joann14 12.03.06, 20:41 Czy moze mi ktos powiedziec kiedy i gdzie robi sie badania plodu wykluczajace wady genetyczne i zespol Dawna? Pozdrawiam Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dawida25 Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 20:54 między 11-14 tc gin robi usg wykluczające taką wadę na podstawie pomiaru karku. Jeśli wyjdą jakieś nieprawidłowości kieruje już na bardziej dokładne badania Odpowiedz Link Zgłoś
joann14 Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 22:28 W jaki sposob badaja pomiar karku? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Wady genetyczne.....? 12.03.06, 22:47 wrzuć np w google - badania prenatalne, lub USG genetyczne, www.biomedical.pl/ciaza/badania-prenatalne-a23.html np taki link tobie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
ahoff Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 01:28 Zastanow sie, czy rzeczywiscie chcesz robic te badania. pomijajac to, ze sa kosztowne, to mysle, ze nawet, gdyby dziecko mialo miec jakas wade, wiedza o tym wcale nie pomoze ani Tobie, ani dziecku. Bo co zrobisz, jak sie dowiesz, ze dziecku cos dolega? Juz samo oczekiwanie na wyniki takich badan jest okropnie stresujace... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 08:00 ahoff napisała: Juz samo oczekiwanie na wyniki takich badan jest okropnie > stresujace... To akurat zależy od osoby. Jedni stresują się byle czym inni podchodzą do wszystkiego racjonalnie na zasadzie będę się martwić kiedy będzie powód.Moja koleżanka jest dwa m-ce po amniopunkcji i jakoś nie zauważyłam zdenerwowania ani przed badaniem ani po. Natomiast teraz odkąd wie ze dzidziuś zdrowy to... spokojnie kompletuje wyprawkę, wózek etc. Cieszy się ciążą a wcześniej miała wiele obaw. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 11:29 taaa... jasne a pozniej lepiej patrzec jak dziecko sie meczy, ale za to ty sie nie denerwowalas w ciazy...ale ciemnogrod. Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 07:11 Ja robiłam usg genetyczne w 12 tc a potem chyba w 25tc> Koszt 150 zł. a za drugim razem 180 zł. Nie wiem skąd jesteś, moge dać namiary w woj. śląskim Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 07:40 Rodzaj badań zależy od Twojego wieku i obecności chorób genetycznych w rodzinie.Jeśli masz poniżej 35 lat i bez obciążeń genet. to wystarczy zrobic usg sprawdzające m.in przezierność karku i obecność kości nosowej (pod kątem Downa, Edwardsa etc) między 11 a 14 tyg ciąży. W tym samym dniu można dodatkowo zrobić test przesiewowy z krwi tzw PAPPa pod katem wad genetycznych co łącznie z usg podnosi wykrywalność np Downa do 90%. Można też wykonać usg genetyczne między 15-21 tyg.Dla osób ok 35 lat i więcej zalecana jest prócz usg amnipunkcja między 13 a 16 tyg,bo ryzyko chorób genet. rośnie w tym wieku. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Wady genetyczne.....? 13.03.06, 09:19 Jeżeli chodzi o *nienwazyjne badania*: Jestem z Warszawy, byłam w Centrum Diagnostyki Prenatalnej na Grenadierów, i bardzo sobie chwalę. Tu link: www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,2312,60428 A tu link do Łodzi: www.genetyka.hg.pl/ W obu znajdziesz opisy i informacje o badaniach. Uwaga: badania to USG genetyczne, oraz jesli chcesz dodatkowo badania krwi. Musza byc zrobione od 11t0d do 13d6d. Są inne, które można robić póżniej, w 2 trymestrze, ale są o wiele mniej miarodajne. Inwazyjne badania (jedyne 100% pewne) to oczywiście amniopunkcja w 2 trymestrze. Wyniki badań nieinwazyjnych pomoga podjąć decyzje co do amniopunkcji (ktora niesie (nieskie, ale zawsze) ryzyko poronienia. Robi się w poradniach genetycznych w szpitalach i podobnych placówkach. Na stronie BadaniaPrenatalne.pl jest infolinia 0 801 512 514 - mozna dowiedziec się o placówki wykonujące różne badania (prywatnie i panstwowo) oraz uzyskac ogólne informacje. Kiedy ja tam dzwonilam, była bardzo miła i pomocna pani. Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
elieka to tylko albo aż statystyka 13.03.06, 11:02 więc wynik badań gentycznych (typu przezierność karkowa) nie daje 100% pewności że dziecko jest obciążone wadą genetyczną bądź nie jest. Wynik podaje PRAWDOPODOBIEŃSTWO wystąpienia wady genetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś