Dodaj do ulubionych

cc - pytanie

28.02.06, 15:01
Czy podczas cc w znieczuleniu ogólnym, czyli kiedy się śpi zakłada się rurkę
intubacyjną do oddychania? Jesli tak to czy po uśpieniu czy wcześniej? I boli
później gardło?
Obserwuj wątek
    • martuszkaw Re: cc - pytanie 28.02.06, 15:19
      To był właśnie jeden z argumentów anestezjologa przeciwko znieczuleniu ogólnemu
      w moim przypadku. Nie zdecydowałam się w efekcie zamiast gardła bolała mnie
      głowa. Nie ma złotego środka jak widzisz. Każdy organizm reaguje różnie. Mam
      koleżankę, która miała cc w ogólnym ponieważ, byla już tak znieczulana trzy
      razy, jej organizm dobrze reaguje i mniej się tego bała niż ryzyka paraliżu po
      zastrzyku w plecy.

Jak będziesz już na porodówce, porozmawiaj z anestezjologiem, powiniem wybrać
      optymalną opcję dla Twojego organizmu. M.

PS. Rurkę zakładają potem, nic nie czujesz, nie pamiętasz tego momentu.
      • anulla1 Re: cc - pytanie 28.02.06, 15:57
        Nie ma reguły, że po znieczuleniu podpajęczynówkowym boli głowa. Mnie też
        bolała-
        ale ważne jest zeby jak najdłuzej, a potem jak juz sie wstaje jak najczęściej
        leżec na płasko. Znam mnóstwo osób które nie miały problemów z bólem głowy po
        znieczyleniu. Natomiast jesli chodzi o intubowanie zawsze robia to po
        nieczuleniu- ja przy innym zabiegu nie miałam po tym problemów z gardłem,
        jednak polecam znieczulenie miejscowe, ze wzgledu na to że od razu można
        zobaczyc maluszka!
        Ania
        • lenka_style Re: cc - pytanie 28.02.06, 16:10
          mnie absolutnie po znieczuleniu podpajęczynkowym nie bolała głowa ani nic
          innego, więc na pewno nie jest to regułą
      • jakubisia Re: cc - pytanie 28.02.06, 21:18
        o jakim Ty paraliżu mówisz ? Weż nie strasz nikogo,ja miałam zzo i w trakcie
        rozmowy z anastezjologiem nic takiego nie usłyszałam ,a na pewno znieczulenie
        to nie wpływa tak negatywnie na dziecko jak narkoza..........
        • aneta79_1979 Re: cc - pytanie 01.03.06, 02:16
          Jeśli trafisz na anestezjologa-partacza nie wiesz co się zdarzy!!!!
    • miska77 Re: cc - pytanie 28.02.06, 17:46
      mnie po podpajeczynowkowym nie bolalo nic, wazne, zeby nie ruszac glowa przez co
      najmniej 6 godzin po cc.
      Na narkoze bym sie nie zgodzila - lekarze wiedzieli - bo 2 lata wczesniej
      lekarze by mnie przy narkozie przewiezli na tamten swiat a niby prosty zabieg bo
      zatoki... teraz mam traume po 3 krotnej reanimacji zyje...i nigdy wiecej narkozy...

Ewa
      • aneta79_1979 Re: cc - pytanie 01.03.06, 02:14
        A ja mam traume po seri nakłuć okolicy lędźwiowej do znieczulenia, póżniejsze
        bóle i drętwienie stopy a wszystko że ambitnej pani doktor anestezjolog uciekły
        moje słowa o skoliozie!!!
    • agusiak122 Re: cc - pytanie 28.02.06, 18:06
      Cześć! ja urodziłam w walentynki przez cc. Poprzedni poród przez cc znieczulili
      mnie miejscowo, teraz, z powodu przedwczesnego porodu -ogólnie. Pamiętam jak
      pani anestezjolog życzyła mi miłych snów, a już po wszystkim, jeszcze na sali
      kazała mi wypluć ślinę. Z relacji mamy wiem, że miałam tą rurkę założoną po
      zaśnięciu. Potem męczył mnie tylko kaszelek i odkrztuszanie flegmy... Żadnych
      bóli głowy.
      • sara125 Re: cc - pytanie 28.02.06, 18:11
        ale mnie tu jedna kolezanka przestarszyla tym paralizem po
        znieczuleniu...Boze,czy to się faktycznie zdaża?
    • mamand Re: cc - pytanie 28.02.06, 18:44
      rurkę zakładają zawsze po uśpieniu - na żywca nie dali by rady, mnie gardło nie
      bolało
      • libra4 Re: cc - pytanie 28.02.06, 20:46
        Kiedyś znalazłam taki ciekawy opis znieczuleń, ktory obala mity o paraliżu.
        Sama miałam cc w znieczuleniu podpajęczynówkowym i zero skutków ubocznych - ani
        bólu głowy, ani nic innego. To może zależeć od naszego organizmu, ale regułą
        nie jest.
        morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/zewoponowka.swfLibra
    • agular Re: cc - pytanie 28.02.06, 21:10
      boli gardlo i czesto sie pozniej wymiotuje
    • aneta79_1979 Re: cc - pytanie 01.03.06, 02:11
      Zakładają po uśpieniu ale wyciągają ja już jesteś wybudzona ale jeszcze bardzo
      otumaniona. Gardło troszke boli, prowokuje kaszel a co za tym idzie ból rany po
      cc. Ale generalnie do wytrzymaniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka