Dodaj do ulubionych

Wady genetyczne.....?

12.03.06, 20:41
Czy moze mi ktos powiedziec kiedy i gdzie robi sie badania plodu wykluczajace
wady genetyczne i zespol Dawna?
Pozdrawiam
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • dawida25 Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 20:54
      między 11-14 tc gin robi usg wykluczające taką wadę na podstawie pomiaru karku.
      Jeśli wyjdą jakieś nieprawidłowości kieruje już na bardziej dokładne badania
      • joann14 Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 22:28
        W jaki sposob badaja pomiar karku?
        Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
    • aga55jaga Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 22:47
      wrzuć np w google - badania prenatalne, lub USG genetyczne,

www.biomedical.pl/ciaza/badania-prenatalne-a23.html
      np taki link tobie znalazłam smile
    • ahoff Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 01:28
      Zastanow sie, czy rzeczywiscie chcesz robic te badania. pomijajac to, ze sa
      kosztowne, to mysle, ze nawet, gdyby dziecko mialo miec jakas wade, wiedza o tym
      wcale nie pomoze ani Tobie, ani dziecku. Bo co zrobisz, jak sie dowiesz, ze
      dziecku cos dolega? Juz samo oczekiwanie na wyniki takich badan jest okropnie
      stresujace...
      • agaa5 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 08:00
        ahoff napisała:

Juz samo oczekiwanie na wyniki takich badan jest okropnie
        > stresujace...
        To akurat zależy od osoby. Jedni stresują się byle czym inni podchodzą do
        wszystkiego racjonalnie na zasadzie będę się martwić kiedy będzie powód.Moja
        koleżanka jest dwa m-ce po amniopunkcji i jakoś nie zauważyłam zdenerwowania
        ani przed badaniem ani po. Natomiast teraz odkąd wie ze dzidziuś zdrowy to...
        spokojnie kompletuje wyprawkę, wózek etc. Cieszy się ciążą a wcześniej miała
        wiele obaw.
        Pozdrawiam Aga
      • kartoflanka Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 11:29
        taaa... jasne a pozniej lepiej patrzec jak dziecko sie meczy, ale za to ty sie
        nie denerwowalas w ciazy...ale ciemnogrod.
    • ares1976 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 07:11
      Ja robiłam usg genetyczne w 12 tc a potem chyba w 25tc> Koszt 150 zł. a za drugim razem 180 zł. Nie wiem skąd jesteś, moge dać namiary w woj. śląskim
      • agaa5 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 07:40
        Rodzaj badań zależy od Twojego wieku i obecności chorób genetycznych w
        rodzinie.Jeśli masz poniżej 35 lat i bez obciążeń genet. to wystarczy zrobic
        usg sprawdzające m.in przezierność karku i obecność kości nosowej (pod kątem
        Downa, Edwardsa etc) między 11 a 14 tyg ciąży. W tym samym dniu można dodatkowo
        zrobić test przesiewowy z krwi tzw PAPPa pod katem wad genetycznych co łącznie
        z usg podnosi wykrywalność np Downa do 90%. Można też wykonać usg genetyczne
        między 15-21 tyg.Dla osób ok 35 lat i więcej zalecana jest prócz usg
        amnipunkcja między 13 a 16 tyg,bo ryzyko chorób genet. rośnie w tym wieku.
        Pozdrawiam Aga
    • kaeira Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 09:19
      Jeżeli chodzi o *nienwazyjne badania*:

Jestem z Warszawy, byłam w Centrum Diagnostyki Prenatalnej na Grenadierów,
      i bardzo sobie chwalę. Tu link:
      www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,2312,60428
      A tu link do Łodzi: www.genetyka.hg.pl/
      W obu znajdziesz opisy i informacje o badaniach.

Uwaga: badania to USG genetyczne, oraz jesli chcesz dodatkowo badania krwi.
      Musza byc zrobione od 11t0d do 13d6d. Są inne, które można robić póżniej, w 2
      trymestrze, ale są o wiele mniej miarodajne.

Inwazyjne badania (jedyne 100% pewne) to oczywiście amniopunkcja w 2 trymestrze.
      Wyniki badań nieinwazyjnych pomoga podjąć decyzje co do amniopunkcji (ktora
      niesie (nieskie, ale zawsze) ryzyko poronienia. Robi się w poradniach
      genetycznych w szpitalach i podobnych placówkach.

Na stronie BadaniaPrenatalne.pl jest infolinia 0 801 512 514 - mozna dowiedziec
      się o placówki wykonujące różne badania (prywatnie i panstwowo) oraz uzyskac
      ogólne informacje. Kiedy ja tam dzwonilam, była bardzo miła i pomocna pani.

Pozdrawiam,

Kaeira
      • elieka to tylko albo aż statystyka 13.03.06, 11:02
        więc wynik badań gentycznych (typu przezierność karkowa) nie daje 100% pewności
        że dziecko jest obciążone wadą genetyczną bądź nie jest. Wynik podaje
        PRAWDOPODOBIEŃSTWO wystąpienia wady genetycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka