Dodaj do ulubionych

Anemia w ciąży?

06.03.06, 12:05
jestem w 16 tc.
w sobote odebralam wyniki krwi. wyszlo na to ze mam anemie...
co teraz? mialyscie anemie w ciazy?
ide do lekarza dziaiaj o 16 wiec go zapytam - z reszta sam powinien powiedziec
co i jak gdy zobaczy wyniki...
chcialam tylko wiedziec na wszelki wypadek o co pytac.
Obserwuj wątek
    • ares1976 Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:11
      Ja też byłam blisko anemii, gin. przepisał mi Sorbifer za ok.27zł. (1 tabl. przez 50 dni), pomógł tylko tyle, że krew więcej nie spadła ale też nie wzrosła. Zdenerwowało mnie to i kupiłam w aptece zwykły Ascofer bez recepty (biorę 3*dziennie po 2 tabletki). Krew urosła rewelacyjnie!!! Wybrałam już kilka opakowań i zsmierzam brac do końca ciąży.
      • marmalada Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:13
        Dzieki, zapamietam ta nazwesmile
    • edyta.zan Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:13
      Dla kobiet w ciazy inaczej sie patrzy na wyniki krwii. Wg nich by wychodzilo,
      ze kazda z nas ma wieksza lub mniejsza anemie. Jesli to normalny wynik ciazowy
      to wystarczy ci zelaza w witaminach jakie bierzesz (o ile bierzesz), jesli
      troche za bardzo, no to dostaniesz zalecenie brania dodatkowego zelaza.
      Zamiast tego mozesz przezucic sie na diete zawierajaca produkty bogate w
      zelazo. Ja wlasnie pijac codziennie od szklanki do litra soku z burakow
      spowodowalam, ze mialam wyniki prawie jak nie ciazowe.
      • marmalada Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:15
        Po pierwszych padaniach tylko jeden czynnik mialam ponizej normy i lekarz
        powiedzial ze wyniki sa ok.
        teraz mam juz 3 czynniki: hemoglobine, hematokryt i (chyba) erytrocyty ponizej
        normy.
        jak mi dzisiaj powie ze moje wyniki nadal sa swietne to chyba go kopnetongue_out
        • lolinka2 Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:38
          normy które są opisane w wynikach to normy dla nieciężarnych. Jeśli nie masz hgb
          ponizej 11 to spokój...
      • komyszka Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:59
        a jaki sok pilas- z kartonu, naturalny?? ja tez musze sobie podnieść żelazosmile
        jesli pilas z katonu- podaj nazwe jezeli możesz. pozdrawiam!
        • edyta.zan Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 13:07
          Najbardziej smakowal mi jednodniowy buraczano-jablkowy Marvita w buteleczkach.
          A jak tego nie bylo to Hortexu, i tez jablkowo-buraczany.
          • komyszka Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 13:10
            dzieki!!smilesmile
    • hekate_mw Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:47
      Ja na początku ciąży miałam fatalne wyniki krwi co było związane z moimi
      problemami przed ciążą. Teraz jestem w piątym miesiącu, żelazo na receptę łykam
      raz dziennie po 1 tabl od drugiego miesiąca i wyniki mam już dobre smile
    • xixx Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 12:54
      Ja tez byłam na skraju anemii, hemoglobina poniżej 11 a żelazo 7, byłam u
      trrzech lekarzy, najlepszy efekt dało: branie żelaza Terdyferon Fol dwa razy
      dziennie przy czym rano z witamina B 12 Vegewit (na receptę), odkąd biorę to
      żelazo z ta witamina (bardzo wspomaga wchłanianie żelaza) żelazo wzrosło do 12!
      A hemoglobina do 12,4! Wczęsniej żelazo nie wchłaniało się najlpeiej, w moim
      przypadku zestawienie z ta wiatmina naprawde pomogło.
    • ares1976 Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 13:15
      Co do erytrocytów - to nie ma innej normy dla ciężarnych i nieciężarnych, moja ginka zawsze patrzyła na zwykłe normy z laboratorium i martwiła się, że co miesiąc mam gorsze wyniki z krwi, gdy mi się ładnie polepszyły wyniki, a zwłaszcza poziom erytrocytów i jej powiedziałam że biorę Ascofer, to kazała mi go brać już do końca ciąży cały czas.
      Dodam, że od początku ciąży biorę Prenatal (zestaw witaminowy dla kobiet w ciąży który zawiera równieź żelazo), a mimo to krew ciągle spadała. Oj dużo nam krwi te dzieciaki zabierają smile
    • olga50 Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 13:51
      Ja miałam bardzo silną anemię w pierwszej ciąży,byłam wtedy w tym samym tyg. co
      ty.Lekarz na mnie krzyczał, zę żle sie odżywiam sad(Przepisał żelazo i ledwo
      przed porodem z niej wyszłam.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=37145455&a=37461511
      • luna333 Re: Anemia w ciąży? 06.03.06, 14:30
        polecam buraki, białą fasolę, tofu i soję, suszone owoce typu morele,śliwki, czerwone wino w małych ilościach wink oraz witaminę C lub produkty w nią bogate razem z posiłkami bogatymi w żelazo - ja akurat jestem wege ale nigdy nie miałam anemii w ciąży i w trakcie karmienia piersią moje dziecko też ma super żelazo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka