam
          aparat do mierzenia.Obecnie mam średnio od 120/80 do 145/95.Ponoć
          górna,dopuszczalna granica nadciśnienia w ciąży to 140.Wyższe ciśnienie,
          nieleczone może doprowadzić do poronienia.U mnie właśnie tak się zdarzyło-
          straciłam pierwszą ciążę w 10 tyg.
          Powinnaś zgłosić lekarzowi swoje nadciśnienie.
          Pozdrawiam
    • helenaaa Re: nadciśnienie 22.02.06, 19:05
      Moja ginekolog wie o tym nadciśnieniu
      dlatego skierowała mnie do lekarza ogólnego po tabletki ale on nie chciał mi
      żadnych przepisać.
      Ginka też chce mnie wysłać do szpitala
      ale ja sie boję, że mnie tam nafaszerują niewiadomo czym.

ania140880 a czy bierzesz jakieś leki?
      matuska a w którym miesiącu jesteś?
      • ania140880 Re: nadciśnienie 22.02.06, 19:21
        Biorę na stałe Dopegyt 3 razy po 1 tabl i Duphaston.Wszystkie te leki
        przepisuje mi gin a nie lek.ogólny.To ginekolog powinien ustalić leczenie.W
        szpitalu nie dadzą Ci nic, co mogłoby zaszkodzić dziecku.
    • kate9910 Re: nadciśnienie 22.02.06, 20:33
      a powiedz mi co ty masz za lekarza który nie potrafi Ci dac odpowiedniej porady
      chyba koniecznie musisz go zmienić
    • veronka5 Re: nadciśnienie 23.02.06, 00:12
      witam,ja również miałam ten problem od okoła 6-7 m-ca ciąży.leżałam kilka dni
      na patologii.Ciąża zakończyła się w 36/37tc przez cc,poniewaz miałam wysokie
      cisnienie i nie mogli mi go zbic.ja brałam dopegyt i dihidralazinum po 4
      tabletki kazdego dziennie i nie pomagało.Więc jeśli ciśnienie będzie nadal Ci
      się utrzymywało...to jednak powinnaś zgłosić się do szpitala.może oni ustawią
      ci odpowiednie leki i wypiszą do domciu.trzymaj się i powodzonka...
    • ulcia24 Re: nadciśnienie 23.02.06, 11:27
      ja obecnie jestem w 26 tc i jestem na zwolnieniu lekarskim właśnie z powodu
      nt.Biorę Dopegyt. Zaczynałam od 2 tabletek na dobę (dawka ustalona w szpitalu-
      zasłabłam na ulicy-180/110) a teraz to już 4 na dobę. Ale czuję się dobrze
      kontroluję ciśnienie i jedyne obawy jakie posiadam to te zwiazane z porodem.Mam
      jednak nadzieję, że wszystko będzie dobrze i nie będzie powikłań przy porodzie
      zwłaszca,że mam jeszcze mięśniaki.A leki wybiera gin a jeśli Twój nie robi nic
      w tym kierunku to proponuję zmienić.Powodzenia
    • helenaaa Re: nadciśnienie 11.03.06, 14:38
      Witam
      Kilka dni temu byłam na kolejnej wizycie.
      Ginka przepisała mi dopegyt 1X1 oraz dihydralazynę 2X1.
      Nie wiem czy to nie za dużo tych tabletek.
      Ciśnienie spadło z 140/90 do 130/80 czasami nawet niższe.
      Ginka uspokoiła mnie że te tabletki nie uszkadzają płodu.
      • gosiareczka Re: nadciśnienie 27.03.06, 11:01
        Hej dziewczyny..
        wiecie ... mi lekarz też przepisał dopegyt, ale ja nie podchodze do tego tak lekko jak wy.... sad((
        Czytałyście ulotkę??
        Wyraźnie jest napisane że ten lek przechodzi przez barierę łożyskową i wydziela się do mleka matki. Oraz że nie można wykluczyć możliwości uszkodzenia płodu...
        nie boicie się tego????????

ja mam dylemat i na razie wstrzymuję się z braniem tego leku, bo ciśnienie bywa różne, jak dużo odpoczywam to jest jakieś 130/80... jak pochodzę więcej to i 145/95...
        • elwira125 Re: nadciśnienie 27.03.06, 11:18
          A wiesz do czego może doprowadzić nadciśnienie nieleczone w ciąży.Do ciężkiego
          zatrucia ciążowego,niedotlenienia dziecka lub jego śmierci gdyż łożysko szybko
          się stażeje i dziecko niedostaje wystarczająco pożywienia.Ciekawe co zrobisz
          jak ci skoczy bardziej ciśnienie wiesz jak to jest jak masz 160/200?Ja właśnie
          z takim ciśnieniem trafiłam do szpitala pod koniec 34tyg ciąży.Rozpoznanie
          zatrucie ciążowe stan przedżucawkowy,głowe mi rozssadzało,ciśnienie nie chciało
          spadać.2dnia w szpitalu alarm tętno dziecka zaczęło zanikać,szybko cesarka mną
          trzęsło.Dziecko urodziło się z wagą 1360 i 40cm miesiąc leżało w szpitalu w
          inkubatorze.Póżniej latanie po lekarzach,rechabilitacja,teraz ma problemy z
          koncentracją.Chyba nikt nie chciałby tego przeżyć,gdybym mogła temu zapobiec
          napewno bym to zrobiła.
    • agula39 Re: nadciśnienie 27.03.06, 12:59
      Nie zaszkodzą tabletki, które mogą przyjmować kobiety w ciąży. U mnie problemy
      z nadciśnieniem zaczeły się mniej więcej w tym samym momencie ciąży. Mój gin
      skierował mnie do kardiologa, ten zlecił holter ciśnieniowy (koszmar, ale
      przynajmniej wiadomo było czy farmakologia jest konieczna). Kup sobie w aptece
      krople z jemioły (polecił mi je kardiolog właśnie) i pij, zgodnie z zaleceniami
      z ulotki. Nie wolno tego lekceważyć, to na pewno. U mnie skończyło się niestety
      pobytem na patologii ciąży tydzień przed porodem no i "cesarką", ale na to
      lekarz mnie przygotowywał.
      • ragazzina81 Re: nadciśnienie 27.03.06, 13:17
        ja juz przed ciaza chorowalam nba nadcisnienie ( choroba rodzinna )
        cala ciaze bralam dopegyt i magnezin
        syn przyszedl na swiat przez cc ze wzgledu na wysokie cisnienie, w dniu porodu
        mialam 220/140, urodzil sie zdrowy
        aby obnizyc naturalnie cisnienie przede wszystkim nalezy unikac soli, nie
        denerwowac sie
        moj organizm zareagowal na ciaze cisnieniem 280/160
        • neska271 Re: nadciśnienie 29.03.06, 10:31
          Hej!!!
          Jestem w 15tg pierwszej ciąży. NAdciśnienie także miałam przed ciążą,
          spowodowane tętniakami w lewej nerce. Brałam leki 15 lat, a obenie zmieniono mi
          je na te, które nie zagrażają dziecku. Biorę 3x dziennie Dopegyt, i Metocard 2x
          dziennie.
          Jednak te leki albo jakby na mnie nie działały, albo mam w ciąży dodatkowo
          wyższe ciśnienie.
          Od godziny 14 śrenio mam nadciśnienie rzędu 140/100.
          Boję się jednak brać więcej tableteksadjakoś boję się o Maluszka.
          Mam L4 od początku ciąży, prawdopodobnie do jej zakończenia(październik).
          Oprócz czestych wizyt i ginekologa musze tez chodzić do NEFROLOGA (specjalista
          od nerek, nadciśnienia,itd.).
          Jestem przygotowana na cesarkę, bo prawdopodbnie poród naturalny jest zbyt
          ryzykowny.
          Boję się zatrucia ciążowego, bo ponoć jestem w grupie ryzyka.
          Pozdrawiam wszystkich!
          • basiak6 Re: nadciśnienie 30.04.06, 23:43
            Mam to samo, w ciazy jeszcze nie jestem (mam juz 1 dziecko, porod wywolywany
            przez gestoze), od ponad roku biore Lisinopril (ACE Inhibitors) bo wczesniejszy
            Sectral (beta blocker) zle tolerowalam, na szczescie beta blokery coraz rzadziej
            przepisuja. Kontaktowalam sie tutaj (mieszkam w UK) ze specjalistami i kazdy
            mowil ze methyldopa (w Polsce to wlasnie Dopegyt) jest ok w ciazy i nie ma z tym
            lekiem rzadnych problemow. Tych ktore biore w tej chwili czyli Lisinopril w
            ciazy brac nie wolno, mam zamiar je przestac brac lada dzien.
            Jak znosicie Dopegyt? Jakies skutki uboczne odczuwacie? (moje cisnienie bez
            lekow to okolo 160/100, czasem wiecej, czasem mniej)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka