Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc!

27.02.06, 17:24
Byłam dzisiaj na usg i jestem załamana. Już sama ie wiem co myśleć. Właściwie
były to dwa usg bo chodzę do dwóch lekarzy. Dziewczyny wyjaśnijcie mi to bo
nie rozumiem. Wszystko jest w porządku oprócz rozmiarów kości udowej. Wyszła
za mała w porównaniu z rozmiarem główki. O czym to świadczy? Czy to jakaś
chorba u dzidziusia? Poza tym na jednym usg wyszedł również mniejszy rozmiar
brzuszka w porównaniu z rozmiarem główki, a u drugiego lekarza brzuszek był w
porządku tylko rozmiar kości udowej nie. Pozaty, w 34 tc waga jest na jednym
usg 1650 g a na drugim usg 1900 g. (usg robione w tym samym dniu). Czy to nie
za mało? Najbardziej jednak niepokoi mnie ta róznica między kością udową a
główką. Czy ktoś tak miał a dziecko urodziło się zdrowe?
Obserwuj wątek
    • leni_wa Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 17:30
      nie masz sie czym martwic!!! moj lekarz mowi, ze pod koniec ciazy te wymiary
      bardzo sie "rozjezdzaja"smile. Moja Mala przez caly czas ma brzuszek duzo chudszy
      niz wialkosc glowki, a kosc udowa tez "zyje wlasnym zyciem"smile. W Waga jest
      chyba ok. A po co chodzisz do dwoch lekarzy? Metlik sobie niepotrzebnie robisz
      w glowie. Ta rozbierznosc w (szacowanej!!!) masie ciala moze wynikac z tego, ze
      moze jedna byla podana wg glowki, a inna wg kosci udowej. No! Glowa do gory!
      Wszystko jest ok!!!!!!!!

Pozdrowienia!!!!!
      • agak14 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 17:35
        chodzę do dwóch lekarzy ponieważ jeden to prywatny lekarz który bardzo mi
        pomógl zajść w ciąże, a drugi w poradni patologii ciąży w szpitalu gdzie będę
        rodzić. Lekarka nawet nazwała ten objaw tylko nie pamietam tej nazwy (coś na
        hypo...) Kazała mi przyjechać za tydzień na powtórne usg. Trochę się
        uspokoiłam. Dziękuję.
        • edyta9936 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 18:10
          Hej nie martw się ................ oni gin. podchodzą do hipotrofi normalnie, a
          my przyszłe matki się tym strasznie stresujemy. mam siostrę, która miała
          ogromne problemy w ciąży z Kubusiem....... mało tego straszyli ją, że dziecko
          będzie miało nieproporcjonalne nóżki, dłonie do całego ciała...... A gucio
          prawda ..... teraz ma 6 lat i jest inteligentnym chłopcemi jest okey!!!!!! ja
          jestem teraz obecnie w 22 tyg. ciąży i mój gin. kazał mi się tymi wymiarami
          główki, itd nie sugerować ......Pa
    • kaja5 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 17:35
      Waga jest prawidłowa, do końca ciąży czyli przez 6 tyg. dzidzia na pewno dojdze
      do 3 kg.Jeśli chodzi o główkę, to mojej koleżance też na usg wychodziła duża
      główka u dziecka w porównaniu z innymi pomiarami. Lekarz mówił, że dziecko ma
      po prostu dużą główke i taka jego uroda.
    • elve Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 18:07
      mój synek miał za krótką kość udową. urodził się zdorwiutki i proporcjonalny,
      nie mam z nim żadnych kłopotów. ważył też dość niewiele - ale to właśnie przez
      ten pomiar kości, wagę oblicza się na jego podstawie. w rzeczywistości kość jest
      o 2-3 mm za krótka (jak t sobie przeliczysz na miary bezwzględne), to może być
      błąd maszyny, a może po prostu taką mają dzieciaki urodę. jeśli nie ma żadnych
      innych niepokojących sygnałów, to bądź spokojna. to że dziecko nie mieści się w
      94% populacji nie oznacza że jest chore - pomyśl o 3% ludzi najbardziej
      inteligentnych chociażby.
      • agak14 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 19:07
        Dziękuję wam za słowa otuchy choć powiem szczerze jeszcze się trochę niepokoję.
        Ale trzeba mieć nadzieję żę wszystko będzie w porządku.
    • marzenka0727 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 19:08
      agak dlaczego chodzisz do dwuch lekarzy?Byłaś tylko dzisiaj czy od początku
      ciąży chodzisz do dwóch?
      • agak14 Re: Błagam o pomoc! 27.02.06, 19:15
        Chodzę do dwóch lekarzy ponieważ jden z nich prowadził moją ciążę od początku,
        leczyłam się u niego żeby zajść w ciąże. Chodzę rówież do poradni patologoii
        ciąży ponieważ mam cukrzycę i w tym szpitalu będę rodzić a mój lekarz tam nie
        pracuje. I dlatego dwóch lekarzy.
        • agak14 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 09:24
          Dziękuję wszystkim za słowa pocieszenia
          • kasiarek1 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 09:43
            Czy robiłaś wcześniej genetyczne USG: ok. 14 tc i 22tc (połówkowe).Jeśli tak i
            tam wszystko wyszło ok to nie ma powodów do obaw, pewnie taka uroda Twojej
            dzidzi, jesli nie ja udałabym się na specjalistyczny sprzęt dla uspokojenia.
            Przecież Twoje zmartwienia odczuwa Twój mały brzdąc.
            Pozdr.
            • agak14 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 11:06
              Nie robilam usg genetycznego ale zwykłe w 14 tc i w 22 tc. Wtedy było w
              porządku. Co prawda rozmiar kości udowej zawsze troszeczkę był mniejszy ale nie
              taki jak teraz.I dlatego się martwie. właśnie zapisałam się na usg do dr
              Wiechecia w Krakwie. Podobno ma bardzo dobry sprzęt. W piatek zobaczymy co on
              powie.
            • oona Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 11:11
              Według mnie nie masz czym się przejmować. U mnie podczas ciąży na USG dł.kości
              udowej była zawsze sporo "młodsza"od wymiarów główki i lekarz nigdy nie był tym
              zaniepokojony. Na USG w 33 tyg.różnica ta wyniosła...6 tygodni. Synek urodził
              się zdrowy, ładny i proporcjonalny. I tak mu już zostałosmile Tyle tylko, że nie
              jest zbyt wysoki, ale od normy nie odbiega. Myślę, że i Ty nie masz powodów do
              zmartwień, zresztą pamiętaj o tym, że wymiary na USG potrafią sporo odbiegać od
              rzeczywistości.
              pozdrawiam
        • marzenka0727 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 13:15
          Ja z pierwszą ciążą chodziłam do poradni,prowadził mnie lekarz który nie ma
          wogóle dyżurów w szpitalu,przy drugiej ciąży chciałabym chodzić do dwóch,ale
          czy powinnam im powiedzieć że chodzę na dwa fronty czy nie? I zastanawiam się
          czy potem nie będzie problemów,że uczęszczam do dwóch przychodni
          jednocześnie,chodzi mi o kase chorych
          • agak14 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 13:22
            Ja nie mówiłam mojemu lekarzowi że chodzę do poradni. Za poradnie nie płacilam
            więc dlatego mogłam sobie pozwolić jeszcze na lekarza prywatnego.
            • marzenka0727 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 13:29
              nie wiem co mam zrobić,najchętniej chodziłabym tu i tu,a jeden lekarz z drugim
              nie mają żadnego kontaktu bo o coś tam był duży spór,i ten jeden odszedł ze
              szpitala
    • galanina Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 13:30
      Czasami roznica miedzy koscia udowa a reszta jest wynikiem hypotrofii
      (wewnatrzmaciczne zachamowanie wzrostu plodu) i wtedy dzieci sa mniejsze niz
      wykazuje wiek ciazy. Moj maly ur sie w 38 tyg. z waga 2370 g z 10 pkt bez
      zadnych wad itp. Jest mniejszy niz inne dzieci w jego wieku ale jest straszny
      niejadek...Ruchliwosci i energii ma za dwoch...U mnie przyczyna bylo starzejace
      sie lozysko...Polecam usg z mozliwoscia sprawdzenia przeplywow przez pepowine...
      • agak14 Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 13:52
        Własnie jedna lekarka wspominała coś o lekkiej hypotrofii, wcześniej tego nie
        było. Boję się że to dopiero 34 tc i własciwie trochę jeszcze zostało a dziecko
        może przestać rosnąć
    • galanina Re: Błagam o pomoc! 28.02.06, 21:15
      Ja dowiedzialam sie wlasnie w 34 tyg.,kolejne usg bylo w 36,zeby sprawdzic jak
      dalej sie Maly rozwija.Rosl,ale skierowno mnie do szpitala i 2 tyg. pozniej
      urodzilam, odeszly mi wody dzien po odstawieniu lekow(fenoterol itp.,mialam tez
      zastrzyk na przyspieszenie rozwoju pluc,gdyby mial sie wczesniej niz 38 tydz.
      urodzic...).Tak wiec moze wybierz sie jakos za tydz.,dwa na kolejne usg....
      • agak14 Re: Błagam o pomoc! 01.03.06, 09:51
        umówiłam się już na usg w piątek, czyli tydzień po ostatnim żeby sprawdzić ten
        wzrost dziecka. A czy mogłabyś mi napisać jak twoje dziecko teraz się czuje?
        Czy wszystko z nim w porządku? I jaka była waga twojego maluszka w momencie
        narodzin?
    • dorotakatarzyna Re: Błagam o pomoc! 01.03.06, 11:16
      Miałam podobną sytuację. Też lekarz twierdził, że kość udowa jest za krótka w
      stosunku do głowki. Mnie śmieszyło tylko, że na każdym badaniu miała inna
      długość, a usg miałam co kilka dni. I np. w piątek wychodziła krótsza niż była w
      poniedziałek smile
      Poza tym... dzień przed porodem miałam usg, wg niego dziecko miało ważyć 4 kg.
      Na drugi dzień urodziła się zdrowa dziewczynka o wadze 4400g. Miała za to dość
      dużą głowę, ale to po mnie, bo ja też mam dużą.
    • galanina Re: Błagam o pomoc! 01.03.06, 13:06
      Maly mial wage 2370g ale pod kazdym wzgledem byl i jest normalny,dostal 10 pkt
      po urodzeniu.Jak sie urodzil to bylo widac ze ma wieksza glowke a cale cialko i
      nozki bardzo wychudzone...Lekarz mi objasnil, ze to wskutek niedoboru pozywienia
      dostarczanego przez starzejace sie lozysko-nie pelnilo ono juz w zasadzie swoich
      funkcji.Natura tak steruje tym wszystkim,ze dziecko rodzi sie w porzadku tylko
      jest chude...Naprawde nie masz co sie martwic!!!Poogladaj sobie nasze
      zdjecia,czy cos widac ze byl taki maluszek???Powodzenia i w razie czego nie
      przejmuj sie mamami na porodowce dlaczego urodzilas taki male dzieckosmile))Wiesz
      jak sie babki czasami nakrecaja...
      • dwamartaki Re: Błagam o pomoc! 01.03.06, 17:50
        Dodatkowy powód do radości - piszesz, że masz cukrzycę, a nieraz dzieci cukrzyczek są za duże. Dysproporcje mogą wynikać też z makrosomii, a Twoje dziecko na szczęście jej nie mawink. Więc nawet ten kłopot Cię omijawink. Pozdrawiam, Cukrzyczkawink.
        • agak14 Re: Błagam o pomoc! 04.03.06, 14:43
          Dziewczyny obiecałam że po usg piątkowym napiszę co się dzieje. I byłam na tym
          specjalistycznym usg i lekarz mnie pocieszył. Okazało się bowiem że z tych
          pomiarów dzidzia waży nie żadne 1600 g a 2246 g (był to 34 tc i 6 dzień) nie
          wiem dlaczego i skąd lekarce wcześniej wyszedl wynik 1600 g. Wiem że te 2246 g
          to nie jest gruby dzieciak ale jest już chyba ok. Poza tym po tym usg nie
          wyszły żadne wady, jakieś nieprawidłowości a było mierzone wszystko dokładnie,
          włacznie z przepywami przez pępowine. Lekarz powiedział że widocznie taka uroda
          dziecka że jest trochę mniejsze. Nawet nie wiecie jak się cieszę. pozdrawiam
          wszystkie!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka