28.02.06, 08:26
Cześć dziewczyny.
W 18tc miałam robione USG i zapytałam lekarza ile cm (CRL) ma mój maluszek,
na co lekarz,że w tym wieku ciąży nie można tego zmierzyć, tylko kość udową.

A niejednokrotnie czytałam jak dziewczyny pisały,że dzidzie mają 14,18cm itd-
w takim razie na jakiej podstawie mają te info, tak "na oko"?
Obserwuj wątek
    • dasia_p Re: CRL i USG 28.02.06, 08:48
      Pomiary zależą od sprzętu i od lekarza. Mojej Niuni lekarz na usg genetycznym
      zmierzył długość w 20 tc miała 22cm,a potem w 23 tc byłam państwowo i już nie
      mierzono Maluszka. Lekarka powiedziała, że : "dziecko jest za duże i nie mieści
      się na ekranie". Przez 3 tyg Mała chyba aż tak bardzo nie urosła. Poza tym to
      prawda, że w późniejszych miesiącach ciąży raczej podaje się wagę dziecka a nie
      długość.
      • kasienka1978 Re: CRL i USG 28.02.06, 12:03
        A do którego tc można sprawdzić wielkość dzidzi?
        • goosiaa3 Re: CRL i USG 28.02.06, 12:14
          to nie zalezy od tygodnia dziecka tylko od sprzetu lekarza, sa lekarze ktorzy
          ostatni raz moga zmierzyc na swoim sprzecie dziecko w 15 tyg a sa ze i w 20
          mierza. mnie ostatni raz podal wymiary w 17tc, pozniej bylam na polowkowym w 22
          i juz malec nie miescil sie na monitorze, jutro ide tez na usg w 26tc i juz
          napewno dowiem sie tylko wage.
          Bo to jest tak: aby zmierzyc dziecko lekarz musi zatrzymac obraz dziecka na
          monitorze i dziecko musi byc cale objete, nie mozna mierzyc "czesciami" bo
          dziecko sie rusza i byloby to niemozliwe. Zazwyczaj juz po 20tyg tylko waza
          dzidziusia albo podaja miary poszczegolnych czesci ciala, brzuszka nozki cz y
          glowki i na tej podstawie oceniaja mniej wiecej wiek dziecka
          • malinka285 Re: CRL i USG 28.02.06, 13:06
            ja pierwszy pomiar dzidziusia miałam w 7tc i miał wtedy około 15 mm, potem w 10
            tc 35mm, dalej w 13tc 75mm wszystkie wymiary od główki do dupki. ostatnio w 16
            tc miał 95 mm + nóżki około 50 - 60 mm.
            • sja75 Re: CRL i USG 28.02.06, 13:11
              najbardziej miarodajne pomiary sa do 14 tc.bobasowi mojemu tez mierzą kośc
              udowa i pozostałe wymiary.tu jest fajny link-
              hrynek.republika.pl/czlowiek1.html-mozna sobie popatrzeć na dzidziorka w
              róznych etapach rozwoju-pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka